Patriotyzm. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-14, 19:19   #1
pink69
Zakorzenienie

Patriotyzm.

Jak myślicie czy dzisiaj można spotkać prawdziwych patriotów?
W jaki sposób być patriotą w czasie pokoju?

Naszła mnie ta refleksja i stwierdziłam,że strasznie ciężko mi odpowiedzieć na te pytania.

Patriotyzm jest trudny,ponieważ zbyt dosłownie postrzegany może prowadzić do szowinizmu,ale czy dzisiaj istnieją$ patrioci z krwi i kości?

W historii Polski-owszem,cała masa.

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 19:32   #2
leo
Raczkowanie

Dot.: Patriotyzm.

wg mnie patriotyzm obecnie (poza takimi oczywistościami jak miłość i szacunek do ojczyzny) polega na nie wstydzeniu się własnego pochodzenia (niestety, niektórzy tak mają ), próbach poznania własnej historii, kultury (niby banał, a jaką małą wiedzę o własnym kraju ma duża część ludzi), interesowaniu się tym, co się dzieje, czynnym udziale w życiu publicznym (choćby w wyborach).
nie chodzi, oczywiście, o zaślepienie, uważanie swojej ojczyzny za najlepszą, właściwie to idealną, o brak tolerancji wobec innych narodów (przejawiający się m.in.w chamstwie czy wandalizmie).
uważam się za patriotkę (ale nie nacjonalistkę ).

oh baby
i'm going crazy
don't you think you can save me
from myself baby
leo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 19:43   #3
pink69
Zakorzenienie

Co do nacjonalizmu.Rozmawiałam ze znajomym.
Wg niego nacjonalizm to zjawisko jak najbardziej pozytywne,gdyż w swoim założeniu zakłada wielbienie ojczyzny ale bez agresji wobec innych.

Ja uznaje to za zjawisko negatywne,ale trzeba zwrócić uwagę,że w teorii wszystko jest piękne.Wszystko.Jednakże praktyka to co innego.

Stary 2008-05-14, 20:07   #4
Nati02
Zakorzenienie

Sądzę, że niewielu jest patriotów. Osobiście jestem kosmopolitką. I bardzo dobrze mi z tym

Dla mnie patriota powinien:
- kochać swój kraj
- dążyć do jego polepszenia
- nie wstydzić się go i promować za granicą
- zwalczać głupie przesądy i nie tworzyć nowych
- nie narzekać na niskie płace (bo kocha swój kraj jakim jest)
- nie zamykać się na inne kraje, a czerpać z ich wiedzy
- nie uciekać z kraju za pieniądzem
- znać własną historię oraz swój ojczysty język nie tylko w zakresie podstawowym: http://wachlarz.strefa.pl
- a przede wszystkich uczestniczyć w życiu kraju- chociażby uczestniczyć w wyborach czy referendach

Edytowane przez Nati02
Czas edycji: 2014-10-04 o 13:10
Nati02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 20:23   #5
krowa_bez_mleka
Zakorzenienie

Myślę, że jest wiele definicji patriotyzmu.
Dla mnie jest to poszanowanie historii kraju, nieobojętność na jego losy i sympatia dla kraju.
Ja na przykład na myśl o Polsce czuję w sercu takie ciepło..Wiem, że to głupio brzmi
Ale to chyba pewien objaw miłości, tak mi sie wydaję. Takiej "mojej"
zwłaszcza gdy jestem zagranicą wszystko co polskie niesamowicie mnie cieszy, a myśl o kraju napawa mnie tęsknotą i poczuciem swojskości.

Ale czy to prawdziwy patriotyzm? Nie wiem. Ja sie czuję patriotką
kiedy chcę grzeszyć to grzeszę
krowa_bez_mleka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 22:10   #6
beti33
Raczkowanie

Niestety w dzisiejszej Polsce trudno być patriotą. Patriota zaraz spotyka się z określeniami takimi jak nacjonalista, rasista, antysemita czy faszysta...

Obecnie lepiej pluć na Polskę, Polaków, przeinaczać historię lub wkładać flagę Polski - czyli flagę kraju o który walczyły miliony Polaków - w psie kupy itd...

No ale trudno się dziwić skoro nawet sam premier, tak uwielbiany obecnie w artykule dla miesięcznika "Znak" swego czasu powiedział:
Cytat:
Napisane przez D. Tusk
Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać...
Cytat:
Napisane przez D. Tusk
Tak, polskość kojarzy się z przegraną, z pechem, z nawałnicami. I trudno, by było inaczej
Polskość jako zadany temat... Wydawałoby się: tylko usiąść i pisać. A tu pustka, tylko gdzieś w oddali przetaczają się husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą.
Dzikie Pola i Jasna Góra, dziejowe misje, polskie miesiące, zwycięstwa i klęski. Zwycięstwa?
Jak wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od urodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych rojeń?
Polskość to nienormalność
...
Piękniejsza od Polski, jest ucieczką od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej.

Edytowane przez beti33
Czas edycji: 2008-05-14 o 23:34
beti33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 00:15   #7
yaminishi
Zadomowienie

Beti33 a może Tobie za to płacą?
Stary 2008-05-15, 02:14   #8
stafur
Raczkowanie

patriotyzm dzis? wystarczy spojrzec na ludzi, ktorzy podczas waznych uroczystosci panstwowych nie umieją wystac na apelu i odspiewac hymn narodowy jak nalezy...
Stary 2008-05-15, 07:03   #9
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez pink69 Pokaż wiadomość
Przykre,ale chyba już niewielu ich zostało,a sądząc po jednym z wątków na wizażu to można na palcach policzyć
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...B3oba+narodowa
Cytat:
Przede wszystkim nie wstydzić się swojego kraju.Być dumnym z dokonań przeszłości,budować przyszłość.Nie działać na szkodę swojego kraju.No i dzielić wzloty i upadki,a nie udawać,ze to nas nie dotyczy

Nati02,uważasz,że emigranci nie są patriotami,bo wyjechali za granicę do pracy?
Jeśli by tak było to w Polsce sami patrioci by zostali,a tak nie jest

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 07:31   #10
passionfruit
Zakorzenienie

Patrotyzm. Zastanawaiałm się czy ja jestem patriotką. Bo przecież wyjeżdżając za granicę mama zawsze ze sobą naszą flagę. Na campingach wisi zawsze w widocznym miejscu. Podczas hymnu wstaję, głosuję, nie wstydze się bycia polką. A z drugiej strony gdyby ktoś dał mi możliwość wyemigrowania z tego kraju to nie zastanawiałabym się ani minuty.
Czy jestem patriotką?
Stary 2008-05-15, 08:02   #11
diamentowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yaminishi Pokaż wiadomość
To zaczyna się robić nudne...

Myślę, że jeżeli ktoś jest patriotą to nie pozwoli do końca zeszmacić tego kraju. Patriotyzm to nie pompatyczne hasełka- to obowiązek pójścia na wybory, pozytywny stosunek do możliwości rozwoju Polski. Mamy szansę odbić się od dna, w ciągu najbliższych lat rozstrzygną się najważniejsze kwestie zależne w dużym stopniu od nas samych. Mam nadzieję, że na coś nas jednak stać.

A nacjonalizm potępiam, ponieważ wiąże się z dyskryminacją m.in. mniejszości narodowych, czy imigrantów.
diamentowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 08:59   #12
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Nati02,uważasz,że emigranci nie są patriotami,bo wyjechali za granicę do pracy?
Jeśli by tak było to w Polsce sami patrioci by zostali,a tak nie jest
Ci co wyjechali dla mnie nie są patriotami. C to zostali, a nie wykazują pozostałych, wypunktowanych przeze mnie cech, również nie.

Kilkda definicji patriotyzmu:
"miłość do ojczyzny i poczucie silnej więzi z własnym narodem, połączone z gotowością poświęcenia się dla ich dobra, przy równoczesnym poszanowaniu innych narodów"

"postawa wobec ojczyzny, narodu, przejawiająca się rzetelną pracą, przedkładaniem nadrzędnych wartości (np. niepodległości) nad własne cele, gotowością do ich obrony nawet za cenę życia’"

" postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To stawianie dobra ojczyzny ponad własne. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka. Patriota na co dzień dba o pomyślność i dobre imię swojego kraju i narodu. Dba o symbole narodowe takie jak flaga, godło i hymn swojej ojczyzny. Nie pozwala na obrazę swego kraju. Ma wysoko rozwinięte poczucie dumy i godności narodowej zarazem jest daleki od nacjonalistycznej megalomanii. Nie wstydzi się bycia obywatelem swojej ojczyzny i przynależności do swego narodu. Gdy potrzeba manifestuje swoje przywiązanie do ojczystej kultury, języka, tradycji."
Stary 2008-05-15, 09:21   #13
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
- kochać swój kraj
- znać własną historię oraz swój ojczysty język nie tylko w zakresie podstawowym
- a przede wszystkich uczestniczyć w życiu kraju- chociażby uczestniczyć w wyborach czy referendach
To ja jestem patriotką
Stary 2008-05-15, 09:23   #14
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ci co wyjechali dla mnie nie są patriotami.
Mogłabyś rozwinąć, dlaczego? (konkretne powody, bo to, że ktoś "uciekł z kraju za pieniądzem", jak to wcześniej ujęłaś, to chyba, a nawet: zdecydowanie za mało, żeby powiedzieć o kimś, że nie jest patriotą)

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 09:37   #15
Madia
Zakorzenienie

Prawda jest taka, że patriotyzm widać wtedy kiedy jest potrzebny. Rzucanie hasełkami "bóg, honor, ojczyzna" to przegięcie. Szczególnie kiedy rzucają to ludzie, którzy nie mieli za bardzo okazji by naprawdę poczuć co to znaczy bo nosili wtedy pieluchy na tyłkach lub w ogóle ich nie było nawet w planach. Gdyby zaistniała taka potrzeba patrioci by się znaleźli. Moim zdaniem okazją by oglądać patriotyzm są chociażby wydarzenia sportowe gdzie wschodzi flaga Polski w górę i ludzie zaczynają śpiewać hymn...Ci co byli świadkami potwierdzą, że rozchodzi się aura prawdziwej dumy i nie tylko z powodu medalu ale właśnie z powodu tej flagi i tego hymnu.

Beti33 - przypomnij sobie jak Twój idol Jarek lub Lechu (bo któż może wiedzieć który) "śpiewał" pięknie hymn. Jakbyś się wczytała dokładniej w tekst to mogłabyś przyznać rację Donaldowi. Nie...jakby to napisał ktoś z Twoich idoli to byś przyklasnęła.

Nie uważam, że Ci co wyjechali z kraju nie są patriotami. Można być patriotą i mieszkać za granicą. Są różne sytuacje w życiu a ludzie chcą żyć godnie, to chyba nie przestępstwo? Nie uważam też, że Ci którzy zostali, zaciskają zęby, wkurzają się, zazdroszczą tym, którzy wyjechali i głodzą się "za Polskę" są patriotami. Zwyczajnie nie mogą sobie pozwolić na wyjazd i dorabiają do tego ideę.

Zakręcona na punkcie zakręconego włosa od 22.02.2012

Edytowane przez Madia
Czas edycji: 2008-05-15 o 09:41 Powód: dopisek
Madia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 09:48   #16
Nati02
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Mogłabyś rozwinąć, dlaczego? (konkretne powody, bo to, że ktoś "uciekł z kraju za pieniądzem", jak to wcześniej ujęłaś, to chyba, a nawet: zdecydowanie za mało, żeby powiedzieć o kimś, że nie jest patriotą)
Freso, uciekanie za pieniądzem to tylko jeden z wyznaczników dla mnie, które wypisałam razem w tym. Jak napisałam jest to moja definicja.
Jeśli ktoś ucieka z kraju za pieniądzem to nie dąży do jego polepszenia ( z prostej przyczyny: nie ma go, tam gdzie powinien i nie ważne, że przesyła pieniądze, bo niż pieniądze ważniejszy intelekt). Dla mnie patriota to osoba, która dąży do polepszenia kraju, a bez fizycznej obecności w kraju jest to niemożliwe (oczywiście gdy mówimy o migracji zarobkowej).

Madia jestem w kraju jeszcze. Może tu pozostanę jak zdobędę taką pracę, która będzie mi sprawiała przyjemność i płaca będzie mnie satysfakcjonowała. Możliwość do wyjazdu mam, ale nie wyjeżdżam, bo liczę że coś się zmieni.
A najważniejsze: nie jestem patriotką, jestem kosmopolitką.
(to tak odnośnie wkurzania się osób, które zostały w kraju)
Stary 2008-05-15, 10:06   #17
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Freso, uciekanie za pieniądzem to tylko jeden z wyznaczników dla mnie, które wypisałam razem w tym. Jak napisałam jest to moja definicja.
Jeśli ktoś ucieka z kraju za pieniądzem to nie dąży do jego polepszenia ( z prostej przyczyny: nie ma go, tam gdzie powinien i nie ważne, że przesyła pieniądze, bo niż pieniądze ważniejszy intelekt). Dla mnie patriota to osoba, która dąży do polepszenia kraju, a bez fizycznej obecności w kraju jest to niemożliwe (oczywiście gdy mówimy o migracji zarobkowej).
Powiedzmy sobie szczerze: samym intelektem, bez namacalnego udziału pieniądza, nic się dla kraju nie zdziała, nie polepszy się jego sytuacji.
Tak się składa, że pieniądze -chcemy tego, czy nie- to podstawa w życiu, nie tylko poszczególnej jednostki, ale całego społeczeństwa, które tworzy Ojczyznę.
No chyba, że ja o czymś nie wiem i rzeczywiście wiara góry przenosi.

