|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
matura z wosu i historii - polecane vademeca
Hej
![]() Moja koleżanka zdaje maturę z historii i wosu [rozszerzenia] w przyszłym roku i w jej imieniu chciałabym dowiedzieć się od was czy vademecum historia i vademecum wos z wyd. operon są warte kupienia i czy są na tyle dobre aby przygotować się z nich do matury? A więc co o nich sądzicie? Mam jeszcze pytanie do studentek kierunków humanistycznych a konkretnie interesują ja prawo, administracja, psychologia i socjologia (co do uczelni to przede wszystkim interesuje ją Uniwersytet Gdański) ![]() Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi... ![]() Pozdrawiam
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: matura z wosu i historii - polecane vademeca
Osobiście Operonu nie polecam, nie podobają mi się strasznie te książki, są chaotyczne.
Polecam za to "Historia. Repetytorium dla kandydatów na studia prawnicze, administracyjne, politologiczne, historyczne i socjologiczne", Marek Chmaj, Wojciech Sokół, Janusz Wrona; Oficyna wydawnicza Branta. Kosztuje coś koło 50 zł. Do matury można się z tego naprawdę dobrze przygotować. Później, na studiach administracjno- prawniczych, również się przyda. Co do punktów, to już nie pomogę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A czy mogłabyś mi powiedzieć czy owe vademecum zawiera tylko sam tekst, czy może posiada mapy, schematy, ilustracje, reprodukcje obrazów itp. Na temat podrecznikow z operonu tez nie mam dobrego zdania niestety, ale myslalam ze skoro vademeca tego wydawnictwa na pierwszy rzut oka wyglądaja przyzwoicie to moze chociaz to dopracowali ;/ bo zauważyłam własnie, że zawierają dużo map, zdjęć i schematów
![]() Czekam na dalsze odpowiedzi ![]() I bardzo dziękuję za radę anestet-ko ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
www.wiw.pl/historia/
A taka stronka ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W każdym bądź razie, moim zdaniem do map lepiej kupić jakąś oddzielną pozycję, gdzie będzie ich więcej i będą do nich zadanka i pytania. W jednej książce ciężko wszystko zawrzeć, musiałaby być 3 razy grubsza i droższa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
A ja szczerze polecam vademecum z historii i wosu operonu
![]() ![]() Dodatkowym plusem historii jest to że mają dużo rysunków, map, zdjęć a jak wiadomo na historii wszystko mogą Ci dać ![]() Z operonu polecam również testy maturalne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zdaję w tym roku maturę z wosu... Posiadam vademekum... bardzo fajne... mi się podoba
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
"Vademecum maturalne" z wosu jest o tyle dobre, że pracuje nad nim Pan Benedykt Wojcieszak, a on układa testy maturalne... Więc chyba warto...
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ja mam operona i jestem zadowolona
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za odpowiedzi w imieniu Koleżanki
![]() Pozdrawiam
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja miałam do czynienia i z podręcznikami i z vademecum z Operonu i jest ono niewspółmiernie lepsze niż zwykłe ksiązki do przedmiotu - są bardzo dobre do usystematyzowania wiedzy, ale raczej tylko do tego. Trzeba mieć zaplecze z innych podręczników, choćby samego Operonu.
Chociaz nawet podreczniki Operon nie były takie złe - mature na nich zdałam i to nieźle nawet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
Zdawałam rozszerzony i wos i historię, chociaz teraz uważam, że niepotrzebnie, bo to sie zwyczajnie przy rekrutacji na studia nie opłaca. Studiuję na UMCS-ie stosunki miedzynaorodowe. A matura - historia 78, wos 80 procent
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
polecam vademecum Operonu z wosu, jest naprawdę bardzo fajne.
