|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Sygnatura akt
Witam
![]() Mam pytanie - moj TZ dostal wezwanie do prokuratury. Czy ktoras z Was wie, co oznacza sygnatura akt rozpoczynajaca sie: PC.../... ? Czego moze ta sprawa dotyczyc? Z gory dziekuje za odpowiedzi ![]() Jesli to nie jest odpowiednie forum to przepraszam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sygnatura akt
Cytat:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Repertorium Może Ci pomoże. PC nie widze, ale może traktuje sie to odzielnie samo P i samo C. Może ktoś lepiej będzie umiał pomóc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ten skrót przy sygnaturze oznacza pozew cywilny.
Jeśli Twój TŻ jest stroną w sprawie , to ma prawo do wglądu do akt przed sprawą. Jeśli jest świadkiem , to nie ma takiej możliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
TZ jest swiadkiem. Szkoda ze nie ma prawa wgladu do akt. A jest mozliwosc sprawdzenia kto go podal jako swiadka?
Dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Nie ma takiej możliwości. ( No , chyba , że ma kogoś zaprzyjaźnionego w danym wydziale , ale to nieetyczne i zachodziłoby wówczas obniżenie wartości świadczenia złożonego przez świadka w sądzie). Przy okazji świadek ma prawo do zwrotu kosztów dojazdu do sądu na podstawie biletów, faktury ze stacji benzynowej lub itp. Jeśli świadek pracuje , to pracodawca jest zobowiązany do zwolnienia pracownika w dniu rozprawy na podstawie wezwania sądowego.
Nie za ma co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może się spróbować dowiedzieć w prokuraturze podajac wlasnie ta sygnature ![]() a ze pozew cywilny to mi zupełnie nie pasuje... przeciez prokuratura się zajmuje sprawami karnymi a nie cywilnymi, chyba ze sie myle ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Pozwy cywilne "przynależą" do wydziałów cywilnych sądu, nie do karnych . I nie ma prokuratora ( który występuje tylko w sprawach karnych ), jest tylko powód,pozwany i (ewentualnie) świadkowie , którzy stają przed obliczem sądu celem wyjaśnienia sprawy wniesionej przez powoda. Obywatelskim obowiązkiem jest świadczenie prawdy na wezwanie sądu . Wezwania sąd dokonuje zgodnie ze zgłoszoną listą świadków . Zgłoszenia mogą dokonać obie strony występujące w sprawie , i tylko one mogą mieć dostęp do akt . Świadkowie maja pozostać bezstronni i uczciwi , dlatego nie mają możliwości wcześniejszego zapoznania się ze sprawą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dobrze by bylo wiedziec o co mniej wiecej chodzi, bo TZ nie ma pojecia czego moze dotyczyc ta sprawa. No ale bedzie musial zaczekac.
Dziekuje za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
TŻ niech się nie denerwuje , jeśli został wezwany w sprawie , gdzie nie jest osobą bliską dla którejś ze stron , niech po prostu odpowiada rzeczowo na pytania , które usłyszy , to wszystko , czego od Niego sąd będzie oczekiwał .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo to piszesz to ja wszystko wiem, dlatego sie dziwie ze w sprawie cywilnej jak twierdzisz dostal wezwanie z PROKURATURY...
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Faktycznie , sandra1234 wpisała , że wezwanie dostał z prokuratury , ale podane przez Nią oznaczenie przy sygnaturze oznacza pozew cywilny , zatem do tego się odnoszę , w sprawach cywilnych prokuratury nie ma. Ale faktycznie , może sama Autorka wątku niech sprawdzi jeszcze raz nadawcę i czy nie pomyliła symboli.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pracy mam do czynienia z samymi pozwami cywilnymi z różnych sądów i żaden z nich nie miał sygnatury PC.
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Jeśli pieczątka na wezwaniu jest z prokuratury , to sprawa jasna .
Jeśli z sądu , to wtedy będzie to sprawa cywilna. (w czasie stażu w sądzie rejonowym dla Warszawy - Pragi , wydział spraw cywilnych , przy pozwach cywilnych sygnaturę akt rozpoczynałysmy literami PC ) ![]() Ale Marwari ma rację , jeśli wezwanie przyszło Sandro1234 z prokuratury , to tam się trzeba skierować. Nie zwróciłam uwagi na to sformułowanie ( chyba za często spotykałam się ze stawianiem przez sporą część społeczeństawa znaku równości między oboma organami ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak dawno temu mialas ten staż? bo moze cos sie zmienilo, bo ja akurat tez mam duzo pozwow do warszawy pragi i polnoc i poludnie i sygnatury wygladaja np. tak: XXV C 1234/09, czyli numer wydziału cywilnego, numer sprawy/rok a do autorki proponuje zeby TŻ zadzwonił do prokuratury mimo wszystko ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Sprawdzilam i nic nie pomylilam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
moze TŻ byl swiadkiem jakiejs bójki, wypadku drogowego, kradzieży?
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Zatem przepraszam za swoją nieuwagę
![]() ![]() OT , no fakt , staż , odbywałam kilkanaście lat temu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a pochwalisz sie co teraz robisz? ![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Tez tak pomyslalam, ale TZ sobie niczego takiego nie przypomina. On w ogole nie domysla sie o co moze chodzic i dlatego jest to troche stresujaca sytuacja. Pomyslalam ze znajac znaczenie tej sygnatury, uda mi sie zmniejszyc ilosc opcji. Ale najlepiej bedzie jak jutro TZ zadzwoni do prokuratury. Moze cos sie wyjasni.
A jeszcze bym miala pytanie - TZ musi wyrazic zgode na to, zeby ktos go podal jakos swiadka? Czy moze to zrobic kazdy? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Marwari ma rację , Twój TŻ ma obowiązek stawić się na wezwanie prokuratury. Nieusprawiedliony brak stawiennictwa poskutkowć może doprowadzeniem przez policję.
Nie wiem , czy aż tak zmieniły się zwyczaje w prokuraturze , ale na wezwaniu powinno być podane w jakiej (karnej) sprawie jest wezwanie bądź powinien byc podany artykuł , z którego jest ta sprawa ( wtedy na podstawie kodeksu karnego można samemu sprawdzić o co chodzi ) ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Na samym dole wezwania jest cos takiego jak metryka formularza. Symbol: MS-POg12, Typ: Proceduralny-pp, Przedmiot: Kwestie incydentalne. Ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Marwari masz rację , pp to postępowanie przygotowawcze. I widzę ,że faktycznie jakaś mania utajniania jest, bo kwestie incydentalne to może być wszystko. I skoro takie utajnianie powszechne sie zrobiło wszystkiego i przez wszystkich , to nawet niekoniecznie poinformują o co chodzi , tylko zadadzą pytania " Gdzie Pan był w dniu... o godz... co Pan widział " .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
udało się coś ustalić TŻtowi?
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.