![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Śmierć bez powodu ?
Czy spotkałyście się z takimi przypadkami, słyszałyście o takich sytuacjach, że np. człowiek, nie uskarżający się na żadne większe problemy zdrowotne normalnie poszedł spać do łóżka i następnego dnia już nie wstał, nie obudził się - po prostu nastąpiła śmierć, z nieznanych powodów ? Tak, wiem... Brzmi to może dość głupio i kuriozalnie, bo doskonale wiem, że raczej nie da się umrzeć bez powodu i w naszym ciele dochodzi do pierdyliarda reakcji biochemicznych, ale wiadomo - dla laika albo po prostu osoby nie obeznanej za mocno w tematach medycznych, tak to właśnie wygląda. A może i dla praktycznie każdego - bo osoba postronna nie ma pojęcia,co się mogło zadziać w cudzym ciele.Czy spotkaliście się z takimi przypadkami? Jakiego typu przypadki zdrowotne tak się własnie skończyły/ mogą skończyć ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Śmierć bez powodu ?
Nie umiera się bez powodu, tak jak nie umiera się ze starości. Umiera się zawsze na coś albo na skutek czegoś.
Wtórne utonięcie może tak dla kogoś wyglądać. Edytowane przez ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee Czas edycji: 2018-06-28 o 21:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;84484836]Czy spotkaliście się z takimi przypadkami? Jakiego typu przypadki zdrowotne tak się własnie skończyły/ mogą skończyć ?[/QUOTE]
Tak. Pęknięcie tętniaka mózgu, o którym chory nie miał pojęcia. Nagły ból głowy, utrata przytomności i zgon tego samego dnia. Jednak nie każde pęknięcie tętniaka mózgu kończy się zgonem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;84484836]Czy spotkałyście się z takimi przypadkami, słyszałyście o takich sytuacjach, że np. człowiek, nie uskarżający się na żadne większe problemy zdrowotne normalnie poszedł spać do łóżka i następnego dnia już nie wstał, nie obudził się - po prostu nastąpiła śmierć, z nieznanych powodów ? Tak, wiem... Brzmi to może dość głupio i kuriozalnie, bo doskonale wiem, że raczej nie da się umrzeć bez powodu i w naszym ciele dochodzi do pierdyliarda reakcji biochemicznych, ale wiadomo - dla laika albo po prostu osoby nie obeznanej za mocno w tematach medycznych, tak to właśnie wygląda. A może i dla praktycznie każdego - bo osoba postronna nie ma pojęcia,co się mogło zadziać w cudzym ciele.Czy spotkaliście się z takimi przypadkami? Jakiego typu przypadki zdrowotne tak się własnie skończyły/ mogą skończyć ?[/QUOTE]
Znam przypadek, że ktoś poszedł spać i zmarł we śnie, ale powód znany - udar/wylew (nie jestem pewna, które z tych dwóch). I drugi, prawdopodobnie na skutek ataku padaczki doszło do uderzenia głową o ramę łóżka. Obaj młodzi faceci, pierwszy 27 lat, zdrowy, drugi 32-34 lata, miał kilka schorzeń, ale nie takich, żeby od razu umierać. Bez powodu to się nie umiera, co najwyżej powód może pozostać nieznany. To ja zapytam, może ktoś wie: kiedy robi się sekcję zwłok, jeśli nie ma podejrzenia przestępstwa? Czy rodzina sobie tego musi zażyczyć? Są jakieś wytyczne?
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2018-06-28 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Mial 27 lat i po prostu się nie obudził. Nikt nie nalegał na sekcję zwłok i ta nie została przeprowadzona. Lekarz stwierdzający zgon się pytał rodziny,czy robić sekcje czy nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#6 |
Naczelna Nastolatka
|
No przecież nie umarł na śmierć. Umarł bo mu coś w organizmie przestało działać.
siła spokoju
![]() |
#7 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Znam dwa takie przypadki.
Jeden to mężczyzna po 40-stce, pozornie okaz zdrowia, położył się spać i już się nie obudził. Rodzina zrobiła sekcję, okazało się, że miał rzadką i trudno wykrywalną wadę serca. Drugi to również mężczyzna, koło 30-stki, taki sam schemat - poszedł spać i koniec. Tutaj sekcji nie zrobiono, więc nie wiadomo, co było przyczyną. Nie ma śmierci bez powodu, co najwyżej ten powód może pozostać nierozpoznany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do niewyjaśnionych zgonów to raczej zawsze w sekcji wychodzi jakaś ukryta wada serca, tętniak, udar, zawał serca, zator tętnicy płucnej, itp. Chyba tylko zaburzenia rytmu serca spowodowane zaburzeniami elektrolitowymi mogłyby być takimi niewyjaśnionymi zgonami, ale to raczej rzadko zdarza się tak nagle, bez żadnych objawów wcześniej i nie wiem, czy wtedy w sekcji nie wyszedłby zawał? Ciekawy temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;84495686]Co do niewyjaśnionych zgonów to raczej zawsze w sekcji wychodzi jakaś ukryta wada serca, tętniak, udar, zawał serca, zator tętnicy płucnej, itp. Chyba tylko zaburzenia rytmu serca spowodowane zaburzeniami elektrolitowymi mogłyby być takimi niewyjaśnionymi zgonami, ale to raczej rzadko zdarza się tak nagle, bez żadnych objawów wcześniej i nie wiem, czy wtedy w sekcji nie wyszedłby zawał? Ciekawy temat.[/QUOTE]
Zatrucie solami potasu jest praktycznie niemożliwe do wykrycia, ze względu na znaczny wzrost stężenia jonów K następujący w organizmie po śmierci. Pamiętam przypadek sanitariusza z Poznania, który mordował pacjentki za pomocą zastrzyków z chlorku potasu i tylko przypadek sprawił (ktoś go nakrył i zabezpieczył strzykawkę), że udało się sprawę wyjaśnić. Podobnie jest z gazowym helem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Znam przypadek 22-letniego chłopaka, zdrowego, zadowolonego z życia, który wrócił wieczorem do domu, położył się spać i już się nie obudził.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Znalazłam coś takiego "Czasami niestety pierwszą i ostatnią manifestacją choroby wieńcowej jest nagły zgon. Bywa,że ktoś zdrowy, położył się spać i się nie obudził. Blisko połowa osób z zawałem, ginie w okresie przedszpitalnym. Dlatego tak ważne jest szybkie reagowanie na pierwsze objawy zawału, a przede wszystkim zapobieganie jego wystąpieniu. " https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/a..._sobkowicz.pdf Tylko, że tu też powinno być zamiast "zdrowy" -> "pozornie zdrowy" Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 Czas edycji: 2018-06-29 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Gazela inteligencji
|
Może nie do końca o to chodzi, bo dotyczy niemowląt, ale przychodzi mi na myśl nagła smierć łóżeczkowa. Są różne hipotezy, ale opinia o nagłej śmierci łóżeczkowej jest wydawana wtedy, kiedy po dokładnej sekcji zwłok oraz po oględzinach miejsca zgonu nie jest możliwe wskazanie przyczyny zgonu.
Trafiłam też na coś takiego: https://www.tvp.info/16923076/przycz...-setek-polakow Czyli często stwierdzenie przyczyny zgonu wyglada jak żywcem przeniesione z memów: „stwierdzam zgon bo umar” https://ojs.kardiologiapolska.pl/kp/...e/view/67/3250 Tego jeszcze nie przeczytałam, ale wydaje mi się, że to bardzo ciekawa praca - na temat różnic w częstości stwierdzania przyczyn zgonów związanych z chorobami układu krążenia w różnych regionach Polski. Z tego, co widzę w abstrakcie, autorzy doszukują się przyczyny w niewystarczającej znajomosci procedur stwierdzania przyczyn zgonu wśród lekarzy. Co prawda dane są z lat 2007-2009, ale mam problem ze znalezieniem bardziej aktualnych prac lub analiz na szybko ![]()
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
A coś takiego, jak śmierć z wycieńczenia/przepracowania? Organizm nie jest zregenerowany, jest mało snu, mało czasu na pełnowartościowy posiłek, mało czasu na wszystko? Może to by wyjaśniało niektóre "dziwne" przypadki zgonu. Niekoniecznie od razu musi to być udar czy wylew. Po prostu wyniszczenie organizmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z drugiej strony, jak o obozach mowa, czytałam ostatnio książkę "Dziewczęta z Auschwitz" i wspomniana była dziewczynka, która tak tęskniła za mamą, że gdy je ponownie rozdzielili, zmarła w nocy z tęsknoty...
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Nawet najzdrowsze serce nie wytrzyma kieratu ponad siły. Zdrowy organizm też potrzebuje regeneracji. Czasami słyszy się o lekarzach, którzy zmarli na zawał po kilkudniowym dyżurze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
[1=61a08125505a341f1365cc6 27294330b05bf0ff7_5eb5e47 234ae2;84517086]Nawet najzdrowsze serce nie wytrzyma kieratu ponad siły. Zdrowy organizm też potrzebuje regeneracji. Czasami słyszy się o lekarzach, którzy zmarli na zawał po kilkudniowym dyżurze.[/QUOTE]
Ale właśnie o to mi chodzi, wtedy umierają na zawał, czy jakąś inną niewydolność i inne, a nie na zmęczenie
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No to chyba wtedy w rodzinie powinno więcej osób cierpieć na to samo, a nie tylko on. Mnie to w sumie nie dziwi. Umarł śmiercią naturalną, sekcja niczego by nie zmieniła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;84527986]No to chyba wtedy w rodzinie powinno więcej osób cierpieć na to samo, a nie tylko on.
Mnie to w sumie nie dziwi. Umarł śmiercią naturalną, sekcja niczego by nie zmieniła.[/QUOTE] No dowiedzieliby się jaka była przyczyna zgonu, bo przecież nie umarł bez powodu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8452805 6]No dowiedzieliby się jaka była przyczyna zgonu, bo przecież nie umarł bez powodu[/QUOTE]
Ale co by to dało? Szczerze to ja bym nie chciała, żeby mi ktoś bez ważnego powodu robił po śmierci sekcję zwłok, rozcinał kości, czaszkę, wyciągał organy, a potem wrzucił z powrotem jak leci. I nie byłabym po tym wszystkim w ogóle do siebie podobna, tylko dlatego, że dostałam zawału. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;84528126]Ale co by to dało?
Szczerze to ja bym nie chciała, żeby mi ktoś bez ważnego powodu robił po śmierci sekcję zwłok, rozcinał kości, czaszkę, wyciągał organy, a potem wrzucił z powrotem jak leci. I nie byłabym po tym wszystkim w ogóle do siebie podobna, tylko dlatego, że dostałam zawału.[/QUOTE] No nie wiem, ja chciałabym poznać przyczynę śmierci najbliższej osoby, dwa że faktycznie może nastąpiła jakaś mutacja genów i np. jeśli ten chłopak miałby dziecko to można byłoby je uchronić przed śmiercią z podobnych przyczyn? No ale wtedy już byś niestety nie miała na to wpływu i była by to sprawa żyjących bliskich...chyba że za życia wyraziłabyś brak zgody na sekcję po śmierci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Gazela inteligencji
|
Sekcja jest obligatoryjna, jeśli nie można jednoznacznie stwierdzić przyczyny zgonu. Jeśli więc w tym przypadku lekarz jej nie przeprowadził, a rzeczywiście przyczyna była niejasna, to nie postąpił zgodnie z prawem.
Jednak możliwe, że do dokumentacji została wpisana jakaś losowa przyczyna jak „nagle zatrzymanie krążenia” czy podobny „zgon z powodu śmierci”. Niekoniecznie zgadzam się z tym prawem o obligatoryjności sekcji, nie uważam, żeby złamanie go na prośbę za życia lub prośbę rodziny było czymś nagannym, ale takie prawo istnieje.
![]() |
#25 |
Pani Mizantrop
|
[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8452920 1]No nie wiem, ja chciałabym poznać przyczynę śmierci najbliższej osoby, dwa że faktycznie może nastąpiła jakaś mutacja genów i np. jeśli ten chłopak miałby dziecko to można byłoby je uchronić przed śmiercią z podobnych przyczyn?
[/QUOTE] Ja tez, taka niewiedza bardzo by mnie meczyla.
![]() |
#26 |
Wtajemniczenie
|
Ale uszanujcie, że nie każdy może chcieć tego samego, co wy.
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
W takim przypadku nigdy nie wiadomo czy śmierć rzeczywiście była naturalna. Mówcie co chcecie, ale takie zachowanie rodziny jest dla mnie wystarczającym powodem, żeby podejrzewać, że coś tu nie gra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
Czasem rodzina coś podejrzewa, ale niekoniecznie chce o tym całemu światu obwieszczać, z różnych powodów. Ich prawo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Nikt nie mowi o calym swiecie, przeciez wyniki sekcji nie sa upubliczniane
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.