Z historii raczej odradzam, co z tego ze wiele obrazów i map jęsli informacje są raczej elementarne? Polecam (oprocz ksiażek ktore kolezanka ma), notatki z lekcji M. Ciejki. Zresztą, mozemy sie produkować a i tak wszystko zależy od sposobu nauki. ja np lubię czytać ksiązki z historii całymi rozdziałami, lepiej wtedy zapamiętuję niż uczyć się z tabel czy wykresów ![]()
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
też mysle nad zakupieniem takiego.
nasza babka od histy sugerowała nam operon. w sumie przeglądalam je, jest tam wszystko chronologicznie. no ale na samym vademecum polegać nie można,wiadomo ![]()
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
jeśli chodzi o repetytorium historyczne operon to jak najbardziej polecam, książki niestety są do ...
![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Szukam dobrego repetytorium z historii i WOS'u. Jakie polecacie?
Szukam dobrego repetytorium z historii i WOS'u. Matura czeka mnie w 2009, i już planuję zacząć naukę. Oba przedmioty zdaję na rozszerzeniu, co możecie polecić? Jakie wydawnictwo, tytuł etc.? Ważne są dla mnie również teksty źródłowe, zawarte w repetytorium.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam dobrego repetytorium z historii i WOS'u. Jakie polecacie?
Jest już podobny wątek, łączę je
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Sama chcialam zdawac z wos(ale ostatecznie zrezygnowalam)i wiele osob polecalo mi z wosu repetytorium OPERONU, tylko z tego co wiem jest to jedno z najdrozszych.
Gratuluje motywacji, ja mature mam w tym roku, a jeszcze nie zaczelam sie tak na prawde uczyc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja sie uczylam do matury z repetytorium Operonu, tylko ze z bilogii, bylo bardzo dobre, takie zwiezle ale zawieralo wszystko co bylo potrzebne, przejrzyście napisane, poza tym 80% wykresow, mapek itp. na arkuszach maturalnych jest zaczerpniete wlasnie z wydawnictwa Operon, wiec warto uczyc sie na nich.
Przypomnialo mi sie ze moje kolezanki zamawialy sobie te repetytoria do WOS'u i historii wlasnie, tez sobie je chwalily. A ksiazki nazywaja sie vademecum z historii, vademecum z wos'u, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
Jesli chodzi o historię to najwięcej skorzystałam z dwóch pozycji - Marek Borucki "Historia Polski do 2005" i "Historia powszechna do 2004 roku" obydwie wydawnictwa MADA. Fajnie napisane - niby skrótowo, ale rzetelnie. Uczyłam sie z nich i do matury i normalnie na zajęciach. Operon był całkiem całkiem ale te były lepsze dla mnie - nie same wykresy i tabele, ale normalnie napisana książka. Przyjemnie mi się czytało.
A WOS - podręcznik Operon, moja kochana pani profesor i pod sam koniec Vademecum Operonu, ale to tak raczej, żeby nie mieć wyrzutów sumienia... EDIT - co do wypowiedzi powyżej - te mapki i wykresy są nie z samego Operonu tylko raczej z PWN. Poza tym większości materiału najlepiej się uczyć przy testach maturalnych i to w nie bym radziła inwestować - nie tylko te na dany rok ale i wcześniejsze, kserować i zdobywac co się da, bo im więcej testów, tym lepiej... Edytowane przez marago Czas edycji: 2008-01-06 o 16:43 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Do dziewczyn które mają vademecum z wosu z Operonu: co jest na dołączonej płycie? Czy jest ten materiał co w książce czy może jakieś dodatkowe testy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Vademecum z wosu mogę polecić z ręką na sercu. Ucząc się z niego rozwiązując testy, zdałam ten przedmiot na 82%, więc oceńcie same, czy to dla Was wystarczający wynik. Dodam, że naukę rozpoczęłam na jakiś miesiąc przed egzaminem
![]() Na płycie są głównie dodatkowe arkusze i materiały z CKE (poradniki, np. jak skutecznie zarządzać swoim czasem) Historia za to mi nie odpowiadała, ten układ według tematów, a nie chronologicznie...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:36.