Dlatego, jak powiedziała Madie, można mieszkać za granicą i być patriotą, jedno nie ma nic wspólnego z drugim.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 10:13   #18
beti33
Raczkowanie

Red face Dot.: Patriotyzm.

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
Beti33 - przypomnij sobie jak Twój idol Jarek lub Lechu (bo któż może wiedzieć który) "śpiewał" pięknie hymn. Jakbyś się wczytała dokładniej w tekst to mogłabyś przyznać rację Donaldowi. Nie...jakby to napisał ktoś z Twoich idoli to byś przyklasnęła.
To, że w temacie o patriotyzmie króciutko wspomniałam o premierze, który zabrał głos w tej kwestii, dla którego polskość to nienormalność - nie oznacza, że popieram jego politycznych przeciwników - bardzo płytkie rozumowanie niestety Tak Lech K. nie znający słów hymnu, kaleczący go - to również wstyd dla naszego pięknego kraju.
Stary 2008-05-15, 10:55   #19
caelum
Rozeznanie

Cytat:

Naszła mnie ta refleksja i stwierdziłam,że strasznie ciężko mi odpowiedzieć na te pytania.

Patriotyzm jest trudny,ponieważ zbyt dosłownie postrzegany może prowadzić do szowinizmu,ale czy dzisiaj istnieją$ patrioci z krwi i kości?

W historii Polski-owszem,cała masa.
Bycie patriotą teraz ma na pewno inne znaczenie niż za czasów kiedy walczyliśmy o wolność i suwerenność swojego kraju. I choć teraz wymaga od nas mniejszego poświęcenia nie znaczy że patriotyzm stał stał sie łatwiejszy.

Czy jestem patriotką?
Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta.
- zabieram głos w wyborach i referendach od kiedy tylko otrzymałam prawo głosowania (do tego staram sie by te wybory były jak najbardziej świadome)
- nie wstydzę się swojego kraju i go szanuję
- staram się posługiwać poprawną polszczyzną i dbam o to by znać jego odległą i mniej odległą historię

Cytat:
Co do nacjonalizmu.Rozmawiałam ze znajomym.
Wg niego nacjonalizm to zjawisko jak najbardziej pozytywne,gdyż w swoim założeniu zakłada wielbienie ojczyzny ale bez agresji wobec innych.

Ja uznaje to za zjawisko negatywne,ale trzeba zwrócić uwagę,że w teorii wszystko jest piękne.Wszystko.Jednakże praktyka to co innego.
Nie zgodzę się ze znajomym bo już teoria nacjonalizmu zakłada brak tolerancji wobec mniejszości społecznych czy narodowych oraz jednostki. A tu już tylko krok od nietolerancji do agresji niestety.

btw. Jeśli chodzi o temat granicy między nacjonalizmem a patriotyzmem to przypomniał mi się reportaż, który oglądałam jakiś czas temu przedstawiający Młodzież Wszechpolską (niestety tytułu nie pamiętam - wiem tylko, że był emitowany dość późno przed północą i w TVN). Swoją drogą to zawsze szału dostaję bo jak jest coś wartego obejrzenia to najczęściej o porze tylko dla wytrwałych.

Cytat:
Sądzę, że niewielu jest patriotów. Osobiście jestem kosmopolitką. I bardzo dobrze mi z tym

- kochać swój kraj
- znać własną historię oraz swój ojczysty język nie tylko w zakresie podstawowym
No właśnie jest tu jakaś niekonsekwencja. Z jednej strony mamy dążenie do polepszenia sytuacji w kraju a z drugiej strony bezrefleksyjne zgadzanie się na niskie płace? Nawet powód "bo kocham swój kraj" jest bez sensu - ja kocham swój kraj i właśnie dlatego zależy mi na tym by płace osiągnęły odpowiedni poziom.

Kolejna kwestia to ta dotycząca korzystania z wiedzy innych krajów ale jednocześnie nie wyjeżdżanie z kraju za pieniądzem. Czy osoba która wyjeżdża do pracy za granicę bo tam będzie lepiej opłacana nie jest patriotą? A może to będzie impuls dla zauważenia problemu niskich płac w kraju i do zmiany tej sytuacji?

Cytat:
Napisane przez beti33 Pokaż wiadomość
Niestety w dzisiejszej Polsce trudno być patriotą. Patriota zaraz spotyka się z określeniami takimi jak nacjonalista, rasista, antysemita czy faszysta...

Obecnie lepiej pluć na Polskę, Polaków, przeinaczać historię lub wkładać flagę Polski - czyli flagę kraju o który walczyły miliony Polaków - w psie kupy itd...

No ale trudno się dziwić skoro nawet sam premier, tak uwielbiany obecnie w artykule dla miesięcznika "Znak" swego czasu powiedział:
Kupy beti33 to była swojego rodzaju metafora i prowokacja. Akcja jak wiadomo dotyczyła kwestii owych psich kup, które niczym kwiatki zakwitły na wielu miejskich trawnikach i od wielu lat sa dość śmierdzącym problemem. Rysownik Raczkowski postanowił się z tym cuchnącą sprawą rozprawić i może w dość odważny sposób i na pewno prowokacyjny powiedział o wtykaniu w psie kupy małych flag biało-czerwonych. Zrobił to zresztą na oczach milionów w programie Wojewódzkiego. Afera wybuchła w radiu i w telewizji. Radio TOK FM w rozmowie na każdy temat miedzy Urbanem a Raczkowskim miało problemy z prokuraturą w związku ze znieważeniem flagi państwowej - nie wiadomo tylko czy to znieważenie dotyczy Urbana czy Raczkowskiego? Można o tym poczytać w :

http://media2.pl/media/11677-sprawa-...-w-tok-fm.html

Naturalnie cała akcja budzi kontrowersję, które zapewne były zamierzone. Jaka jest granica wolności artystycznej? Gdzie jest granice między ta wolnością a szacunkiem do symboli narodowych? I co bardziej szkaluje nasz kraj te trawniki utkane psimi kupami niczym z filmu "Dzień Świra" czy wtykanie w owe kupy flagi państwowej? Jedno jest pewne wywołana przez ta prowokacje dyskusja i dzięki temu dostrzeżenie problemu jest jak najbardziej potrzebne.

Cytat:
Napisane przez yaminishi Pokaż wiadomość
Nie płacą, beti33 robi to z wyższych pobudek .

Cytat:
Napisane przez diamentowa Pokaż wiadomość
To zaczyna się robić nudne...

Myślę, że jeżeli ktoś jest patriotą to nie pozwoli do końca zeszmacić tego kraju. Patriotyzm to nie pompatyczne hasełka- to obowiązek pójścia na wybory, pozytywny stosunek do możliwości rozwoju Polski. Mamy szansę odbić się od dna, w ciągu najbliższych lat rozstrzygną się najważniejsze kwestie zależne w dużym stopniu od nas samych. Mam nadzieję, że na coś nas jednak stać.

A nacjonalizm potępiam, ponieważ wiąże się z dyskryminacją m.in. mniejszości narodowych, czy imigrantów.
Właśnie diamentowa poruszyła chyba sedno sprawy patriotyzmu obecnie. Teraz patriotyzm nie wymaga od nas oddawania swojego życia za kraj itp. Teraz to praca, czasem żmudna i mecząca mająca na celu poprawę naszej gospodarki. To wszystkie sprawy związane z korzystaniem przez nas z funduszy unijnych i zmianą sposobu patrzenia na nasz kraj z uciśnionego i uciemiężonego na kraj możliwości i wartości do wykorzystania.

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 11:01   #20
zizou
Zakorzenienie

nie generalizowalabym, ze ci, co wyjechali z kraju, z roznych powodow - nie sa patriotami.

sama znam srodowisko polonii amerykanskiej i... takich patriotow jak oni to w Polsce ze swieca szukac. rozmawialam swego czasu z pania, ktora wyjechac musiala, jak to bywa, za chlebem. powiedziala mi, ze wyjezdzajac wcale nie byla patriotka. nie wstydzila sie swojej anrodowosci ale Polska byla jej obojetna - bo byla bieda, bo w USA lepsze perspektywy. im dluzej tam jest tym bardziej kocha swoj ojczysty kraj, dostrzega to, czego nie widziala mieszkajac tutaj. tam angazuje sie w zycie polonii, raz czy dwa w tygodniu czuje sie tak, jakby byla w tej malej wsi pod nowym targiem skad wyemigrowala ponad pol wieku temu.
i tam, w USA takich ludzie jest bardzo duzo. co z tego,z e wyjechali za pienaidzem, skoro swoja ojczynze kochaja, skoro nawet najstarsi maja nadzieje na powrot jesli Bog da [przykre jest to, ze najczesciej nie maja do czego wrocic - to co tutaj zostawili rozplynelo sie pod opieka zyczliwych krewnych].

czy ja jestem patriotka? tak jestem. od kiedy mam prawo wyborcze nie opuscilam zadnego glosowania, czy to wyborow europoslow czy prezydenta. nigdy nie wyrzekne sie swojej polskosci, chocbym mieszkala na drugim koncu swiata zawsze bede Polka, bede mowic po polsku i swoje dziecko takze w polskosci wychowywac bede. amen.
Mokrzy od stóp do głow nie tracimy nadziei
zizou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 11:08   #21
blaque
Zakorzenienie

Cytat:
Więc lepiej zostać w kraju rzucając hasłami o patriotyzmie nie mając co do garnka włożyć?
Nie zgadzam się z tym postawionym przez Ciebie kryterium patriotyzmu.
Czy ludzie którzy wyjechali w poszukiwaniu lepszego życia nie są już Polakami? Mamy ich uważać za zdrajców polskości ?
Stary 2008-05-15, 11:08   #22
muzyczna
Raczkowanie

Ja mam do tego stosunek lajtowy; nie wybierałam miejsca urodzenia.
Patriotka ze mnie żadna (aczkolwiek hymn znam), bo kocham wszystkie kraje i wszędzie jest mój dom.
Jestem Polką, bo jakoś tak się stało, że moja rodzina się znalazła na tym terytorium, nic więcej.

muzyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 11:35   #23
yaminishi
Zadomowienie

W powyższych kwestiach dodam jedynie, że zgadzam się z caelum i diamentową.

Ogólnie jak ze wszystkim, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Trudno spodziewać się żarliwego patriotyzmu u ludzi ubogich (rodzin wielodzietnych, emerytów, czy choćby ludzi ciężko chorych dla których nie ma pieniędzy na lekarstwa).
Każdy z nas znajdzie się w takim momencie swojego życia, że niewiele będzie mógł ofiarować dla dobra państwa, więcej będzie sam oczekiwać.
Dziś nie ma dosłownej potrzeby stawiania na szalę własnego życia i dobra kraju, dlatego też oblicze patriotyzmu uległo zmianie.
Dla mnie patriotyzm to bardziej sentyment do kraju, w którym się urodziłam, więź, której nie da się zerwać. A wyrażać go można najlepiej poprzez propagowanie Polskości, wystawianie najlepieszgo świadectwa o Polakach własnym zachowaniem, znajomością i poszanowaniem historii, kultury.
Jeśli patriota na I miejscu zawsze bezwzględnie stawia swój kraj (dla którego poświęca się np. pracując za grosze, które nie wystarczają na godne utrzymanie rodziny, mimo iż ma możliwość wyjazdu i zapewniana bytu rodzinie - zostaje tutaj) to ja patriotą nie jestem, dla mnie na I miejscu zawsze będzie dobro ludzi a kraj to tylko umowne granice.
Tak naprawdę jestem obywatelem świata a Polskę noszę w sercu.
Stary 2008-05-15, 11:41   #24
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
Madia jestem w kraju jeszcze. Może tu pozostanę jak zdobędę taką pracę, która będzie mi sprawiała przyjemność i płaca będzie mnie satysfakcjonowała. Możliwość do wyjazdu mam, ale nie wyjeżdżam, bo liczę że coś się zmieni.
A najważniejsze: nie jestem patriotką, jestem kosmopolitką.
(to tak odnośnie wkurzania się osób, które zostały w kraju)
Ale ja nie mówiłam, że każdy się wkurza ale przyznasz, że jest trochę takich osób, które nie wyjadą bo nie mają takiej możliwości. Natomiast żeby ukryć prawdziwe powody dorabiają do tego ideologię patriotyzmu, przy okazji szkalując osoby przebywające za granicą.

Stary 2008-05-15, 11:42   #25
mtlk
Zadomowienie

GG do mtlk

Nie kocham mojego kraju jednak gdy jestem za granica zaczyna mi brakowac Polakow, kuchni mojej mamy, naszych zwyczajow i stylu bycia. Nie wstydze sie byc Polka i staram sie budowac pozytywny obraz Polaka i Polski. Gdy spotykam obcokrajowcow zachecam ich do przyjazdu tutaj. Poza tym znam historie Polski, interesuje sie biezaca sytuacja, wiaze przyszlosc z tym krajem. Ale mimo to nie czuje sie patriotka.
Stary 2008-05-15, 11:57   #26
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Ludzie nie tylko za pieniadzem wyjezdzaja z Polski. Szukaja spokojnego zycia w krajach, w ktorych nie trzeba sie upadlac zeby zwiazac koniec z koncem. Szukaja mozliwosci rozwoju, doswiadczen. Sa tez tacy, ktorzy chca poznac rzeczywistosc inna niz polska.

Poza tym w zasadzie fakt, ze tylu Polakow wyjechalo z kraju mozna uznac za akt patriotyzmu, w koncu dzieki nim znacznie spadlo bezrobocie w Polsce.
Nie mozna tak uogolniac, ze jak ktos zostaje w Polsce to z niego wiekszy patriota niz ten co wyjechal. Trzeba umiec odroznic patriotyzm od np. niezaradnosci zyciowej. Niejeden by chcial wyjechac, ale zwyczajnie sie boi

Tak na marginesie - tamtym roku bodajze, emigranci podniesli polski PKB o 0.6% przesylajac pieniadze najblizszym w Polsce. Mojego intelektu w Polsce spozytkowac nie zdolalam, wiec teraz pozytkuje gdzie indziej. To chyba nie grzech.

Patriotka nie jestem. Z Polski wyjechalam i nie zamierzam do niej wracac.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 12:23   #27
cattt
Mrs Mrau

Mam w sobie pokłady patriotyzmu, nie ma ich jakoś szczególnie dużo,ale wiem,że są.
Mój partner nie jest Polakiem.Często rozmawiamy o Polsce jako o kraju wiekszych czy mniejszych możliwości.Często spotykam się z opiniami róznych obcokrajowców na temat Polski.Jedne są pochlebne mniej lub bardziej, a inne totalnie negatywne.
Jedno wiem.Kiedy ktoś mówi źle o Polsce to mnie to boli.Staram się bronić kraju w rozmaitych dyskusjach, oczywiście robie to w ramach rozsądku,bo wszyscy wiemy,że Polska nie jest Eldorado.
Właśnie to ściaskanie w gardle i nieprzyjemne uczucie kiedy ktoś wyraża się niepochlebnie,czasami nawet bardzo ostro, czy tez cheć dyskusji,pozwalają mi stwierdzić,że ten patriotyzm się we mnie tli.
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 12:26   #28
insomnieux
Raczkowanie

a ja nie wiem jak do tego podejść.
no nie wiem normalnie.

nie czuję jakiejs wielkiej miłości do naszego kraju, bardziej mnie on drażni niż fascynuje ale z drugiej strony wszędzie indziej czuje sie obco-chociaż jakbym wyjechała na dłuzej moze by było inaczej?

ja myśle, ze duzo osob patrzy na patriotyzm przez pryzmat polityki-kocham kraj bo jest dobra władza. nie kocham bo jest niedobra. (generalizuje. wiem.)

czy emigranci to nie-patrioci? nie wiem. chyba sie bardziej liczy to, co w sercu. w sumie mozna zrobic takie klasyczne porównanie: ten, co jest za granica moze byc wiekszym patriotą niż ten co jest w kraju.
insomnieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-15, 12:46   #29
pink69
Zakorzenienie

Bardzo mnie cieszy,że podłapałyście temat,bo jak wczoraj po paru godzinach jego istnienia były 3 posty to się załamałam i myślałam,że możemy gadać tylko o klacie Ebiego Smolarka.

Stary 2008-05-15, 13:07   #30
Madia
Zakorzenienie

Cytat:
myślałam,że możemy gadać tylko o klacie Ebiego Smolarka.
Hehehe...masz coś do klaty Ebiego??

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości