|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Problem z współlokatorami
Hej! Wynajmuje pokój w mieszkaniu, w którym oprócz mnie mieszka para. Czyli w sumie są 2 pokoje. Jako że pochodzę z innego miasta, pokój,w którym mieszkam na czas studiów stoi pusty a za jego przetrzymanie płacę 200 zł miesięcznie. Ostatnio postanowiłam pojechać na 5 dni z chłopakiem, żeby troszkę odpocząć. Umówiłam się z synem właściciela, który mieszka tam (właśnie ze swoją dziewczyną w drugim pokoju), że za dobę w wakacje będę płacila 7 zł. Ok, zgodzilam się. Natomiast on chce, żebym zapłacila rownież za swojego chłopaka te 7 zł na dobę. Czy tak powinno być? Czy muszę płacić za mojego gościa? Jak zacznie się rok szkolny i będę płacila za mieszkanie normalnie, to wtedy też za każdą wizytę chłopaka będę musiała płacić? jak to jest? Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z współlokatorami
eh.. i dlatego lepiej nie mieszkać z właścicielami, synami właściciela itp. Lepiej już z kimś obcym z kim można się dogadać i załatwić sprawy we własnym gronie.
Tak, prawdopodobnie będziesz musieć płacić za każda jego wizytę na noc. O ile syn właściciela nie tupnie nogą i nie powie że sobie nie życzy jego wizyt.
64/88 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=335375 "Jak dalece jesteśmy wszyscy naznaczeni piętnem pani Bovary?Jak głęboko ów bowaryzm,owo marzenie o lepszym życiu,o romantycznej miłości tkwi w naszych duszach?Jak mocno popycha nas ku ruinie obecnego życia w imię ułudnych nadziei?" Edytowane przez MadameBovary Czas edycji: 2009-08-07 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
ja bym nie płaciła, to bez sensu - wynajmujesz pokój w prywatnym mieszkaniu, a nie hotelu ani akademiku - i po to je wynajmujesz zeby mieć prywatność i spokój, a twoją sprawą jest, że na tydzień przyjedzie do ciebie twój chłopak.
nie powinnaś godzić się na to, żeby zapłacić za tydzień pobytu twojego chłopaka - możesz jedynie zaproponować, ze dołożysz się troszkę więcej za rachunek za prąd i wodę w tym miesiącu. w ogóle beznadziejny ten właściciel jak ma takie podejście...
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W końcu będzie korzystał z wody, prądu, gazu... nie ma nic za darmo
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
widać syn właściciela jest pazerny na kasę. Nie rozumiem jednego... płacisz 200 zł na czas wakacji i do tego 7 (14) zł za dobę? Dziwne trochę. Ale niewiele możesz zrobić, bo przeciez jak nie zapłacisz, to chłopak może znaleźć sobie innego współlokatora (a teraz łatwo będzie znaleźć kogoś na Twoje miejsce)
Jedynie możesz porozmawiać i jeśli chłopak jest miły, pójdzie z Tobą na kompromis. Zresztą takie rzeczy jak przyprowadzanie znajomych, czy płacenie za czas wakacji, powinny być uzgadniane podczas spisywania umowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja mieszkałam z 3 dziewczynami na mieszkaniu i do kazdej przyjezdzal chlopak na pare dni i w sumie pretensji nie miałam a także tych 3 chłopakow się kąpało i zużywało wodę, ja bym się dogadała i powiedziała że moge sie dorzucic do wody troszke wiecej bo czegos innego to twoj chłopak nie bedzie zuzywał, prąd tak samo jak ty bo bedzie z toba siedział a takie płacenie za dobę za niego to bez sensu jest..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
heh własnie jestem po rozmowie z nim. on się czuje oszukany. i stanęło na tym, że się wyprowadzam. No trudno, nie będę płaciła za swojego gościa.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgodziłabyś się raz, to ciągle by kogoś sprowadzali... ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Zaskakujący finał tej historii
![]() Osobiście nie płaciłabym bo to nie jest motel albo pensjonat. Chyba że w umowie zaznaczono inaczej. Ale 14 złotych to tyle ile płaci u mnie za prąd na mieszkaniu jedna osoba za cały miesiąc! A mnożąc to przez pięć dni to 70 złotych czyli tyle ile za prąd, gaz i wodę na miesiąc właśnie. ![]()
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co innego gdybyś w wakacje chciała tam przesiadywać non stop. ale głupie 5 dni? A sepy już zwęszyły dodatkowa kaskę... Bardzo dobrze, ze rezygnujesz bo aż strach pomyśleć jakie jeszcze opłaty wymyślą.... ![]() Edytowane przez Brookit Czas edycji: 2009-08-08 o 00:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Zaproponowałam dorzucenie się do wody, bo w sumie tylko z tego korzystał. Prądu używał tyle co ja, bo cały czas byliśmy razem. ewentualnie mogłabym dopłacić trochę za prąd. Ale tak jak jedna z dziewczyn napisała: 14 zł jedna osoba przez miesiąc płaci za prąd. Poza tym wydaje mi się, że właściciel nie robił by problemów, gdyby mój chłopak odwiedzał mnie codziennie np od 8 do 8. Wtedy byłoby inaczej bo nie byłoby głupiego noclegu. Wolę się wyprowadzić niż płacić za gościa w moim pokoju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Nie dziwie sie, ze sie wkurzylas - niektorzy nie maja wyczucia i chcieliby liczyc za wszytsko, a to zwykly brak klasy. Co innego gdyby Twoj facet stal sie nader czestym bywalcem, albo jakos pomieszkiwal. A tak jednorazowa wizyta to od dolania przyslowiowej wody do zupy jeszcze nikt nie zbiednial.
Swoja droga taki uklad para + jeszcze ktos ze swej natury jest konfliktowy i nikt mnie nie przekona, ze jakakolwiek para decyduje sie na obcych wspollokatorow z innego powodu niz kasa.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Rena;13647047]Nie dziwie sie, ze sie wkurzylas - niektorzy nie maja wyczucia i chcieliby liczyc za wszytsko, a to zwykly brak klasy. Co innego gdyby Twoj facet stal sie nader czestym bywalcem, albo jakos pomieszkiwal. A tak jednorazowa wizyta to od dolania przyslowiowej wody do zupy jeszcze nikt nie zbiednial.
Swoja droga taki uklad para + jeszcze ktos ze swej natury jest konfliktowy i nikt mnie nie przekona, ze jakakolwiek para decyduje sie na obcych wspollokatorow z innego powodu niz kasa....[/QUOTE] hm, no to chyba oczywiste że tak jest... Myslę, że mało kto decydowałby się na mieszkanie z kimkolwiek (no, wyłączając pary) gdyby nie kasa. Niestety, w warunkach studenckich trzeba jakiś układ kompromisów wypracowac. Zeby nie było offtopu: autorko, poszukaj mieszkania w którym nie będziesz mieszkała z właścicielem ani z nikim z nim spokrewnionym. Z innymi młodymi luźmi będącymi w takiej samej sytuacji jak Ty, powinnaś znaleźć wspolny język i nikt nie będzie podnosił wrzawy za pare dni pomieszkiwania u CIebie chłopaka;P A i poza tym, nie wiem czemu część z was dziwi się, że ona płaci za to mieszkanie w czasie wakacji. No niestety, ale w miastach studenckich to jest norma, bo skoro ktoś się decyduje na wynajmowanie to co go obchodzi czy ktoś korzysta z tego mieszkania czy nie'? z tego co zrozumiałam to opłata 200 zł była opłatą za przetrzymanie i była mniejsza niż normalny czynsz, więc ogólnie dopłata za pomieszkiwanie byłaby w tym wypadku zrozumiała. Ale mimo to , nie pochwalam pobierania opłat od gości- to racja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
[QUOTE=zielonka88;13648381]
Cytat:
Jak już ktoś wspomniał, byłoby ok, gdyby autorka ze swoim chłopakiem pomieszkiwali tam całe wakacje, ale 5 dni? Ja nie wiem jak jest to między innymi właścicielami, ale opieram się tylko i wyłącznie na umowie między moim chłopakiem a właścicielem mieszkania, które wynajmuje, dlatego mnie to zdziwiło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.