Legalizacja gwałtów w Afganistanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-18, 20:44   #1
Abigail123
Rozeznanie

Legalizacja gwałtów w Afganistanie

Przeczytałam to przed chwilą i nie mogłam się powstrzymać przed założeniem tego tematu.

Świat protestował, a tymczasem Afgańczycy zrobili swoje. Od tego
tygodnia międzynarodowe wojska strzegą państwa islamskiego.
W kwietniu media donosiły o przyjęciu w Afganistanie prawa, które
muzułmańskim radykalizmem przekraczało nawet osiągnięcia Talibów.
Specjalna ustawa drastycznie ograniczyła prawa kobiet

„Pozwolenia mężczyzny będą potrzebować również po to, by rozpocząć naukę, starać się o pracę, a nawet... iść do lekarza! Ustawa stwierdza też, że żona nie ma prawa odmawiać mężowi mającemu ochotę na seks. Przedstawiciele ONZ alarmują, że mamy do czynienia z legalizacją gwałtów”.
Nawet jeśli zgwałcona kobieta zdecyduje się dociekać swoich praw (co w tamtych rejonach jest rzadkością), nie ma co liczyć na sprawiedliwość:
„Gwałcicielom umożliwia się uniknięcie odpowiedzialności poprzez zapłacenie rodzinie ofiary odszkodowania. A w małżeństwie kobiety zobowiązane zostały do świadczenia mężom seksualnych usług na każde życzenie. Jeśli żona odmówi, mąż będzie mógł zamknąć ją w domu i pozbawić jedzenia

co więcej:
"
Około 300 afgańskich kobiet zostało obrzuconych kamieniami, kiedy zebrały się, aby zaprotestować przeciwko nowemu prawu, które zdaniem krytyków legalizuje gwałt małżeński."

Coś strasznego, zaprzeczenie najważniejszego prawa człowieka o wolności, jak można legalizować takie prawa? Jak można pozwolić na takie rzeczy, gwałt? absolutne uzależnienie od mężczyzn? To dla mnie nie do pojęcia. Pomóżcie mi to wszystko pojąć bo ja się już gubię w tym świecie...
Stary 2009-08-18, 21:12   #2
Jamajka007
Zakorzenienie

Dot.: Legalizacja gwałtów w Afganistanie

Tak... natrafiłam dziś na artykuł na ten temat...

Ja mogę opisać to tylko jednym słowem: DEBILIZM!

Nie jestem nawet w stanie wypowiedzieć się na ten temat...

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 21:31   #3
Cream
Rozeznanie

Przerazajace, ze w XXI wieku, po tylu wojnach, walkach o wolnosc wciaz dochodzi do takich sytuacji...
Cream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 21:43   #4
rapifen
Zakorzenienie

To nieludzkie.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 21:44   #5
Kira87
Wtajemniczenie

Podobne prawo istniało wieki temu. Rodzicom zgwałconej wypłacało się pieniężne odszkodowanie, lub gwałciciel był zmuszony (!) poślubić swoją ofiarę. Aż dziw bierze, że takie prawa mogły powrócić w tych (bądź, co bądź) bardziej cywilizowanych czasach.

Nie wiem czy to kogoś zaciekawi, ale Lama Ole Nydahl stwierdził niegdyś, że państwa i kultury, które uciskają kobiety nie odnajdą równowagi i spokoju, będą źródłem cierpienia dla innych, nie wyplączą się z ciągle narastających problemów (vide kraje muzułmańskie).
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan

Edytowane przez Kira87
Czas edycji: 2009-08-18 o 21:46
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 21:46   #6
Ona.
Raczkowanie

Aż łzy same cisną się do oczu...
Ona. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 23:11   #7
Nija_
Zakorzenienie

W takich chwilach cieszę się, że urodziłam się i mieszkam w Polsce.

Straszne to
Stary 2009-08-19, 00:08   #8
Flames
Zakorzenienie

Bardzo smutno mi się dzisiaj zrobiło, gdy przeczytałam te informacje... Szkoda mi tych niewinnych kobiet.. Doceniajmy to co mamy..
Flames jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 00:17   #9
ewelline
Zadomowienie

To naprawde jest nie ludzkie, to co dzieje sie w tych krajach jest karygodne. A nikt nie ma na to wplywu jakos
ewelline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 07:42   #10
Bialy Kotek
Wtajemniczenie

jestem w szoku...
ciężko w to wszystko uwierzyć

Codziennie plecak pełen całkiem nowych wzruszeń
Bialy Kotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 07:57   #11
Annaluka
Zakorzenienie

Źródło skąd pochodzi artykuł?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 08:21   #12
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Abigail123 Pokaż wiadomość
Pomóżcie mi to wszystko pojąć bo ja się już gubię w tym świecie...
Tego się nie da pojąć. Co więcej: tego się nie powinno próbować zrozumieć. Sorry. Inna kultura, inną kulturą, ale jak się krzywdzi drugiego człowieka, to...

Dziękuję Bogu, że urodziłam się w Polsce...
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 08:25   #13
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Annaluka Pokaż wiadomość
Źródło skąd pochodzi artykuł?

Też wątpiłam w tę notkę prasową, dlatego poszukałam jej na zagranicznych portalach. Znalazłam m.in na telegraph.co.uk, oraz na guardian.co.uk. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale niestety, to prawda .
wesna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 08:31   #14
Vivienne
... choć nie Westwood

Przerażające Najgorsze, że z tym nic się nie da zrobić..

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 08:54   #15
xxxxMarinexxxx
Raczkowanie

GG do xxxxMarinexxxx

Kobieta jest o wiele bardziej wartościową istotą niż mężczyzną! Nie jestem jakąś tam feministką ale takie "prawa" to tylko o kant d*** potrzaskać!
Gdyby nie kobiety to kto by rodził dzieci? Gdyby to facetom przyszło rodzić dzieci (albo chociaż męczyć się z tym zwierzęcym świństwem co miesiąc jakim jest okres) to cholera by ich strzeliła na miejscu!
Nie rozumiem no nie rozumiem tego świata... Nawet w lepiej rozwiniętych cywilizacjach (w Polsce też), w większości kobieta nie jest postrzegana i traktowana tak jak powinna, a wszystko dlatego, że faceci nawet nie zdają sobie sprawy o rzeczach, które dla Nas są normą...
Stary 2009-08-19, 09:13   #16
last week
Raczkowanie

jak ja sie ciesze ze to Polska..
Stary 2009-08-19, 09:16   #17
Ilena
Zakorzenienie

Biedne
Jak by one zobaczyły jak to jest w innych krajach to może by się zbuntowały ale co z tego ja żadna z nich prawie nie pracuje bo siedzą w domu nikt nie uważa ich za coś wartościowego .. mam nadzieje że wkońcu świat zareaguje i coś się zmieni
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 09:40   #18
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Abigail123 Pokaż wiadomość
Przeczytałam to przed chwilą i nie mogłam się powstrzymać przed założeniem tego tematu.

Świat protestował, a tymczasem Afgańczycy zrobili swoje. Od tego
tygodnia międzynarodowe wojska strzegą państwa islamskiego.
W kwietniu media donosiły o przyjęciu w Afganistanie prawa, które
muzułmańskim radykalizmem przekraczało nawet osiągnięcia Talibów.
Specjalna ustawa drastycznie ograniczyła prawa kobiet

„Pozwolenia mężczyzny będą potrzebować również po to, by rozpocząć naukę, starać się o pracę, a nawet... iść do lekarza! Ustawa stwierdza też, że żona nie ma prawa odmawiać mężowi mającemu ochotę na seks. Przedstawiciele ONZ alarmują, że mamy do czynienia z legalizacją gwałtów”.
Nawet jeśli zgwałcona kobieta zdecyduje się dociekać swoich praw (co w tamtych rejonach jest rzadkością), nie ma co liczyć na sprawiedliwość:
„Gwałcicielom umożliwia się uniknięcie odpowiedzialności poprzez zapłacenie rodzinie ofiary odszkodowania. A w małżeństwie kobiety zobowiązane zostały do świadczenia mężom seksualnych usług na każde życzenie. Jeśli żona odmówi, mąż będzie mógł zamknąć ją w domu i pozbawić jedzenia

co więcej:
"
Około 300 afgańskich kobiet zostało obrzuconych kamieniami, kiedy zebrały się, aby zaprotestować przeciwko nowemu prawu, które zdaniem krytyków legalizuje gwałt małżeński."

Coś strasznego, zaprzeczenie najważniejszego prawa człowieka o wolności, jak można legalizować takie prawa? Jak można pozwolić na takie rzeczy, gwałt? absolutne uzależnienie od mężczyzn? To dla mnie nie do pojęcia. Pomóżcie mi to wszystko pojąć bo ja się już gubię w tym świecie...
W Afganistanie to chyba żadna nowość, bo tam jest to wszystko wyraźnie określone w zwyczajowym prawie, które w praktyce stoi wyżej niż urzędowe. Cały czas zabija się kobiety (nie wiem, czy nie od wieków de facto) "w imię oczyszczenia honoru męża", bo ta ośmieliła się spóźnić z obiadem lub mąż ma podejrzenia, że flirtowała z innym facetem. Naprawdę. To, co dzieję się tam, ale też w krajach afrykańskich, w Indiach czy Pakistanie, to horror dla kobiet. U nas psy mają większe prawa niż tam kobiety. I to się dzieje od pokoleń i nic się nie zmienia na lepsze.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tą tematyką, to bardzo polecam książkę "Czarna księga kobiet" - dokładnie na ten temat. Uprzedzam - niektórzy będą w ciężkim szoku..

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2009-08-19 o 09:44
Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 09:44   #19
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez xxxxMarinexxxx Pokaż wiadomość
Kobieta jest o wiele bardziej wartościową istotą niż mężczyzną!
Nie zgodzę sie z Twoim stwierdzeniem.

Kobieta jest tak samo wartościową jednostką jak mężczyzna, TAK SAMO nie mniej i nie więcej.

To prawo jest jedynie zalegalizowaniem prawa zwyczajowego, kulturowego "podciągniętego" pod islam.

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 10:02   #20
lalalabamba
Wtajemniczenie

Ten świat schodzi na psy.
Współczuje kobietom, kóre rodzą się w takich kulturach.
Nic, tylko uciec najdalej od tego piekła na ziemi.
Choć do tego też byłoby potrzebne pozwolenie mężczyzny...
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 10:03   #21
angela0033
Zadomowienie

kurczę.... szkoda tych kobiet...
A nie mogą one uciec gdyby miały pieniądze?
Stary 2009-08-19, 10:12   #22
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
Problem 1 - wychowując się w takiej kulturze i powszechnym przekonaniu, że kobieta to g.. (żyją w tym od urodzenia), nawet nie wpadną na to, że coś tu nie tak, że mogą i powinny nawet uciec. Problem drugi - kto im pomoże? Pójdzie na policję? Tam sami faceci, którzy mają mentalność dokładnie taką samą jak jej mąż. Ba, wcześniej zobaczy ją sąsiad, spyta jej męża, czy pozwolił jej wyjść - nie zdąży nawet dojść na ten posterunek.. Są praktycznie w sytuacji bez wyjścia.

Stary 2009-08-19, 10:12   #23
lalalabamba
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
Ja myślę, że gdyby były bardziej niezależne, gdyby zarabiały, gdyby miały trochę kasy, to pewnie nie jedna by już mieszkała w Europie, w Ameryce, byle nie na tym zacofanym zadupiu.
Pewnie wiele z nich zyje w przeświadczeniu, że mężczyzna jest guru i bez niego nie można sobie dać rady w zyciu.
I fatycznie powinniśmy się cieszyć z tego w jakim kraju żyjemy. Tylu ludzi narzeka jak tu jest beznadziejnie, bieda itd. Ale każdy pełnoletni człowiek w Polsce może zrobić ze swym życiem co chce, może być niezależny, może decydować o sobie, nie być na łasce innych. Założę się, że niejedna muzułmanka uznałaby życie kobiet w Polsce za raj...
lalalabamba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 10:17   #24
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Ja myślę, że gdyby były bardziej niezależne, gdyby zarabiały, gdyby miały trochę kasy, to pewnie nie jedna by już mieszkała w Europie, w Ameryce, byle nie na tym zacofanym zadupiu.
Pewnie wiele z nich zyje w przeświadczeniu, że mężczyzna jest guru i bez niego nie można sobie dać rady w zyciu.
I fatycznie powinniśmy się cieszyć z tego w jakim kraju żyjemy. Tylu ludzi narzeka jak tu jest beznadziejnie, bieda itd. Ale każdy pełnoletni człowiek w Polsce może zrobić ze swym życiem co chce, może być niezależny, może decydować o sobie, nie być na łasce innych. Założę się, że niejedna muzułmanka uznałaby życie kobiet w Polsce za raj...
Ojciec nie wyśle jej do szkoły (bo po co jej szkoła do garów? Poza tym im więcej wie, tym większą ma świadomość, tym mniej pokorna jest, a to bardzo źle.. SYN jest przyszłością rodziny i w niego się inwestuje), mąż zabroni pracować - lipa.

Stary 2009-08-19, 10:21   #25
zakochana w sloncu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lalalabamba Pokaż wiadomość
Racja. Może to straszne, nieludzkie prawo uzmysłowi nam, że wcale nie mamy tak źle?
Najgorsze jest to, że one mają cały czas wpajane, że są nic nie warte, gorsze od mężczyzn, nie dorastają im do pięt.

51.5 (9.06.)
cel 1.: 49
cel 2.: 47
cel 3.: 45
zakochana w sloncu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 10:21   #26
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xxxxMarinexxxx Pokaż wiadomość
Kobieta jest o wiele bardziej wartościową istotą niż mężczyzną! Nie jestem jakąś tam feministką ale takie "prawa" to tylko o kant d*** potrzaskać!
Gdyby nie kobiety to kto by rodził dzieci? Gdyby to facetom przyszło rodzić dzieci (albo chociaż męczyć się z tym zwierzęcym świństwem co miesiąc jakim jest okres) to cholera by ich strzeliła na miejscu!
Nie rozumiem no nie rozumiem tego świata... Nawet w lepiej rozwiniętych cywilizacjach (w Polsce też), w większości kobieta nie jest postrzegana i traktowana tak jak powinna, a wszystko dlatego, że faceci nawet nie zdają sobie sprawy o rzeczach, które dla Nas są normą...
Mną ten artykuł również wstrząsnął, załamał, poczułam się parszywie zniesmaczona, ale twój post jest chyba mimo powagi tematu zbyt nacechowany złymi emocjami.
Primo: życie ludzkie jest wartością samą w sobie - bez względu na płeć.
Secundo: kobieta bez mężczyzny by w ciążę nie zaszła. Fakt, że to na nas spada najcięższe brzemię w tej sprawie, to my cierpimy rodząc i znosząc połóg. Jednak dlaczego decydujemy się mimo wszystko na ten krok? Bo część z nas czuje potrzebę bycia matką, a przede wszystkim kocha swoich partnerów, a dziecko jest owocem ich miłości, a nie karą. Prawdziwy mężczyzna będzie dążyć do tego, by zapewnić jak najlepsze warunki brzemiennej partnerce.
Tertio: siłą rzeczy nie mogą wszystkiego o nas wiedzieć, czuć tak jak my, rozumieć. Jednak nie odmawiaj mężczyznom empatii! Nie generalizuj.

Podsumowując: rozumiem, że jesteś wstrząśnięta artykułem, ale nie radzę przelewać agresji na mężczyzn. W ten sposób podkręcamy błędne koło dyskryminacji i agresji.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
Stary 2009-08-19, 10:35   #27
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Mną ten artykuł również wstrząsnął, załamał, poczułam się parszywie zniesmaczona, ale twój post jest chyba mimo powagi tematu zbyt nacechowany złymi emocjami.
Primo: życie ludzkie jest wartością samą w sobie - bez względu na płeć.
Secundo: kobieta bez mężczyzny by w ciążę nie zaszła. Fakt, że to na nas spada najcięższe brzemię w tej sprawie, to my cierpimy rodząc i znosząc połóg. Jednak dlaczego decydujemy się mimo wszystko na ten krok? Bo część z nas czuje potrzebę bycia matką, a przede wszystkim kocha swoich partnerów, a dziecko jest owocem ich miłości, a nie karą. Prawdziwy mężczyzna będzie dążyć do tego, by zapewnić jak najlepsze warunki brzemiennej partnerce.
Tertio: siłą rzeczy nie mogą wszystkiego o nas wiedzieć, czuć tak jak my, rozumieć. Jednak nie odmawiaj mężczyznom empatii! Nie generalizuj.

Podsumowując: rozumiem, że jesteś wstrząśnięta artykułem, ale nie radzę przelewać agresji na mężczyzn. W ten sposób podkręcamy błędne koło dyskryminacji i agresji.
No, z drugiej strony - właśnie.. Ci mężczyźni też od urodzenia wychowywani są w takiej kulturze, uczeni są, że kobieta to stworzenie o znikomej wartości, która ma mu się podporządkować etc. Stąd też rozwiązanie tego problemu wcale nie jest proste.

Stary 2009-08-19, 10:49   #28
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
Też wątpiłam w tę notkę prasową, dlatego poszukałam jej na zagranicznych portalach. Znalazłam m.in na telegraph.co.uk, oraz na guardian.co.uk. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale niestety, to prawda .
Ja od razu przyjęłam ją za prawdziwą. Takie prawo istniało w tych rejonach i zapewne (tak jak wspomniała EvaID) nadal istniało w świadomości jako prawo zwyczajowe.
W niektórych zakątkach świata np. dalej praktykuje się prawo lewiratu (przymuszenie bezdzietnej wdowy na wyjście za brata swego zmarłego męża i spłodzenie potomka, który będzie uznany za dziecko zmarłego męża) i inne stare (wydawałoby się - wygasłe) prawa, chociaż nie są usankcjonowane normami prawnymi.

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
No, z drugiej strony - właśnie.. Ci mężczyźni też od urodzenia wychowywani są w takiej kulturze, uczeni są, że kobieta to stworzenie o znikomej wartości, która ma mu się podporządkować etc. Stąd też rozwiązanie tego problemu wcale nie jest proste.
Dokładnie. Tym bardziej (w tym kontekście) skierowanie agresji i pretensji do mężczyzn jako ogółu jest dla mnie co najmniej dziwne.
Stary 2009-08-19, 10:54   #29
Deede
Zakorzenienie

Szacuje się, że ok. 5 tys. (tak - 5000) kobiet rocznie jest zabijanych w imię "honoru", kiedy to mężczyzna stwierdził, że żona przyniosła mu hańbę. Nie musiała zdradzać męża - wystarczy, że się go po prostu nie posłucha, odmówi seksu, spóźni z posiłkiem, spojrzy na obcego faceta, albo mąż ma co do tego jedynie podejrzenia, iż go "zhańbiła". Idealny sposób na pozbycie się żony i zastąpienie jej nowszym modelem..

Stary 2009-08-19, 11:09   #30
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Szacuje się, że ok. 5 tys. (tak - 5000) kobiet rocznie jest zabijanych w imię "honoru", kiedy to mężczyzna stwierdził, że żona przyniosła mu hańbę. Nie musiała zdradzać męża - wystarczy, że się go po prostu nie posłucha, odmówi seksu, spóźni z posiłkiem, spojrzy na obcego faceta, albo mąż ma co do tego jedynie podejrzenia, iż go "zhańbiła". Idealny sposób na pozbycie się żony i zastąpienie jej nowszym modelem..
Min. dlatego podpisuję się pod twierdzeniem, że kultury, które w tak karygodny i nieludzki sposób traktują kobiety, nigdy nie dojdą do ładu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości