Protesty na świecie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-17, 21:49   #1
TmargoT
Zakorzenienie

Lightbulb

Protesty na świecie

do czego doprowadzą protesty?
przeciwko czemu ludzie prostestują?
czy to ma jakis sens?
co dalej...

Cytat:
Ulicami Warszawy przeszedł marsz "Oburzonych". Brało w nim udział nie więcej niż 200 osób. Nieśli transparenty "Stop tyranii rynku" i "Kapitalizm nie działa". Trasa prowadziła obok Ministerstwa Finansów, Narodowego Banku Polskiego pod Giełdy Papierów Wartościowych. Podobne demonstracje odbywają się dzisiaj w ponad 950 miastach w 82 krajach, m.in. w Madrycie, Brukseli, Nowym Jorku, Hongkongu, Tokio jako wyraz niezadowolenia obywateli dotyczącego bezrobocia, nierówności i cięć budżetowych.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos..._na_calym.html

Cytat:
Masowe protesty we Włoszech i Hiszpanii. Wcześniejsze zamieszki we francuskich miastach i w Londynie, oraz regularne walki uliczne w największych miastach Grecji

Kryzys finansowy się pogłębia i nic nie wskazuje na to, abyśmy uchronili się przed największą zapaścią finansowa w historii.

Rosnące niezadowolenie społeczeństw Europy oraz coraz bardziej drakońskie decyzje rządów europejskich, mogą już niedługo doprowadzić do prawdziwego chaosu na naszym kontynencie. Wydaje się, że politycy tylko na to czekają, aby mieć pretekst do zaprowadzenia nowego porządku w Europie (Federalna Europa, albo jak kto woli Stany Zjednoczone Europy), już teraz grożąc swoim obywatelom wojną na naszym kontynencie. A kto niby z kim miałby walczyć ? Narody nie chcą wojny. To politycy, na zlecenie stojących za nimi elit, wywołują wojny.

Tylko świadome tych faktów społeczeństwa, mogą sprzeciwić się planom elit, chroniąc się jednocześnie od wojny i zniewolenia
Cytat:
Protesty "oburzonych" w Hiszpanii bez większych incydentów
Wczoraj, 16 października (06:26)
Setki tysięcy osób protestowały wczoraj w ponad 60 miastach całej Hiszpanii w ramach światowych manifestacji pod hasłem "Zjednoczeni dla Globalnej Zmiany". Największe demonstracje odbyły się w Madrycie i w Barcelonie. Nie odnotowano jednak większych incydentów.
http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news...tow,nId,365424

Cytat:
Protesty w USA. 170 aresztowanych. "To jest nasz plac Tahrir"
Niedziela, 16 października (20:10)
Ponad 170 osób aresztowano w nocy z soboty na niedzielę podczas protestów "Okupuj Chicago". Demonstracje inspirowane ruchem "Okupuj Wall Street" w Chicago trwają od 24 dni. W sobotę protestowało około 2 tysięcy osób.Do zatrzymań doszło w nocy po przemieszczeniu się protestujących z finansowej dzielnicy Chicago, gdzie mieści się oddział amerykańskiego banku centralnego (FED) i siedziby wielu korporacji, do położonego także w centrum Parku Granta. Protestujący rozbili tam kilkanaście namiotów z zamiarem spędzenia nocy.Protesty "Okupuj Chicago", odbywające się w finansowej dzielnicy miasta, rozpoczęły się ponad trzy tygodnie temu. Demonstrujący przeciwko bankierom i skutkom kryzysu, inspirowani nowojorskim ruchem "Okupuj Wall Street", od 24 dni manifestują przed siedzibą Rezerwy Federalnej w Chicago. Przeważnie w protestach bierze udział kilkaset osób.
http://fakty.interia.pl/swiat/news/p...plac,1708890,4

Cytat:
Rozpoczęły się pierwsze z wielu przewidzianych na ten tydzień strajków w Grecji przeciw działaniom oszczędnościowym rządu - podaje dpa. Strajkować będą m.in. marynarze, lekarze, taksówkarze, dziennikarze i pracownicy transportu miejskiego.

W poniedziałek zakłócony zostanie ruch morski między Grecją a Włochami - poinformował związek zawodowy marynarzy. Brak jakichkolwiek połączeń między miastem portowym Pireus a Wyspami Egejskimi zapowiedzieli z kolei przewoźnicy obsługujący promy.

Dziesiąty dzień z rzędu trwa strajk służb oczyszczania miasta, sprzeciwiających się zapowiadanym zwolnieniom i redukcji wynagrodzeń. Rezultat: góry niewywiezionych odpadków piętrzące się w niemal wszystkich już dzielnicach Aten, i to mimo wysiłków władz miejskich, które do wywozu nieczystości zatrudniły firmy prywatne. Sytuacja jest tak alarmująca, że burmistrz stolicy Jeorjos Kaminis poprosił, by wywozem śmieci zajęło się wojsko.
Cytat:
Protesty "oburzonych" przeciwko bankierom, finansistom i politykom, oskarżanym o zrujnowanie światowej gospodarki przetoczyły się przez ponad 900 miast świata. Podczas manifestacji włoskich "oburzonych" doszło w sobotę po południu do aktów wandalizmu w centrum Rzymu, którego ulicami przeszły tysiące demonstrantów. Manifestanci podpalili samochody, wybuchły starcia z policją.We Włoszech do szeregów pokojowo nastawionych demonstrantów przeniknęli chuligani i skrajni anarchiści, którzy na via Cavour oraz innych ulicach w centrum Wiecznego Miasta siali zniszczenie. Podpalali samochody, atakowali kijami i prętami witryny banków oraz sklepów. Rzucali butelkami i ładunkami wybuchowymi domowej roboty w kierunku policji. Zniszczone zostały biura ministerstwa obrony.W miasteczku Soria, w północnej Hiszpanii, ponad 350 osób przedstawiło "Drogę Krzyżową" na znak protestu przeciwko nadużyciom instytucji finansowych.

W Barcelonie kilkudziesięciu protestujących okupuje szpitale i niektóre wydziały uniwersytetu, aby zaprotestować przeciwko rządowym cięciom budżetowym na usługi zdrowotne i edukację publiczną. "Od oburzenia do działania. Nasze życie albo ich korzyści" - głoszą transparenty wywieszone przez protestujących.Na sobotę zwołany jest tutaj tzw. flash mob, czyli zbiorowe, spontaniczne wydarzenie, którym ma być "niemy krzyk". Uczestnicy protestów zakleją sobie usta nalepkami z wizerunkiem euro lub dolara.
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/...-w-rzymie.html

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-10-17 o 21:51
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 21:52   #2
Carame
Rozeznanie

Dot.: Protesty na świecie

To ja podrzucę jeszcze jeden artykuł na ten temat:
http://www.rp.pl/artykul/9133,733828...-oburzeni.html
Carame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 22:24   #3
Maniwa
Wtajemniczenie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Demonstracja
To najlepsza forma wyrażenia głosu ludu. A to jak wygląda, jak bardzo jest kontrowersyjna (czyli jaki % społeczeństwa ją popiera) i czemu służy, zależy oczywiście od tematu przewodniego manifestacji.
Czasem z zamieszania korzystają bandziory (patrz zamieszki w Londynie), czasem protest odnosi skutek, a czasem jest tylko pobożną prośbą młodzieży.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 22:48   #4
201604181004
Konto usunięte

No akurat w Hiszpanii to jest tragedia jeśli chodzi o przyszłość młodych ludzi, nie dziwię się że Włochy mają zryw by dać o sobie znać... A czy w Polsce jest przeciwko czemu protestować to nie wiem. Dobrze nie jest, ale na tle tego co się dzieje w Grecji i wymienionych krajach jesteśmy w nie aż tak złej sytuacji.

Ja tylko kojarzę że zaczęło się od protestów na Wall Street bodajże, przeciwko pogarszającym się warunkom życia, później poszła za tym Europa ale co się dzieje w Azji nie mam zielonego pojęcia. Ludzie się buntują bo za złe decyzje polityczne i ekonomiczne płacą z własnych kieszeni i w niektórych krajach naprawdę bardzo dotkliwie to odczuwają.

A protesty trwają i trwają w najlepsze, przecież manifestacje na Puerta del Sol odbyły się chyba już pół roku temu!

Cytat:
Nie czujemy się reprezentowani przez polityków, dążących jedynie do zdobycia władzy, którą i tak w dzisiejszych społeczeństwach sprawują korporacje finansowe. Politycy w większym stopniu reprezentują interesy ekonomiczne niż społeczne
I taka była myśl przewodnia wtedy.
Czy coś się da z tym zrobić to nie wiem, ale przy 45% bezrobociu wśród młodych osób sama wyszłabym na ulicę bo aż tak dramatyczna sytuacja sama z siebie nie wykiełkowała.
Akurat co do postulatów w Polsce z tego co słyszałam to brzmi to dość naiwnie.
A i tak mi się nasunęło - może tak ma wyglądać koniec świata stary kontynent spłonie podpalony przez młodych, syn wystąpi przeciwko ojcu itp

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
"Precz z bankami!", "Nie płacimy za wasz kryzys!", "Chcemy życia w dobrobycie!" i "Demokracja w ręce ludu"
Wiatr ze wschodu

201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-17, 23:25   #5
Romanaccia
Zakorzenienie

Wlochy obok Hiszpanii i Grecji maja najwyzszy procent bezrobocia w Europie ,ora najwieksza liczbe mlodych ludzi bez pracy i perspektyw,w Italii teraz o prace jest bardziej niz ciezko,zarobki sa niskie,a zycie drogie....

Wlosi buntuja sie rowniez przeciw rzadowi Berlusconiego,roznych glupin,niesprawiedliwym prawon (dotyczacym miedzy innymi studentow)

podczas ostatnich wydarzen w Rzymie,wandale i chuligani demolujacy wszystkco co napotkane na drodze to byli ludzie napuszczenie przez rzad,specjalnie do tego "przeszkoleni",zrobil i to zreszta nie pierwszy raz,w zeszlym roku i kilka miesiecy temu bylo to samo.

a ja jestem z nimi,ludzie powinni sie buntowac i walczyc o swoje,potrzebna jest jakas rewolucja !
Stary 2011-10-18, 08:18   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Czytałam, że głównie prawicowi publicyści są zdegustowani protestami naszych oburzonych, bo protestują uczniowie liceum imienia Jacka Kuronia, z czesnym wynoszącym 800 zł miesięcznie, a jeden z protestujących cytuje dzieła Marksa i Lenina. A na protest przyjechał też Ryszard Kalisz, normalnie przemieszczający się jaguarem
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 09:22   #7
201604190949
Konto usunięte

Ja za to jestem rozśmieszona naszymi protestującymi, którzy robią zadymę tylko dlatego, że jest okazja (a raczej usiłują robić) i jest to takie 'precz z preczem' jak to trafnie określiła moja koleżanka wizażanka.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-18, 19:11   #8
Aramintha
Wtajemniczenie

Jeżeli chodzi o protesty "Oburzonych" w Polsce to mam wrażenie, że to coś w rodzaju mody, wypada protestować i tyle. Te ich postulaty mało poważne są.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 19:23   #9
TmargoT
Zakorzenienie

ogólnie to jestem wstrząśnięta tymi protestami ,bo człowiek żyje we własnej skorupce nie zdając sobie całkowicie sprawy z powagi sytuacji .
ktoś tam,coś tam powiedział,ktoś coś zafałszował,gdzieś tam plajtują,ale dopóki "mnie to osobiście "nie dotyczy to nie widze problemu.
jednak jesli mowi coś jedna osoba to może kłamać,dwie to mogą się mylić,ale jeśli krzyczy wielu to chyba jest to prawda
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości