Problem z współlokatorami - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-07, 19:49   #1
kania880
Przyczajenie

Problem z współlokatorami

Hej! Wynajmuje pokój w mieszkaniu, w którym oprócz mnie mieszka para. Czyli w sumie są 2 pokoje. Jako że pochodzę z innego miasta, pokój,w którym mieszkam na czas studiów stoi pusty a za jego przetrzymanie płacę 200 zł miesięcznie. Ostatnio postanowiłam pojechać na 5 dni z chłopakiem, żeby troszkę odpocząć. Umówiłam się z synem właściciela, który mieszka tam (właśnie ze swoją dziewczyną w drugim pokoju), że za dobę w wakacje będę płacila 7 zł. Ok, zgodzilam się. Natomiast on chce, żebym zapłacila rownież za swojego chłopaka te 7 zł na dobę. Czy tak powinno być? Czy muszę płacić za mojego gościa? Jak zacznie się rok szkolny i będę płacila za mieszkanie normalnie, to wtedy też za każdą wizytę chłopaka będę musiała płacić? jak to jest? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
kania880 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 19:57   #2
MadameBovary
Raczkowanie

Dot.: Problem z współlokatorami

eh.. i dlatego lepiej nie mieszkać z właścicielami, synami właściciela itp. Lepiej już z kimś obcym z kim można się dogadać i załatwić sprawy we własnym gronie.

Tak, prawdopodobnie będziesz musieć płacić za każda jego wizytę na noc. O ile syn właściciela nie tupnie nogą i nie powie że sobie nie życzy jego wizyt.

"Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?"

Edytowane przez MadameBovary
Czas edycji: 2009-08-07 o 20:24
MadameBovary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 20:03   #3
tygrysek007
Raczkowanie

ja bym nie płaciła, to bez sensu - wynajmujesz pokój w prywatnym mieszkaniu, a nie hotelu ani akademiku - i po to je wynajmujesz zeby mieć prywatność i spokój, a twoją sprawą jest, że na tydzień przyjedzie do ciebie twój chłopak.
nie powinnaś godzić się na to, żeby zapłacić za tydzień pobytu twojego chłopaka - możesz jedynie zaproponować, ze dołożysz się troszkę więcej za rachunek za prąd i wodę w tym miesiącu.

w ogóle beznadziejny ten właściciel jak ma takie podejście...
Stary 2009-08-07, 20:22   #4
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kania880 Pokaż wiadomość
Hej! Wynajmuje pokój w mieszkaniu, w którym oprócz mnie mieszka para. Czyli w sumie są 2 pokoje. Jako że pochodzę z innego miasta, pokój,w którym mieszkam na czas studiów stoi pusty a za jego przetrzymanie płacę 200 zł miesięcznie. Ostatnio postanowiłam pojechać na 5 dni z chłopakiem, żeby troszkę odpocząć. Umówiłam się z synem właściciela, który mieszka tam (właśnie ze swoją dziewczyną w drugim pokoju), że za dobę w wakacje będę płacila 7 zł. Ok, zgodzilam się. Natomiast on chce, żebym zapłacila rownież za swojego chłopaka te 7 zł na dobę. Czy tak powinno być? Czy muszę płacić za mojego gościa? Jak zacznie się rok szkolny i będę płacila za mieszkanie normalnie, to wtedy też za każdą wizytę chłopaka będę musiała płacić? jak to jest? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
Oczywiście, że powinnaś zapłacić także za chłopaka (albo on za siebie, jak tam ustalicie)
W końcu będzie korzystał z wody, prądu, gazu... nie ma nic za darmo

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 20:33   #5
201604200942
Konto usunięte

widać syn właściciela jest pazerny na kasę. Nie rozumiem jednego... płacisz 200 zł na czas wakacji i do tego 7 (14) zł za dobę? Dziwne trochę. Ale niewiele możesz zrobić, bo przeciez jak nie zapłacisz, to chłopak może znaleźć sobie innego współlokatora (a teraz łatwo będzie znaleźć kogoś na Twoje miejsce)
Jedynie możesz porozmawiać i jeśli chłopak jest miły, pójdzie z Tobą na kompromis.
Zresztą takie rzeczy jak przyprowadzanie znajomych, czy płacenie za czas wakacji, powinny być uzgadniane podczas spisywania umowy.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 20:46   #6
evak1988
Zadomowienie

GG do evak1988

Ja mieszkałam z 3 dziewczynami na mieszkaniu i do kazdej przyjezdzal chlopak na pare dni i w sumie pretensji nie miałam a także tych 3 chłopakow się kąpało i zużywało wodę, ja bym się dogadała i powiedziała że moge sie dorzucic do wody troszke wiecej bo czegos innego to twoj chłopak nie bedzie zuzywał, prąd tak samo jak ty bo bedzie z toba siedział a takie płacenie za dobę za niego to bez sensu jest..
evak1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 21:13   #7
kania880
Przyczajenie

heh własnie jestem po rozmowie z nim. on się czuje oszukany. i stanęło na tym, że się wyprowadzam. No trudno, nie będę płaciła za swojego gościa.
Stary 2009-08-07, 22:18   #8
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
heh własnie jestem po rozmowie z nim. on się czuje oszukany. i stanęło na tym, że się wyprowadzam. No trudno, nie będę płaciła za swojego gościa.
A Ty byś chciała, zeby goście Twoich współlokatorów pomieszkiwali za darmo?
Zgodziłabyś się raz, to ciągle by kogoś sprowadzali...

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 22:21   #9
Osiak
Zadomowienie

GG do Osiak

Zaskakujący finał tej historii

Osobiście nie płaciłabym bo to nie jest motel albo pensjonat.
Chyba że w umowie zaznaczono inaczej. Ale 14 złotych to tyle ile płaci u mnie za prąd na mieszkaniu jedna osoba za cały miesiąc! A mnożąc to przez pięć dni to 70 złotych czyli tyle ile za prąd, gaz i wodę na miesiąc właśnie.
Stary 2009-08-08, 00:58   #10
Brookit
Rozeznanie

Cytat:
Co za cwaniaki z wynajmujących. Nie dość, że płacisz 200zł miesięcznie w wakacje nie korzystając wcale z mieszkania (bo niby na przetrzymanie) to jeszcze za nocleg Twój i Gościa sobie chcą liczyć. Mi byłoby wstyd liczyć sobie jeszcze te 2x7zł (za dobę) skoro już i tak za free (za słowo, że pokój będzie czekał) dostawałabym 200zł co miesiąc.

co innego gdybyś w wakacje chciała tam przesiadywać non stop. ale głupie 5 dni? A sepy już zwęszyły dodatkowa kaskę...

Bardzo dobrze, ze rezygnujesz bo aż strach pomyśleć jakie jeszcze opłaty wymyślą....

Edytowane przez Brookit
Czas edycji: 2009-08-08 o 00:59
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 07:14   #11
kania880
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Oczywiście, że powinnaś zapłacić także za chłopaka (albo on za siebie, jak tam ustalicie)
W końcu będzie korzystał z wody, prądu, gazu... nie ma nic za darmo
Zaproponowałam dorzucenie się do wody, bo w sumie tylko z tego korzystał. Prądu używał tyle co ja, bo cały czas byliśmy razem. ewentualnie mogłabym dopłacić trochę za prąd. Ale tak jak jedna z dziewczyn napisała: 14 zł jedna osoba przez miesiąc płaci za prąd. Poza tym wydaje mi się, że właściciel nie robił by problemów, gdyby mój chłopak odwiedzał mnie codziennie np od 8 do 8. Wtedy byłoby inaczej bo nie byłoby głupiego noclegu. Wolę się wyprowadzić niż płacić za gościa w moim pokoju.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-08, 12:44   #12
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Zaproponowałam dorzucenie się do wody, bo w sumie tylko z tego korzystał. Prądu używał tyle co ja, bo cały czas byliśmy razem. ewentualnie mogłabym dopłacić trochę za prąd. Ale tak jak jedna z dziewczyn napisała: 14 zł jedna osoba przez miesiąc płaci za prąd. Poza tym wydaje mi się, że właściciel nie robił by problemów, gdyby mój chłopak odwiedzał mnie codziennie np od 8 do 8. Wtedy byłoby inaczej bo nie byłoby głupiego noclegu. Wolę się wyprowadzić niż płacić za gościa w moim pokoju.
Dobrze zrobiłaś

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 18:47   #13
Rena
Zakorzenienie

Nie dziwie sie, ze sie wkurzylas - niektorzy nie maja wyczucia i chcieliby liczyc za wszytsko, a to zwykly brak klasy. Co innego gdyby Twoj facet stal sie nader czestym bywalcem, albo jakos pomieszkiwal. A tak jednorazowa wizyta to od dolania przyslowiowej wody do zupy jeszcze nikt nie zbiednial.

Swoja droga taki uklad para + jeszcze ktos ze swej natury jest konfliktowy i nikt mnie nie przekona, ze jakakolwiek para decyduje sie na obcych wspollokatorow z innego powodu niz kasa....
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 20:32   #14
zielonka88
Raczkowanie

[QUOTE=Rena;13647047]Nie dziwie sie, ze sie wkurzylas - niektorzy nie maja wyczucia i chcieliby liczyc za wszytsko, a to zwykly brak klasy. Co innego gdyby Twoj facet stal sie nader czestym bywalcem, albo jakos pomieszkiwal. A tak jednorazowa wizyta to od dolania przyslowiowej wody do zupy jeszcze nikt nie zbiednial.

Swoja droga taki uklad para + jeszcze ktos ze swej natury jest konfliktowy i nikt mnie nie przekona, ze jakakolwiek para decyduje sie na obcych wspollokatorow z innego powodu niz kasa....[/QUOTE]

hm, no to chyba oczywiste że tak jest... Myslę, że mało kto decydowałby się na mieszkanie z kimkolwiek (no, wyłączając pary) gdyby nie kasa. Niestety, w warunkach studenckich trzeba jakiś układ kompromisów wypracowac.

Zeby nie było offtopu: autorko, poszukaj mieszkania w którym nie będziesz mieszkała z właścicielem ani z nikim z nim spokrewnionym. Z innymi młodymi luźmi będącymi w takiej samej sytuacji jak Ty, powinnaś znaleźć wspolny język i nikt nie będzie podnosił wrzawy za pare dni pomieszkiwania u CIebie chłopaka;P

A i poza tym, nie wiem czemu część z was dziwi się, że ona płaci za to mieszkanie w czasie wakacji. No niestety, ale w miastach studenckich to jest norma, bo skoro ktoś się decyduje na wynajmowanie to co go obchodzi czy ktoś korzysta z tego mieszkania czy nie'? z tego co zrozumiałam to opłata 200 zł była opłatą za przetrzymanie i była mniejsza niż normalny czynsz, więc ogólnie dopłata za pomieszkiwanie byłaby w tym wypadku zrozumiała. Ale mimo to , nie pochwalam pobierania opłat od gości- to racja
zielonka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-08, 20:54   #15
201604200942
Konto usunięte

[QUOTE=zielonka88;13648381]
Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Nie dziwie sie, ze sie wkurzylas - niektorzy nie maja wyczucia i chcieliby liczyc za wszytsko, a to zwykly brak klasy. Co innego gdyby Twoj facet stal sie nader czestym bywalcem, albo jakos pomieszkiwal. A tak jednorazowa wizyta to od dolania przyslowiowej wody do zupy jeszcze nikt nie zbiednial.

Swoja droga taki uklad para + jeszcze ktos ze swej natury jest konfliktowy i nikt mnie nie przekona, ze jakakolwiek para decyduje sie na obcych wspollokatorow z innego powodu niz kasa....[/QUOTE]

A i poza tym, nie wiem czemu część z was dziwi się, że ona płaci za to mieszkanie w czasie wakacji. No niestety, ale w miastach studenckich to jest norma, bo skoro ktoś się decyduje na wynajmowanie to co go obchodzi czy ktoś korzysta z tego mieszkania czy nie'? z tego co zrozumiałam to opłata 200 zł była opłatą za przetrzymanie i była mniejsza niż normalny czynsz, więc ogólnie dopłata za pomieszkiwanie byłaby w tym wypadku zrozumiała. Ale mimo to , nie pochwalam pobierania opłat od gości- to racja
Ja to jak najbardziej rozumiem. Rozumiem, że płaci się za przetrzymanie mieszkania, ale nie rozumiałam na jakiej zasadzie syn właściciela chciał wyciągnąć te 14 zł za dobę.
Jak już ktoś wspomniał, byłoby ok, gdyby autorka ze swoim chłopakiem pomieszkiwali tam całe wakacje, ale 5 dni?
Ja nie wiem jak jest to między innymi właścicielami, ale opieram się tylko i wyłącznie na umowie między moim chłopakiem a właścicielem mieszkania, które wynajmuje, dlatego mnie to zdziwiło
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości