|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Problem z mamą
Mam problem z mamą....kiedyś przeczytała moje archiwum w Gadu-Gadu,kiedy zostawiłam włączony komputer i poszłam wziąc prysznic (to było kilka lat temu).Wróciłam i dostałam karę za rozmawianie z kolegą o niej (to była naprawdę normalna rozmowa w stylu :
-co słychać? -nic ciekawego...nudzę się -to moze się spotkamy? -nie mogę,mama mi nie pozwala).Za to dostałam karę. Kilka miesięcy temu przypadkowo zostawiłam na biurku płytę ze zdjęciami przyjaciółki (m.in.takimi w kostiumie kąpielowym,których nikomu miałam nie pokazywać :/) ,moimi itd.zwykłe wygłupy...dostałam kolejną karę za to,że bardzo się zdenerwowalam (w koncu NIKT mial nie ogladac tych zdjęc :/)...jakiś czas temu sytuacja ze zdjęciami się powtórzyła... Chwila.Przecież ona nie ma prawa grzebac w moich prywatnych rzeczach jak np.korespondencja i jeszcze dawac mi kary za to,ze sie nie zgadzam na takie cos ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z mamą
Wiesz no jak masz 15 lat to nie ma prawa ale jeśli mam być szczera - gdybym znalazła płytkę młodej córki z fotkami w negliżu (no dobra przesada ;p) ale strój kąpielowy jest skąpy, no to bym trochę jednak się zrobiła czujna.
Nie miała prawa, ale może czymś zawiodłaś jej zaufanie że taka jest? Może ona coś podejrzewa, porozmawiaj z nią dlaczego tak się dzieje. Wiesz ostatecznym rozwiązaniem może być terapia rodzinna albo rozmowa z psychologiem który rozstrzygnie optymalne rozwiązanie. W wypadku mojej koleżanki umówiły się że córka dostanie kuferek na klucz do którego mama w absolutnie żadnym wypadku nie ma zaglądać. Może pogadaj z mamą powiedz że masz swoje sekrety (tylko tam wiesz, uspokój ją że nie są to sekrety typu jaram marihuane tylko kocham tomeczka żeby się nie zrobiła podejrzliwa) i że nie życzysz sobie by ktokolwiek w nich grzebał. Jak się nie da po dobroci to zawsze można poprosić o pomoc pedagoga czy psychologa bo tutaj faktycznie mama nieco gwałci twoje prawa ;{
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
I tu jest problem-moja mama jest psychologiem.I uwaza się za najwspanialsza osobe na swiecie,bo przeciez wyrzucila meza,ktory cpal z domu iii jest taaaka biedna,bo dala sobie z tym rade.nikt nie mysli o mnie ;] ona uwaza,ze jest moja matka i ma prawo robic co chce,a ja wyolbrzymiam wszystko i jestem tlyko glupia nastolatka,ktora wymysla sobie problemy (np.ona ma prawo byc nieszczesliwa,bo jej maz cpal,ale ja,ze nie widzialam sie z ojcem rok nie.)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Oo to sytuacja jest bardzo złożona... Może ona widząc jak mąż się uzależnia boi się o ciebie? No może ktoś z rodziny typu jej mama jej autorytet przemówi jej do rozsądku... Jak na mnie tata krzyczał to chowałam się za babciną sukienkę ;}
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
jeżeli rozmowy nic nie dają, to po prostu musisz dbać o to, by żadne z Twoich rzeczy nie były na wierzchu, chować je. wiem, że to żadna pomoc, ale nikt Ci w tym raczej nie pomoże. a tak wgl co z Twojej mamy za psycholog, skoro nie szanuje Twojej prywatności i utrudnia Ci ją? chyba, że za bardzo się wczuła. ona powinna rozwiązywać takie problemy, a nie je stwarzać. chyba, że faktycznie coś przeskrobałaś i Cię pilnuje.
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Ojciec już z nami nie mieszka.
Do mojej matki nie da się dotrzec.Jak juz mowilam ona uwaza się za najwspanialsza i nieomylna.Wszystko co robi jest wspaniale itd. ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Cytat:
a rzeczy chowam...ale nie mam gdzie,przeciez to jej dom,wie gdzie co jest,pod lozko mi kiedys zagladala ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nawet babcia nikt nic? Wiesz ja ci powiem niepedagogicznie - sama bym zaczęła grzebać w jej rzeczach aż znalazłabym coś deprecjonującego ją ale tak nie można ;}
Postaraj się pozałatwiać rozmową... Zwrócić się do kogoś po radę... Nikt, nie ma nikogo absolutnie?
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wlasnie nie moge sie do nikogo zwrocic,z ojcem mam tylko kontakt telefoniczny (o ile w ogole ;]) i zwykle wtedy slysze "no ja nic nie moge zrobic" :/ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wiem jak to jest
![]() Poprostu musisz lepiej chować rzeczy, kasować archiwum, sms-y itd. Rozmowa zazwyczaj niestety niewiele daje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
No wiesz może w kwestii materialnej czy pieniędzy tata nie ma jak ci pomóc ale może w tym problemie jednak by ci pomógł? Nie wiem jaka jest z nim sytuacja przykro mi.
Cytat:
Tekst żywcem wycięty z portalu pedagogicznego... Cytat:
Przeczytaj to mamie i zakwestionuj jej metody. Mam rozumieć że mama w rozmowie nie chce słyszeć że nie ma racji i wcina ci się w zdanie tak? Może list? Czytając go nie będzie miała do kogo pokrzyczeć a pisząc list można staranniej przemyśleć i dobrać słowa...? Nie wiem na ile jest wścibska. Kup szkatułkę z plastikową kłódką. Poinformuj że tam trzymasz największe tajemnice o których nikt nie wie. Idąc tropem mama pokusi się o otwarcie a w środku zastanie informacje że została przyłapana na złym karygodnym uczynku gorzej niż dziecko. A jak nie otworzy to jeszcze lepiej
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2009-08-10 o 20:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Miałam kiedyś podobny problem z tym przeszukiwaniem rzeczy, z tą różnicą, że moja mama miała niewielkie powody
![]() Zaczęłam ignorować zachowanie mamy, dałam jej pewnego rodzaju przyzwolenie na zaglądanie do każdej dziury. Gdy zauważyła, że jej zachowanie jest mi obojętne i mnie nie złości, nie denerwuje, dała sobie spokój. Uznała, że już nie mam niczego do ukrycia ![]() ![]() Uważam, że robi to z troski o Ciebie (narkotyki,alkohol, chłopcy, tyle zła na świecie) ale mimo to współczuję ![]() Myślę, że duże znaczenie ma Twoje zachowanie gdy coś znajdzie, denerwujesz się, chowasz rzeczy lub zdjęcia więc mama uważa, że są powody do niepokoju. Pewnie Twoja mama boi się bardziej od Ciebie, że coś znajdzie ![]()
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
na miejscu Autorki zostawiłabym jakiś zeszyt na wierzchu a w nim luźną kartkę - list. napisałabym w nim, że mam dość takiej manifestacji braku zaufania itd. itp. co czujesz.
moja mama raz zajrzała mi do archiwum gadu. zrobiłam jej o to jeden jedyny raz w życiu autentyczne piekło. zrozumiała. skoro z Twoją się tak nie da... próbuj innych metod. ta podana przez babeczkę83 wydaje się sensowny
bo nie ma za małych lub za dużych piersi ![]() Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Julia Hartwig, Kot Maurycy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Bardzo dziękuję za rady
![]() ![]() rapifen, dokładnie tak...ona mnie nie słucha,a nawet jeśli to nie przyjmuje do wiadomości,że mam inne zdanie niż ona ;] z nią każda rozmowa to darcie się i przerywanie :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Buc
|
Cytat:
jak dorośniesz i złapiesz z mamą inny kontakt to minie.. albo i nie. ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Buc
|
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą miałam podobny sposób na braci, którzy zaglądali w moje szafki, przeglądali listy itp. Oczywiscie przy rodzicach sie wypierali, a po cichu cytowali wycinki z listów od znajomych. Napisałam "milutką" karteczkę o treści (w oryginale nie było cenzury ![]() ![]() ahh byłam młoda i glupia, ale przynajmniej pomysły miałam niezłe ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze mówiąc nie tyle przeszkadza mi to,że widziała te zdjęcia,ale to,że obiecałam,że nikomu ich nie pokazę.Czuję się jakbym oszukała przyjaciółkę ![]() Wielkie dzięki za pomoc dziewczyny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Jak ja mialam 14 -15 lat moja mam tez przechwytywala moj pamietnik 8 wmorde jeza pisalam tylko po to bo polonistka polecila nam to jako rozwoj w pisaniu ) nic szczegolnego tam nie pisalam ale on apotrafila si eprzyczepic szczgolow. Przechwytywala zeszyty z wierszami ( byly o milosci, smierci itp ) bala sie ezz to notuje bo mam problemy a ja tak tylko beziteresownie przepisywalam ladne wierszyki
![]() Gdy z ksiegarni przynioslam ksiazki "Cpun", "My dzieci z dworca zoo", "Uciekinierka" i gdy oswiecil ja fakt ze to lektory o mlodziezy z problemami uznala ze a mam problem ze soba i mnie zaczela prezszukiwac. Oj gripa z guzikiem zapasowym nawet sie czepiala, ni emowie juz o tym jak siegnelam do apteczki po apap ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ona robi to zapewne dlatego, że martwi się o Ciebie. nasłuchała się o tym, co umieszcza się dziś w Internecie, o pedofilach, o e-podrywaczach, o nastolatkach w ciąży, o aborcjach, seksie na dyskotekach, itd. poza tym sama miała kiedyś 15lat i na pewno doskonale pamięta, że to najgłupszy wiek dla dziewczyny, najbardziej zwariowany i zwichrowany, kiedy ciałem jest się już kobietą, ale w duszy jest się jeszcze dzieckiem; kiedy czasami pożądanie bierze górę nad zdrowym myśleniem, głupstwa biorą górę nad powagą. nie możesz zabronić mamie Cię kontrolować - bo to odniesie jeszcze gorsze skutki. postaraj się po prostu unikać rzeczy, których ona nie życzyłaby sobie oglądać. nawet, jeśli fotki, to były tylko wygłupy - powinnaś je od razu po tym wygłupianiu skasować. z tego nic dobrego nigdy nie wyjdzie, ani nie pokażesz ich swoim dzieciom za 20 lat, ani nie będziesz ich sobie oglądać na poprawienie humoru. może Ci za to przyjść do głowy, żeby komuś je wysłać - a stąd droga do problemów krótka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:50.