|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wij w ziemi
Witam
Zakładam nowy wątek, ponieważ za pośrednictwem wyszukiwarki nie znalazłam żadnego postu w tym dziale ze słowem kluczowym "krocionóg". A przed kilkoma minutami wywaliłam ze strachu przez okno jakiegoś wija, który łaził mi po ziemi w doniczce. Ciemny, szybki, zwinny, chudy, mały. Popryskałam go wodą, przestał się na chwilę ruszać i wtedy go wywaliłam. Ze strachu i roztargnienia nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nie wiem co to mogło być, stawiam na bardzo młodego krocionoga, chociaż pewna nie jestem. I teraz pytanie: czy któraś z Was wie może jak z tym walczyć? Boję się, że są już pod ziemią i żrą korzenie. Kwiatek jest nowy, wczoraj kupiony i przesadzony. Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Wij w ziemi
Cytat:
Możesz zrobić na krocionoga pułapkę pokarmową. Do doniczki w ziemię włóż kawałek marchwi lub ziemniaka. Co parę godzin sprawdzaj czy już się do tego kawałka dobrał. Może jednak to byl jedyny egzemplarz szkodnika i kwiatek nie ucierpi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Roślina to zamioculcas.
Marchew lub ziemniak. Spróbuję. Jeżeli okaże się, że to nie jedyny okaz, to co wtedy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie stawiaj go na oknie. Nie lubi być na słońcu, nie lubi chłodnego powietrza przy otwieraniu okna. Lubi ciepło. Nie podlewaj zbyt często. W doniczce na spodzie powinien być drenaż, ziemia lekko kwaśna. Edytowane przez grubella Czas edycji: 2014-03-03 o 08:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Nikt się nie dobrał do marchwi
![]() Wygląda na to, że to był tylko pojedynczy okaz. Dzięki wielkie, oby się roślinka ładnie rozwijała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.