|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() tata na urlopie wychowawczym - Łamanie prawa
W myśl art. 186 Kodeksu Pracy jako ojciec małoletniego dziecka chciałem i dalej chcę skorzystać z urlopu wychowawczego na mojego syna. Pracodawca gdy złożyłem wniosek o udzielenie urlopu rozwiązał ze mną umowę o pracę. Sprawa trafiła do Sądu Pracy gdzie zostałem przywrócony do pracy, opinie o rażącym naruszeniu prawa pracy i to z kilku artykułów wyraziła także Państwowa Inspekcja Pracy . Po zawiadomieniu pracodawcy o wydanym wyroku (po ogłoszeniu oraz zaraz po uprawomocnieniu) oraz skierowaniu powtórnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracodawca udzielił pełnomocnictwa kancelarii prawnej. Pomimo przesłania dwukrotnie wymaganych dokumentów w tym oświadczenia o zamiarze nie korzystania z urlopu wychowawczego przez matkę dziecka pełnomocnik żąda powołując się na art. 186 Kodeksu Pracy zaświadczenia zatrudnienia drugiego rodzica. W piśmie tym powołując się na art. 186 KP, twierdzi że zaświadczenie takie jest wymagane a urlopu wychowawczego udziela się wyłącznie rodzicom pracującym Twierdzi również, że jeżeli jedno z rodziców nie jest pracownikiem urlopu wychowawczego urlopu wychowawczego nie udziela się drugiemu rodzicowi.
Matka dziecka wykonuje wolny zawód, sprzedaje twórczość na zasadzie umowy o dzieło, pracę wykonuje w różnych godzinach dnia i nocy. (jest dziennikarzem) Prawnik występujący w imieniu pracodawcy grozi odmową udzielenia urlopu wychowawczego pod rygorem odmowy jego udzielenia jeżeli takiego wniosku nie dostarczę w terminie 7 dni. Proszę o udzielenie odpowiedzi, czy prawnik ma takie prawo, jeżeli możliwe to w jak najkrótszym czasie. Pozdrawiam tata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: tata na urlopie wychowawczym - Łamanie prawa
Cytat:
Według tego co tu zostało zapisane, to Twoja żona nie ma nawiązanego stosunku pracy, a więc nie może skorzystać z urlopu wychowawczego. Więc idąc dalej tym tropem, nie może złożyć oświadczenia o tym, że nie zamierza korzystać z urlopu wychowawczego, bo jej nie przysługuje. A to oświadczenie jest niezbędne do udzielenia urlopu wychowawczego przez pracodawcę. Nie jestem prawnikiem, ale według mnie prawnik ma rację. Edytowane przez poissonivy Czas edycji: 2009-09-07 o 13:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Według mnie prawnik ma rację. Piszesz że powiedziałeś pracodawcy że żona nie zamierza skorzystac z urlopu wychowawczego. To nie tak, Twoja żona po prostu nie może z niego skorzystać, a tu duuuża różnica
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się że prawnik ma rację...
A twojej żonie urolp nie przysługuje...
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Lepiej by było gdybyś w tej sprawie zwrócił się do prawnika, jeśli druga strona go ma.
Niestety Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej w sprawie szczegółowych warunków udzielania urlopu wychowawczego, wyraźnie określa jakie dokumenty należy złożyć wnioskując o urlop wychowawczy. Takie zaświadczenie od drugiego rodzica jak najbardziej do nich należy. Cytuję: § 1. Wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego składa się pracodawcy w formie pisemnej na dwa tygodnie przed rozpoczęciem okresu, w którym zamierza się korzystać z tego urlopu. § 2. 1. We wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracownik wskazuje: 1) datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu wychowawczego; 2) okres urlopu wychowawczego, który dotychczas został wykorzystany na dane dziecko. 2. Do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza się pisemne oświadczenie drugiego z rodziców lub opiekunów dziecka o braku zamiaru korzystania z urlopu wychowawczego przez okres wskazany we wniosku. 3. Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2, nie jest wymagane w razie: 1) ograniczenia lub pozbawienia drugiego z rodziców władzy rodzicielskiej; 2) ograniczenia lub zwolnienia z opieki drugiego z opiekunów dziecka; 3) gdy zachodzą niedające się usunąć przeszkody do uzyskania takiego oświadczenia. 4. W przypadkach określonych w ust. 3 pracownik do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza dokumenty potwierdzające okoliczności, o których mowa w tym przepisie. Jeżeli dołączenie dokumentów nie jest możliwe, do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego pracownik dołącza pisemne oświadczenie w tej sprawie. 5. Do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego w przypadku, o którym mowa w art. 186 § 2 Kodeksu pracy, dodatkowo dołącza się orzeczenie o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności dziecka. 6. Jeżeli zamiarem rodziców lub opiekunów dziecka, spełniających warunki do korzystania z urlopu wychowawczego, jest jednoczesne korzystanie z takiego urlopu, do wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego dołącza się pisemne oświadczenie drugiego z rodziców lub opiekunów dziecka o okresie, w którym zamierza on korzystać z takiego urlopu. § 3. 1. Pracodawca udziela urlopu wychowawczego po złożeniu przez pracownika wniosku o udzielenie takiego urlopu. 2. Pracodawca udziela urlopu wychowawczego na okres wskazany we wniosku. 3. Jeżeli wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego zostanie złożony bez zachowania terminu, o którym mowa w § 1, pracodawca udziela urlopu wychowawczego nie później niż z dniem upływu dwóch tygodni od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie tego urlopu. 4. W przypadku złożenia wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego po dokonaniu czynności prawnej zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę, pracodawca udziela tego urlopu na okres nie dłuższy niż do dnia rozwiązania umowy o pracę wskutek dokonanej czynności. § 4. Pracownik może wycofać wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego nie później niż na 7 dni przed rozpoczęciem tego urlopu; oświadczenie pracownika w tej sprawie następuje w formie pisemnej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
hmmmm, a ja nie wiem, co na ten temat myslec
![]() wezmy na przyklad zwolnienie na opieke nad dzieckiem do 14r.z. z art. 188 kp ![]() ![]() ![]() ![]() Prosze co znalazlam: http://kadry.infor.pl/forum_watek/26...chowawczy.html http://www.infor.pl/prawo/artykuly/3...bo_ojciec.html http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=36124 A wogole to koniecznie daj znac, co Ty sam o tym myslisz i jak ida postepy w sprawie!!! Powodzenia!
Edytowane przez Maggie1983 Czas edycji: 2009-09-09 o 08:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
![]()
Sprawa jest o tyle ciekawa, że co prawnik to inna opinia. Na ogół prawnicy, do których trafiłem tłumaczyli się zawiłością przepisów w tym przepisów ZUS i że taka problematyka się nie zajmują.
Jeden prawnik przytoczył opinię, że mogę bez żadnych problemów skorzystać z urlopu drugi przebąkiwał, że raczej nie a najlepiej jakby spór rozstrzygnął sąd, w tym przypadku koszty zastępstwa adwokackiego wynoszą.... Osobiście w tej kwestii zwróciłem się do pani minister pracy. Sam wniosę sprawę do PIP, tak mi doradził adwokat pracujący w PIP po rozmowie telefonicznej. Zaznaczyć muszę, że w Sąd Pracy, który przywrócił mnie do pracy także brał pod uwagę to, że pracodawca bezprawnie rozwiązał umowę o pracę po złożeniu przeze mnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego. No cóż pozostaje tylko wykładni tego konkretnego przypadku zakończona najprawdopodobniej wyrokiem sądowym, ułatwi to życie innym potrzebującym. Ach najważniejsze posiadam wyrok prawomocny, pracodawca zmienił adres siedziby (mnie nie powiadomił) oczywiście proces zgłoszenia aktywności po wydanym orzeczeniu raz uprawomocnieniu zachowałem i w tym przypadku posiadając taki wyrok mogę zgłosić do prokuratury, że pracodawca nie wykonuje postanowień sądu, za co grozi mu kara nawet pozbawienia wolności. Przepraszam, że troszkę chaotycznie piszę, ale po całym dniu z małym dzieckiem. i po południu z starszym które wróciło ze szkoły ... Jestem już zmęczony, a moja druga połowa zaraz wróci do domu na kolacyjkę.. Pozdrawiam Mam nadzieje ze jeszcze cos podpowiecie. Edytowane przez tcmc1 Czas edycji: 2009-09-09 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co innego 2 dni opieki nad dzieckiem (tu prawo wyraźnie precyzuje, że przysługuje pracownikowi, nawet w przypadku, gdy drugi rodzic nie pracuje) , a co innego urlop wychowawczy i przepisy tu są wyraźnie sprecyzowane. Cytat:
A dlaczego nie złożysz zawiadomienia, może w końcu trochę ten pracodawca przystopuje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() POWODZENIA i informuj nas na biezaco, bo jestem bardzo ciekawa jak to sie skonczy i moze kiedys, jakis praconik wystapi z takim wnioskiem, wtedy bede miala rozwiazanie podane na tacy ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie powoływałabym się na forum z inforu z jedną tylko opinią. ![]() ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
A prawnik... no cóż, jeśli nie wie, to raczej po analizie 2 dni opieki, nie dowie się jak to jest z wychowawczym. ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- Proponuję poszukać dobrego prawnika specjalizującego się w prawie pracy i działać. Nie ma konkretnego przepisu w tej sprawie. Zdania pewnie będą podzielone. Przydałby się wyrok Sądu. Dodam jeszcze, że Rozporządzenie mówi o oświadczeniu drugiego rodzica! Nie o oświadczeniu jego pracodawcy. Niech żona napisze oświadczenie, że nie przebywa i nie zamierza przebywać na urlopie wychowawczym - przecież to prawda! A dalej niech duma prawnik Twojej firmy. ![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2009-09-10 o 07:53 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Treść: Sprawa jest o tyle ciekawa, że co prawnik to inna opinia. Na ogół prawnicy, do których trafiłem tłumaczyli się zawiłością przepisów w tym przepisów ZUS i że taka problematyka się nie zajmują. Jeden prawnik przytoczył opinię, że mogę bez żadnych problemów skorzystać z urlopu drugi przebąkiwał, że raczej nie a najlepiej jakby spór rozstrzygnął sąd, w tym przypadku koszty zastępstwa adwokackiego wynoszą.... Osobiście w tej kwestii zwróciłem się do pani minister pracy. Sam wniosę sprawę do PIP, tak mi doradził adwokat pracujący w PIP po rozmowie telefonicznej. Zaznaczyć muszę, że w Sąd Pracy, który przywrócił mnie do pracy także brał pod uwagę to, że pracodawca bezprawnie rozwiązał umowę o pracę po złożeniu przeze mnie wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego. No cóż pozostaje tylko wykładni tego konkretnego przypadku zakończona najprawdopodobniej wyrokiem sądowym, ułatwi to życie innym potrzebującym. Ach najważniejsze posiadam wyrok prawomocny, pracodawca zmienił adres siedziby (mnie nie powiadomił) oczywiście proces zgłoszenia aktywności po wydanym orzeczeniu raz uprawomocnieniu zachowałem i w tym przypadku posiadając taki wyrok mogę zgłosić do prokuratury, że pracodawca nie wykonuje postanowień sądu, za co grozi mu kara nawet pozbawienia wolności. Przepraszam, że troszkę chaotycznie piszę, ale po całym dniu z małym dzieckiem. i po południu z starszym które wróciło ze szkoły ... Jestem już zmęczony, a moja druga połowa zaraz wróci do domu na kolacyjkę.. Pozdrawiam Mam nadzieje ze jeszcze cos podpowiecie.
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:16 ---------- mam pytanie czy z tego wątku usunięto moja odpowiedź która przytoczyłem wyżej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Dostałem pismo z Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dotyczące korzystania z urlopu do wątku
"Obowiazek spoczywa na pracodawcy także wtedy, gdy drugi z rodziców nie pozostaje w stosunku pracy (nie jest pracownikiem). Troszkę przepisów i pouczenie ważne .. Kto, będąc pracodawcą lu działając w jwgo imieniu narusza przepisy o uprawnieniach pracowników związanych z rodzicielstwem - podlega kazre grzywny od 1000 złotych do 30 000 złotych 9art. 281 pkt 5 Kodeksu Pracy)" Podpis głownego specjalisty Pozdrawiam a aby nie było to juz nikomu potrzebne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:23.