|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Francuski- czy te zdania są poprawne?
Witam
![]() ![]() ![]() jest to przedstawianie pokoju, z wyrazeniem- a cote 1. Le fouteuil a cote des table. 2. Le table a cote de l'chaise. 3. Le lit a cote des table. 4. Le vase a cote de l' chaise. 5. Le affiche a cote des table. 6. Le fouteuil a cote de l'lit. 7. Le lit a cote du fouteuil. 8. Le lit a cote de l' chaise. 9. La chaise a cote de l' fenetre. 10. Le table a cote de l'fenetre. 11. Le lit a cote de la etagere. 12. Le fauteuil a cote des table. 13. La chaise a cote des table. 14. La livre a cote des table. 15. Le ordinateur a cote du fouteuil. 16. Le vase a cote de la vase. 17. La verre a cote du vase. 18. La etagere a cote des photo. 19. La livre a cote des photo. 20. La etagere a cote de l'lit. 21. Le assiette a cote de la verre. 22. La verre a cote du assiette. 23. Le ordinateur a cote du table. 24. Le telephone a cote du table. 25. Le telephone a cote du assiette. 26. Le chapeau a cote de la blouson. 27. La blouson a cote du chapeau. 28. Le chat a cote du table. 29. Le chat a cote du ordinateur. 30. La sac a cote de l' affiche.
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Francuski- czy te zdania są poprawne?
mój francuski nie stoi (narazie
![]() np : Le lit est a cote de la etagere. ^łóżko jest naprzeciwko, musisz to poprawić w każdym zdaniu, bo w każdym tego brakuje. noo i jest parę błędów z rodzajnikami, poprawię te, które (chyba xD) potrafię ![]() więc tak.. -de la table (nie des) -de la chaise -du lit -de la fenetre -de la vase (nie du vase) -de photo (des photos- liczba mnoga) -de l'assiette -de l'ordinateur Tyle zauważyłam.. Niestety nie dam głowy że poprawiłam to dobrze no ale tak na 70% jestem pewna ![]() ![]() Ah i taka mała uwaga ode mnie odnośnie rodzajników. Kiedy używasz rodzajnika de on, jak pewnie wiesz, zmienia formę zależnie od rodzaju rzeczownika i tak: rodzaj męski: de -> du rodzaj żeński: de -> de la nieważne jaki rodzaj ale rzeczownik zaczyna się od samogłoski: de-> de l' liczba mnoga: des I żeby było Ci łatwiej to rozróżnić, rzeczowniki w rodzaju żeńskim kończą się na literkę e. Aaa, ale się naprodukowałam, mam nadzieję, że da się zrozumieć i że sama nie namieszałam ![]() Edyytuję bo o czymś zapomniałam :P Zamiast "la ordinateur" -> "l'ordinateur" Tak zawsze się skraca jeśli słowo zaczyna się od samogłoski, więc musisz poprawić także l'etagere (zamiast la etagere), l'assiette ![]()
Edytowane przez Nealinne Czas edycji: 2009-11-01 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
to nie sa zdania - brak czasownika, jak pisala kolezanka powyzej. To raczej wyrazenia typu stol kolo krzesla. Az sie prosi zmienic na "stol jest kolo krzesla". Ale nie wiem co autor mial na mysli.
![]() strasznie dziwnie mi wygladal ten fotel - sprawdzilam i faktycznie jest blad. Powinno byc: fauteuil. I tak na szybko "la etagere" tak sie nie pisze. Powinno byc "l'etagere". Tam jest samogloska na poczatku i to dlatego. Reszte sprawdz w slowniku. Ogolnie idzie zrozumiec i wyglada na typowe cwiczenie gramatyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Ciara16;15033343]Witam
![]() ![]() ![]() jest to przedstawianie pokoju, z wyrazeniem- a cote a ja myślę, że to zadanie typu "wskaz i popraw błędy" ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
dzięki wielkie dziewczyny ;* jestescie kochane
![]() Wątek uważam za zamknięty! ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:45.