![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Legalizacja gwałtów w Afganistanie
Przeczytałam to przed chwilą i nie mogłam się powstrzymać przed założeniem tego tematu.
Świat protestował, a tymczasem Afgańczycy zrobili swoje. Od tego tygodnia międzynarodowe wojska strzegą państwa islamskiego. W kwietniu media donosiły o przyjęciu w Afganistanie prawa, które muzułmańskim radykalizmem przekraczało nawet osiągnięcia Talibów. Specjalna ustawa drastycznie ograniczyła prawa kobiet „Pozwolenia mężczyzny będą potrzebować również po to, by rozpocząć naukę, starać się o pracę, a nawet... iść do lekarza! Ustawa stwierdza też, że żona nie ma prawa odmawiać mężowi mającemu ochotę na seks. Przedstawiciele ONZ alarmują, że mamy do czynienia z legalizacją gwałtów”. Nawet jeśli zgwałcona kobieta zdecyduje się dociekać swoich praw (co w tamtych rejonach jest rzadkością), nie ma co liczyć na sprawiedliwość: „Gwałcicielom umożliwia się uniknięcie odpowiedzialności poprzez zapłacenie rodzinie ofiary odszkodowania. A w małżeństwie kobiety zobowiązane zostały do świadczenia mężom seksualnych usług na każde życzenie. Jeśli żona odmówi, mąż będzie mógł zamknąć ją w domu i pozbawić jedzenia” co więcej: "Około 300 afgańskich kobiet zostało obrzuconych kamieniami, kiedy zebrały się, aby zaprotestować przeciwko nowemu prawu, które zdaniem krytyków legalizuje gwałt małżeński." Coś strasznego, zaprzeczenie najważniejszego prawa człowieka o wolności, jak można legalizować takie prawa? Jak można pozwolić na takie rzeczy, gwałt? absolutne uzależnienie od mężczyzn? To dla mnie nie do pojęcia. Pomóżcie mi to wszystko pojąć bo ja się już gubię w tym świecie...
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Legalizacja gwałtów w Afganistanie
Tak... natrafiłam dziś na artykuł na ten temat...
Ja mogę opisać to tylko jednym słowem: DEBILIZM! ![]() ![]() ![]() ![]() Nie jestem nawet w stanie wypowiedzieć się na ten temat... ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Przerazajace, ze w XXI wieku, po tylu wojnach, walkach o wolnosc wciaz dochodzi do takich sytuacji...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To nieludzkie.
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Podobne prawo istniało wieki temu. Rodzicom zgwałconej wypłacało się pieniężne odszkodowanie, lub gwałciciel był zmuszony (!) poślubić swoją ofiarę. Aż dziw bierze, że takie prawa mogły powrócić w tych (bądź, co bądź) bardziej cywilizowanych czasach.
Nie wiem czy to kogoś zaciekawi, ale Lama Ole Nydahl stwierdził niegdyś, że państwa i kultury, które uciskają kobiety nie odnajdą równowagi i spokoju, będą źródłem cierpienia dla innych, nie wyplączą się z ciągle narastających problemów (vide kraje muzułmańskie).
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2009-08-18 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Aż łzy same cisną się do oczu...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
W takich chwilach cieszę się, że urodziłam się i mieszkam w Polsce.
Straszne to ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Bardzo smutno mi się dzisiaj zrobiło, gdy przeczytałam te informacje... Szkoda mi tych niewinnych kobiet.. Doceniajmy to co mamy..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
To naprawde jest nie ludzkie, to co dzieje sie w tych krajach jest karygodne. A nikt nie ma na to wplywu jakos
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
![]() ciężko w to wszystko uwierzyć
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Źródło skąd pochodzi artykuł?
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Tego się nie da pojąć. Co więcej: tego się nie powinno próbować zrozumieć. Sorry. Inna kultura, inną kulturą, ale jak się krzywdzi drugiego człowieka, to...
![]() ![]() ![]() Dziękuję Bogu, że urodziłam się w Polsce... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
... choć nie Westwood
|
Przerażające
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Kobieta jest o wiele bardziej wartościową istotą niż mężczyzną! Nie jestem jakąś tam feministką ale takie "prawa" to tylko o kant d*** potrzaskać!
Gdyby nie kobiety to kto by rodził dzieci? Gdyby to facetom przyszło rodzić dzieci (albo chociaż męczyć się z tym zwierzęcym świństwem co miesiąc jakim jest okres) to cholera by ich strzeliła na miejscu! Nie rozumiem no nie rozumiem tego świata... Nawet w lepiej rozwiniętych cywilizacjach (w Polsce też), w większości kobieta nie jest postrzegana i traktowana tak jak powinna, a wszystko dlatego, że faceci nawet nie zdają sobie sprawy o rzeczach, które dla Nas są normą...
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
jak ja sie ciesze ze to Polska..
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Biedne
![]() Jak by one zobaczyły jak to jest w innych krajach to może by się zbuntowały ale co z tego ja żadna z nich prawie nie pracuje bo siedzą w domu nikt nie uważa ich za coś wartościowego .. mam nadzieje że wkońcu świat zareaguje i coś się zmieni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś jest zainteresowany tą tematyką, to bardzo polecam książkę "Czarna księga kobiet" - dokładnie na ten temat. Uprzedzam - niektórzy będą w ciężkim szoku..
Edytowane przez Deede Czas edycji: 2009-08-19 o 09:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Kobieta jest tak samo wartościową jednostką jak mężczyzna, TAK SAMO nie mniej i nie więcej. To prawo jest jedynie zalegalizowaniem prawa zwyczajowego, kulturowego "podciągniętego" pod islam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ten świat schodzi na psy.
Współczuje kobietom, kóre rodzą się w takich kulturach. Nic, tylko uciec najdalej od tego piekła na ziemi. Choć do tego też byłoby potrzebne pozwolenie mężczyzny... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
kurczę.... szkoda tych kobiet...
A nie mogą one uciec gdyby miały pieniądze?
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Problem 1 - wychowując się w takiej kulturze i powszechnym przekonaniu, że kobieta to g.. (żyją w tym od urodzenia), nawet nie wpadną na to, że coś tu nie tak, że mogą i powinny nawet uciec. Problem drugi - kto im pomoże? Pójdzie na policję? Tam sami faceci, którzy mają mentalność dokładnie taką samą jak jej mąż. Ba, wcześniej zobaczy ją sąsiad, spyta jej męża, czy pozwolił jej wyjść - nie zdąży nawet dojść na ten posterunek.. Są praktycznie w sytuacji bez wyjścia.
![]() |
#23 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie wiele z nich zyje w przeświadczeniu, że mężczyzna jest guru i bez niego nie można sobie dać rady w zyciu. I fatycznie powinniśmy się cieszyć z tego w jakim kraju żyjemy. Tylu ludzi narzeka jak tu jest beznadziejnie, bieda itd. Ale każdy pełnoletni człowiek w Polsce może zrobić ze swym życiem co chce, może być niezależny, może decydować o sobie, nie być na łasce innych. Założę się, że niejedna muzułmanka uznałaby życie kobiet w Polsce za raj... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Najgorsze jest to, że one mają cały czas wpajane, że są nic nie warte, gorsze od mężczyzn, nie dorastają im do pięt.
![]() |
![]() |
#26 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Primo: życie ludzkie jest wartością samą w sobie - bez względu na płeć. Secundo: kobieta bez mężczyzny by w ciążę nie zaszła. Fakt, że to na nas spada najcięższe brzemię w tej sprawie, to my cierpimy rodząc i znosząc połóg. Jednak dlaczego decydujemy się mimo wszystko na ten krok? Bo część z nas czuje potrzebę bycia matką, a przede wszystkim kocha swoich partnerów, a dziecko jest owocem ich miłości, a nie karą. Prawdziwy mężczyzna będzie dążyć do tego, by zapewnić jak najlepsze warunki brzemiennej partnerce. Tertio: siłą rzeczy nie mogą wszystkiego o nas wiedzieć, czuć tak jak my, rozumieć. Jednak nie odmawiaj mężczyznom empatii! Nie generalizuj. Podsumowując: rozumiem, że jesteś wstrząśnięta artykułem, ale nie radzę przelewać agresji na mężczyzn. W ten sposób podkręcamy błędne koło dyskryminacji i agresji.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#28 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W niektórych zakątkach świata np. dalej praktykuje się prawo lewiratu (przymuszenie bezdzietnej wdowy na wyjście za brata swego zmarłego męża i spłodzenie potomka, który będzie uznany za dziecko zmarłego męża) i inne stare (wydawałoby się - wygasłe) prawa, chociaż nie są usankcjonowane normami prawnymi. ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Dokładnie. Tym bardziej (w tym kontekście) skierowanie agresji i pretensji do mężczyzn jako ogółu jest dla mnie co najmniej dziwne.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Szacuje się, że ok. 5 tys. (tak - 5000) kobiet rocznie jest zabijanych w imię "honoru", kiedy to mężczyzna stwierdził, że żona przyniosła mu hańbę. Nie musiała zdradzać męża - wystarczy, że się go po prostu nie posłucha, odmówi seksu, spóźni z posiłkiem, spojrzy na obcego faceta, albo mąż ma co do tego jedynie podejrzenia, iż go "zhańbiła". Idealny sposób na pozbycie się żony i zastąpienie jej nowszym modelem..
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:41.