matura z wosu i historii - polecane vademeca - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-12-07, 18:59   #1
*Sweety*
Rozeznanie

GG do *Sweety*

matura z wosu i historii - polecane vademeca

Hej

Moja koleżanka zdaje maturę z historii i wosu [rozszerzenia] w przyszłym roku i w jej imieniu chciałabym dowiedzieć się od was czy
vademecum historia i vademecum wos z wyd. operon są warte kupienia i czy są na tyle dobre aby przygotować się z nich do matury?
A więc co o nich sądzicie?
Mam jeszcze pytanie do studentek kierunków humanistycznych a konkretnie interesują ja prawo, administracja, psychologia i socjologia (co do uczelni to przede wszystkim interesuje ją Uniwersytet Gdański) czy mogłybyście mi powiedzieć ile miałyście pkt [na możliwą sumę], które pozwoliły dostać się wam na wasze wymarzone studia?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi...
Pozdrawiam

*Sweety* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 19:16   #2
anestet-ka
Wtajemniczenie

Dot.: matura z wosu i historii - polecane vademeca

Osobiście Operonu nie polecam, nie podobają mi się strasznie te książki, są chaotyczne.

Polecam za to "Historia. Repetytorium dla kandydatów na studia prawnicze, administracyjne, politologiczne, historyczne i socjologiczne", Marek Chmaj, Wojciech Sokół, Janusz Wrona; Oficyna wydawnicza Branta. Kosztuje coś koło 50 zł.

Do matury można się z tego naprawdę dobrze przygotować. Później, na studiach administracjno- prawniczych, również się przyda.

Co do punktów, to już nie pomogę.
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 19:28   #3
*Sweety*
Rozeznanie

GG do *Sweety*

A czy mogłabyś mi powiedzieć czy owe vademecum zawiera tylko sam tekst, czy może posiada mapy, schematy, ilustracje, reprodukcje obrazów itp. Na temat podrecznikow z operonu tez nie mam dobrego zdania niestety, ale myslalam ze skoro vademeca tego wydawnictwa na pierwszy rzut oka wyglądaja przyzwoicie to moze chociaz to dopracowali ;/ bo zauważyłam własnie, że zawierają dużo map, zdjęć i schematów
Czekam na dalsze odpowiedzi
I bardzo dziękuję za radę anestet-ko

Stary 2007-12-07, 19:29   #4
mango bzik
Zadomowienie

www.wiw.pl/historia/
A taka stronka ?
mango bzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 19:44   #5
anestet-ka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez *Sweety* Pokaż wiadomość
A czy mogłabyś mi powiedzieć czy owe vademecum zawiera tylko sam tekst, czy może posiada mapy, schematy, ilustracje, reprodukcje obrazów itp. Na temat podrecznikow z operonu tez nie mam dobrego zdania niestety, ale myslalam ze skoro vademeca tego wydawnictwa na pierwszy rzut oka wyglądaja przyzwoicie to moze chociaz to dopracowali ;/ bo zauważyłam własnie, że zawierają dużo map, zdjęć i schematów
Czekam na dalsze odpowiedzi
I bardzo dziękuję za radę anestet-ko
I tu jest właśnie jedyny minus- brak map i zdjęć. Wydaje mi się, że z tej samej serii są jeszcze jakieś zeszyty z mapami, czy coś takiego, ale nie jestem pewna.
W każdym bądź razie, moim zdaniem do map lepiej kupić jakąś oddzielną pozycję, gdzie będzie ich więcej i będą do nich zadanka i pytania. W jednej książce ciężko wszystko zawrzeć, musiałaby być 3 razy grubsza i droższa
anestet-ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 20:23   #6
_magdzia_
BAN stały

A ja szczerze polecam vademecum z historii i wosu operonu NIe wiem jak mogą być chaotyczne skoro w historii ułożone jest wszystko chronologicznie a w wosie rozdziały są rozmieszczone tak jak w większości podręczników
Dodatkowym plusem historii jest to że mają dużo rysunków, map, zdjęć a jak wiadomo na historii wszystko mogą Ci dać
Z operonu polecam również testy maturalne
_magdzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 22:11   #7
wywloczka
Zakorzenienie

Zdaję w tym roku maturę z wosu... Posiadam vademekum... bardzo fajne... mi się podoba Dużo informacji... w sumie uczę się tylko z tego... Nasz prof. poleca zarówno z wosu jak i z historii

Całkiem optymistycznie. Mimo, pomimo i wbrew...

Po prostu WŁÓKI

wywloczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-12-08, 09:38   #8
Voirrey
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anestet-ka Pokaż wiadomość
Osobiście Operonu nie polecam, nie podobają mi się strasznie te książki, są chaotyczne.

Polecam za to "Historia. Repetytorium dla kandydatów na studia prawnicze, administracyjne, politologiczne, historyczne i socjologiczne", Marek Chmaj, Wojciech Sokół, Janusz Wrona; Oficyna wydawnicza Branta. Kosztuje coś koło 50 zł.
Podpisuje się pod tym obiema rękami. Sama się z niego przygotowywałam do matury dwa lata temu. Jeśli chodzi o mapy to polecam "Atlas historyczny świata" Polskiego Przedsiębiorstwa Wydawnictw Kartograficznych im. Eugeniusza Romera S.A. pod red. J. Wolskiego (jeśli koleżanka myślałaby w przyszłości o jakimś kierunku związanym z historią to będzie jak znalazł). A co do Operonu, to sprzedałam te książki jeszcze przed swoją maturąi przerzuciłam się na stare wydanie WSiPu, które zresztą polecałam już (chyba na Społecznościach) tegorocznym maturzystkom.
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-12, 14:35   #9
wywloczka
Zakorzenienie

"Vademecum maturalne" z wosu jest o tyle dobre, że pracuje nad nim Pan Benedykt Wojcieszak, a on układa testy maturalne... Więc chyba warto...

Całkiem optymistycznie. Mimo, pomimo i wbrew...

Po prostu WŁÓKI

wywloczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-12, 15:22   #10
kendra_x
Raczkowanie

ja mam operona i jestem zadowolona
Stary 2007-12-12, 17:52   #11
*Sweety*
Rozeznanie

GG do *Sweety*

Dziękuję za odpowiedzi w imieniu Koleżanki

Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-12, 17:56   #12
marago
Rozeznanie

GG do marago

Ja miałam do czynienia i z podręcznikami i z vademecum z Operonu i jest ono niewspółmiernie lepsze niż zwykłe ksiązki do przedmiotu - są bardzo dobre do usystematyzowania wiedzy, ale raczej tylko do tego. Trzeba mieć zaplecze z innych podręczników, choćby samego Operonu.
Chociaz nawet podreczniki Operon nie były takie złe - mature na nich zdałam i to nieźle nawet
marago jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-27, 20:12   #13
CoolGirlCool
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez marago Pokaż wiadomość
Ja miałam do czynienia i z podręcznikami i z vademecum z Operonu i jest ono niewspółmiernie lepsze niż zwykłe ksiązki do przedmiotu - są bardzo dobre do usystematyzowania wiedzy, ale raczej tylko do tego. Trzeba mieć zaplecze z innych podręczników, choćby samego Operonu.
Chociaz nawet podreczniki Operon nie były takie złe - mature na nich zdałam i to nieźle nawet
Marago a czymoglabyś się pochwalić na ile zdalas mature? i jezeli mozna wiedziec to gdzie studiujesZ? ) [zdawalas z historii i wosu? rozszerzenia? ] z góry dziękuję za odp
CoolGirlCool jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-28, 15:38   #14
marago
Rozeznanie

GG do marago

Cytat:
Napisane przez CoolGirlCool Pokaż wiadomość
Marago a czymoglabyś się pochwalić na ile zdalas mature? i jezeli mozna wiedziec to gdzie studiujesZ? ) [zdawalas z historii i wosu? rozszerzenia? ] z góry dziękuję za odp
Zdawałam rozszerzony i wos i historię, chociaz teraz uważam, że niepotrzebnie, bo to sie zwyczajnie przy rekrutacji na studia nie opłaca. Studiuję na UMCS-ie stosunki miedzynaorodowe. A matura - historia 78, wos 80 procent
Stary 2007-12-28, 18:56   #15
tutaj
Zakorzenienie

polecam vademecum Operonu z wosu, jest naprawdę bardzo fajne.
Z historii raczej odradzam, co z tego ze wiele obrazów i map jęsli informacje są raczej elementarne? Polecam (oprocz ksiażek ktore kolezanka ma), notatki z lekcji M. Ciejki.

Zresztą, mozemy sie produkować a i tak wszystko zależy od sposobu nauki. ja np lubię czytać ksiązki z historii całymi rozdziałami, lepiej wtedy zapamiętuję niż uczyć się z tabel czy wykresów
Stary 2007-12-29, 12:05   #16
nANcY:*
Zadomowienie

też mysle nad zakupieniem takiego.
nasza babka od histy sugerowała nam operon. w sumie przeglądalam je, jest tam wszystko chronologicznie. no ale na samym vademecum polegać nie można,wiadomo sluzy do utrwalenia bardziej.

Be happy. It drives people crazy.
nANcY:* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-29, 19:11   #17
Cloveer
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *Sweety* Pokaż wiadomość
Hej

Moja koleżanka zdaje maturę z historii i wosu [rozszerzenia] w przyszłym roku i w jej imieniu chciałabym dowiedzieć się od was czy
vademecum historia i vademecum wos z wyd. operon są warte kupienia i czy są na tyle dobre aby przygotować się z nich do matury?
A więc co o nich sądzicie?
Ja zdawałam maturę z WOSu w tym roku i właśnie przygotowywałam się z vademecum z operonu i jak dla mnie jest ono fantastyczne, wszystkie informacje zawarte w książce są bardzo czytelnie przedstawione i łatwe do przyswojenia
Stary 2007-12-29, 19:21   #18
Pachnąca_trawą
Zadomowienie

jeśli chodzi o repetytorium historyczne operon to jak najbardziej polecam, książki niestety są do ...
Stary 2008-01-06, 16:18   #19
gamaa
Zakorzenienie

Szukam dobrego repetytorium z historii i WOS'u. Jakie polecacie?

Szukam dobrego repetytorium z historii i WOS'u. Matura czeka mnie w 2009, i już planuję zacząć naukę. Oba przedmioty zdaję na rozszerzeniu, co możecie polecić? Jakie wydawnictwo, tytuł etc.? Ważne są dla mnie również teksty źródłowe, zawarte w repetytorium.
Stary 2008-01-06, 16:33   #20
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo
Dot.: Szukam dobrego repetytorium z historii i WOS'u. Jakie polecacie?

Jest już podobny wątek, łączę je
Stary 2008-01-06, 16:33   #21
nAtaL!a
Zakorzenienie

Sama chcialam zdawac z wos(ale ostatecznie zrezygnowalam)i wiele osob polecalo mi z wosu repetytorium OPERONU, tylko z tego co wiem jest to jedno z najdrozszych.
Gratuluje motywacji, ja mature mam w tym roku, a jeszcze nie zaczelam sie tak na prawde uczyc.
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 16:38   #22
Aśkun19
Raczkowanie

Ja sie uczylam do matury z repetytorium Operonu, tylko ze z bilogii, bylo bardzo dobre, takie zwiezle ale zawieralo wszystko co bylo potrzebne, przejrzyście napisane, poza tym 80% wykresow, mapek itp. na arkuszach maturalnych jest zaczerpniete wlasnie z wydawnictwa Operon, wiec warto uczyc sie na nich.

Przypomnialo mi sie ze moje kolezanki zamawialy sobie te repetytoria do WOS'u i historii wlasnie, tez sobie je chwalily. A ksiazki nazywaja sie vademecum z historii, vademecum z wos'u, itd.
Aśkun19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-06, 16:40   #23
marago
Rozeznanie

GG do marago

Jesli chodzi o historię to najwięcej skorzystałam z dwóch pozycji - Marek Borucki "Historia Polski do 2005" i "Historia powszechna do 2004 roku" obydwie wydawnictwa MADA. Fajnie napisane - niby skrótowo, ale rzetelnie. Uczyłam sie z nich i do matury i normalnie na zajęciach. Operon był całkiem całkiem ale te były lepsze dla mnie - nie same wykresy i tabele, ale normalnie napisana książka. Przyjemnie mi się czytało.

A WOS - podręcznik Operon, moja kochana pani profesor i pod sam koniec Vademecum Operonu, ale to tak raczej, żeby nie mieć wyrzutów sumienia...

EDIT - co do wypowiedzi powyżej - te mapki i wykresy są nie z samego Operonu tylko raczej z PWN. Poza tym większości materiału najlepiej się uczyć przy testach maturalnych i to w nie bym radziła inwestować - nie tylko te na dany rok ale i wcześniejsze, kserować i zdobywac co się da, bo im więcej testów, tym lepiej...

Edytowane przez marago
Czas edycji: 2008-01-06 o 16:43 Powód: dopisek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-29, 13:40   #24
kate1991
Wtajemniczenie

Do dziewczyn które mają vademecum z wosu z Operonu: co jest na dołączonej płycie? Czy jest ten materiał co w książce czy może jakieś dodatkowe testy?
kate1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-29, 14:55   #25
zakochana w sloncu
Raczkowanie

Vademecum z wosu mogę polecić z ręką na sercu. Ucząc się z niego rozwiązując testy, zdałam ten przedmiot na 82%, więc oceńcie same, czy to dla Was wystarczający wynik. Dodam, że naukę rozpoczęłam na jakiś miesiąc przed egzaminem Nie jestem z tego dumna.
Na płycie są głównie dodatkowe arkusze i materiały z CKE (poradniki, np. jak skutecznie zarządzać swoim czasem)
Historia za to mi nie odpowiadała, ten układ według tematów, a nie chronologicznie...

51.5 (9.06.)
cel 1.: 49
cel 2.: 47
cel 3.: 45
zakochana w sloncu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości