Sygnatura akt - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-20, 17:54   #1
sandra1234
Przyczajenie

Sygnatura akt

Witam
Mam pytanie - moj TZ dostal wezwanie do prokuratury. Czy ktoras z Was wie, co oznacza sygnatura akt rozpoczynajaca sie: PC.../... ? Czego moze ta sprawa dotyczyc? Z gory dziekuje za odpowiedzi

Jesli to nie jest odpowiednie forum to przepraszam
sandra1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:11   #2
Wroclovianka
Zakorzenienie

Dot.: Sygnatura akt

Cytat:
Napisane przez sandra1234 Pokaż wiadomość
Witam
Mam pytanie - moj TZ dostal wezwanie do prokuratury. Czy ktoras z Was wie, co oznacza sygnatura akt rozpoczynajaca sie: PC.../... ? Czego moze ta sprawa dotyczyc? Z gory dziekuje za odpowiedzi

Jesli to nie jest odpowiednie forum to przepraszam
Znalazłam coś takiego
http://pl.wikipedia.org/wiki/Repertorium
Może Ci pomoże. PC nie widze, ale może traktuje sie to odzielnie samo P i samo C. Może ktoś lepiej będzie umiał pomóc

Wizaż rządzi, Wizaż radzi, Wizaż nigdy Cię nie zdradzi
Wroclovianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:20   #3
eloi
Rozeznanie

Ten skrót przy sygnaturze oznacza pozew cywilny.
Jeśli Twój TŻ jest stroną w sprawie , to ma prawo do wglądu do akt przed sprawą. Jeśli jest świadkiem , to nie ma takiej możliwości.
eloi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 18:52   #4
sandra1234
Przyczajenie

TZ jest swiadkiem. Szkoda ze nie ma prawa wgladu do akt. A jest mozliwosc sprawdzenia kto go podal jako swiadka?

Dziekuje za pomoc
Stary 2009-08-20, 19:03   #5
eloi
Rozeznanie

Nie ma takiej możliwości. ( No , chyba , że ma kogoś zaprzyjaźnionego w danym wydziale , ale to nieetyczne i zachodziłoby wówczas obniżenie wartości świadczenia złożonego przez świadka w sądzie). Przy okazji świadek ma prawo do zwrotu kosztów dojazdu do sądu na podstawie biletów, faktury ze stacji benzynowej lub itp. Jeśli świadek pracuje , to pracodawca jest zobowiązany do zwolnienia pracownika w dniu rozprawy na podstawie wezwania sądowego.
Nie za ma co
Stary 2009-08-20, 19:05   #6
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
TZ jest swiadkiem. Szkoda ze nie ma prawa wgladu do akt. A jest mozliwosc sprawdzenia kto go podal jako swiadka?

Dziekuje za pomoc

może się spróbować dowiedzieć w prokuraturze podajac wlasnie ta sygnature
a ze pozew cywilny to mi zupełnie nie pasuje... przeciez prokuratura się zajmuje sprawami karnymi a nie cywilnymi, chyba ze sie myle

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-20, 20:05   #7
eloi
Rozeznanie

Pozwy cywilne "przynależą" do wydziałów cywilnych sądu, nie do karnych . I nie ma prokuratora ( który występuje tylko w sprawach karnych ), jest tylko powód,pozwany i (ewentualnie) świadkowie , którzy stają przed obliczem sądu celem wyjaśnienia sprawy wniesionej przez powoda. Obywatelskim obowiązkiem jest świadczenie prawdy na wezwanie sądu . Wezwania sąd dokonuje zgodnie ze zgłoszoną listą świadków . Zgłoszenia mogą dokonać obie strony występujące w sprawie , i tylko one mogą mieć dostęp do akt . Świadkowie maja pozostać bezstronni i uczciwi , dlatego nie mają możliwości wcześniejszego zapoznania się ze sprawą.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 20:06   #8
sandra1234
Przyczajenie

Dobrze by bylo wiedziec o co mniej wiecej chodzi, bo TZ nie ma pojecia czego moze dotyczyc ta sprawa. No ale bedzie musial zaczekac.

Dziekuje za pomoc
Stary 2009-08-20, 20:13   #9
eloi
Rozeznanie

TŻ niech się nie denerwuje , jeśli został wezwany w sprawie , gdzie nie jest osobą bliską dla którejś ze stron , niech po prostu odpowiada rzeczowo na pytania , które usłyszy , to wszystko , czego od Niego sąd będzie oczekiwał .
Stary 2009-08-20, 20:14   #10
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez eloi Pokaż wiadomość
Pozwy cywilne "przynależą" do wydziałów cywilnych sądu, nie do karnych . I nie ma prokuratora ( który występuje tylko w sprawach karnych ), jest tylko powód,pozwany i (ewentualnie) świadkowie , którzy stają przed obliczem sądu celem wyjaśnienia sprawy wniesionej przez powoda. Obywatelskim obowiązkiem jest świadczenie prawdy na wezwanie sądu . Wezwania sąd dokonuje zgodnie ze zgłoszoną listą świadków . Zgłoszenia mogą dokonać obie strony występujące w sprawie , i tylko one mogą mieć dostęp do akt . Świadkowie maja pozostać bezstronni i uczciwi , dlatego nie mają możliwości wcześniejszego zapoznania się ze sprawą.
przeczytalas moje pytanie?
bo to piszesz to ja wszystko wiem, dlatego sie dziwie ze w sprawie cywilnej jak twierdzisz dostal wezwanie z PROKURATURY...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-20, 20:24   #11
eloi
Rozeznanie

Faktycznie , sandra1234 wpisała , że wezwanie dostał z prokuratury , ale podane przez Nią oznaczenie przy sygnaturze oznacza pozew cywilny , zatem do tego się odnoszę , w sprawach cywilnych prokuratury nie ma. Ale faktycznie , może sama Autorka wątku niech sprawdzi jeszcze raz nadawcę i czy nie pomyliła symboli.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 20:27   #12
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Faktycznie , sandra1234 wpisała , że wezwanie dostał z prokuratury , ale podane przez Nią oznaczenie przy sygnaturze oznacza pozew cywilny , zatem do tego się odnoszę , w sprawach cywilnych prokuratury nie ma. Ale faktycznie , może sama Autorka wątku niech sprawdzi jeszcze raz nadawcę i czy nie pomyliła symboli.
Moim zdaniem PC oznacza Prokuraturę a nie pozew cywilny,
w pracy mam do czynienia z samymi pozwami cywilnymi z różnych sądów i żaden z nich nie miał sygnatury PC.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-20, 20:43   #13
eloi
Rozeznanie

Jeśli pieczątka na wezwaniu jest z prokuratury , to sprawa jasna .
Jeśli z sądu , to wtedy będzie to sprawa cywilna.
(w czasie stażu w sądzie rejonowym dla Warszawy - Pragi , wydział spraw cywilnych , przy pozwach cywilnych sygnaturę akt rozpoczynałysmy literami PC )
Ale Marwari ma rację , jeśli wezwanie przyszło Sandro1234 z prokuratury , to tam się trzeba skierować. Nie zwróciłam uwagi na to sformułowanie ( chyba za często spotykałam się ze stawianiem przez sporą część społeczeństawa znaku równości między oboma organami ) , od razu skupiłam się na oznaczeniu . Przepraszam oczywiście .
Stary 2009-08-20, 20:47   #14
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Jeśli pieczątka na wezwaniu jest z prokuratury , to sprawa jasna .
Jeśli z sądu , to wtedy będzie to sprawa cywilna.
(w czasie stażu w sądzie rejonowym dla Warszawy - Pragi , wydział spraw cywilnych , przy pozwach cywilnych sygnaturę akt rozpoczynałysmy literami PC )
Ale Marwari ma rację , jeśli wezwanie przyszło Sandro1234 z prokuratury , to tam się trzeba skierować. Nie zwróciłam uwagi na to sformułowanie ( chyba za często spotykałam się ze stawianiem przez sporą część społeczeństawa znaku równości między oboma organami ) , od razu skupiłam się na oznaczeniu . Przepraszam oczywiście .
Przepraszam autorke za odbiegniecie od tematu ale
a jak dawno temu mialas ten staż? bo moze cos sie zmienilo, bo ja akurat tez mam duzo pozwow do warszawy pragi i polnoc i poludnie i sygnatury wygladaja np. tak:

XXV C 1234/09,

czyli numer wydziału cywilnego, numer sprawy/rok

a do autorki proponuje zeby TŻ zadzwonił do prokuratury mimo wszystko

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-20, 20:48   #15
sandra1234
Przyczajenie

Sprawdzilam i nic nie pomylilam Wezwanie jest z prokuratury. Sygnatura akt: PC .../...
Stary 2009-08-20, 20:51   #16
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Sprawdzilam i nic nie pomylilam Wezwanie jest z prokuratury. Sygnatura akt: PC .../...
moze TŻ byl swiadkiem jakiejs bójki, wypadku drogowego, kradzieży?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-20, 20:58   #17
eloi
Rozeznanie

Zatem przepraszam za swoją nieuwagę +

OT , no fakt , staż , odbywałam kilkanaście lat temu , potem przeszłam do karnego , a od pięciu lat robię to co lubię (nieco poza sądownictwem)
Stary 2009-08-20, 21:03   #18
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Zatem przepraszam za swoją nieuwagę +

OT , no fakt , staż , odbywałam kilkanaście lat temu , potem przeszłam do karnego , a od pięciu lat robię to co lubię (nieco poza sądownictwem)
i sie wszystko wyjasnilo
a pochwalisz sie co teraz robisz?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-20, 21:09   #19
sandra1234
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
moze TŻ byl swiadkiem jakiejs bójki, wypadku drogowego, kradzieży?
Tez tak pomyslalam, ale TZ sobie niczego takiego nie przypomina. On w ogole nie domysla sie o co moze chodzic i dlatego jest to troche stresujaca sytuacja. Pomyslalam ze znajac znaczenie tej sygnatury, uda mi sie zmniejszyc ilosc opcji. Ale najlepiej bedzie jak jutro TZ zadzwoni do prokuratury. Moze cos sie wyjasni.
A jeszcze bym miala pytanie - TZ musi wyrazic zgode na to, zeby ktos go podal jakos swiadka? Czy moze to zrobic kazdy?
Stary 2009-08-20, 21:12   #20
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Tez tak pomyslalam, ale TZ sobie niczego takiego nie przypomina. On w ogole nie domysla sie o co moze chodzic i dlatego jest to troche stresujaca sytuacja. Pomyslalam ze znajac znaczenie tej sygnatury, uda mi sie zmniejszyc ilosc opcji. Ale najlepiej bedzie jak jutro TZ zadzwoni do prokuratury. Moze cos sie wyjasni.
A jeszcze bym miala pytanie - TZ musi wyrazic zgode na to, zeby ktos go podal jakos swiadka? Czy moze to zrobic kazdy?
Co prawda kpk dopiero przede mna, ale z tego co sie orientuje jezeli nie jest osoba najblizsza dla oskarzonego to bedzie musial zeznawac

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-20, 21:21   #21
eloi
Rozeznanie

Marwari ma rację , Twój TŻ ma obowiązek stawić się na wezwanie prokuratury. Nieusprawiedliony brak stawiennictwa poskutkowć może doprowadzeniem przez policję.
Nie wiem , czy aż tak zmieniły się zwyczaje w prokuraturze , ale na wezwaniu powinno być podane w jakiej (karnej) sprawie jest wezwanie bądź powinien byc podany artykuł , z którego jest ta sprawa ( wtedy na podstawie kodeksu karnego można samemu sprawdzić o co chodzi ) ?
Stary 2009-08-20, 21:38   #22
sandra1234
Przyczajenie

Cytat:
Marwari ma rację , Twój TŻ ma obowiązek stawić się na wezwanie prokuratury. Nieusprawiedliony brak stawiennictwa poskutkowć może doprowadzeniem przez policję.
Nie wiem , czy aż tak zmieniły się zwyczaje w prokuraturze , ale na wezwaniu powinno być podane w jakiej (karnej) sprawie jest wezwanie bądź powinien byc podany artykuł , z którego jest ta sprawa ( wtedy na podstawie kodeksu karnego można samemu sprawdzić o co chodzi ) ?
Niestety nie ma zadnej informacji na temat tego, w jakiej sprawie jest wezwany. Tylko ta sygnatura.
Na samym dole wezwania jest cos takiego jak metryka formularza. Symbol: MS-POg12, Typ: Proceduralny-pp, Przedmiot: Kwestie incydentalne. Ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie.
Stary 2009-08-20, 21:40   #23
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Niestety nie ma zadnej informacji na temat tego, w jakiej sprawie jest wezwany. Tylko ta sygnatura. Tylko na samym dole wezwania jest cos takiego jak metryka formularza. Symbol: MS-POg12, Typ: Proceduralny-pp, Przedmiot: Kwestie incydentalne. Ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie.
pp to pewnie postępowanie przygotowawcze, ale to tylko mój domysł

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-21, 06:42   #24
eloi
Rozeznanie

Marwari masz rację , pp to postępowanie przygotowawcze. I widzę ,że faktycznie jakaś mania utajniania jest, bo kwestie incydentalne to może być wszystko. I skoro takie utajnianie powszechne sie zrobiło wszystkiego i przez wszystkich , to nawet niekoniecznie poinformują o co chodzi , tylko zadadzą pytania " Gdzie Pan był w dniu... o godz... co Pan widział " .
Stary 2009-08-21, 18:54   #25
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

udało się coś ustalić TŻtowi?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-08-21, 19:07   #26
sandra1234
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
udało się coś ustalić TŻtowi?
TZ byl dzisiaj w prokuraturze i powiedzieli ze nie moga mu udzielic zadnych informacji na temat tej sprawy. Wiec bedzie trzeba poczekac do 2 wrzesnia i wszystko sie wyjasni.
Dziekuje Wam za zainteresowanie tematem i za wszystkie informacje
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości