|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Paszteciki ;)
Idąc za ciosem
![]() http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html Cornish pasties - paszteciki Autor: Kulinarny Atlas Świata Składniki: - 25 dag mielonego mięsa - 2 ziemniaki - 1 cebula - 1 jajko - 2 łyżki natki - 60 ml bulionu - sól - pieprz - 1 łyżeczka chrzanu - 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto: - 35 dag mąki - 12 dag masła - 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Sposób przyrządzania: Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut. Ciasto wychodzi dość cienkie i chrupiące - pycha. A może ktoś podzieli się swoim ulubionym przepisem na paszteciki? Łakoma Sarna.
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-05
Wiadomości: 4 580
|
Re: Paszteciki ;)
hehehe, to juz wiem co na obiad maja jutro Wizazanki
![]() przepisu zadnego nie znam ![]() ![]() za to kupuje takie w ciescie francuskim , mniaaaaaaaaaam. wcinam toto z barszczykiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Re: Paszteciki ;)
Ja też się nigdy nie porywałam - a tu się porwałam i mi wyszło
![]() ![]() ![]() ![]() Z barszczykiem albo rosołkiem. Mniam.. Ale jestem głodna ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Re: Paszteciki ;)
że też ja tego przepisu wcześniej nie widziałam. Mam wszystkie częsci tego atlasu. zrobię w sobotę jak wróce z kursu prawa amerykanskiego!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Re: Paszteciki ;)
beliczek napisał(a):
> że też ja tego przepisu wcześniej nie widziałam. Mam wszystkie częsci tego atlasu. zrobię w sobotę jak wróce z kursu prawa amerykanskiego! Ja nie wszystkie, ale prawie wszystkie i uważam, że przepisy są doskonałe i co najważniejsze WYCHODZĄ ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z GW
kocham ksiązki i pisma kulinarne i mam spore doświadczenie w tej dziedzinie. Stwierdzam, że Atlas GW jest super. Te dania wychodzą i sa łątwe. Polecam go wszystkim początkującym w gotowaniu!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z GW
Przepisy tam są proste a bywają całkiem oryginalne, prawda?
Ja mam jeszcze jeden nowy smakołyk z tej książki (to już hit u nas w rodzinie ![]() ![]() ![]()
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Wielkopolska
Wiadomości: 290
|
Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z GW
Moje Drogie, o jakim to atlasie mówicie, bo zielona jestem w tym temacie?
GW - gazeta w.? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Atlas kulinarny z GW
Co tydzień w czartek w Gazecie Wyborczej jest jeden z rozdziałów atlasu kulinarnego. Co tydzień inny kraj. Edycja trwa od 8 września zeszłego roku. Atals jest wspaniały, kolorowe zdjęcia potraw, łatwe przepisy i krótki opis kuchni kraju-głownego bohatera danego odcinka. plusem sa przepisy dla totalnie początkujących. Przewinęło mi isę przez ręce wiele ksiązek kucharskich i stwierdzam ,zę ten atlas bije wiele dorgich wydawnictw na głowę. polecam z czystym sumieniem smakosza-"slow foodowca"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2002-07
Lokalizacja: Nizina Mazowiecka
Wiadomości: 9 023
|
Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z GW
Co tydzień w czwartek w Gazecie Wyborczej jest taka książeczka z przepisami. Zbiera się te strony do segregatora. Przepisy pogrupowane są wg. pochodzenia. Raz "kuchnia włoska" innym razem "ukraińska".
Tu są wszystkie dotychczas wydane przepisy: http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1634250,58060.html
__________________
Naucz się zachowywać obojętność wobec fałszywych sądów o Tobie. Bez takiej obojętności człowiek nie może być wolny. Lew Mikołajewicz Tołstoj WESOŁYCH ŚWIĄT! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-08
Lokalizacja: Wielkopolska
Wiadomości: 290
|
Re: Paszteciki ;)/ Atlas kulinarny z GW
Dzięki za obie odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.