![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zakrapianie oczu
Witam i z góry przepraszam jeżeli taki wątek już był, ja go niestety nie znalazłam.
Potrzebuję szybkiej pomocy, mianowicie chodzi o zakrapianie pieskowi oczu, nie moge sobie z tym poradzić. Mój Enzo ma silne zapalenie spojówek, wczoraj dostał zastrzyki i maść do oczu, wieczorem udało mi się ją wkropić, bo był zaspany, a teraz walczę od rana, jemu jest źle, bo bolą go oczka i mi jest źle, bo nie mogę mu pomóc. Czy macie jakiś sposób jak to zrobić? Nie będę przecież ganiać do weta 2 razy dziennie ![]() POMOCY!!!
It's my date with destiny... ![]() Edytowane przez Metaxxa Czas edycji: 2007-02-26 o 10:15 Powód: dopisek ;) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zakrapianie oczu
nie możesz mu głowy przytrzymać? nie masz nikogo do pomocy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam, tylko co z tego byłam już nawet u weterynarza i on ledwo dał radę, to jest duży Labrador i strasznie ciężko go utrzymać, próbowałam już na siłę przytrzymać mu łeb i jakoś z wysiłkami poszło, ale dużo przy tym stresu dla psa :/ Ale widzę, że nie ma innego sposobu.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja bym poradzila Ci pobawic sie z psiakiem i przemycic wkraplanie leku do zabawy. Jesli umie wykonywac jakies komendy to pobawcie sie troche i pomiedzy jednym siadem (nagrodzonym ciachem) wplec kilka innych komend z nagroda - glaskaniem. Przy siadzie postaraj sie wkropic lek w jedno oczko - koniecznie miej ze soba ciacho czy inny smakolyk. I po wkropleniu nagrodz psiaka. jak sobie zakoduje ze za chwile nieprzyjemnosci ma ciasteczko powinno byc lepiej i mniej stresujaco. Powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Zakorzenienie
|
1 osoba trzyma psa aby stal spokojnie, druga trzyma jego leb a trzecia zakrapla?
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Pies i krople do oczu...
Byłam wczoraj z moim pączkiem u weterynarza i okazało się, że ma zapalenie spojówek. Dostałam kropelki - Dicortineff-vet i zalecenie aby kroplić 2-3 razy dziennie. Wszystko super, ale dopiero w domu okazało się jaka to męka aby wpuścić choć jedną kropelkę do psiego ślepka. Wije się jak dżdżownica, ucieka, chowa pyszczek...masakra. Macie jakiś pomysł jak zakroplić psu oczy szybko i skutecznie? Może jakiś sprytny trik? Nie chcę się z nim szarpać, by go niepotrzebnie nie denerwować, bo to duży pies (owczarek niemiecki) i trzeba by sporo siły żeby mu mordkę utrzymać w jednej pozycji. Na razie łaże za nim przez godzinę, leje tymi kroplami po podłodze a efekty mizerne. Prosze o jakąś radę
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pies i krople do oczu...
Wydaje mi się że niedawno był wątek z takim samym problemem. Wyszukiwarka nie gryzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=176326 Cóż,dzięki za niezwykle cenną radę ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mozesz tez probowac zeby ktos potrzymal psa jak ty mu zakraplasz, ale to bedzie dodatkowy stres i na pewno nie przekona psa ze to jest cos, co mu sie podoba. Generalnie mam podobny problem (tylko wielkiego psa ![]() powodzenia
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Próbuj majstrować przy oczach-zdecydowania przytrzymując psa -początkowo BEZ buteleczki - z komendą - np. pokaż oczko
![]() ( niech to nie trwa długo- bo pies się zestresuje) po każdym zbliżeniu ręki w okolice oka - dawaj smakołyk i chwal psiuta-smakołyk + komenda- dobry pies ![]() potem- dołącz zamknięta buteleczkę -i ponów próby ![]() ostatni etap - wpuszczanie kropli do oka - ( i samokłyk oczywiście ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
ja też musiałam zakraplać oczy Scoobiemu i po prostu robiłam to gdy już przysypiał. nie przytrzymywałam go, tylko podchodziłam, głaskałam, a potem szybko odchylałam dolną powiekę i zakraplałam.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4018959]ja też musiałam zakraplać oczy Scoobiemu i po prostu robiłam to gdy już przysypiał. nie przytrzymywałam go, tylko podchodziłam, głaskałam, a potem szybko odchylałam dolną powiekę i zakraplałam.
![]() ![]() Mi tak podstępnie raz się udało. Głaszczę, głaszczę, opowiadam mu jaki to z niego mądry,dobry pies. A potem szybka, bezbolesna akcja z zaskoczenia. Ha! Udało się. Niestety bestia to sobie zapamiętała i zakroplenie drugiego oka stało sie niewykonalne przez prawie 2 godziny,hihihi... Ta metoda jest u mnie spalona. Nawet tak sie poświęciłam i sprawdziłam na sobie czy te krople aby nie czypią. Ale nie szypią ![]()
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
i wlasnie dlatego trzeba ZAWSZE nafradzac psa po takim zabiegu...żeby nie przestał nam ufać...
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
ja zawsze swojego psiaka klade na kolanach do gory brzuszkiem i drapie ja chwilke az sie "wyluzuje" a potem biore krople i lapie jedna reka za pysk a druga wpuszczam krople. potem jej dale cos dobrego
![]() tylko, ze moj pies ma 6 lat a krople wpuszczamy od 5 lat, no nie codziennie - z przerwami 5 dniowymi po tygodniu wpuszczania zawsze w lecie bo ma alergie ![]()
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
goldfish3000 - dicortineff to sa krople ktore szczypia, ale tylko wtedy, kiedy w oku sie cos dzieje, jesli oko jest zdrowe to nie czuc tego szczypania
![]()
![]() |
#20 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hmm.. no właśnie. Tego nie wzięłam pod uwagę. Pocieszam się myślą, że to dla jego dobra. Wczorajsze kroplenie poszło już znacznie lepiej. Jeszcze odstawia tańce,hihihi... ale zaczyna się godzić z losem. Jeszcze parę dni i sam będzie prosił o kropelki ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
tez miałam kiedys taki problem. tylko ja mam małą histeryczke. najważniejsze jest żeby pies widział u nas zdecydowanie no i nagroda to jedna z lepszych metod.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
proponuję zeby jedna osoba trzymała, a druga kropiła.
Mój koń już kilka razy miał zapalenie oka, wyobraź sobie jak ciezko zakropić oko zwierzakowi, który jest met nad Tobą.. a Utrzymać nie może go nawet 5 osób
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Tak własnie w avatarku jest moja mała histeryczka.
![]() carolinascotties vbmenu_register("postmenu _4031886", true); w imieniu Soni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]()
a możecie polecić jakiś specyfik do przemywanoiu oczków u Shih Tzu? ?
![]() ![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tutaj jest forum poswiecone Shih Tzu ![]() http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=217 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Silveris
|
U mnie sprawa była prosta - Remi sam przychodzi do mnie jak mu coś dolega, wystarczyło powiedzieć "pokaż oczko" i się nie ruszał
![]() Radzę wykorzystać metodęzabawy - to dobry pomysł, poza tym, jak mu zakropisz - możesz go czymś nagrodzić, niech wie że po tym zabiegu będzie smakołyk... powinien być dzięki temu grzeczniejszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Mój pieszczoch na "daj buzi" podnosi pyszczek do góry i czeka za buziakiem, najpierw kropelki, a później zasłużony buziak (w czółko
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
witam
![]() Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi, trochę spóźnione te moje podziękowania heh ![]() Na szczęście u nas już wszystko ok, przemęczyłam się trochę, miałam kilka siniaków ale ciasteczka i zabawa podziałały no i Enzo jest już zdrowy i rozrabia jak dawniej, co mnie nawet nie złości ![]() P.S. Wesołych Świąt Wielkiej Nocy ![]()
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
Nie chciałam zakładac nowego wątka na forum, a moje pytanie choc nie wziązane ze zwierzętami dotyczy kropli do oczu Dicortineff.
Krople stosowałam mniej niz dwa tyg., tak jak jest napisane w ulotce, ale moja alergia nie daje mi spokoju(oczywiscie po kroplach powieki i oczy wyglądały lepiej). Czy po ponad tygodniowej przerwie mogę zacząc stosowac krople ponownie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.