tata na urlopie wychowawczym - Łamanie prawa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-07, 12:29   #1
tcmc1
Przyczajenie

Exclamation

tata na urlopie wychowawczym - Łamanie prawa

W myśl art. 186 Kodeksu Pracy jako ojciec małoletniego dziecka chciałem i dalej chcę skorzystać z urlopu wychowawczego na mojego syna. Pracodawca gdy złożyłem wniosek o udzielenie urlopu rozwiązał ze mną umowę o pracę. Sprawa trafiła do Sądu Pracy gdzie zostałem przywrócony do pracy, opinie o rażącym naruszeniu prawa pracy i to z kilku artykułów wyraziła także Państwowa Inspekcja Pracy . Po zawiadomieniu pracodawcy o wydanym wyroku (po ogłoszeniu oraz zaraz po uprawomocnieniu) oraz skierowaniu powtórnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracodawca udzielił pełnomocnictwa kancelarii prawnej. Pomimo przesłania dwukrotnie wymaganych dokumentów w tym oświadczenia o zamiarze nie korzystania z urlopu wychowawczego przez matkę dziecka pełnomocnik żąda powołując się na art. 186 Kodeksu Pracy zaświadczenia zatrudnienia drugiego rodzica. W piśmie tym powołując się na art. 186 KP, twierdzi że zaświadczenie takie jest wymagane a urlopu wychowawczego udziela się wyłącznie rodzicom pracującym Twierdzi również, że jeżeli jedno z rodziców nie jest pracownikiem urlopu wychowawczego urlopu wychowawczego nie udziela się drugiemu rodzicowi.
Matka dziecka wykonuje wolny zawód, sprzedaje twórczość na zasadzie umowy o dzieło, pracę wykonuje w różnych godzinach dnia i nocy. (jest dziennikarzem)
Prawnik występujący w imieniu pracodawcy grozi odmową udzielenia urlopu wychowawczego pod rygorem odmowy jego udzielenia jeżeli takiego wniosku nie dostarczę w terminie 7 dni.
Proszę o udzielenie odpowiedzi, czy prawnik ma takie prawo, jeżeli możliwe to w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam
tata
tcmc1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 13:21   #2
poissonivy
Zakorzenienie

Dot.: tata na urlopie wychowawczym - Łamanie prawa

Cytat:
Napisane przez tcmc1 Pokaż wiadomość
W myśl art. 186 Kodeksu Pracy jako ojciec małoletniego dziecka chciałem i dalej chcę skorzystać z urlopu wychowawczego na mojego syna. Pracodawca gdy złożyłem wniosek o udzielenie urlopu rozwiązał ze mną umowę o pracę. Sprawa trafiła do Sądu Pracy gdzie zostałem przywrócony do pracy, opinie o rażącym naruszeniu prawa pracy i to z kilku artykułów wyraziła także Państwowa Inspekcja Pracy . Po zawiadomieniu pracodawcy o wydanym wyroku (po ogłoszeniu oraz zaraz po uprawomocnieniu) oraz skierowaniu powtórnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracodawca udzielił pełnomocnictwa kancelarii prawnej. Pomimo przesłania dwukrotnie wymaganych dokumentów w tym oświadczenia o zamiarze nie korzystania z urlopu wychowawczego przez matkę dziecka pełnomocnik żąda powołując się na art. 186 Kodeksu Pracy zaświadczenia zatrudnienia drugiego rodzica. W piśmie tym powołując się na art. 186 KP, twierdzi że zaświadczenie takie jest wymagane a urlopu wychowawczego udziela się wyłącznie rodzicom pracującym Twierdzi również, że jeżeli jedno z rodziców nie jest pracownikiem urlopu wychowawczego urlopu wychowawczego nie udziela się drugiemu rodzicowi.
Matka dziecka wykonuje wolny zawód, sprzedaje twórczość na zasadzie umowy o dzieło, pracę wykonuje w różnych godzinach dnia i nocy. (jest dziennikarzem)
Prawnik występujący w imieniu pracodawcy grozi odmową udzielenia urlopu wychowawczego pod rygorem odmowy jego udzielenia jeżeli takiego wniosku nie dostarczę w terminie 7 dni.
Proszę o udzielenie odpowiedzi, czy prawnik ma takie prawo, jeżeli możliwe to w jak najkrótszym czasie.
Pozdrawiam
tata
http://urlopy.wieszjak.pl/wychowawcz...owawczego.html

Według tego co tu zostało zapisane, to Twoja żona nie ma nawiązanego stosunku pracy, a więc nie może skorzystać z urlopu wychowawczego.

Więc idąc dalej tym tropem, nie może złożyć oświadczenia o tym, że nie zamierza korzystać z urlopu wychowawczego, bo jej nie przysługuje.
A to oświadczenie jest niezbędne do udzielenia urlopu wychowawczego przez pracodawcę.

Nie jestem prawnikiem, ale według mnie prawnik ma rację.

Edytowane przez poissonivy
Czas edycji: 2009-09-07 o 13:24
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 16:29   #3
kasandra82
Wtajemniczenie

Według mnie prawnik ma rację. Piszesz że powiedziałeś pracodawcy że żona nie zamierza skorzystac z urlopu wychowawczego. To nie tak, Twoja żona po prostu nie może z niego skorzystać, a tu duuuża różnica Jak byście oboje mieli umowy o pracę, to wtedy mógłbyś pójść na wychowawczy, ale skoro tylko Ty masz umowę to sprawa całkiem inaczej wygląda. Przykro mi ale raczej nie dostaniesz tego urlopu.

kasandra82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-08, 18:15   #4
asienka240
Rozeznanie

Wydaje mi się że prawnik ma rację...
A twojej żonie urolp nie przysługuje...
Stary 2009-09-08, 18:22   #5
kropka75
Zakorzenienie

Lepiej by było gdybyś w tej sprawie zwrócił się do prawnika, jeśli druga strona go ma.

Niestety Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego, wyraźnie określa jakie dokumenty należy złożyć wnioskując o urlop wychowawczy. Takie zaświadczenie od drugiego rodzica jak najbardziej do nich należy.

Cytuję:

§ 1. Wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego składa się pracodawcy w formie pisemnej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza się korzystać z tego urlopu.

§ 2. 1. We wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracownik wskazuje:
1) datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu wychowawczego;
2) okres urlopu wychowawczego, który dotychczas został wykorzystany na dane dziecko.
2. Do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza się pisemne oświadczenie drugiego z rodziców lub opiekunów dziecka o braku zamiaru korzystania z urlopu wychowawczego przez okres wskazany we wniosku.
3. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2, nie jest wymagane w razie:
1) ograniczenia lub pozbawienia drugiego z rodziców władzy rodzicielskiej;
2) ograniczenia lub zwolnienia z opieki drugiego z opiekunów dziecka;
3) gdy zachodzą niedające się usunąć przeszkody do uzyskania takiego oświadczenia.
4. W przypadkach określonych w ust. 3 pracownik do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza dokumenty potwierdzające okoliczności, o których mowa w tym przepisie. Jeżeli dołączenie dokumentów nie jest możliwe, do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracownik dołącza pisemne oświadczenie w tej sprawie.
5. Do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego w przypadku, o którym mowa w art. 186 § 2 Kodeksu pracy, dodatkowo dołącza się orzeczenie o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecka.
6. Jeżeli zamiarem rodziców lub opiekunów dziecka, spełniających warunki do korzystania z urlopu wychowawczego, jest jednoczesne korzystanie z takiego urlopu, do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza się pisemne oświadczenie drugiego z rodziców lub opiekunów dziecka o okresie, w którym zamierza on korzystać z takiego urlopu.

§ 3. 1. Pracodawca udziela urlopu wychowawczego po złożeniu przez pracownika wniosku o udzielenie takiego urlopu.
2. Pracodawca udziela urlopu wychowawczego na okres wskazany we wniosku.
3. Jeżeli wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego zostanie złożony bez zachowania terminu, o którym mowa w § 1, pracodawca udziela urlopu wychowawczego nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie tego urlopu.
4. W przypadku złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego po dokonaniu czynności prawnej zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, pracodawca udziela tego urlopu na okres nie dłuższy niż do dnia rozwiązania umowy o pracę wskutek dokonanej czynności.

§ 4. Pracownik może wycofać wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego nie później niż na 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu; oświadczenie pracownika w tej sprawie następuje w formie pisemnej.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 07:46   #6
Maggie1983
Zakorzenienie

hmmmm, a ja nie wiem, co na ten temat myslec
wezmy na przyklad zwolnienie na opieke nad dzieckiem do 14r.z. z art. 188 kp przeciez te dwa dni w roku moze wykorzystac zarwno ojciec, jak i matka, wystarczy oswiadczenie drugiego z rodzicow o braku zamiaru jego wykorzystania w danym roku! Np pracujacy ojciec moze wykorzystac te 2 dni, nawet jesli matka nie pracuje, czy nawet jesli jest na wychowawczym! Troche zakrecilam, wiec reasumujac: jesli ojciec chce skorzystac ze zwolnienia to wystarczy, ze matka zlozy oswiadczenie, ze nie chce z niego skorzystac i nie ma tu znaczenia, ze ona nie pracuje czy jest na wychowawczym, takie jest postanowienie rodzicow i pracodawcy nic do tego jak bede miala chwile to poszukam jakiegos linka na poswiadczenie moich slow! A ta sytuacja wydaje mi sie bardzo podobna do sytuacji z pierwszego postu, choc wiem, ze chodzi tu o 2 dni a tu o wychowawczy zasiegnij koniecznie porady prawnej

Prosze co znalazlam:
http://kadry.infor.pl/forum_watek/26...chowawczy.html
http://www.infor.pl/prawo/artykuly/3...bo_ojciec.html
http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=36124

A wogole to koniecznie daj znac, co Ty sam o tym myslisz i jak ida postepy w sprawie!!! Powodzenia!
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje

Edytowane przez Maggie1983
Czas edycji: 2009-09-09 o 08:11
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-09, 19:44   #7
tcmc1
Przyczajenie

Exclamation Dot.: tata na urlopie wychowawczym - Łamanie prawa

Sprawa jest o tyle ciekawa, że co prawnik to inna opinia. Na ogół prawnicy, do których trafiłem tłumaczyli się zawiłością przepisów w tym przepisów ZUS i że taka problematyka się nie zajmują.
Jeden prawnik przytoczył opinię, że mogę bez żadnych problemów skorzystać z urlopu drugi przebąkiwał, że raczej nie a najlepiej jakby spór rozstrzygnął sąd, w tym przypadku koszty zastępstwa adwokackiego wynoszą.... Osobiście w tej kwestii zwróciłem się do pani minister pracy.
Sam wniosę sprawę do PIP, tak mi doradził adwokat pracujący w PIP po rozmowie telefonicznej.
Zaznaczyć muszę, że w Sąd Pracy, który przywrócił mnie do pracy także brał pod uwagę to, że pracodawca bezprawnie rozwiązał umowę o pracę po złożeniu przeze mnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego. No cóż pozostaje tylko wykładni tego konkretnego przypadku zakończona najprawdopodobniej wyrokiem sądowym, ułatwi to życie innym potrzebującym.
Ach najważniejsze posiadam wyrok prawomocny, pracodawca zmienił adres siedziby (mnie nie powiadomił) oczywiście proces zgłoszenia aktywności po wydanym orzeczeniu raz uprawomocnieniu zachowałem i w tym przypadku posiadając taki wyrok mogę zgłosić do prokuratury, że pracodawca nie wykonuje postanowień sądu, za co grozi mu kara nawet pozbawienia wolności.
Przepraszam, że troszkę chaotycznie piszę, ale po całym dniu z małym dzieckiem. i po południu z starszym które wróciło ze szkoły ... Jestem już zmęczony, a moja druga połowa zaraz wróci do domu na kolacyjkę..

Pozdrawiam
Mam nadzieje ze jeszcze cos podpowiecie.

Edytowane przez tcmc1
Czas edycji: 2009-09-09 o 19:47

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-09, 21:07   #8
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maggie1983 Pokaż wiadomość
wezmy na przyklad zwolnienie na opieke nad dzieckiem do 14r.z. z art. 188 kp przeciez te dwa dni w roku moze wykorzystac zarwno ojciec, jak i matka, wystarczy oswiadczenie drugiego z rodzicow o braku zamiaru jego wykorzystania w danym roku! Np pracujacy ojciec moze wykorzystac te 2 dni, nawet jesli matka nie pracuje, czy nawet jesli jest na wychowawczym! Troche zakrecilam, wiec reasumujac: jesli ojciec chce skorzystac ze zwolnienia to wystarczy, ze matka zlozy oswiadczenie, ze nie chce z niego skorzystac i nie ma tu znaczenia, ze ona nie pracuje czy jest na wychowawczym, takie jest postanowienie rodzicow i pracodawcy nic do tego jak bede miala chwile to poszukam jakiegos linka na poswiadczenie moich slow! A ta sytuacja wydaje mi sie bardzo podobna do sytuacji z pierwszego postu, choc wiem, ze chodzi tu o 2 dni a tu o wychowawczy zasiegnij koniecznie porady prawnej

Prosze co znalazlam:
Te linki wcale nie potwierdzają tego, że dostanie się urlop wychowawczy
Co innego 2 dni opieki nad dzieckiem (tu prawo wyraźnie precyzuje, że przysługuje pracownikowi, nawet w przypadku, gdy drugi rodzic nie pracuje) , a co innego urlop wychowawczy i przepisy tu są wyraźnie sprecyzowane.
Cytat:
Zaznaczyć muszę, że w Sąd Pracy, który przywrócił mnie do pracy także brał pod uwagę to, że pracodawca bezprawnie rozwiązał umowę o pracę po złożeniu przeze mnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego. No cóż pozostaje tylko wykładni tego konkretnego przypadku zakończona najprawdopodobniej wyrokiem sądowym, ułatwi to życie innym potrzebującym.
Ach najważniejsze posiadam wyrok prawomocny, pracodawca zmienił adres siedziby (mnie nie powiadomił) oczywiście proces zgłoszenia aktywności po wydanym orzeczeniu raz uprawomocnieniu zachowałem i w tym przypadku posiadając taki wyrok mogę zgłosić do prokuratury, że pracodawca nie wykonuje postanowień sądu, za co grozi mu kara nawet pozbawienia wolności.
No tak, ale wyrok sądu dotyczy czego innego i niestety musisz pofatygować się do sądu w sprawie tego urlopu wychowawczego.

A dlaczego nie złożysz zawiadomienia, może w końcu trochę ten pracodawca przystopuje.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 07:26   #9
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Sprawa jest o tyle ciekawa, że co prawnik to inna opinia. Na ogół prawnicy, do których trafiłem tłumaczyli się zawiłością przepisów w tym przepisów ZUS i że taka problematyka się nie zajmują.
Jeden prawnik przytoczył opinię, że mogę bez żadnych problemów skorzystać z urlopu drugi przebąkiwał, że raczej nie a najlepiej jakby spór rozstrzygnął sąd, w tym przypadku koszty zastępstwa adwokackiego wynoszą.... Osobiście w tej kwestii zwróciłem się do pani minister pracy.
Sam wniosę sprawę do PIP, tak mi doradził adwokat pracujący w PIP po rozmowie telefonicznej.
Przepraszam, że troszkę chaotycznie piszę, ale po całym dniu z małym dzieckiem. i po południu z starszym które wróciło ze szkoły ... Jestem już zmęczony, a moja druga połowa zaraz wróci do domu na kolacyjkę..

Pozdrawiam
Mam nadzieje ze jeszcze cos podpowiecie.
Jakbym mogla cos doradzic to na pewno to, bys wszelkie pytania np do PIP kierowal na pismie to wtedy oni tez musza Ci pisemnie odpowiedziec, a jesli juz sie upra, ze nie dadza Ci pisemnej odpowiedzi, wtedy dokladnie za kazdym razem notuj z kim rozmawiales, kiedy i jakie informacje uzyskales! Jak pojdziesz do sadu to chociaz dostaniesz klarowna decyzje i juz
Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Te linki wcale nie potwierdzają tego, że dostanie się urlop wychowawczy
Co innego 2 dni opieki nad dzieckiem (tu prawo wyraźnie precyzuje, że przysługuje pracownikowi, nawet w przypadku, gdy drugi rodzic nie pracuje) , a co innego urlop wychowawczy i przepisy tu są wyraźnie sprecyzowane.

No tak, ale wyrok sądu dotyczy czego innego i niestety musisz pofatygować się do sądu w sprawie tego urlopu wychowawczego.

A dlaczego nie złożysz zawiadomienia, może w końcu trochę ten pracodawca przystopuje.
ale ja od poczatku wcale nie twierdzilam, ze skoro z opieka jest tak to z wychowawczym tak samo chcialam tylko zwrocic uwage na analogie sytuacji, by chlopak mogl powalczyc i wysunac to jako taka analogie i moze na tym przykladzie, by mu wytlumaczyli, ze ze zwolnieniem Panie to jest tak, ale z wychowawczym to inaczej albo no tak, skoro ze zwolnieniem jest tak to z wychowawczym analogicznie po prostu po pytaniu chlopaka odrazu skojarzyla mi sie moja zagadka i dociekanie, czy udzielic pracownikowi zwolnienia z art. 188, skoro zona jest bezrobotna!

POWODZENIA i informuj nas na biezaco, bo jestem bardzo ciekawa jak to sie skonczy i moze kiedys, jakis praconik wystapi z takim wnioskiem, wtedy bede miala rozwiazanie podane na tacy
Pod moim sercem,inne bije serce:nieznane,a jakie bliskie i kochane.Pod moim sercem małe rączki dziecka,cichutko pukają do mojego serca.Myślę sobie wtedy:może być wspanialej?Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje
Stary 2009-09-10, 07:51   #10
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:

Prosze co znalazlam:
Owszem, w przypadku 2 dni opieki to działa. To jednak inne świadczenia.

Nie powoływałabym się na forum z inforu z jedną tylko opinią.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Zaznaczyć muszę, że w Sąd Pracy, który przywrócił mnie do pracy także brał pod uwagę to, że pracodawca bezprawnie rozwiązał umowę o pracę po złożeniu przeze mnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego.
Oczywiście, że umowę rozwiązał bezprawnie. Nijak to się jednak ma do tego czy urlop wychowawczy Ci przysługuje czy nie.

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
ale ja od poczatku wcale nie twierdzilam, ze skoro z opieka jest tak to z wychowawczym tak samo chcialam tylko zwrocic uwage na analogie sytuacji, by chlopak mogl powalczyc i wysunac to jako taka analogie...
Inne świadczenie, inna sytuacja. Sąd nawet się nad takim argumentem nie zatrzyma.
A prawnik... no cóż, jeśli nie wie, to raczej po analizie 2 dni opieki, nie dowie się jak to jest z wychowawczym.

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Proponuję poszukać dobrego prawnika specjalizującego się w prawie pracy i działać. Nie ma konkretnego przepisu w tej sprawie. Zdania pewnie będą podzielone. Przydałby się wyrok Sądu.

Dodam jeszcze, że Rozporządzenie mówi o oświadczeniu drugiego rodzica! Nie o oświadczeniu jego pracodawcy. Niech żona napisze oświadczenie, że nie przebywa i nie zamierza przebywać na urlopie wychowawczym - przecież to prawda!
A dalej niech duma prawnik Twojej firmy.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2009-09-10 o 07:53
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-10, 08:23   #11
Maggie1983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Owszem, w przypadku 2 dni opieki to działa. To jednak inne świadczenia.

Nie powoływałabym się na forum z inforu z jedną tylko opinią.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Oczywiście, że umowę rozwiązał bezprawnie. Nijak to się jednak ma do tego czy urlop wychowawczy Ci przysługuje czy nie.

---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Inne świadczenie, inna sytuacja. Sąd nawet się nad takim argumentem nie zatrzyma.
A prawnik... no cóż, jeśli nie wie, to raczej po analizie 2 dni opieki, nie dowie się jak to jest z wychowawczym.

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Proponuję poszukać dobrego prawnika specjalizującego się w prawie pracy i działać. Nie ma konkretnego przepisu w tej sprawie. Zdania pewnie będą podzielone. Przydałby się wyrok Sądu.

Dodam jeszcze, że Rozporządzenie mówi o oświadczeniu drugiego rodzica! Nie o oświadczeniu jego pracodawcy. Niech żona napisze oświadczenie, że nie przebywa i nie zamierza przebywać na urlopie wychowawczym - przecież to prawda!
A dalej niech duma prawnik Twojej firmy.
no dokladnie, chodzi o oswiadczenie malzonka i nikt nie zada dolaczenia dowodu na to, ze zona jest zatrudniona lub nie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-11, 08:17   #12
tcmc1
Przyczajenie

Treść: Sprawa jest o tyle ciekawa, że co prawnik to inna opinia. Na ogół prawnicy, do których trafiłem tłumaczyli się zawiłością przepisów w tym przepisów ZUS i że taka problematyka się nie zajmują. Jeden prawnik przytoczył opinię, że mogę bez żadnych problemów skorzystać z urlopu drugi przebąkiwał, że raczej nie a najlepiej jakby spór rozstrzygnął sąd, w tym przypadku koszty zastępstwa adwokackiego wynoszą.... Osobiście w tej kwestii zwróciłem się do pani minister pracy. Sam wniosę sprawę do PIP, tak mi doradził adwokat pracujący w PIP po rozmowie telefonicznej. Zaznaczyć muszę, że w Sąd Pracy, który przywrócił mnie do pracy także brał pod uwagę to, że pracodawca bezprawnie rozwiązał umowę o pracę po złożeniu przeze mnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego. No cóż pozostaje tylko wykładni tego konkretnego przypadku zakończona najprawdopodobniej wyrokiem sądowym, ułatwi to życie innym potrzebującym. Ach najważniejsze posiadam wyrok prawomocny, pracodawca zmienił adres siedziby (mnie nie powiadomił) oczywiście proces zgłoszenia aktywności po wydanym orzeczeniu raz uprawomocnieniu zachowałem i w tym przypadku posiadając taki wyrok mogę zgłosić do prokuratury, że pracodawca nie wykonuje postanowień sądu, za co grozi mu kara nawet pozbawienia wolności. Przepraszam, że troszkę chaotycznie piszę, ale po całym dniu z małym dzieckiem. i po południu z starszym które wróciło ze szkoły ... Jestem już zmęczony, a moja druga połowa zaraz wróci do domu na kolacyjkę.. Pozdrawiam Mam nadzieje ze jeszcze cos podpowiecie.

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ----------

mam pytanie czy z tego wątku usunięto moja odpowiedź która przytoczyłem wyżej?
Stary 2009-11-03, 10:13   #13
tcmc1
Przyczajenie

Dostałem pismo z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dotyczące korzystania z urlopu do wątku
"Obowiazek spoczywa na pracodawcy także wtedy, gdy drugi z rodziców nie pozostaje w stosunku pracy (nie jest pracownikiem).
Troszkę przepisów i pouczenie ważne ..
Kto, będąc pracodawcą lu działając w jwgo imieniu narusza przepisy o uprawnieniach pracowników związanych z rodzicielstwem - podlega kazre grzywny od 1000 złotych do 30 000 złotych 9art. 281 pkt 5 Kodeksu Pracy)"
Podpis głownego specjalisty
Pozdrawiam a aby nie było to juz nikomu potrzebne
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości