Zdrowe słodycze, dietetyczne pyszności - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-07-29, 21:53   #1
okretka
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

GG do okretka
Question

Zdrowe słodycze, dietetyczne pyszności

Tak jak chyba wiele dziewcząt, chciałabym ukształtować swoje ciałko, ale mam poważny problem: SŁODYCZE. Mogłabym je pożerać tonami. A jak wiadomo są to niechciane kalorie, puste węglowodany I w związku z tym mam pytanie:
CZY WYMYŚLONO JUŻ [] JAKIEŚ ZDROWE BATONIKI/CIASTECZKA?
Tzn. takie, które nie mają zbyt wiele kalorii, ale za to zawierają jakieś składniki odżywcze...? Takie, którymi mogłabym się zajadać zamiast Piegusków, Jeżyków [mmmm], Lion'ów, Snickersów?
okretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 21:57   #2
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana
Dot.: 'Zdrowe' słodycze?

a ja znalazlam takie

nie pamietam nazwy ale wygladaja tak - mus owocowy w wafelku takim jakby "piankowym", kurcze, nie wiem jak to opisac :/

dobre tez sa owoce z ryzem prazonym w postaci batonika

nie czekolada a cieszy
suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 22:07   #3
trzykrotka
Raczkowanie

Takie coś znalazłam... tylko, że trzeba przygotować samemu Ale przynajmniej wtedy na 100% wiesz, co jesz... i wychodzi taniej Autor przepisu używa dziwnych sformułowań ('rozkuciać', hehe), ale to chyba niezły pomysł Poza tym, pomyszkuj w sklepach ze zdrową żywnością, widziałam mnóstwo fajnych rzeczy są też batoniki typu "fat burner", ale strasznie drogie... no i nie wiem, czy takie zdrowe, nie próbowałam
Zdrowe ciasteczka:

Składniki i ich ilość:
szklanka płatków owsianych, szklanka otrębów pszennych, szklanka rodzynek, szklanka mąki, jajko, szklanka soku jabłkowego, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon...

Sposób przygotowania:
Wymieszać płatki, mąkę, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko rozkuciać (lub zmiksować) z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temp. 200st. ok. 10min, nie dłużej.

Opis ogólny:
Przepis podkradziony z przepisów na zdrowe jedzenie dla niemowlaków (w wersji dla maluszków można zmiksować rodzynki). Ciasteczka są przepyszne, małe dzieci nie zepsute jeszcze kupowanymi łakociami je uwielbiają, dorośli zresztą też. Szczerze polecam. Myślę, że dokonały dla osób które dbają o linię ale mają napady głodu na słodycze.
trzykrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 22:09   #4
Gradisca
Rozeznanie

dobre na podjadanie słodkie są migdały..- byle nie za dużo : ) choc wiem ze nie oto chodzi

Gdy pytasz, wstydzisz się raz; gdy nie wiesz, wstydzisz się całe życie.

Gradisca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 23:39   #5
Tuchajbej
Rozeznanie

Dziewczyny a co myslicie o biszkoptach albo herbatnikach...wydaja sie chyba byc zdrowe..a ja polecilabym batoniki musli,i chyba te platki crunchy..takie fajne posklejane kuleczki -pychota

I learned that success and happiness are not values to pursue;
they are values to develop

Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze.
Tuchajbej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-29, 23:42   #6
Joey
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzykrotka
Takie coś znalazłam... tylko, że trzeba przygotować samemu Ale przynajmniej wtedy na 100% wiesz, co jesz... i wychodzi taniej Autor przepisu używa dziwnych sformułowań ('rozkuciać', hehe), ale to chyba niezły pomysł Poza tym, pomyszkuj w sklepach ze zdrową żywnością, widziałam mnóstwo fajnych rzeczy są też batoniki typu "fat burner", ale strasznie drogie... no i nie wiem, czy takie zdrowe, nie próbowałam
Zdrowe ciasteczka:

Składniki i ich ilość:
szklanka płatków owsianych, szklanka otrębów pszennych, szklanka rodzynek, szklanka mąki, jajko, szklanka soku jabłkowego, 1/4 szklanki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, cynamon...

Sposób przygotowania:
Wymieszać płatki, mąkę, otręby, rodzynki i proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajko rozkuciać (lub zmiksować) z sokiem jabłkowym i olejem. Wlać do suchych produktów i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować łyżką nieduże placuszki. Piec w temp. 200st. ok. 10min, nie dłużej.

Opis ogólny:
Przepis podkradziony z przepisów na zdrowe jedzenie dla niemowlaków (w wersji dla maluszków można zmiksować rodzynki). Ciasteczka są przepyszne, małe dzieci nie zepsute jeszcze kupowanymi łakociami je uwielbiają, dorośli zresztą też. Szczerze polecam. Myślę, że dokonały dla osób które dbają o linię ale mają napady głodu na słodycze.
one są pyszne polecam
Joey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 00:44   #7
Cinnamon213
Raczkowanie

GG do Cinnamon213

http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=31105 mnostwo swietnych przepisow

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-07-30, 01:19   #8
savour_thought
Raczkowanie

GG do savour_thought

Cytat:
Napisane przez Tuchajbej
Dziewczyny a co myslicie o biszkoptach albo herbatnikach...wydaja sie chyba byc zdrowe..a ja polecilabym batoniki musli,i chyba te platki crunchy..takie fajne posklejane kuleczki -pychota

oj Tuchajbej ..to prawda te posklejane kuleczki moglabym jesc i jesc i jesc tez uwielbiam ale mi smaka narobilas..o tej godzinie? naszczescie nie mam ich teraz w domciu..
Cos takiego zdrowszego od batonkiow typu snickers itp..to polecialabym jakies musli..herbatniczki tez sa pychotka..ostatnio smakowalam chyba po 4 pakowane dodaja iles tam energi..z mlekiem..dokladniej nie powiem..nie pamietam ale mozna sie rozejrzec bo calkiem calkiem

http://www.suwaczek.pl/cache/f3b05c59a9.png
savour_thought jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 06:12   #9
vanilla_sky
Zakorzenienie

wszystkie te crunchy, musli, posklejane batoniki, ziarenka maja niestety bardzo duzo cukru bialego, ktory jak wiadomo jest bardzo niewskazany na diecie.
jak napisala wczesniej Gradisca najlepiej jak juz cos trzeba takiego, skonsumowac migdaly czy inne orzechy... tylko ja nigdy nie moge poprzestac na jednej garsci
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 06:38   #10
sylwia18
Zakorzenienie

herbatniki i biszkopty nie są zdrowe bo zawieraja tylko cukier, mąkę i jajka...szkoda bo strasznie je lubię a co do ciasteczek podanych przez trzykrotkę, to zgadzam się z joey że są bardzo dobre
Stary 2005-07-30, 07:03   #11
vanilla_sky
Zakorzenienie

ja w ogole na samych slodyczach moglabym zyc...
co za los
vanilla_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 08:17   #12
talla
Raczkowanie

GG do talla

Parę dni temu mama kupiła mi w piekarni ciasteczka zbożowe, były pyszne! siemię lniane, różne zboża, sezam+miód, który wszystko sklejal można uznać, że były zdrowe, bo miód mimo całej swojej słodyczy jest zdrowy
talla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 09:21   #13
Tuchajbej
Rozeznanie

Ja ostatnio jak bylam nad jeziorkiem weszlam do piekarnii i kupilam sobie po 15 dag z 3 rodzajow ciastek:ze slonecznikiem,orzechami,i dynia..mialy taki zbozowy smak i wydawaly mi sie zdrowe

I learned that success and happiness are not values to pursue;
they are values to develop

Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze.
Tuchajbej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 10:11   #14
Eleo765
Zadomowienie

a nie lepiej po prostu unikać słodyczy i zamiast ciastek zjeść sobie jakiś słodki owoc???
z czasem miłość do słodyczy zmaleje na rzecz miłości do owoców wiem, bo próbowałam!
Eleo765 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 11:45   #15
okretka

GG do okretka

Hm.. Chyba jednak porozglądam się za czymś zdrowym, jak będę w centrum... Bo w mojej dzielnicy słodyczy jest mnóstwo, tylko szkoda że tych najbardziej kalorycznych...
A ja tak jak vanilla_sky mogłabym jeść tylko i wyłącznie słodkości - na śniadania, obiady, kolacje i w przerwach między nimi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-07-30, 13:01   #16
miu miu
Wtajemniczenie

Post Dot.: 'Zdrowe' słodycze?

Ja polecam batoniki z płatków śniadaniowych: Kangus, Cini Minis, Nesquik, Chocapic. Są mniejsze od większości batonów, mają witaminki (śladowe ilości ale zawsze ) i na pewno są zdrowsze niż normalne słodycze. Można też jeść batoniki musli, suszone lub świeże owoce oraz ciemną czekoladę. Z lodów Big Milki. A z deserów przyrządzanych samemu najzdrowsza jest chyba galaretka (żelatyna jest dobra na stawy).

Osobiście polecam czytanie etykiet na opakowaniach i sprawdzanie co jemy. Po jakimś czasie znajduje się 'zdrowsze' substytuty 'normalnych' słodyczy
miu miu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 13:25   #17
okretka

GG do okretka

Hm, miu_miu... Ale np. batoniki Nesquik to prawie jak czekolada, nie? :P

A jak jest np. z kiślem [kisielem?] ? Jeść czy nie?

I czemu gorzka czekolada lepsza od mlecznej? Ostatnio sprawdzałam na opakowaniu i gorzka miała więcej kcal...

Iii jakie lody jeszcze mogę pochłaniać bez większych wyrzutów sumienia? Lepsze te ze sklepu czy z automatu albo na gałki?]

Yh, ale dziś już chyba muszę się pilnować... DWA "Grześki" w czekoladzie za mną...
Stary 2005-07-30, 13:35   #18
singielka1

ja też mam straszny problem ze słodyczami.. czekolade moge jeść tabliczkami.. ale już od 3 dni nie jem słodyczy, ale czuję się źle.. Nawet jak zjem obiad to chce mi się słodyczy, tylko nimi mogę się najeść bo inaczej cały czas niby żołądek pełny bo po obiedzie, ale czekolade i tak by się zjadło
Te batoniki nesquit chocapic i te inne, mają cukier i to dużo, wcale zdrowe nie są...
A kisiel można raczej, ale bez cukru, galaretkę też.
Gorzka jest robiona z czekolady lepszej jakości, ma mniej cukru, chocaż z tymi kaoriami to też nie rozumiem, ale podobno od gorzkiej się tak nie tyje.
Lody, najlepiej sorbety bez cukru, albo gałkowe np z kawałkami owoców, ale tak ze 2 kulki. Kiedyś gdzieś była dieta lodowa
singielka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 13:36   #19
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

wyrzuty sumienia? jak sie decydujemy juz cos zjesc to przynajmniej cieszmy sie tym pozniej moga chore rzeczy z tego wyjsc

co do lodow, to wydaje mi sie, ze chyba nie ma znaczenia z jakiego miejsca one pochodza, to poprostu weglowodany
suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-07-30, 13:50   #20
sylwia18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vanilla_sky
ja w ogole na samych slodyczach moglabym zyc...
co za los
skąd ja to znam vanilla ...
Stary 2005-07-30, 14:07   #21
andzya
Zakorzenienie

no to ja w takim razie wybije sie ze stereotypu od ponad dwoch miesiecy nie zjadlam NIC slodkiego.zadnej czekoladki,batona,loda po prstu nic ...
pomijam takie rzeczy jak jakis jogurcik, coca cola light ktora pije litrami oraz moje ukochane tic taci
Stary 2005-07-30, 14:55   #22
okretka

GG do okretka

Hm.. skoro andzya się napięła, to ja też to zrobię Wprawdzie słodycze wcinam kilogramami [], to:
1. Zrezygnowałam z kawy i herbaty, które zawsze słodziłam 2-3 łyżeczkami cukru. I wcale mi tego nie brakuje! Czerwona herbatka bez cukru rządzi
2. PRAWIE całkowicie zrezygnowałam z napojów gazowanych. Piję je tylko okazyjnie np. na imprezach, jak nie mam pod ręką wody mineralnej.

No i teraz właśnie chciałam odnieść jakiś sukces na polu czekoladowo-batonikowo-ciasteczkowo-cukierkowym. Żeby tak chociaż ograniczyć się do jednej słodkości dziennie... Eh, na razie - nierealne
Stary 2005-07-30, 15:41   #23
miu miu
Wtajemniczenie

Post Dot.: 'Zdrowe' słodycze?

Cytat:
Napisane przez okretka
Hm, miu_miu... Ale np. batoniki Nesquik to prawie jak czekolada, nie? :P
No cóż, całkiem zdrowych słodyczy nie ma. A te batoniki przynajmniej mało ważą, zwykłe batony z czekoladą czy wafle są ok. 2 razy cięższe. Spójrz na opakowania w sklepie.

Cytat:
Napisane przez okretka
A jak jest np. z kiślem [kisielem?] ? Jeść czy nie?
Kisiel zdrowy nie jest, ale jak zrobisz ze słodzikiem zamiast cukru to przynajmniej będzie miał mało kalorii

Cytat:
Napisane przez okretka
I czemu gorzka czekolada lepsza od mlecznej? Ostatnio sprawdzałam na opakowaniu i gorzka miała więcej kcal...
Po zjedzeniu jednej kostki gorzkiej nie masz już takiej ochoty na następną jak przy mlecznej.

Cytat:
Napisane przez okretka
Iii jakie lody jeszcze mogę pochłaniać bez większych wyrzutów sumienia? Lepsze te ze sklepu czy z automatu albo na gałki?]
Lody najlepiej kupować w sklepie i sprawdzać zawartość tłuszczu i kalorii na opakowaniu. Rozbieżności są bardzo duże. Z tych mniej kalorycznych polecam Big Milki, Krówki Algidy (takie w kostkach), rożki Ibiza z Zielonej Budki i takie jedno lub dwusmakowe lody w litrowych pudłach (bez dodatków typu czekolada, karmel czy orzeszki - litr takich lodów waży ok. pół kilograma, kalorie można sprawdzić na etykiecie). Naprawdę radzę przejść się do supermarketu i poczytać etykiety. Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć
miu miu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 16:50   #24
okretka

GG do okretka

Dzięki miu_miu za wyczerpującą odpowiedź

Aha, ale co do gorzkiej czekolady, to się nie zgodzę... Jak jest pod nosem, to mogłabym i z 10kostek zjeść Przyzwyczajenie? Nałóg? Ehh :P
Stary 2005-07-30, 20:28   #25
seemore
Wtajemniczenie

a czy prażony popcorn jest dobry? taki sam bez żadnych dodatków... słodkie to nie jest ale mi smakuje i przynajmniej jak coś już trzeba chrupać na filmie to zamiast chipsów można to, nie? A i czy kawa bez cukru i śmietanki rzeczywiście ma 0 kalorii? Bo gdzieś to wyczytałam i chcę to zmienić tylko moja wspaniale myśląca mamusia wykupiła zapas śmietanki to też muszę troche poczekać... A i jeszcze nie wiem czy to na temat ale się spytam. Również gdzieś wyczytałam że dobrze jest od rana po przebudzeniu wypić szklankę wody mineralnej gazowanej aby poprawić krążenie, czy to dotyczy wszystkich ? Co to konkretniej daje?
seemore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-07-30, 20:39   #26
singielka1

Co do popcornu, to różnie mówią. Na pewno nie smażony na oleju i bez soli jeśli już, ale nawet taki ma wysoki indeks glikemiczny, więc niestety popcorn też odpada (chociaż ja dowiedziałam się o tym ostatnio, bo byłam święcie przekonana że popcorn można)
Zbyt duża ilość kawy powoduje cellulit.
Ogólnie dobrze wypić sobie na czczo szklankę wody, ale że gazowanej to nie słyszałam.
Pozdrawiam
Stary 2005-07-30, 20:42   #27
seemore
Wtajemniczenie

n oale ja mam w zwyklej maszynce do prazenia bezx zadnego tluszczu soli... chyba ze te ziarenka ktore sie w sklepie kupuje sa jakos przetwarzane.... to ja najwyzej wujowi z pola pourywam kukurydze... ciekawe czy taka sie uprazy... co do słodzika to nie polecam zaraz wkleje wyjasnienie Aspartam, główny składnik powszechnie stosowanych słodzików jest jednym z najniebezpieczniejszych związków chemicznych dodawanych do żywności. W skład aspartamu wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol (który jest substancją pomocniczą w otrzymywaniu aspartamu). Najbardziej szkodliwy jest ten ostatni (jego pozostałości nie do końca są usuwane w aspartamie), gdyż rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. Źródła aspartamu w żywności to: multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, napoje dietetyczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające, mrożone desery, napoje kawowe, miętowe, odświeżacze oddechu. A swoją drogą fajna stronka http://zdrowezywienie.w.interia.pl/
Stary 2005-07-30, 20:46   #28
singielka1

mimo wszystko popcorn ma wysoki indeks glikemiczny...
Stary 2005-07-30, 20:51   #29
seemore
Wtajemniczenie

szkoda bo tego moja mamusia tez zrobiła zapaś kurczę co ona tych zapasów narobiła heh...
Stary 2005-07-30, 20:55   #30
okretka

GG do okretka

Upiekłam te ciasteczka z przepisu od trzykrotki [upiekłaM - JA SAMA - ja która do tej pory umiała robić tylko kanapki i gotować jajko, a o zasadach działania piekarnika nie miała zielonego poijęcia, serio... Rozwijacie mój talent kulinarny Dziewczyny Dziękuję bardzo Joey, która mi bardzo pomogła, odpowiadając na GG na liczne pytania ] - pyszne Ale mam jeszcze 2 pytania co do tych ciasteczek:
1. Na noc zostawić je 'normalnie' czy w woreczku?
2. Jak długo będą... świeże?
Proszę o szybkie odp.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości