|
Notka |
|
Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak zrobić pieczątkę?
Poszukuję pomysłu na pieczątkę. Największy problem w tym, że pieczątka ta miałaby wiele szczegółów. Chcę zrobić kilka, domowym sposobem. Na zamówienie wydałabym majątek. Od razu mówię, że ziemniak, itp. odpada. Nie mam też linoleum, ani zbytniej możliwości żeby kupić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak zrobić pieczątkę?
a może spróbować wyryć/ wyrzeźbić pieczątkę w gumce do ścierania?
Wybierz rodzinę, której podarujesz na święta paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami. Wykorzystaj szansę jaką daje Ci los. Może dzięki Tobie te święta będą dla kogoś lepsze od poprzednich? www.szlachetnapaczka.pl Preferencje Moje próby tworzenia -wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Taka gumka nie będzie się kruszyć przy ,,rzeźbieniu''?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
a to już zależy od gumki i sprawności... wiem, że kiedyś w szkole takie pieczątki robiliśmy...
Wybierz rodzinę, której podarujesz na święta paczkę z najpotrzebniejszymi rzeczami. Wykorzystaj szansę jaką daje Ci los. Może dzięki Tobie te święta będą dla kogoś lepsze od poprzednich? www.szlachetnapaczka.pl Preferencje Moje próby tworzenia -wątek wizażowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No i gumka jest dość mała
![]()
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
wielkości gumek są różne... filc może się mechacić za bardzo...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja jestem za płytką PCV i zrobieniem w niej linorytu. Profesjonalne dłutka kosztują, ale jak się uprzesz to wyrzeźbisz wzór czymś innym. Gorzej wbrew pozorom będzie z płytką PCV, chyba nie można ich już kupić, ale może ktoś ma jeszcze taką podłogę?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
O dłutka się nie martwię, bo kilka posiadam. Dzisiaj albo jutro pojadę do sklepu po gumkę. Mam nadzieję, że będzie odpowiedni rozmiar. Co do filcu to byłoby to wygodne rozwiązanie, ale tak jak któraś z poprzedniczek mam wrażenie, że nie jest to odpowiedni materiał na pieczątkę. Nie mam możliwości kupna płytki PCV, z tego co wiem również nikt z rodziny, znajomych nie posiada takowych,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
a może gdzieś znajdziesz kawałek linoleum? czasami komuś zostaje... ewentualnie ja chyba mam gdzieś to kawałek mogę podesłać...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
są dostępne jakieś płytki gumowe, na które termicznie (żelazkiem) przenosi się nadruk z drukarki laserowej, potem naświetla ultrafioletem i trawi (to coś do ich trawienia jest w zestawie), na koniec zmywa naprasowany toner... podobno efekty są genialne... jedyna wada tego - drogie materiały.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Zrobiłam z gumki do ścierania (najtańsza, zwykła, biała, spora gumka, na szczęście się nie kruszyła). Swoją funkcję pełni bardzo dobrze. Rozwiązanie tymczasowe do czasu znalezienia bardziej profesjonalnych (i w miarę tanich) materiałów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
widziałam na youtubie taki filmik możesz sobie wyszukać...w skrócie wystarczy taka sztywna koszulka na dokumenty Rozcinasz ją na dwie części Jedną dajesz do drukarki atramentowej i drukujesz na niej stempel potem przykładasz na papier i odbijasz motyw przesuwając po nim czymś cięższym i tyle ...fajne bo tą sztywną folię można umyć wodą i drukować inny motyw
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:01.