|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
usuwanie znamion - czy konieczna szczepionka?
Dzień dobry wszystkim,
Mam taki problem: niedługo będę miała usuwane znamię na brzuchu. Zastanawiam się, czy konieczne jest jakieś specjalne przygotowanie się do tego zabiegu, np. wykonanie szczepionki przeciw WZW czy czegoś innego? Dodam, że moja dermatolog stwierdziła, że nic nie trzeba robić. Mnie jednak trochę to niepokoi, bo czytałam gdzieś, że zaleca się zrobienie szczepionki, szczególnie przeciwko WZW. Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawia serdecznie http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif K. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: usuwanie znamion - czy konieczna szczepionka?
Przeciwko WZW typu B warto się zaszczepić, choby z powodu narażenia na zakażenie w innych warunkach (dentysta, kosmetyczka, nawet fryzjer). Nie jest to konieczne do zabiegu. Nie wychodzimy przecież z założenia, że narzędzia nie są dobrze wysterylizowane. Oprócz WZW typu B można być narażonym na inne zakażenia np. WZW typu C na które nie ma jeszcze szczepionek, więc konieczna jest pewność, że ryzyko zakażenia nie istnieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Re: usuwanie znamion - czy konieczna szczepionka?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam K. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:23.