|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
NIEAKTUALNE!
Dziewczyny ktora mi pomoze wyliczyc skladke na podatek,koszty uzyskanie przychodu i takie tam wszystkie inne (nie znam sie co dokladnie) z kwot ktore mi przyszly na rachunek! Bo firma nie przyslala mi pita a w urzedzie skarbowym powiedzieli zebym sobie sama to wszystko policzyla a ja nic z tego nie wiem
![]() Moze ktoras z was sie zna i dala by rade?? Prosze! Poratujcie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Pomocy!!
moze ktoras z was zna jakis program ktory by mi to wyliczyl??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
może tu coś znajdziesz: http://www.pit.pl/, http://www.money.pl/podatki/
a swoją drogą, to czy przypadkiem firma nie ma obowiązku przesłania Ci pitu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
oczywiscie ze ma obowiazek tyle ze wlasciciel wraz z firma i kasa sie zmyl na kajmany podobno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
ja tez uważam, że firma powinna ci wysłac pita, to ich obowiązek. nie pamiętam niestety jakie są konsekwencje niewywiązania się z niego, ale może później pogrzebię coś w pr. podatkowym.najlepiej idź do jakiegoś biura rachunkowego, albo księgowego, bo to jest bardzo skomplikowana sprawa, a jak się na tym nie znasz to trudno będzie ci sie w tym rozeznać.
z drugiej strony to trochę późno, bo termin jest do końca kwietnia. a jak sie z niego nie wywiążesz to użąd skarbowy nałoży na ciebie karę. jeśli mozna się spytać to ile wynosiły twoje dochody? bo są pewne progi kwotowe, do których w ogóle nie musisz składać deklaracji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No tak, w takiej sytuacji to firma ma obowiązek w nosie.
A urząd skarbowy nie lepszy, bo moim zdaniem powinien pomóc. Przecież tam są jacyś doradcy czy jakoś tak. Boszzzz! Co za system. Powodzenia! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
pozno bo obiecywali wyslac tego pita wiec czekalam jak glupia
![]() ![]() jezeli chodzi o dochod to niestety musze sie rozliczyc bo dochod to troche ponad 20tys. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
urzad skarbowy niestety nic nie pomoze co najwyzej kare wlepia jak nie wypelnie tak mi powiedzieli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
takie odtwarzenie nie jest proste; trzeba by zrobić symulacje całego przebiegu płac w tej firmie (btw firma ma obowiązek spowiadania się comiesięcznego ZUSowi i US więc oni tam wszystko mają). Pytanie czy chorowałaś w tym okresie - ile dokładnie w każdym miesiącu, czy masz stałe miesięczne wynagrodzenie, czy też uzaleznione od czegoś, czy płacisz dodatkowe ubezpieczenia, mieszkasz w tej samej miejscowości co praca czy innej....itd.
jeszcze nie jestem w tym specjalistką ![]() Ale dziwi mnie co innego, piszesz że firma się spakowała i uciekła?? A Twój stosunek pracy kiedy ustał? masz świadectwo pracy?
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
szału można dostać z tymi urzędami skarbowymi!!!! nie może być tak, ze w jednym urzędzie skarbowym wystarczy zaświadczenie, a w innym nie. wszystkie urzędy obowiązują takie same porzepisy prawa.idź do jakiegoś specjalisty i zapytaj co w sytuacji, kiedy nie dostałas pitu od pracodawcy. taka porada nie jest droga. może okazać się, że rzeczywiście wystarczy twoje oświadczenie. a urzędników z urzędu skarbowego nie słuchaj, bo sa często poprostu niedouczeni. ja sie o tym przekonałam niejednokrotnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
libi napisał(a):
> A urząd skarbowy nie lepszy, bo moim zdaniem powinien pomóc. Przecież tam są jacyś doradcy czy jakoś tak. Boszzzz! niestety nie u nas. w naszym systemie wszystkie obowiązki związane z obciążeniami podatkowymi sa przerzucone na podatnik. niedojrze że sam musi wypełnic deklarację, wszystko obliczyć, to jak skarbówka nałoży karę, to samemu trzeba sobie tę kare policzyć. urząd skarbowy jest tylko od liczenia kasy. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jeżeli był stosunek pracy masz obowiązek się rozliczyć a nie jakieś oświadczenia pisać. ALe prawda jest taka że co urząd to inaczej powiedzą bo niestety nasze prawo jest takie a nie inne. Tylko że musisz mieć dowód że kazali Ci napisać tylko oświadczenie bo potem moga Cię ścigać i powinaś mieć na co się powołać
![]() ![]() W biurze rachunkowym powinni pomóc, jest dużo ogłoszeń o robieniu PITów.
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
wiesz czekanie nie ma tu nic do rzeczy jezeli sama tego nie zrobie to pojde jutro do kogos kto mi to za kase polczy i tyle.
Zastanawia mnie po co mi to piszesz firma istniala w swojej siedzibie do 20kwietnia tam tez mowiono ze pity przyjda kiedy prokuratura odda komputery bo bez nich nie maja zadnych danych. Wlasciciela nie ma od poczatku stycznia bo zwial z kasa. Bylam w inspekcji pracy oczywiscie i u radcy prawnego, sprawa jest w sadzie o wyplate zaległego wynagrodzenia i o swiadectwo pracy (ktore sad zapewne karze wydac firmie ktora juz nie istnieje co jest bez sensu ) Jezeli wiesz co powinnam byla zrobic napisz zebym na nastepny raz wiedziala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
syyyylwia napisał(a):
> niestety nie u nas. w naszym systemie wszystkie obowiązki związane z obciążeniami podatkowymi sa przerzucone na podatnik. niedojrze że sam musi wypełnic deklarację, wszystko obliczyć, to jak skarbówka nałoży karę, to samemu trzeba sobie tę kare policzyć. urząd skarbowy jest tylko od liczenia kasy. I pewnie dlatego moja mama przed pójściem do skarbówki musi sobie aplikować persen. I mnie też to czeka wkrótce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
karoola napisał(a):
> wiesz czekanie nie ma tu nic do rzeczy jezeli sama tego nie zrobie to pojde jutro do kogos kto mi to za kase polczy i tyle. dlatego pytam czy miałaś stałe wypłaty, czy choroboewe itp. bo jeżeli co miesiąc były różnice to będzie Ci to trudno odtworzyć i samej policzyć jeżeli się na tym nie znasz, > Zastanawia mnie po co mi to piszesz wołasz pomocy to co mam ci napisać?? podaj ile zarobiłaś to Ci zrobie PITa?? Pisze jakie rzeczy powinnaś wiedzieć (płaca brutto, chorobowe itp.Równie dobrze Twoja firma mogła nieodprowadzac składek ....), im więcej komplikacji tym trudniej będzie Ci to wyliczyć samej jeżeli się na tym nie znasz i nie wiesz gdzie co i jak zaokrąglić i obliczyć. DLatego proponuje spacer do biura, (z tymi informacjami). >firma istniala w swojej siedzibie do 20kwietnia tam tez mowiono ze pity przyjda kiedy prokuratura odda komputery bo bez nich nie maja zadnych danych. Wlasciciela nie ma od poczatku stycznia bo zwial z kasa. Brak komputerów nie jest argumentem. Każda firma ma obowiązek spowiadać się co miesiąc ZUS i US (o czym wspomniałam) i powinna mieć kopie wszystkich deklaracji w papierach (nie na kompie), listy płac itp. Każda firma moglaby powiedzieć że jej kompy padły i nie może nic w związku z tym zrobić, Zresztą PIT11 wydaje się na początku roku, Jeżeli nawet 01.01.2005 zostały skonfiskowane kompy firma na podstawie papierów pieczołowicie gromadzonych w segregatorkach powinna, moim zdaniem wystawić Ci PIT. W mojej firmie dostaliśmy je w połowie stycznia. Dlatego pisze że podziwam Twoje spokojne czekanie. Zaczełabym się martić na Twoim miejscu w najpóxniej marcu a nie 28 kwietnia ![]() >Bylam w inspekcji pracy oczywiscie i u radcy prawnego, sprawa jest w sadzie o wyplate zaległego wynagrodzenia i o swiadectwo pracy (ktore sad zapewne karze wydac firmie ktora juz nie istnieje co jest bez sensu ) I co doradził Ci radca prawny?? > Jezeli wiesz co powinnam byla zrobic napisz zebym na nastepny raz wiedziala ![]() Kiedy zrobić?? wołasz pomocy i prosisz o rade no to właśnie napisałam: skoro nie masz zielonego pojecia jak to się robi to idz do biura,(zwłaszcza że zostało mało czasu), a jeżeli zamierzasz, jak Twoi znajomi, napisac oświadczenie to zarządaj od US pisemnej informacji że masz takie oświadczenie napisać i to wystarczy, tak na wypadek gdyby US postanowił Cię zaprosić póxniej do siebie w celu wyjasnienia powodu nierozliczenia się ![]() nie wiem czego od nas jeszcze oczekujesz?? że rozliczymy Ci PITa?? wołasz pomocy piszemy co wiemy.
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
prosilam o pomoc oczywiscie a nie o prawienie moralow ze za dlugo czekam ze firma mogla to zrobic.. nie o to mi chodzilo jak rowniez nie o wypelnienie pita tylko o podanie przykladowego wyliczenia zaliczki..
Nie mniej jednak dziewczynom ktore mi pomogly nie czepjajac sie Wielkie Dzieki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Zuzanka napisał(a):
Tylko że musisz mieć dowód że kazali Ci napisać tylko oświadczenie bo potem moga Cię ścigać i powinaś mieć na co się powołać ![]() nie trzeba miec żadnego dowodu ( inna sprawa, że urząd skarbowy takiego zaświadczenia nie wystawi, bo w oggóle nie ma obowiązku udzielać porad podatkowych). trzeba sprawdzić w ustawie. jeśli jest napisane, że zaświadczenie wystarczy, to wystarczy. urząd skarbowy, tak jak każda instytucja państwowa jest związana prawem = ustawami. mówiłaś, że twoi znajomi składali takie oświadczenie. może oni wiedzą na jakiej podstawie prawnej oparł się ich urząd skarbowy???? ja zaraz poszperam w ustawie o podatku dochodowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
sylwia masz racje, tylko z urządami skarbowymi jest tak (wiem to z doświadczenia mojej firmy) że jeden urzędnik każe powołać się na jakiś paragrafik, potem przychodzisz złożyc jakiś wniosek drugiemu a ten rozkłada ręce i mówi że to się tak nie robi, albo sam naczelnik wysyła pismo w odpowiedzi na pewną sprawę powołując się raz na jeden przepis w następnym piśmie na drugi (przeczące sobie) - i wtedy naprawde nie wiadomo co robić. Poza tym wszelkie ustawy są tak sformułowane że do jednego stwierdzenia pare paragrafów dalej jest zaprzeczenie z powodu jakiegoś wyjątku, dlatego ja na miejscu karooli wolałabym mieć jakiś świstek pośiwadczający że mam sie zachować tak a nie inaczej.
Karoola nie prawie Ci morałów tylko pisze co uważam na temat tego co piszesz o firmie, i całej tej sytuacji, to jest moje zdanie i nie miałam zamiaru czepiać się Ciebie - stwierdziłam tylko że cała sytuacja jest dość dziwna a Tobie współczuję że się jej znalazłaś i najjlepszm wyjściem byłoby udanie się do profesjonalisty a nie kombinowanie samemu jeżeli jest to dla Ciebie temat obcy. (a z tego co piszesz to jest) I twierdze tak nie dlatego żeby Ci dogryźć, czepiać się czy prawić morały tylko uważam że możesz popełnić błedy które mogą spowodowac późniejsze wycieczki do US i niepotrzebne nerwy. Bo znajomość samych wskaźniczków i stawek może nie wystaczyc. Natomiast pisząc że firma powinna miec jeszcze oprócz zawodnych komputerków stosy papierów miałam na mysli że może jednak warto się tam udac i coś w nich wygrzebać co ułatwi Ci odnalezienie właściwych informacji. Termin składania PITów w tym roku upływa 2 maja. Przykro mi że tego nie zrozumiałaś ale tak to się czasem rozumie słowo pisane.... pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:44.