Jak nie pies, kot to jakie zwierze? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-25, 23:20   #1
tutmirlajt
Zadomowienie

Jak nie pies, kot to jakie zwierze?

Takie zeby mozna bylo głaskać i przytulać? Co możecie polecic? No i oczywiscie zeby nie gryzło
tutmirlajt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 23:25   #2
rapifen
Zakorzenienie

Dot.: Jak nie pies, kot to jakie zwierze?

Hmm... Tchórzofretka?:P Ale czemu nie pies i nie kot?

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 23:28   #3
cholernarejestracja
Copyraptor

Szynszyl, świnka morska, królik, polecona już fretka, burunduk.

Ale pamiętaj, że nieważne na jakie zwierzę się zdecydujesz, to nie będzie się ono składało z samego głaskania i przytulania. Zwierzę ma swoje potrzeby, to nie zabawka, którą można poprzytulać a potem wrzucić do klatki jak się znudzi
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 23:30   #4
rapifen
Zakorzenienie

Z resztą koty nie są przytulaśne, już prędzej psiaki Yorki :P

Stary 2009-08-26, 00:01   #5
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Szczur!
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 00:15   #6
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Z resztą koty nie są przytulaśne, już prędzej psiaki Yorki :P

Myslalam nad Yorkiem, ale wydaje mi sie ze to pies który duzo szczeka, a mieszkam w bloku wiec nie moze byc za głosno.. Poza tym bałabym sie kupic Yorka, bo słyszałam ze ta rasa ma duzo wad genetycznych..To samo z cziłała..
Stary 2009-08-26, 00:22   #7
rapifen
Zakorzenienie

Hmmm yorki nie szczekają aż tak głośno jak goldeny :P ale jak masz od małego, to bardzo się przywiązuje. Kot nie, chodzi własnymi ścieżkami i przyjdzie tylko jak coś chce ;p

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 00:49   #8
srubka
Zakorzenienie

chomika
Stary 2009-08-26, 01:03   #9
tutmirlajt
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
chomika
To juz chyba lepszy ten szczur.. chomik to nie przywiazuje sie chyba do ludzi..?
Stary 2009-08-26, 01:07   #10
rapifen
Zakorzenienie

Nieee chomiczki są głupie, uciekają i prędzej uciekną ci w nogawkę spodni niż się poprzytulają ;p

Stary 2009-08-26, 01:13   #11
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
To juz chyba lepszy ten szczur.. chomik to nie przywiazuje sie chyba do ludzi..?
moj sie przytulal

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Nieee chomiczki są głupie, uciekają i prędzej uciekną ci w nogawkę spodni niż się poprzytulają ;p
e tam, zalezy jaki chomik w sumie mialam 5 albo 6 chomikow najlepszy byl ostatni dzungarski, potrafil sie tak oswoic ze siedzial spokojnie na lozku, mial swoja zabawke - kawalek starej narzuty i sobie siedzial i ja gryzl i nie uciekal

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 01:15   #12
rapifen
Zakorzenienie

Ja nie miałam takiego szczęścia ;{ bał się baaaaaaaardzo

Stary 2009-08-26, 01:41   #13
KochajMniie
Zadomowienie

A może taki śliczny piękny owłosiony mięciutki pająk?
Ale chyba nie wolno głaskać zreszta brrr..

A chomika bardzo polecam! tylko trzeba sobie go oswoić albo trafić na dobrego. Mój to na rękach mi usypiał prze kochany był.

---------- Dopisano o 02:41 ---------- Poprzedni post napisano o 02:39 ----------

Cytat:
Napisane przez srubka Pokaż wiadomość
moj sie przytulal

e tam, zalezy jaki chomik w sumie mialam 5 albo 6 chomikow najlepszy byl ostatni dzungarski, potrafil sie tak oswoic ze siedzial spokojnie na lozku, mial swoja zabawke - kawalek starej narzuty i sobie siedzial i ja gryzl i nie uciekal
hehe jaki słodki!!
Chciałabym takiego..
Stary 2009-08-26, 03:30   #14
srubka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KochajMniie Pokaż wiadomość
A może taki śliczny piękny owłosiony mięciutki pająk?
Ale chyba nie wolno głaskać zreszta brrr..

A chomika bardzo polecam! tylko trzeba sobie go oswoić albo trafić na dobrego. Mój to na rękach mi usypiał prze kochany był.

