![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Świadkowie?. ;>
Witam!!
![]() Mam mały problem, co prawda to nie ja wychodzę za mąż, ale mnie poproszono o bycie świadkową oO Sytuacja wygląda tak , moja siostra [32l.] w przyszłym roku bierze ślub . Jej TŻ [40l.] wymyślił, abym to ja [18l.] była starszą z jego bratankiem [21l.] czy to aby nie za duża różnica wieku??. Co sądzicie??. Zgodzić się cxzy niee ??. ;|| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie?. ;>
Czemu nie:P Zazwyczaj świadków "szarpie po kieszeni", ale różnica wieku nie ma tu nic do rzeczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
![]() Hahaha. Ja mam 21 mam świadkowa 18 i jest fajnie. A kto zwraca w tym dniu na wiek?! To zależy od Ciebie czy chcesz być świadkiem, czy nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem nie powinnaś czuć zażenowania, między Wami istnieje jedynie drobna różnica wieku i z pewnością nie jest to temat do plotek
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a to swiadkowie musza byc w tym samym wieku ? peirwsze slysze.
![]() Po drugie to Twoja siotra, nie mozesz jej odmowic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
a jakie to ma znaczenie ile lat maja swiadkowie? przeciez nie idziecie tam jako para...
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Między moimi świadkami też będzie różnica wieku
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
tu chyba chodziło o różnicę wieku między parą młodą a świadkami
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Najważniejsze w tym wszystkim jest to, abyś stanęła na wysokości zadania i poradziła sobie z nałożonymi na Ciebie obowiązkami świadka. Wiadomo - bycie świadkową to nie tylko udzielenie podpisu w USC i poprawianie welonu pani młodej przy ołtarzu, ale masa innych spraw.
Pomyśl nad tym i nie martw się o różnicę wieku, która tak właściwie nie jest istotna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
no wlasnie - o jakie obowiazki swiadka wam chodzi?
ja jak bylam swiadkiem u przyjaciolki to chodzilam z nia po suknie, buty, dodatki, itp... ale zadnych nakladow finansowych wiekszych niz prezent to nie mialam.... wiec nie wiem o co chodzi z tymi obowiazkami...
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
ja mam taki problem odnośnie światków
chce żeby moim świadkiem była mężatka a TZ świadek to kawaler, czy może byc takie zestawienie przy czym żadnych starostów i druhny nie będzie. co o tym sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
moze byc
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że różnica wieku nie ma tu żadnego znaczenia
![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a to świadkowie muszą wykładać kasę? myślę że to jest ślub pary młodej i oni mają płacić za większośc lub wszystko.. czego mam obarczać sprawami finansowymi świadków? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie wiem o co chodzi z tymi nakładami finansowymi...
Mówiąc o obowiązkach świadków miałam na myśli chociażby doglądnie, czy nie brakuje na weselu wódki, jedzenia... Wiadomo - zajęcie się kwiatami, prezentami, kopertami (często bywa tak, że dla bezpieczeństwa i komfortu psychicznego lepiej zawieźć pieniążki do domu, niż trzymać na weselu), tak jak któraś z Was wspominała - pomoc pannie młodej przy doborze sukni i dodatków. Moim zdaniem rola świadków jest bardzo istotna w tym dniu, gdyż mają za zadanie odciążyć rodziców - naszych najważniejszych gości na ślubie i weselu, a nie organizatorów zaprzątających sobie głowę tym, czy podać teraz tort, czy nie. By wszystko wypadło dobrze, pomoc świadków jest niezbędna i nieoceniona. Takie moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
no ja bylam swiadkiem na slubie bez wesela to nie mialam tyle roboty
![]() tylko w restauracji poszlam razem ze swiadkiem powiedziec kiedy maja podac obiad i tyle ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie. nie wyobrażam sobie żebym miała wymagać od świadków nakładu finansowego. dla mnie są od wspierania psychicznego i fakt- pomagania w różnych sytuacjach również. u mnie przyjęte jest że świadkowie mają zabawiać ludzi,pomagać rozkręcać zabawy,ogółem sprawować pieczę nad Państwem Młodym ( np. poprawiać suknie,welon,poprawić makijaż) spotkałam się z sytuacją że państwo młodzi od świadków wymagali mnóstwo kasy... wszystko mieli pokupować ( wódkę na bramy, bukiety itd a nawet wspominali coś o obrączkach ![]() ja jakoś świadkowa w październiku sama zaproponowałam że np mogę kupić małe bzdety jakie chcieli typu kotyliony. czy dekoracja na samochód. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
elizko dekoracja samochodu to wcale nie mały wydatek, chyba, że ktoś chce 1 balon przy antenie radiowej
![]() Nie wiem też co cobra115 miała na myśli psiząc, że świadków "szarpie po kieszeni", bo niby czym? W niektórych regionach jest tak, że Świadek "sponsoruje" bukiet dla świadkowej (koszt 20-30zł), a Świadkowa cukierki na bramy dla dzieci (koszt 5-25zł). Nie sądzę, by były to jakieś ogromne wydatki, a ubranie auta, czy inna pomoc można przecież zaoferować zamiast prezentu ślubnego. Moja Świadkowa jest przekochana, jeździła ze mną oglądać sale, gdy narzeczony nie mógł, interesuje się, przejmuje i wiem, że mimo stresu świetnie sobie poradzi. Nie liczę, by "szarpała się po kieszeni", bo nie to jest mi potrzebne, lecz jej wsparcie, wyrozumiałość, obecność ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Słyszałam od znajomej, która jest świadkiem Jehowy, że w ich tradycji to właśnie goście i starości organizują Młodej Parze wesele. Słysząłyście też o tym? Może o to właśnie chodziło Cobrze115?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
wiek chyba nie ma znaczenia, to dzien Twojej siostry i chyba chcesz byc przy niej jak najblizej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
nie wiem, w czym jest problem..
przecież różnica wieku i tak z latami tarci znaczenie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
mi się wydaje że cobra115 miala na myśli ze świadkowie dają lepsze prezenty czyli np 1000 zł a nie 400. czy to takie trudne do domysłu ??? w moich rejonach właśnie tak jest że rodzice chrzestni i światkowie właśnie po tyle dają młodej parze.
bo pomysł że sponsorują wesele to normalnie...... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Moi świadkowie dali znacznie, znacznie mniej niż 1000zł (w sumie wyszło jakieś 100zl od osoby). Ale nam akurat na jakichś "wypasionych" prezentach nie zależało.
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale też trzeba by walniętym mocno spodziewając się, że 18-latka da 1000 zł w kopercie, więc chyba siostra i jej narzeczony się z tym liczyli.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
juzerko z postu cobry nie wynika że jej świadek miał 18 lat........ moi świadkowie będą mieś -siostra 24 a szwagier 34,........... więc????? może cobry świadkowie są w podobnej skali wiekowej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
ale tu się toczy rozmowa o sytuacji imnotangel001,
czyż nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Nasi świadkowie - oboje są w związkach małżeńskich.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
a ja mam pytanie, jak uważacie:
ja chcę na świadka moją rodzoną siostrę, a mój narzeczony mojego szwagra (męża siostry). Zastanawiamy się czy to dobry pomysł... moja siostra jest mi najbliższa, a jej mąż to bardzo bliski kolega mojego męża (nawet razem pracują). Tu rodzi się kolejny problem. Mamy sale, na której jest podwyższenie dla młodych, a tam sześć krzesełek... no i jak tu ludzi rozsadzić?
-> od 9 stycznia 2009 NIE PALĘ! ![]() -> od 18 sierpnia 2009 wiem, że będę mamą ![]() -> 28 listopada 2009 Wyszłam za mąż! ![]() -> ok 20 kwietnia 2010 urodzę synka! ![]() Edytowane przez rafka Czas edycji: 2009-08-18 o 22:58 Powód: LITERÓWKA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
No, troche dziwnie, bo siostra z mezem, by musieli oddzielnie siedziec, jakby razem byli swiadkami :/ a nie mozesz wziac kogos innego na swiadkowa? albo swiadka? a pozniej siostre np. na chrzestna bys wziela - to wg mnie wazniejsze
![]() Albo mozecie zrobic tak, zeby obok Was siedzieli rodzice i wtedy nie ma zadnego problemu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:24.