|
Notka |
|
Forum eksperta marki Buscopan Żyjesz w stresie, nie masz czasu na właściwy posiłek, dokuczają Ci skurczowe bóle brzucha lub inne dokuczliwe dolegliwości w okolicach brzucha? Zasięgnij porady eksperta mgr inż. Anny Englisz – dietetyk z firmy Set Point, która przez miesiąc będzie odpowiadała na Wasze pytania. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy
Moje pytanie nie jest za bardzo związane z tematyką tego forum jednak skoro jest Pani dietetykiem prosiłabym bardzo Panią o poradę.Choruję na niedoczynność i zapalenie tarczycy. Niestety z tego powodu przytyłam i mam problem z ustaleniem diety, która pomogłaby mi w zrzuceniu kg. Nie mam możliwości skontaktowania się z dietetykiem, bo takich "prawdziwych" w moim mieście nie ma. Byłam raz i wizyta skończyła się wciskaniem jakiś koktajli , a pani doktor nawet nie powiedziała jakich produktów powinnam unikać a jakie wykorzystywać w ustawieniu diety. Mam 179 cm wzrostu, a moja waga osiągnęła prawie 90 kg. Staram się ruszać, ponieważ wiem że przy braniu leków ( zażywam Euthyrox) i stosowaniu diety powinno mi byc łatwiej zmniejszyć wage. Od endokrynologa wiem tyle, że powinna to być dieta lekkostrawna, oraz że powinnam chudnąć powoli i małą ilością kg żeby nie było efektu jojo. Bardzo prosze o porady, jakie powinnam produkty uwzględnić w diecie, jak komponowac posiłki, czego unikać.Mam 24 lata.
Edytowane przez podusia Czas edycji: 2009-09-10 o 21:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy
Podbijam temat. Mam podobny problem. Też jade na eutyroxie i nie mogę zrzucić wagi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Witam!
Niedoczynność tarczycy wymaga nie tylko leczenia farmakologicznego ale również właściwej diety i regularnej aktywności fizycznej. Postępowanie dietetyczne dotyczy głównie podwyższenia tempa przemiany materii, które przy tej chorobie ulega dużemu spowolnieniu. Osiągnięcie powyższego celu ułatwi wprowadzenie codziennej umiarkowanej aktywności fizycznej. ![]() Należy dążyć do uzyskania należnej masy ciała. Oprócz wysiłku fizycznego, powinna do tego posłużyć racjonalna dieta redukcyjna, oparta o węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym (pieczywo z pełnego ziarna, warzywa, otręby pszenne, makarony razowe), pełnowartościowe białko (jaja, chude mięsa, chude przetwory mleczne), najważniejsze kwasy tłuszczowe(ryby, oliwa) oraz dostarczająca w odpowiednich ilościach witamin i składników mineralnych (warzywa i owoce). Posiłki (5 razy dziennie) należy jeść bardzo regularnie, co 3-4 godziny, uzupełniając je dużą ilość płynów (wody i herbaty nie dosładzane cukrem) minimum 1,5 litra na dobę. ![]() Dieta dla każdej osoby z chorobami tarczycy powinna być ustalana indywidualnie. Pozdrawiam, Anna Englisz |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja też mam problem z wagą pośrednio związany z niedoczynnością tarczycy. Z tego co napisała pani dietetyk wynika, że dieta south beach może być skuteczna w mojej sytuacji. Co Pani myśli na temat tej diety?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
mnie bardzo pomogła dieta dr ewy dąbrowskiej w 4 tygodnie schudłam 8 kilo wróciły 2 kg wiem że to może za duzo na tak krótki okres czasu ale przy niedoczynności to wogóle cud że schudłam bo mogłam pić tylko wodę i wciąż moja waga stała w miejscu nie mówiąc juz o totalnej poprawie samopoczucia
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
Ja rowniez mam niedoczynnosc tarczycy i przewlekle zapalenie, biore euthyrix 50, robie badania co miesiac hormony sa w normie, na zapalenie biore selen i witaminy kwas foliowy. Nie mam nadwagi, wrecz przciwnie jestem szczupla: 165 cm i 50 kg, mam 25 lat czy w moim przypadku jest wskazana dieta?, czesto robie posilki z ryb, miesa, makaronu, czesto jadam brokuly, kalafior, ogorki zielone fasolke, nie pale, ale pijam kawe rozpuszczalna. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja także mam niedoczynność tarczycy - aktualnie biorę Letrox 75 - tzn. 1,5 tabletki pięćdziesiątki. Przy moim wieku to b. dużo. Miałam dietę 1100 kalorii i regularne ćwiczenia, lecz kiedy moje wyniki zaczęły się pogarszać pani doktor po prostu zrezygnowała z tego.
Grunt to dużo się ruszać i starać się ograniczać ilość jedzenia, no i jeść zdrowo - dużo warzyw i owoców. ...ta choroba jest moim koszmarem, naprawdę. |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:16.