![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak zadowolić wszystkich...???
Witajcie
![]() Wizaż obserwuję już od dłuższego czasu, wreszcie założyłam własny profil, ale to nie o tym ![]() Mam cudownego narzeczonego ![]() ![]() Wspólnie planujemy resztę życia, zaczynamy od ślubu ![]() Wymarzyliśmy sobie maj, bo to miesiąc w którym coś między nami zaiskrzyło,po prawie 5letniej znajomości i życia obok siebie, to takrze miesiąc naszych zaręczyn ![]() Wszystko toczyło się swoim tempem...powoli rozmawialiśmy jak to wszystko zorganizowac i etc. Teraz nagle powstałą panika w mojej rodzinie(inspirowana przez mojego brata), że trzeba szukać sali, ustalić liczbę gości, bo sali nie będzie, a dlaczego ślub nie w rodzinnej miejscowości...W grę wchodzi tylko większe wesele na 120 osób minimum, bo oni(moi bracia) mieli duże... JA marzyłam o czymś mniejszym, kameralnym, nie chciałabym aby stracić sens tego dnia, nie chcę(nie mam ochoty) zagonić się w te wszystkie przygotowania typu: a gdzie tort zamówić, a która sala, a czy zespół będzie dobrze grał, a goście przyjdą, a powiedzą że przyjdą a nie przyjdą lub w drugą stronę... A może przeraża mnie po prostu to wszystko, ze wesele się nie uda:/może koszty tego wszystkiego(po ślubie sami będziemy musieli spłacać już kredyt hipoteczny za mieszkanie, który na razie pomagają spłacać moi rodzice. Powiecie, że głupia, rodzice chcą wszystko opłacić a ta marudzi... A mi się marzy ślub w bazylice na Złotej, lampka szampana i tort na placu po farze, małe przyjęcie i miodowy tydzień tuż po... ![]() Może Wy mnie otrzeźwicie z moich marzeń, jak to jest??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zadowoliźć wszystkich...???
ja Cię rozumiem, poza płaceniem oczywiście (bo jakoś mi się nie podoba płacenie rodziców za ślub). My tak właśnie skromnie robimy, pomimo, że mój brat miał duże wesele, opłacane przez rodziców.
Nasz ślub w następny piątek, sukienka, garnitur, obiad w restauracji dla 1o osób. Torcik biały i śliczny. A podróż poślubna też już wykupiona. I ja Ci powiem, że ta wizja mi dużo bardziej odpowiada niż zamieszanie z weselem. Powody nawet podobne do twoich. ![]() Gdyby miałoby być całkiem po naszemu to nawet tego obiadu by nie było ![]() Bo najważniejsze to to, że będziemy małżeństwem. A cała reszta tego dnia się nie liczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Jeżeli takie jest Twoje marzenie to powinnaś za wszelka cenę je zrealizować. Porozmawiaj z rodzicami i przedstaw swoje racje.
Jak nie chcesz dużego wesela, to się nie zmuszaj, bo zadowolisz rodziców, a sama będziesz w dniu ślubu niezadowolona, a nie o to chodzi. Dzień ślubu powinien być dla Was wyjątkowy i być taki jakim go sobie wymarzyliście. A rodice jak chcą Was uszczęsliwic to zamaist wyprawiac wesele, którego nei chcecie to niech Wam dołożą do mieszkanka albo zafundują ciekawą podróż poślubną. P.S. Maj to piękny miesiąc ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zadowolić wszystkich...???
a ja bym pozwoliła rodzicom zrobić duże wesele- jeżeli mają środki na to i chcą, to czemu nie? świętować przy lampce wina możecie każdej niedzieli, ja wiem że takie 'minimalistyczne' podejście do ślubów jest ostatnio bardzo modne, ale może lepiej poddać się tradycji, zostać tego dnia księżniczką, zgarnąć prezenty od gości, zrobić milion zdjęć, nakręcić film, zatańczyć pierwszy taniec... no nie wiem... ja widzę to w taki sposób i tak wyglądać pewnie będzie moje wesele. wszystkich nie da się zadowolić, niestety...wesele jest dla rodziny - nie oszukujmy się że dla pary młodej, i w sumie nie wiem czy jest sens z tym walczyć, pozdrawiam
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A żeby nie było off topu to też bardzo chciałabym mieć takie skromne i małe przyjęcie dla ok 10-15 osób, ale narazie brak chęci ze strony TŻ ![]() Trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Wierka, rób swoje! Od tego jest dzień ślubu, prawda? Jeśli tylko narzeczony jest szczerze "za", to delikatnie, lecz stanowczo trwajcie przy swoim
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
niestety wszystkich zadowolić się nie da...
ale uważam, że jeżeli Wy chcecie mieć taki skromny ślub to jak najbardziej jestem za tym, by postawić na swoim. porozmawiać z rodzicami o tym jak Wy widzicie Wasz dzień, że takie są wasze marzenia.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorko, rób, jak dyktuje ci serce ![]()
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wszystkich zadowolić się nie da nigdy.
zrealizuj wizję swoją i Twojego Tż,a nie rodziny. A bracia to już wogóle nie mają nic do gadania, mielis woje okazje, mogli się wykazać ![]() A jeśli jednak wesele, to sali na maj 2010 już dawno powinniście na 120 osób szukać ;/
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasze koszty to: ubrania- 1650 (suknia, garnitur, buty, dodatki) tort- 200 w urzędzie- 100 restauracja- ok. 1200 (z szampanem i winem do obiadu) obrączki- 1400 to chyba tyle (kwiaty mamy od teściowej, bo ona ma sieć kwiaciarni) Więc razem koszty ślubu i przyjęcia- 4550zł Podróży już w tym oczywiście nie liczę ![]() Nie wiem, czy kciuki dla nas, ale tak czy inaczej dziękuję ![]() Edytowane przez ilonkaczapela Czas edycji: 2009-08-19 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wiem jedno. osobie takiej jak ja, która ma sprecyzowany i specyficzny pogląd na temat wesela, trudno jest przełknąć myśl, że miałoby to mnie dotyczyć. nie neguję instytucji, rozumiem że kogoś to może cieszyć. mnie też cieszą różne "dziwne" rzeczy. ale ani prośbą, ani groźbą nie dałabym się w to wrobić. uff... musiałam się wygadać, bo mi to leży na wątrobie, a czasu coraz mniej i musimy podjąć konkretne decyzje... ![]() Edytowane przez 41606c31298bccbf4cae52b7859efbfee487d7f9 Czas edycji: 2009-08-19 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Twoje marzenie jest piękne ![]() JEsli narzeczony ma takie samo podejscie do sprawy to nie ma nad czym sie zastanawiac,tylko pogadac z rodzicami jak wy to widzicie i tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1379749 1]też najchętniej widziałabym 10-15 osób. rodzice, rodzeństwo (+mąż "szwagierki" i dziewczyna mojego brata), dziakowie. wychodzi 11 osób plus my. narzeczony jęczy że przecież jest rodzeństwo rodziców... niech będzie jeden wujek, jedna ciotka (z rodzinami)-bo z nikim innym kontaktów nie utrzymujemy (a to zdaje się jakieś siedem osób + ich rodziny-no właśnie, tak "dobrze" znam rodzinę przyszłej teściowej, że nawet nie wiem ile ich jest!), że o dalszych krewnych nie wspomnę. ale przecież "nie wypada". i tak jestem szczęśliwa, bo nikt nas nie zmusza do robienia "prawdziwego" wesela i całej związanej z tym szopki. ale też wyjdzie na to, że takiego stricte kameralnego/wymarzonego ślubu raczej mieć nie będziemy... albo będziemy niech się rodzina obraża, wszystko mi jedno.
wiem jedno. osobie takiej jak ja, która ma sprecyzowany i specyficzny pogląd na temat wesela, trudno jest przełknąć myśl, że miałoby to mnie dotyczyć. nie neguję instytucji, rozumiem że kogoś to może cieszyć. mnie też cieszą różne "dziwne" rzeczy. ale ani prośbą, ani groźbą nie dałabym się w to wrobić. uff... musiałam się wygadać, bo mi to leży na wątrobie, a czasu coraz mniej i musimy podjąć konkretne decyzje... ![]() A tam mało czasu ![]() ![]() A co twojego podejścia do wesel, to jestem absolutnie tego samego zdania. Dla mnie byłaby to kara a nie cudowny dzień ![]() ![]() Róbcie jak wy chcecie, a nie jak chciałaby rodzina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
My mieliśmy kameralny ślub i był wspaniały. Wiem, że nie zapomne go do końca życia (no, do czasu, póki nie będę miała problemów z pamięcią
![]()
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
u nas też ślub cywilny i to akurat tam, gdzie się oboje urodziliśmy (chociaż jesteśmy z dwóch różnych miast
![]() ![]() ![]() A u nas już tylko tydzień i jeden dzień ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Zapytaj rodziców dlaczego chcą wesela. Czy chcą go bo "wszyscy tak robią" czy mają faktycznie jakiś powód.
A jak zapatrują się na to rodzice Twojego ukochanego, czy chcą wesela czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Nie spodziewałam się aż takiego wsparcia
![]() ![]() A jak wasze rodziny przyjęły wiadomość o takiej "formie świętowania"?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
nasze rodziny wzruszają obojętnie ramionami mówiąc "wasza decyzja/sprawa". ogólnie nikt nie jest wybitnie zachwycony, ale zdaje się albo obawiają się powiedzieć wprost, albo zdają sobie sprawę że ich gadanie było by jak grochem o ścianę... "wąty" zaczynają się właśnie dopiero wtedy, gdy chcemy zawęzić listę z dwudziestu paru do kilkunastu gości... bo "nie wypada"...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
[1=41606c31298bccbf4cae52b 7859efbfee487d7f9;1383213 0]nasze rodziny wzruszają obojętnie ramionami mówiąc "wasza decyzja/sprawa". ogólnie nikt nie jest wybitnie zachwycony, ale zdaje się albo obawiają się powiedzieć wprost, albo zdają sobie sprawę że ich gadanie było by jak grochem o ścianę... "wąty" zaczynają się właśnie dopiero wtedy, gdy chcemy zawęzić listę z dwudziestu paru do kilkunastu gości... bo "nie wypada"...[/QUOTE]
Ktoś już tu napisał kiedyś mądrą rzecz (gdybym tylko pamiętała kto ![]() Wy nie odpowiedacie za takie zobowiązania towarzyskie.
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
u nas podobnie jest ze strony narzeczonego, ale to też trochę dlatego, że akurat nie jesteśyz nimi teraz w dobrych stosunkach.
![]() ![]() Aha, i jeszcze, obie strony próbowały przeforsować zaproszenie babć ![]() ![]() To za tydzień i jedną godzinę będę wiedziała jak poszło, więc tu napiszę jak nam ten obiad się udał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
hmm
tak sobie poczytałam posty na ten temat. Byłam na kilku weselach i byłam na jednej imprezie weselnej w domu młodych- taka nasiadowka dla znajomych. i w sumie było fajnie i tu i tu ![]() my robimy mini wesele krótsze i na mniej osób, będzie mniej posiłków, czas do ok 2 max, moja kolezanka robiła ostanio przyjęcie weselne do 23 i też wyszło super. ktoś tu napisał, że najważniejsze jest pamiętać po co ten dzień jest.. ale z drugiej strony fajnie będzie zatańczyć ten pierwszy taniec w sukience długiej ![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Właśnie o to chodzi, że długa suknia, sesja zdj., przyjęcie, nawet pierwszy taniec - wszystko to jest do zrobienia też i w wersji mini, a plusem olbrzymim jest dobrane towarzystwo - sami najbliżsi i mniej kłopotu... Nie ma sensu z tego akurat rezygnować, tym bardziej, że inne podejście jest już nawet np w odniesieniu do sukni na cywilny - coraz częściej dziewczyny wybierają ślubne kreacje z welonami. Mini-wesele jest ciągle weselem i najpiękniejszym dniem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
My również tylko obiad weselny. I mamy taki plus, że obie rodziny bardzo się z tego powodu cieszą, bo nie lubią dużych imprez. Więc u nas zadowolony jest każdy
![]() I my się bardzo cieszymy z braku pierwszego tańca, bo taniec w naszym wykonaniu to byłby powód do śmiechu i wstydu do końca życia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem powinnaś zrobić takie wesele o jakim ty marzysz, choć z drugiej strony prawdą jest to co napisał ktoś wyżej, że wesele jest dla gości.
Jeśli chcesz, będę zwalniać na dniach datę 1 maja 2010 w Akropolu (Dębówka). Jesteś z Lublina a to najpiękniejsza sala w lubelskim. ![]()
Edytowane przez iz0lek Czas edycji: 2009-08-23 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
to i ja się wypowiem bo jestem w podobnej choć nie takiej samej sytuacji, ja też chciałam małe wesele, zaprosić tylko tych co wiem że chcą być ze mną w tym dniu i ja chcę żeby oni byli przy mnie, ale mama moja i TŻ uważają że np, tych zaprosić też trzeba bo wypada, tych też no bo jak tych zaprosimy to tamci się obrażą, i z moich chcianych 100os ( chciałam nawet mniej ) wyszło 150 albo i więcej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oni już mieli swoje wesele. Powinno poskutkować ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:29.