---------- Dopisano o 02:41 ---------- Poprzedni post napisano o 02:39 ----------

hehe jaki słodki!!
Chciałabym takiego..
oj slodki najlepszy chomik jaki mi sie trafil dlatego tez uwazam, ze chomiki dzungarskie sa duzo lepsze niz syryjskie.
Moja mama sie denerwowala, bo narzute jej zjadal przede wszystkim fredzle lubil sobie je skubac a pozniej mial w domku do lezenia
Stary 2009-08-26, 07:26   #15
Asienka187
Zakorzenienie

Ja miałam chomika dzungalskiego i był wredny. Patrzył tylko jakby tu zwiać, a jak chciałam go wyciagnać z klatki zeby posprzatac to nie raz zdarzyło sie ze mnie ugryzł
Stary 2009-08-26, 07:33   #16
yvonna7
Zakorzenienie

Miałam dwa chomiki dżungarskie, pierwszy - gonił jak opętany po całym akwarium, i pogłaskać się chociażby co nie dał, a jak przyszła moja kuzyneczka, która go wypuściła ;// to złapać się nie dało! Na prawdę, kilka dobrych godzin próbowaliśmy go złapać. Drugi - pogłaskać go można było, ale tylko jak śpi. A jak się obudzi - to gryzł aż do krwi... nie mam szczęścia do tych chomiczków

A co do zwierzęcia - Króóóóliiiik!!
Tylko mieszkasz w bloku, a fajnie by było jakbyś czasami dawała go na trawę, ale ja się nie znam - i nie wypowiadam się już.
Cóż więcej mógłbyś chcieć?
yvonna7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 07:35   #17
kat123
Zakorzenienie

szynszyla nigdy nie miałam ale podobno superfajne są

z własnych doświadczeń polecam króliczka miniaturkę lub koszatniczkę lub świnke morską
tylko świnka może się obkupkać pozostałe dwa super -i do przytulania i do obserwowania najbardziej polecam króliczka

a co do gryzienia -jak nie wychowasz to wszystko bedzie cię gryzło -nieważne czy będzie to królik, czy pies, chomik czy kot...

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Napisane przez yvonna7 Pokaż wiadomość
A co do zwierzęcia - Króóóóliiiik!!
Tylko mieszkasz w bloku, a fajnie by było jakbyś czasami dawała go na trawę, ale ja się nie znam - i nie wypowiadam się już.
królika można wyprowadzac na trawkę spokojnie -trzeba kupic tylko specjalną smycz w sklepie zoologicznym -jak nauczy się od małego to nie będzie go smycz stresować

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.

Edytowane przez kat123
Czas edycji: 2009-08-26 o 07:34
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 08:19   #18
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Ja mam szczurka ale mój typ jakoś nie lubi jak się go głaska nawet :P ale nie jest strachliwy i nie boi się ludzi i daje się złapać. Ogólnie super zwierze
Moja siostra ma królika, ucieka i nie jest do przylulania. Miałam świnke morską i też uciekała i się bała wszystkiego i "przytulać" się też nie lubiała zresztą wszystkie inne świnki jakie znam są takie.

Edytowane przez gsk
Czas edycji: 2009-08-26 o 08:22
gsk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 08:34   #19
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gsk Pokaż wiadomość
Ja mam szczurka ale mój typ jakoś nie lubi jak się go głaska nawet :P ale nie jest strachliwy i nie boi się ludzi i daje się złapać. Ogólnie super zwierze
Moja siostra ma królika, ucieka i nie jest do przylulania. Miałam świnke morską i też uciekała i się bała wszystkiego i "przytulać" się też nie lubiała zresztą wszystkie inne świnki jakie znam są takie.
dziwne -moja świnka i krolik to byly przytulanki -nie mówię, że zawsze, ale często dawały sie wziąć na kolona i głaskać, przytulać. Może kwestia podejścia lub wychowania

Dół od 11.04.2015.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 09:07   #20
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Wszystko zależy od temperamentu zwierzaka, jednemu trafi się przytulaśny króliczek a innemu kawał gryzącej wredoty - na to nie ma reguły ale jakiegokolwiek zwierzaka by się nie wzięło trzeba o nie dbać i je akceptować.

Zapoznaj się (na internecie, idź do biblioteki) z wymaganiami jakie stawia hodowla każdego ze zwierząt i wybierz takie, jakie będzie Ci odpowiadało. Bo jednak inaczej opiekujesz się chomikiem a inaczej koszatniczką. I przemyśl kilka razy, czy napewno Ci się nie znudzi, bo tak często bywa (;
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 09:15   #21
Karolinka:):)
Raczkowanie

jesli nie chcesz mieć tyle obowiązków co z psem to polecam świnkę morską. Ja miałam świnke 8 lat, była jak mały piesek ( avatar) niestety odeszła ode mnie rok temu, teraz mam yorka. Też mieszkam w bloku i absolutnie nikomu nie przeszkadza. Jest mały więc biore go prawie wszedzie. Jeśli nie można wprowadzać psów, ja biore go pod pache i nikt nie ma nic przeciwko. Więc kłopotu dużo z nim nie ma
Karolinka:):) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 09:58   #22
angela0033
Zadomowienie

ooooj ja na twoim miejscu wybrałabym chomiczka
są słodziutkie,malutkie takie puszyste kulki a jak śpią to są jeszcze słodsze takie włochate kuleczki jak już wczesniej napisałam. Ja miałam chomika syryjskiego (samca). Radzę nie kupować samiczki bo jest często rozdrażniona i gryzie.
Ale samiec jest prześliczny i przesłodki Tuliłam go zawsze do siebie,brałam na ręce.Zawsze jak "przyszedł" wieczór to gryzł szczebelki od klatki i prosił żeby go wziąć na dywan lub na łózko Takie malutkie,nie pozorne,bezbronne (pozory mylą zwłaszcza kiedy pogryzie ci wypracowanie na j.polski) ale jak tu takiego maluszka nie kochać
Stary 2009-08-26, 09:59   #23
punia10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Pokaż wiadomość
Takie zeby mozna bylo głaskać i przytulać? Co możecie polecic? No i oczywiscie zeby nie gryzło
Ja polecam szynszyle mam taką jedą od dwóch tygodni i jest bardzo milutka wchodzi mi na ręce można go głaska jeżeli ktoś pracuje można go zostawić nawet na 8 godzin oczywiście z karmą i wodą.Oraz rzecz jasna potem trzeba mu to wynagrodzić
Stary 2009-08-26, 10:07   #24
angela0033
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez punia10 Pokaż wiadomość
Ja polecam szynszyle mam taką jedą od dwóch tygodni i jest bardzo milutka wchodzi mi na ręce można go głaska jeżeli ktoś pracuje można go zostawić nawet na 8 godzin oczywiście z karmą i wodą.Oraz rzecz jasna potem trzeba mu to wynagrodzić

punia-ile kosztuje taka szynszyla? I czy wszystkie są takie milutkie czy tylko wyjątki ? Zainteresowało mnie kupno szynszyli po twoim poscie
Stary 2009-08-26, 10:15   #25
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość

z własnych doświadczeń polecam króliczka miniaturkę lub koszatniczkę lub świnke morską
tylko świnka może się obkupkać pozostałe dwa super -i do przytulania i do obserwowania najbardziej polecam króliczka

te zwierzeta co podalas są ZUPEŁNIE rózne i wszystkie sa stadne, wiec powinno sie miec min 2 sztuki tej samej płci.
Króliki najtrudniej ze sa zaprzyjaznic i tzreba brac pod uwage pozniejsza sterylziacje/kastracje - inaczej moze byc bardzo ciezko

kazde zwierze mimo wszystko moze byc niemile i moze nie lubic glaskania i tulenia

autorko nim sie zdecyujesz nie patrz tylko na puchate kulki, ale na ich wymagania i czy dasz rade cenowo podołac plus co zrobic na wakacje z nimi

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 11:05   #26
Monifash34
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
te zwierzeta co podalas są ZUPEŁNIE rózne i wszystkie sa stadne, wiec powinno sie miec min 2 sztuki tej samej płci.
Króliki najtrudniej ze sa zaprzyjaznic i tzreba brac pod uwage pozniejsza sterylziacje/kastracje - inaczej moze byc bardzo ciezko

kazde zwierze mimo wszystko moze byc niemile i moze nie lubic glaskania i tulenia

autorko nim sie zdecyujesz nie patrz tylko na puchate kulki, ale na ich wymagania i czy dasz rade cenowo podołac plus co zrobic na wakacje z nimi

Zgadzam się.

Ja miałam chomika,świnkę morską i białą myszkę.Z chomikiem i świnką nie było problemów.Trafiły mi się wyjątkowo spokojne zwierzaki.
Natomiast z myszką był taki jeden problem,że w dzień spała,a nocą szalała
Stary 2009-08-26, 11:05   #27
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość

ja swojego nie sterylizowałam, kumpela też nie a były urocze i milutkie, więc nie rozumiem. Swinki to chyba z natury sa potulne i przy okazji bojaźliwe, a koszatniczka jest bardzo żywa i przyjacielska, dlatego nie zawsze chce siedziec w miejscu się dawac głaskać. Wiadomo, że każdemu zwierzakowi trzeba poświęcac mnóstwo czasu, ale z opinią, że królika ciężko oswoić spotykam się pierwszy raz

a że stadne to albo kupić dwa (i w tedy z dużą pewnością ciężej bedzie takie zwierzaki oswoić), albo kupic jednego i spędzac z nim dużo czasu.

Dół od 11.04.2015.

Edytowane przez kat123
Czas edycji: 2009-08-26 o 11:07

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 11:11   #28
punia10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angela0033 Pokaż wiadomość
punia-ile kosztuje taka szynszyla? I czy wszystkie są takie milutkie czy tylko wyjątki ? Zainteresowało mnie kupno szynszyli po twoim poscie
Szynszyla kosztuje około 100 - 120 zł .Jednak na allegro można kupić nawet za 70 złoty lub za darmo wziąć ze schroniska jednak rzadko się zdarza trafić na nią w shronisku.Istnieje wiele odmian barwnych biała,fioletowa,standart, czarna aksamitna i wiele innych.Wiekszośc szynszyli jest z natury miła i ciekawska niektóre osobniki lubią być głaskane a niektóre mniej jednak jeżeli damy im smakołyki prawdopodobnie się przemogą.Oswajanie szynszyli może potrfać tydzień jak u mnie ale i półroku ale takie przypadki zdarzają się tylko jeżeli szynszyla była straszona i kupiona ze złego żródła sklepu zoologicznego.
Stary 2009-08-26, 11:18   #29
kat123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez punia10 Pokaż wiadomość
Szynszyla kosztuje około 100 - 120 zł .Jednak na allegro można kupić nawet za 70 złoty lub za darmo wziąć ze schroniska jednak rzadko się zdarza trafić na nią w shronisku.Istnieje wiele odmian barwnych biała,fioletowa,standart, czarna aksamitna i wiele innych.Wiekszośc szynszyli jest z natury miła i ciekawska niektóre osobniki lubią być głaskane a niektóre mniej jednak jeżeli damy im smakołyki prawdopodobnie się przemogą.Oswajanie szynszyli może potrfać tydzień jak u mnie ale i półroku ale takie przypadki zdarzają się tylko jeżeli szynszyla była straszona i kupiona ze złego żródła sklepu zoologicznego.
skończę studia to sobie kupie albo szynszyla albo królika a wiesz może jak one znoszą podróże?

Dół od 11.04.2015.
Stary 2009-08-26, 11:55   #30
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kat123 Pokaż wiadomość
ja swojego nie sterylizowałam, kumpela też nie a były urocze i milutkie, więc nie rozumiem.
jak królik dorasta zaczyna byc bardzo terytorialny, zarowno samica i samiec. Poczytaj watek króliczek miniaturka to zobaczysz jak wiele jest takich przypadkow.
Oczywiscie wyjątki sa zawsze, jednak zdecydowana wiekszosc idzie pod nóz.
Bardzo czesto ludzie kupuja male slodkie królisie, potem dorastaja i hormony im szaleja i co? pojawia sie problem

o szynszyli tez radze poczytac opinie tych co maja te zwierzaki

[QUOTE=kat123;13913979Swin ki to chyba z natury sa potulne i przy okazji bojaźliwe[/QUOTE]

nie wszystkie sa bojazliwe. Zajmuje sie swinkami od ponad 10 lat

[QUOTE=kat123;13913979a że stadne to albo kupić dwa (i w tedy z dużą pewnością ciężej bedzie takie zwierzaki oswoić), albo kupic jednego i spędzac z nim dużo czasu.[/QUOTE]

to najwiekszy egoizm jaki znam. Jak zwierze jest stadne (swinka, koszatniczka, szynszyla) MUSI miec towarzystwo swojego stada.
Człowiek chocby stawal na glowie nigdzy, przenigdy nie zastąpi towarzystwa (nawet siedzac 24h na dobe przy zwierzaku)
Nie zgadzam sie tez z olewaniem czlowieka w sytuacji gdzy zwierze ma swoje stado.

Chyba chodzi o to zeby zwierze mialo jak najlepiej (dlatego stadne zwierzeta powinny byc trzymane po min 2 sztuki) a nie oto zeby człowiek byl zadowolony

autorko jakiekolwiek wezmiesz zwierze, nie kupuj tylko w zoologu

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości