|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
|
Ciasto na pierogi ruskie
Chcę nauczyc sie robic pierogi, ale moim problemem jest cisato. Wychodzi mi za twarde. Czy mozecie mi doradzic jak je zagniatac i podac dokladne ilosci skladnikow?
Dziekuje z gory
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
Tutaj było o pierożkach i przepis na ciasto pierogowe
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ghlight=ruskie
__________________
Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
To jest ciasto na uszka, ale uszka to też pierogi
![]() Robiłam pierogi naprawdę z wielu przepisów, ale ten jest dla mnie genialny. Ja wyrabiam ciasto w maszynie do chleba, a potem je prasuję w maszynie do makaronu, potem tnę i sklejam w takimi plastikowymi szczękami co bardzo ułatwia pracę Pierogi wychodzą bardzo delikatne i cieniutkie, a co najważniejsze nie rozrywają się podczas gotowania ![]() Ciasto na uszka 2 1/2 szklanki maki szczypta soli 1 lyzka twardego masla 1 szklanka wrzacej wody 1 zoltko, lekko ubite Make wymieszac z sola w misce, dodac maslo i posiekac az utworza sie male grudki. Zalac wrzaca woda i miksowac mikserem okolo 5 minut, az ciasto bedzie gladziutkie. Zostawic do wystygniecia, dodac zoltko i wymieszac. Przykryc i schlodzic w lodowce przez godzine lub dluzej. Podzielic na 6-8 czesci i kazda walkowac bardzo cieniutko, kroic na kwadraty i nadziewac. Porcja na okolo 100 uszek http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=...ciasto+pierogi
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
Witaj
Moja wersja ciasta: Mąka maślanka lub mleko ciepłe jajo sół pieprz Wszytstko daje na oko tak aby mozna było wyrobic ciasto. Najwazniejsze jest to aby pod konoec wyrabiania wysmarowac rece masłem i tak ugniatać ciasto powtórzyc to kilkakrotnie wtesy ciasto jest pyszne i się nie rozwala podczas gotowania. Wiele razy robiłam ciasto bez masła i jednak nie jest to to samo Pozdrawiam
__________________
Oba, kot i pies są bogate w cnoty i talenty, ale pies ma o jeden talent za dużo: pozwala się tresować i o jedną cnotę za mało: nie kryje w sobie żadnych tajemnic Erich Kastner |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Jamnicza Stolica ;)
Wiadomości: 695
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
a farsz?
__________________
''...kimkolwiek jesteś, cokolwiek robisz, jeśli naprawdę z całych sił czegoś pragniesz, znaczy to że owo pragnienie zrodziło się w duszy wszechświata, a spełnienie tego pragnienia to Twoja misja na Ziemi...'' ''Największe szczęscie w świecie na końskim leży grzbiecie''
|
|
|
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
Dzikuje wam bardzo
Niesttey nie mam masyzny do chleba :P Chodzi mi o to ze to cistao kazdy mowi ma byc miekkie, a ja nie umiem zrobic zeby bylo miekkie, bo albo dam za duzo amsla albo maki i tak wkolko ;|A co do farszu: 750 g sera bialego 1,5 kg ziemniakow podsmazona cebulka Wszytkie powyzsze skaldniki mielimy Na koncu rozpuszczamy maslo, dodajemy i mieszamy
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
może za mało mleka?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
moja mama nigdy nie dodawala do ciasta mleka i pierogi byly pyszne...
|
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: borough green
Wiadomości: 262
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
ja robie ciasto z maki, goracej wody, jajka i oleju. i soli. proporcje na oko, wiec nie podam. po wyrobieniu wkladam ciasto do lodowki na pol godzinki, duzo lepiej sie wtedy pierozki sklejaja.
__________________
e tutti quei momenti andranno perduti nel tempo, come lacrime nella pioggia... |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 544
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
ja jeszcze dodaje ziemniaka ugotowanego do ciasta
sie nie martwie ze bedzie za twarde
__________________
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." |
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
ja ciasto na pierogi robię w następujący sposób..
1 szklanke ciepłej wody i do tego dodajemy mąkę.. ciasto wtedy jest genialne.. i co najważniejsze.. nie jest TWARDE..
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 153
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
Ja długo szukałam i próbowałam nim wreszcie trafiłam na "moje" ciasto... Zazwyczaj bowiem też wychodziło za twarde a ja baaardzo lubię jak ciasto jest "delikatniusie"...
Ale w końcu udało mi się wyważyć składniki tak by było idealnie dla mnie. Mój przepis to:3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka płaska łyżka masła 750 ml wody (3/4 szkl.) sól - około płaskiej łyżeczki Wychodzi z tego spooooro perożków, ale ja zawsze robię na dwa dni dla mnie i TŻ (czyli dla dwóch pierogożerców ). Oczywiście po zrobieniu lądują w zamrażarce a potem tylko na gorącą wodę i zaraz po wypłynięciu na talerzyk. Tego ciasta bowiem nie ma potrzeby dłużej gotować bo jest naprawdę delikatne .
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 532
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
NIe ugotowane surowe zamarazasz a na drugi dzien gotujesz?
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Wiadomości: 3 247
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
Ja gotowe pierogi układam na mące lub lekutko opruszam im spód mąką. Deskę drewnianą oprószoną lekko mąką wstawiam do zamrażarki i układam obok siebie pierogi, tak by się nie stykały, jak są już twarde jak kamienie to wtedy do woreczka rzucam wówczas nie mają prawa się skleić.
I tak każdą partię, do skończenia pierogów
__________________
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. |
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 153
|
Dot.: Ciasto na pierogi ruskie
Cytat:
I takie właśnie są najlepsze bo po ugotowaniu smakują tak samo jakby były dopiero co zrobione.... A dodatkowym plusem jest to że tak zamrożone można całkiem długo przechowywać i w każdej chwili jest obiad jak znalazł... Zwłaszcza jak ogranie nas lenistwo to cudownie wyjąc z zamrażarki i do wody... i zajadać... Mhm... Aż nabrałam ochoty na pierożki...
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:52.













