konto w banku ING - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-30, 15:19   #1
iffonka7
Zadomowienie

konto w banku ING

hej
Chciałabym usłyszeć wypowiedzi osób które mają konto w banku ING czy jesteście z niego zadowoleni? Ja chciałabym założyć konto Direct podobno jest całkowicie bezpłatne czy to prawda?

Jakie dokumenty będą potrzebne do założenia tego konta w oddziale i ile może to potrwać?

Czy muszę mieć tam stałe dochody? Czy np. przez 2 miesiące może leżeć tam 30 zł?
iffonka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 15:46   #2
BobLapwing
Przyczajenie

Dot.: konto w banku ING

Ja posiadam konto direct w ING i jestem bardzo zadowolony.
Jedyna opłata jest za kartę - 5zł, ale jeżeli w ciągu miesiąca zapłacisz kartą minimum 100zł(nie musi być jednorazowo) to jesteą zwolniona z tej opłaty.
Szybkie księgowanie przelewów, bezpłatne wypłaty ze wszystkich bankomatów.
Nie ma nic podchwytliwego oprócz tych 5 zł

Stan konta może być zerowy, tylko wtedy opłaty za kartę będą się sumować i na przykład po 2 miesiącach "posuchy" na koncie jak wpłacisz jakąś kwotę, to od razu potrącą Ci opłaty za korzystanie z karty.
BobLapwing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 16:00   #3
iffonka7
Zadomowienie

Dzięki

A te 100zł to może być tez przelew na konto czy tylko np. płatność w sklepie?
Bo szczerze to jakoś wątpię żebym płaciła w sklepie karta ( jakoś zawsze denerwują mnie ludzie którzy płacą karta ).
A gdybym tak np. przelała 100zł np. na konto TŻ i on po jakiś 2 dniach mi je z powrotem przelał myślicie że by się liczyło? trzeba umieć kombinować
A jak z tym zakładaniem konta w banku?
Stary 2010-06-30, 16:55   #4
Coma_
Zadomowienie

Liczy się tylko płatnośc kartą a nie przelew też polecam to konto! Poza tym możesz wypłacać z każdego bankomatu w PL bezpłatnie.
Ja zakładałam konto przez Internet, ale nie sądzę aby w banku długo z tym zeszło. Powinnaś mieć ze sobą dowód osobisty

Coma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 17:06   #5
iffonka7
Zadomowienie

może skusze się chociaż na płacenie za paliwo karta i akurat mi wyjdzie jakieś 100zł na miesiąc

bo tak ogólnie to 5zł trochę dużo

jutro lecę do banku zakładać konto
Stary 2010-06-30, 21:01   #6
krzysiek89
Raczkowanie

Ja również mogę Ci polecić kontro Direct w ING Banku Śląskim. Co prawda konto mam od niedawna (od ponad miesiąca), ale jestem bardzo zadowolony.
Potwierdzam - opłata za kartę wynosi 5 złotych, gdy nie zapłaci się kartą na sumę minimum 100 złotych, ale wg mnie 5 złotych to nie majątek a na pewno będą okresy, że spokojnie zapłacisz kartą za te 100 złotych.

Ja zakładałem konto w oddziale i powiem Ci szczerze, że trochę mi z tym zeszło, około 15-20 minut, ale jest w tym też troszkę mojej winy, bo pytałem o wszystko dokładnie, o opłaty itd. I Pan który mnie obsługiwał wszystko pięknie mi tłumaczył...

I miałem ze sobą tylko dowód osobisty.

Kasy na koncie nie musisz mieć cały czas. Wiem, że po 6 miesiącach regularnych wpłat na konto, jesteś traktowana jako stały klient i podobno mają jakieś promocję dla Ciebie. Ale tego dokładnie nie wiem, bo tak jak pisałem mam konto od niedawna.
krzysiek89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 21:59   #7
napoli
Rozeznanie

Rowniez dolacze do grona zadowolony osob z ING.
Ja mam konto Direct- chwale sobie mozliwosc wybierania pieniedzy gdziekolwiek, do tego zero oplat za cokolwiek, bo i tak place karta.
Mam rowniez konto walutowe w ING, rowniez jestem zadowolona.

Czas, to do 30min. Przedkladasz tylko dowod osobisty i wsio.
Czy jestem naiwna, a może dziecinna.
Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą.
Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..."
napoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-30, 22:19   #8
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krzysiek89 Pokaż wiadomość
Wiem, że po 6 miesiącach regularnych wpłat na konto, jesteś traktowana jako stały klient i podobno mają jakieś promocję dla Ciebie. Ale tego dokładnie nie wiem, bo tak jak pisałem mam konto od niedawna.
Ta "promocja" to propozycja pożyczki gotówkowej

Stary 2010-07-01, 12:29   #9
iffonka7
Zadomowienie

Już mam konto

A czy ktoś może wie od którego dnia miesiąca do które należy zapłacić te 100 zł karta żeby nie było trzeba płacić 5zł?

Ja wybrałam kartę maestro paypass (zbliżeniową). Czy myślicie że to dobry wybór? Czy moge normalnie płacic nia w każdym sklepie nawet tym który obsługuje normalne karty?
Stary 2010-07-01, 18:44   #10
krzysiek89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Ta "promocja" to propozycja pożyczki gotówkowej

Aaa bardzoo możliwe

---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość
Już mam konto

A czy ktoś może wie od którego dnia miesiąca do które należy zapłacić te 100 zł karta żeby nie było trzeba płacić 5zł?

Ja wybrałam kartę maestro paypass (zbliżeniową). Czy myślicie że to dobry wybór? Czy moge normalnie płacic nia w każdym sklepie nawet tym który obsługuje normalne karty?

Jeśli chodzi o te 5 złotych to wiem, że istnieje jakiś okres rozliczeniowy i rozpoczyna się on chyba od 29 dnia każdego miesiąca. Pewien nie jestem. Zobacz sobie na stronie ING, ale wydaję mi się, że jest to 28 lub 29 dzień miesiąca. I od tego dnia, do 29 dnia kolejnego miesiąca musisz zapłacić kartą za tą minimalną kwotę.

Ja też mam kartę maestro zbliżeniową i uważam, że to bardzo dobry wybór.
Oczywiście, możesz nią płacić w każdym sklepie który posiada... no to coś do obsługi kart wiesz o co chodzi.
Dodatkowo możesz dokonywać transakcje zbliżeniowe, jednorazowo za kwotę chyba 50 złotych... podobno te transakcję zbliżeniowe można dokonywać w empiku, mc donalds, w sklepach żabka... i jeszcze jakiś tam kilku punktach.

AKTUALIZACJA ze strony ING
Opłata jest pobierana jeżeli brak transakcji bezgotówkowych na kwotę: minimum 100 zł dokonanych kartą debetową wydaną do rachunku i rozliczonych przez Bank w okresie miesiąca liczonego od 29. dnia danego miesiąca do 28. dnia kolejnego miesiąca.

Edytowane przez krzysiek89
Czas edycji: 2010-07-01 o 19:26
Stary 2010-07-01, 19:35   #11
iffonka7
Zadomowienie

dzięki wielkie krzysiek89

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-01, 19:49   #12
krzysiek89
Raczkowanie

Nie ma za co
Stary 2010-07-01, 20:26   #13
Kasiulka22
Zakorzenienie

A czy są jakieś opłaty przy wpłacaniu gotówki (na swoje konto) w placówce banku? też zaczęłam się zastanawiać nad tym kontem

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-01, 21:07   #14
napoli
Rozeznanie

Cytat:
A czy są jakieś opłaty przy wpłacaniu gotówki (na swoje konto) w placówce banku? też zaczęłam się zastanawiać nad tym kontem
Akurat ING ma idealne rozwiazanie- wplatomaty.
Nie stoisz w kolejce, nie czekasz, tylko idziesz do wplatomatu i korzystasz do woli.
Ja odkad mam konto w INg korzystam tylko z takiej opcji wplacania pieniedzy na swoje konto.
Stary 2010-07-01, 21:12   #15
krzysiek89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość

Jeśli przez placówkę banku masz na myśli wpłacanie kasy w "okienku" - to tak, są opłaty. Opłata wynosi dokładnie 9 złotych.
"Opłata pobierana jest na koniec okresu rozliczeniowego z rachunku, na który dokonywana jest wpłata gotówkowa. Okres rozliczeniowy liczony jest od 29 dnia danego miesiąca kalendarzowego do 28 dnia kolejnego miesiąca kalendarzowego". To ze strony ING

Ale... w wielu placówkach banku ING jest wpłatomat i wpłacasz kasę bez żadnych opłat. Szybko, sprawnie... kasa od razu księgowana na koncie, a to bardzo ważne.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
Napisane przez napoli Pokaż wiadomość
Akurat ING ma idealne rozwiazanie- wplatomaty.
Nie stoisz w kolejce, nie czekasz, tylko idziesz do wplatomatu i korzystasz do woli.
Ja odkad mam konto w INg korzystam tylko z takiej opcji wplacania pieniedzy na swoje konto.

No właśnie, dokładnie
Też korzystam z tej formy wpłacania pieniędzy na konto.
Stary 2010-07-01, 21:58   #16
Coma_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Tak jak powiedziano wyżej.

Taka jest właśnie idea konta Direct - aby nie tworzyć kolejek w placówkach, mamy prefencyjne warunki (wszystkie bankomaty gratis i dość małe opłaty za konto, a dla płacących kartą zerowe) ale coś za coś.

Czytaj: Direct = bankomaty, wpłatomaty, Internet
placówki niet

Stary 2010-07-01, 22:12   #17
iffonka7
Zadomowienie

Cytat:
z tego co zauważyłam to u mnie nie raz dłuższa kolejka jest do wpłatomatu niż do kasy
Stary 2010-07-01, 22:19   #18
napoli
Rozeznanie

Cytat:
z tego co zauważyłam to u mnie nie raz dłuższa kolejka jest do wpłatomatu niż do kasy
To trzeba tak cichaczem, najepiej w nocy wpłacać te nasze zaoszczedzone pieniadze
Stary 2010-07-02, 00:32   #19
Coccinelle_
Przyczajenie

Witam! ja również wczoraj założyłam konto Direct (swoją drogą jak to wymawiać, z angielskim akcentem czy niemieckim? ) i tak sie zastanawiam, poniewaz przez pol roku maja mi regularnie wplywac pieniazki na konto a pozniej juz się nie zapowiada na jakies regularne wplaty i w zwiazku z tym jak to bedzie wygladalo? czy beda pobierane jakies pieniazki albo czy nie zrobi sie jakis debet jesli konto bedzie ciagle "puste"? dziekuje i pozdrawiam
Coccinelle_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-02, 11:05   #20
iffonka7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Coccinelle_ Pokaż wiadomość
Witam! ja również wczoraj założyłam konto Direct (swoją drogą jak to wymawiać, z angielskim akcentem czy niemieckim? ) i tak sie zastanawiam, poniewaz przez pol roku maja mi regularnie wplywac pieniazki na konto a pozniej juz się nie zapowiada na jakies regularne wplaty i w zwiazku z tym jak to bedzie wygladalo? czy beda pobierane jakies pieniazki albo czy nie zrobi sie jakis debet jesli konto bedzie ciagle "puste"? dziekuje i pozdrawiam

BobLapwing już o tym pisała w tym wątku

Cytat:
Napisane przez BobLapwing Pokaż wiadomość
Stan konta może być zerowy, tylko wtedy opłaty za kartę będą się sumować i na przykład po 2 miesiącach "posuchy" na koncie jak wpłacisz jakąś kwotę, to od razu potrącą Ci opłaty za korzystanie z karty.

Po jakim czasie otrzymaliście karte niby 2 tygodnie ale myślicie że jest szansa na to żeby przyszła wcześniej?
Stary 2010-07-02, 11:10   #21
Kasiulka22
Zakorzenienie

Dziękuję za odpowiedzi, dziś aktywowałam konto teraz czekam na kartę, pani powiedziała że do 2 tygodni ale myślę ze będzie wcześniej staram się być optymiastką więc nastawię się na przyszły tydzień

Kto już aktywowałam w internecie i hula tylko pieniążki muszę wpłacić

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-02, 14:57   #22
napoli
Rozeznanie

Cytat:
(swoją drogą jak to wymawiać, z angielskim akcentem czy niemieckim? )
z holenderskim

Cytat:
Po jakim czasie otrzymaliście karte niby 2 tygodnie ale myślicie że jest szansa na to żeby przyszła wcześniej?
Mi przyszla po 5dniach, tez zalezalo mi na trybie pilnym , bo po tygodniu od zalozenia konta wyjezdzalam, ale udalo sie spokojnie
Stary 2010-07-02, 15:56   #23
Ninlil
Wtajemniczenie

Cytat:
Oprócz opłaty za kartę nie ma opłat.Piszę tutaj , ponieważ po zalogowaniu na stronie banku macie dwa konta ( direct i dodatkowe oszczędnosciowe OKO) strzeżcie sie tego drugiego konta. Niby darmowe, ale tylko pierwszy przelew jest darmowy, każdy kolejny to każdorazowo 10 zł. Nie warto... Kuszą nawet teraz promocją oszczędnościową,że pieniadze rosna sobie na tej lokacie, ale to pic na wodę.

Edytowane przez Ninlil
Czas edycji: 2010-07-02 o 15:58
Ninlil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-02, 17:55   #24
napoli
Rozeznanie

Cytat:
ponieważ po zalogowaniu na stronie banku macie dwa konta ( direct i dodatkowe oszczędnosciowe OKO) strzeżcie sie tego drugiego konta. Niby darmowe, ale tylko pierwszy przelew jest darmowy, każdy kolejny to każdorazowo 10 zł. Nie warto... Kuszą nawet teraz promocją oszczędnościową,że pieniadze rosna sobie na tej lokacie, ale to pic na wodę.
A jaki masz rodzaj tego OKO? Jest kilka rodzajow i pewnie stawki za cokolwiek sa rowniez zroznicowane.
I jak to mozliwe, ze jak piszesz- po zalogowaniu ma sie dwa konta?
Ja mam owszem dwa konta- direct i walutowe, a nie mam zadnego OKO, jak piszesz...
Stary 2010-07-02, 18:41   #25
krzysiek89
Raczkowanie

Cytat:
A jaki masz rodzaj tego OKO? Jest kilka rodzajow i pewnie stawki za cokolwiek sa rowniez zroznicowane.
I jak to mozliwe, ze jak piszesz- po zalogowaniu ma sie dwa konta?
Ja mam owszem dwa konta- direct i walutowe, a nie mam zadnego OKO, jak piszesz...

Ja również mam dwa konta po zalogowaniu - to zwykłe i OKO. Ty możesz go nie mieć, bo może po prostu go nie brałaś. Mi go zaproponowali i się zgodziłem.

---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:

Ja tam wymawiam z angielskim akcentem

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Coma_ Pokaż wiadomość
Tak jak powiedziano wyżej.

Taka jest właśnie idea konta Direct - aby nie tworzyć kolejek w placówkach, mamy prefencyjne warunki (wszystkie bankomaty gratis i dość małe opłaty za konto, a dla płacących kartą zerowe) ale coś za coś.

Czytaj: Direct = bankomaty, wpłatomaty, Internet
placówki niet

No dokładnie
To konto jest kontem idealnym dla osób, które dokonują transakcji przez internet, płacą kartą, a w ostateczności odwiedzają placówkę banku

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:
Napisane przez iffonka7 Pokaż wiadomość

Widocznie każdy woli wpłacić kasę w wpłatomacie, niż w okienku ale co się dziwić, skoro wpłatomat darmowy
U mnie też strasznie dużo ludzi przy wpłatomacie...
Stary 2010-07-02, 18:45   #26
Ninlil
Wtajemniczenie

Już wyjaśniam. Mam zwykłe indywidualne konto Direct ( tzw.oszczędnościowo-rozliczeniowe) . Po zalogowaniu się na stronie banku okazało się, że mam również tzw. indywidualny rachunek oszczędnościowy ( OKO-otwarty rachunek oszczędnościowy), który jak sie dowiedziałam jest w pakiecie do konta podstawowego i ma inny numer bankowy ( różni się dwoma pierwszymi i dwoma ostatnimi cyframi). Ten drugi rachunek ma służyć klientom do tego, zeby odkładali sobie tam nadwyżki pensji i sobie oszczędzali.

Sa dwa rodzaje OKO-zwykłe( to podstawowe które dają w pakiecie) oraz z wyższym oprocentowaniem, ale takie już trzeba wykupić.
Stawki:
1.)W jednym i drugim przypadku pierwsza wpłata na konto jest darmowa
2)Kolejny przelew zawsze płatny ( w zależnosci które to OKO-6 zł ( w moim przypadku) i 10 zł( w przypadku OKO wyżej oprocentowanego), chyba, że przelewamy sobie sami pieniądze przez internet z tego zwykłego konta na OKO.

Nie chciałam tego OKO, ale dostałam . Mają je też moi rodzice , którzy mają konta firmowe od dobrych 10 lat, nie jest to więc żadna bankowa nowość..

Krzysiek-ja się na nic nie zgadzałam. Dostałam je nawet o tym nie wiedząc.

Widze tylko jedno rozwiazanie dlaczego tak się dzieje, ze jedni mają to konto bez ich wiedzy a inni nie-moim zdaniem panie w banku nie informują klientów o tym, ze ci mają prawo wyboru i pakują to konto kazdemu kto o nim nie wie, bo dostają za to prowizje. Dlatego też proponuję, by przy otwieraniu zwykłego konta zapytać o OKO i dać sobie możliwość podjecia decyzji czy chce sie je mieć, czy nie

Edytowane przez Ninlil
Czas edycji: 2010-07-02 o 19:04
Stary 2010-07-02, 19:20   #27
krzysiek89
Raczkowanie

Bardzo możliwe, że masz rację.

Jak ja byłem w banku, to Pan mi powiedział, że mają Otwarte Konto Oszczędnościowe, można tam odkładać jakieś pieniądzę z tym że oprocentowanie bardzo małe.
Ja się na to zgodziłem.

Może jest to konto w "pakiecie" do konta Direct, albo serio wielu ludzi nie pytają o to, czy chcą mieć takie konto i wpychają je do konta Direct.

No najlepiej dokładnie zapytać w banku przy okazji zakładania konta
Stary 2010-07-02, 19:47   #28
napoli
Rozeznanie

No wlasnie tez to mi jest dziwnie, ze dali cos w pakiecie niby gratis, a stanowi to raczej dla kolezanki uciazliwosc, a nie pozytywne skutki. Ja na twoim miejscu poszlabym do banku to zlikiwdowac, skoro Ci tak to ciazy i przy okazji zapytac jakim cudem masz to w pakiecie, skoro nie zapytano cie nawet o zgode na posiadanie takiego konta... Ja jak zakladalam konto, to o nic takiego mnie nawet nie pytano, wiec pierwsze slysze o takim czyms, totez zapytalam
Stary 2010-07-02, 19:51   #29
krzysiek89
Raczkowanie

O bardzo dobry pomysł.
Idź do banku i zrezygnuj z tego OKO, jeśli go nie potrzebujesz. Przy okazji zapytaj jakim cudem masz coś, czego nie chciałaś.
Stary 2010-07-02, 20:05   #30
Ninlil
Wtajemniczenie

A zlikwiduję zlikwiduję!! Tym bardziej, że pracuję piętro nad bankiem Ostrzegam przed tym kontem nie tylko z powodu opłat. Ono po prostu nie ma sensu.

Sami pomyślcie - bank oferuje, ze pieniądze na OKO będą wzrastać o 3,25 lub 3,5 % w skali roku (w zależności od rodzaju OKO). Teraz nawet wprowadzili promocję, że przez okres wakacji będzie to wzrost o 5%.... I niech sobie rosną te pieniążki... Tyle, że co roku mamy inflację która jest wyższa niż to 5%, co oznacza, że nawet jeśli te pieniądze bedą wzrastały na naszym koncie, to ich wartość nabywcza i tak będzie maleć.Nie zarobimy nic - i jaki to ma sens? Powiedzcie mi tylko, że nie robią z klientów idiotów
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości