Brak mleka w piersiach - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-25, 15:45   #1
kasiczka0106
Raczkowanie

GG do kasiczka0106
Question

Brak mleka w piersiach

Czesc!

Jestem w ciazy i jestem bardzo ciekawa od czego zalezy brak mleka w piersiach po urodzeniu dziecka?
Slyszalam ze nie zalezy to od niczego, po prostu sie dzieje. Aczkolwiek nie moge w to uwierzyc, musi byc jakis powod, zle odzywianie, palenie etc??

Jestem bardzo ciekawa. Wiadomo powszechnie, ze naturalne matczyne mleczko jest lepsze i zdrowsze dla bobasa i nie chcialabym od malego karmic chemikaliami

Dziekuje za odp!

kasiczka0106 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 16:30   #2
dudipopka
kobieta za ladą

Dot.: Brak mleka w piersiach

ja nie wiem mi pokarm zanikł po 3 tygodniach--- palić nie paliłam(nigdy nie paliłam) zle sie odżywiać nie odżywiałam piersi duże.....zanikł i tyle co miałam zrobić??
i karmie chemikaliami jak to określiłaś a moje dziecko masie rewelacyjnie 2 razy miało tylko katarek
a ma rok.........
zobaczysz po urodzeniu-.może będze ci dane karmić piersią czego ci życze)

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 16:45   #3
kotek81
Zakorzenienie

pokarm najczęściej zanika przez złe (za rzadkie) przystawianie dziecka do piersi. Jeśli źle chwyta brodawkę to tylko mlaska, a nic nie je, a jak nie je to piersi nie produkują i kółko się zamyka... Mi wszyscy mówili, że raczej nie dam rady karmić, bo małe piersi, małe i do tego wklęsłe brodawki a ja się uparłam karmiłam z powodzeniem ponad rok czasu...
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-25, 17:13   #4
dzinek
Wtajemniczenie

warto rodzic SN bo akcja porodowa wyzwala hormony ktore aktywizuja piersi
Tak czy siak jesli nie masz pokarmu od razu po porodzie powinien sie on pojawic w ciagu kilku h ( warto przystawiac malucha nawet jesli nic nie leci bo ssanie tez wyzwala produkcje a pozatym dziala na niego uspokajajaco)

niestety na zanik pokarmu pozniej rzadko ma sie wplyw
wiadomo trzeba regularnie jesc
oprozniac piersi ( po nakarmieniu malucha odciagasz laktatorem to co zostalo z jednej i z drugiej piersi)
zatrzymac laktacje potrafi np silny stres, psychika ma tu ogromne znaczenie
dzinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 18:59   #5
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
warto rodzic SN bo akcja porodowa wyzwala hormony ktore aktywizuja piersi
Tak czy siak jesli nie masz pokarmu od razu po porodzie powinien sie on pojawic w ciagu kilku h ( warto przystawiac malucha nawet jesli nic nie leci bo ssanie tez wyzwala produkcje a pozatym dziala na niego uspokajajaco)

niestety na zanik pokarmu pozniej rzadko ma sie wplyw
wiadomo trzeba regularnie jesc
oprozniac piersi ( po nakarmieniu malucha odciagasz laktatorem to co zostalo z jednej i z drugiej piersi)
zatrzymac laktacje potrafi np silny stres, psychika ma tu ogromne znaczenie
no nie wiem czy trzeba po każdym nakarmieniu ściągać resztę....ja nie ściągam i nie ściągałam...karmię już 5 miesięcy i pokarmu mam mnóstwo....

Ale fakt....czasem to naprawdę nie zależy od niczego.SN "pomaga" w laktacji bo kobiety po CC nie zawsze mają pokarm....Także nie wiem czy możesz "zadbać" o to aby Twój maluch jadł Twoje mleczko

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 20:33   #6
Violette_24
Zakorzenienie

witam
fakt, poród przez cc opóżnia pojawienie sie laktacji, organizm nie ma czasu przygotowac sie hormonalnie, ja rodziłam przez cc, nie dosc ze nie miałam pokarmu to jeszcze piersi mam małe i brodawki płaskie, sutki malutkie, syn nie umiał sie przystawic, pokarm pojawil sie na 5 dobę ale ile wycierpiałąm przez ten czas tylko ja wiem....zalezało mi zeby karmic naturalnie dlatego na głowie stawałam zeby było ok...syn ma juz prawie rok, prawie wszystko juz je a ja ciagle karmie piersią
co sprawdzało sie umnie:
laktacje pobudzały u mnie:
soki bobofrut
duzo wody niegazowanej
czeste przystawianie syna do piersi-chciał cycka co 15 min, czasem co 30 min,
czeste karmienia w nocy-mój syn chciał co pół godziny wiec wyobrazcie sobie jak wyglądałam....
nakładki silikonowe na sutki-karmie przez nie od roku, bez nic nie karmiłabnym wcale
rosół!!!
po karmieniu jeszcze trochę zawsze ściągałam
ciepłe okłady na piersi przed karmieniem
herbatka na laktację humana

miałam mniej mleka kiedy:
byłam zmęczona, niewyspana, zestresowana, głodna-nie zawsze miałąm czas zeby zjesc, wiadomo jak jest...

to chyba tyle....
trzymam kciuki i zycze szczesliwego rozwiązania
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 07:23   #7
passionfruit
Zakorzenienie

ściągać resztę po karmieniu? Pierwsze słyszę, a karmie prawie pół roku...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 12:40   #8
ita83
Wtajemniczenie

pic bawarke -ponoc wspomaga produkcje mleczka....i wcale nie jest taka zla w smaku jak myslalam......
ita83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 12:52   #9
passionfruit
Zakorzenienie

ita, to kolejny przesąd z dawnych lat. Niby jak bawarka ma pomóc w produkcji mleka? Bo ma mleko? A krowa daje dużo mleka a je trawę...
Stary 2009-07-28, 15:00   #10
gucia6
Zakorzenienie

W sumie jeszcze nie karmilam, ale mam nadzieje, ze bedzie gdy corcia przyjdzie na swiat.
Ale z wiedzy ksiazkowej sa polecane rowniez ziolka pobudzajace laktacje, np: bazylia, anyz, kminek, koper wloski, lebiodka, lubczyk, majeranek, pokrzywa, dzika roza, skrzyp.
Osobiscie bede sprawdzac pozniej, czy to rzeczywiscie dziala
Stary 2009-07-28, 17:25   #11
Violette_24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
W sumie jeszcze nie karmilam, ale mam nadzieje, ze bedzie gdy corcia przyjdzie na swiat.
Ale z wiedzy ksiazkowej sa polecane rowniez ziolka pobudzajace laktacje, np: bazylia, anyz, kminek, koper wloski, lebiodka, lubczyk, majeranek, pokrzywa, dzika roza, skrzyp.
Osobiscie bede sprawdzac pozniej, czy to rzeczywiscie dziala

z tymi ziołami to bym osobiście nie eksperymentowała,lepiej zakupić gotową mieszankę specjalnie dla matek karmiących, a tak naprawde to te zioła nie pomagają w produkcji mleka, bardziej na psychikę działają, poprawiają smak mleka a to powoduje ze dziecko chętniej i dłużej ssie i właśnie TO pobudza laktację mój synek bardzo chętnie ssał kiedy piłam duzo nektaru bananowego, faktycznie mleko było bardzo słodkie ale wiadomo, dzieci są różne
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 22:13   #12
kasiczka0106
Raczkowanie

GG do kasiczka0106

Czyli jednak można pomóc przy produkcji mleczka To dobrze.

Każdy ma inne doświadczenia, ale przynajmniej istnieją sposoby, których warto spróbować, bo a nóż pomogą.

Oczywiście mam nadzieję, że problemów żadnych miała nie będę i stosować nic nie będę musiała
Stary 2009-07-29, 09:43   #13
ita83
Wtajemniczenie

nio ja tez nie sprawdzalam a co do bawarki to wszyscy mi ja poradzili - zaszkodzic nie zaszkodzi a moze jednak cos w tych staroswieckich przesadach jest......
ita83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 10:16   #14
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ita83 Pokaż wiadomość
nio ja tez nie sprawdzalam a co do bawarki to wszyscy mi ja poradzili - zaszkodzic nie zaszkodzi a moze jednak cos w tych staroswieckich przesadach jest......
W kazdym przesadzie jest ziarno prawdy
Stary 2009-07-30, 09:54   #15
301185
Rozeznanie

Rodziłam sn i nie miałam żadnych problemów z laktacją przez 18 m-cy, jednak przez cały ten okres musiałam nosić wkładki laktacyjne. Kiedy córeczka ssała z jednej piersi z drugiej tryskało mleko.
Przy cc często poród jest wyznaczony na określony termin , wtedy organizm może nie być przygotowany na produkcję laktacji. Moja znajoma po cc karmiła 9 m-cy, więc nie ma tutaj reguły. Wszystkie młode mamy, które znam po porodzie miały pokarm, jedynie po kilku tygodniach czy miesiącach miały problemy z laktacją.
301185 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 10:02   #16
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

2 razy miałam cc
i za kazdym razem dostałam dzieciaka o nakarmienia w czasie pierwszych dwóch godzin gdy leżałam na sali poperacyjnej

pierwsze dziecko karmiłam prawie trzy lata, mlody nie tolerował butelki

drugie tylko 4 mies.
studiowałam, wychodziłam z domu i musiałam przejśc na butelkę
a laktatorem nie dało się utrzymać laktacji
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 22:50   #17
martini_82
Przyczajenie

Hej,
Z tego co czytałam i uczą w szkole rodzenia, to mleka wytwarza zgodnie z prawem popytu i podaży tzn im większy popyt czyli im więcej dziecko ssie tym więcej się tego mleka wytwarza. Sama karmiąc nie raz tego doświadczyłam.
I nie ma przy tym znaczenia czy dużo i reguralnie jesz (ja na początku mało jadałam a miałam bardzo dużo pokarmu) i jakiej wielkości masz piersi. Ja przed i całą ciążę byłam płaska jak deska i trochę obawiałam się karmienia. No i początki było trudne Położna jak zobaczyła mnie usiłującą karmić zawołała drugą, żeby jej pokazać:"Ta Pani ma piersi jak kurczak" krzyknęła. Jak leżałam na boku było całkiem płasko i synek nie mógł złapać piersi.
Ważne jak już tu ktoś napisał, żeby prawidłowo karmić tzn dziecko musi dosyć głęboko wciągać pierś. Na początku piersi strasznie bolą - ja miałam całe rany i czasem płakałam z bólu podczas karmienia. Ale trzeba się przemęczyć i mimo bólu dostawiać dziecko często wtedy piersi szybciej przestaną być wrażliwe i wytworzy się pokarm.Potem jest już z górki)
Za to, produkcje i wypływanie pokarmu na pewno hamuje stres czy jakiś wstrząs psychiczny a czasem nawet smutek. Ale to sprawa bardzo indywidualna. Ja miałam straszną depresję po porodzie a miałam pokarm.
Co do odciągania: jak raz zaczniesz to praktykować to musisz robić cały czas bo pokarmu wytwarza się więcej niż dziecko potrzebuje. Ja tak robiłam na początku w nocy. Wstawałam i odciągałam bo dziecko rzadko się budziło. Potem przestałam i teraz w nocy jest tyle pokarmu ile dziecko chce zjeść a w dzień duuuuużo więcej) Pozdrawiam i życzę powodzenia w karmieniu!!
martini_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 12:11   #18
301185
Rozeznanie

Ból przy karmieniu piersią to sprawa indywidualna. Mnie nic nie bolało, nie miałam ranek, popękanych brodawek, zastoju, nie byłam ani razu ugryziona itp.

Edytowane przez 301185
Czas edycji: 2009-08-03 o 12:13
301185 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-26, 22:11   #19
kasiczka0106
Raczkowanie

GG do kasiczka0106

Na początku wydaje się to tak niesamowicie skomplikowane i wydaje mi się, że nie podołam, ale mam nadzieję, że to tylko takie obecne obawy i wszystko minie i będzie w porządku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-27, 08:47   #20
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez kasiczka0106 Pokaż wiadomość
Na początku wydaje się to tak niesamowicie skomplikowane i wydaje mi się, że nie podołam, ale mam nadzieję, że to tylko takie obecne obawy i wszystko minie i będzie w porządku
Fakt...jak pisała 301185 nie zawsze musi być ból itd. ale jednak przeważnie początku są bardzo trudne...bo ani dziecko nie umie ssać ładnie ani Ty nie umiesz dobrze przystawić dziecka do piersi ale to mija....później karmienie jest przyjemnością dla Was obojga I jeżeli bardzo chcesz karmić (a po wypowiedziach wnioskuję, że tak jest) to nie zrażaj się trudnymi początkami i "walcz"...jednak życzę Ci abyś problemów nie miała...ani z ilością pokarmu ani z przystawianiem dziecka

Maja
Stary 2009-08-27, 19:19   #21
kasiczka0106
Raczkowanie

GG do kasiczka0106

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Fakt...jak pisała 301185 nie zawsze musi być ból itd. ale jednak przeważnie początku są bardzo trudne...bo ani dziecko nie umie ssać ładnie ani Ty nie umiesz dobrze przystawić dziecka do piersi ale to mija....później karmienie jest przyjemnością dla Was obojga I jeżeli bardzo chcesz karmić (a po wypowiedziach wnioskuję, że tak jest) to nie zrażaj się trudnymi początkami i "walcz"...jednak życzę Ci abyś problemów nie miała...ani z ilością pokarmu ani z przystawianiem dziecka
Bardzo chciałabym karmić piersią, to również nie tylko zdrowsze (ponoć) pożywienie dla dziecka, ale również oszczędność dla rodziców, bo jednak mleczka kupne kosztują.

Początki ciąży miałam okrutne a i teraz zaczyna być ciężko, a jak już przejdę poród to chyba nic mnie nie zrazi, nawet bolesne karmienia! (dam radę!)
Stary 2009-08-27, 20:02   #22
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez kasiczka0106 Pokaż wiadomość
Bardzo chciałabym karmić piersią, to również nie tylko zdrowsze (ponoć) pożywienie dla dziecka, ale również oszczędność dla rodziców, bo jednak mleczka kupne kosztują.

Początki ciąży miałam okrutne a i teraz zaczyna być ciężko, a jak już przejdę poród to chyba nic mnie nie zrazi, nawet bolesne karmienia! (dam radę!)
ja rodziłam SN i łatwo nie było ale jednak karmienie bywa bolesne....Były momenty, że na samą myśl o tym ,że mam zaraz nakarmić synka napływały mi łzy...bo wiedziałam, że będzie ból....bywało też tak przez kilka dni, że on jadł a ja siedziałam i płakałam z bólu ale zniosłam to i potem już było wszystko OK...nawet teraz kiedy wyszedł mu już ząbek jest OK

Maja
Stary 2009-08-28, 14:06   #23
myszamonia
Przyczajenie

Hej, jestem mamą dwójki szkrabów czterolatki karmionej 2 lata z kawalkiem i siedmiomiesiecznej również na piersi karmionej. Z pierwszą córką początki mialam niełatwe ze wzgledu na budowe piersi sprzyjającą zastojom i zatykaniom kanalikow mlekowych (mam sporo włókniaczkow, które utrudniają droznośc kanalikow mlekowych) kapusta zawsze byla w lodowce i co jakis czas niestety odwiedzalam poradnie laktacyjną gdzie Panie odciągaly mi pokarm elektrycznym laktatorem gdy moja córka, która byla ogromnym obżartuchem nie dawala rady juz pic. Z drugą córeczką było znacznie łatwiej, oczywiście pojawiły mi się gorsze dni ale spokój i doswiadczenie robi swoje. Najwazniejsze jest nastawienie i pozytywne podejscie a wszystko sie uda. Musze dodać, że sporo się naczytałam w ciąży i nasłuchalam w szkole rodzenia co dało mi ogromnego powera na czas po porodzie. Polecam super książkę "Warto karmić piersią" Magdaleny Nehring-Gugulskiej (moja złota pozycja w temacie karmienia piersią) - malutka ale wyczerpuje temat do cna, kompendium wiedzy o karmieniu począwszy od porodu aż po odstawianie maluszka od piersi, również super lektura dla mam, które chcą karmić wyłącznie piersią bliźniaki. Książka napisana przez Panią pediatrę, która sama urodziła piątkę dzieci obecnie jest Międzynarodowym Konsultantem Laktacyjnym i sekretarzem Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią. W zasadzie jak zaczynałam karmić moja cała wiedza pochodziła właśnie z tej książki. W szpitalu na samym początku po porodzie pozwoliła mi na to aby uniknąć obolałych piersi ( są bardzo fajne opisy co jest najistotniejsze przy przystawianiu dzidzi i rysunki które dopełniają wszystkiego) Dużo pomocy i otuchy dodaje również "Piersią spoko" akurat w tej księgarni w której ja kupowałam obecnie jej nie ma ale wiem ze jest dostępna na stronce : http://wysylkowa.pl/ks838872.html, książka napisana również przez doświadczone małżeństwo.
Pozdrawiam i powodzenia
mama Marty i Igi
myszamonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-28, 18:54   #24
kasiczka0106
Raczkowanie

GG do kasiczka0106

Cytat:
Napisane przez myszamonia Pokaż wiadomość
Hej, jestem mamą dwójki szkrabów czterolatki karmionej 2 lata z kawalkiem i siedmiomiesiecznej również na piersi karmionej. Z pierwszą córką początki mialam niełatwe ze wzgledu na budowe piersi sprzyjającą zastojom i zatykaniom kanalikow mlekowych (mam sporo włókniaczkow, które utrudniają droznośc kanalikow mlekowych) kapusta zawsze byla w lodowce i co jakis czas niestety odwiedzalam poradnie laktacyjną gdzie Panie odciągaly mi pokarm elektrycznym laktatorem gdy moja córka, która byla ogromnym obżartuchem nie dawala rady juz pic. Z drugą córeczką było znacznie łatwiej, oczywiście pojawiły mi się gorsze dni ale spokój i doswiadczenie robi swoje. Najwazniejsze jest nastawienie i pozytywne podejscie a wszystko sie uda. Musze dodać, że sporo się naczytałam w ciąży i nasłuchalam w szkole rodzenia co dało mi ogromnego powera na czas po porodzie. Polecam super książkę "Warto karmić piersią" Magdaleny Nehring-Gugulskiej (moja złota pozycja w temacie karmienia piersią) - malutka ale wyczerpuje temat do cna, kompendium wiedzy o karmieniu począwszy od porodu aż po odstawianie maluszka od piersi, również super lektura dla mam, które chcą karmić wyłącznie piersią bliźniaki. Książka napisana przez Panią pediatrę, która sama urodziła piątkę dzieci obecnie jest Międzynarodowym Konsultantem Laktacyjnym i sekretarzem Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią. W zasadzie jak zaczynałam karmić moja cała wiedza pochodziła właśnie z tej książki. W szpitalu na samym początku po porodzie pozwoliła mi na to aby uniknąć obolałych piersi ( są bardzo fajne opisy co jest najistotniejsze przy przystawianiu dzidzi i rysunki które dopełniają wszystkiego) Dużo pomocy i otuchy dodaje również "Piersią spoko" akurat w tej księgarni w której ja kupowałam obecnie jej nie ma ale wiem ze jest dostępna na stronce : http://wysylkowa.pl/ks838872.html, książka napisana również przez doświadczone małżeństwo.
Pozdrawiam i powodzenia
mama Marty i Igi
Poszukam tej pierwszej książki w necie, ponieważ myślę, że troszeczkę nauko jak najbardziej przydałoby mi się.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości