|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Pomoc w rozszyfrowaniu kremu
Jest to krem nowy na polskim rynku- nazywa sie zona. Jesli jestes w stanie powiedziec mi cos o jego skladnikach ,ich dzialaniu, oraz ocenic czy ma dobry sklad bylabym bardzo wdzieczna.
skład: Parraffin liquidum, Aqua, Petrolatum, Zinc Oxide, Glyceryl Stearate, Urea, Decyl Oleate, Propylene Glycol, Sodium Cetearyl Sulfate, Glycerin, zonase(to jest enzym z ikry łososia), Hydroxyethyl acrylate/Sodium acryloyldimethyltaurate copolymer, Squalene, Polysorbate 60, Cetearyl Alcohol, Persea gratissima, Polyethylene glycol, Stearic Acid, Hamamelis Virginiana, Tocopheryl Acetate, PEG-40 Castor Oil, Sulphur, Magnesium oxide, Salicylic Acid, Retinyl Palmitate, TEA, BHT, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Imidazolidinyl Urea. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomoc w rozszyfrowaniu kremu
Parraffin liquidum, Aqua, Petrolatum, -> samo to na początku składu mnie zniechęca. więcej zapychającej parafiny niż wody!
niby ma dużo składników aktywnych ale nie mają one szans się dostać głębiej przez tą parafinę ![]() a dla jakiej cery ten krem?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mam cerę trądzikową, a ten krem niby rozpuszcza martwy naskórek i działa jak peeling enzymatyczny. Polecił mi go dermatolog, chociaż parafina mnie też dziwi, bo słyszałam że to zły składnik kremów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
parafina to składnik używany najczęściej, bo najtańszy, ale dla cery trądzikowej niebezpieczny- zatyka pory i zaburza wymianę gazową w skórze- jednym słowem- skóra nie oddycha.
gdyby nie ta parafina to skład byłby fajny dla trądzikowców, bo jest cynk, siarka, kwasy...jest taki wątek gdzie dziewczyny rozszyfrowują składy, wrzuć to tam to one Ci więcej powiedza bo ja jestem początkująca w tej dziedzinie. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:06.