|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 36
|
frytki?!
wczoraj lekarz zwrocil nam uwagę czy moje dziecko jada frytki i chipsy. Dał do przeczytania artykuł (z prasy medycznej) ja zamieszczam z sieci podobny bo jadlam frytki i moje dzieci też
Rakotwórczy akrylamid we frytkach Odkrycie akrylamidu - związku, który najprawdopodobniej działa na ludzi rakotwórczo - wywołała falę badań różnych metod gotowania. Akrylamid tworzy się podczas smażenia oraz pieczenia w piekarniku, na ruszcie i grilu, gdzie jednocześnie panuje wysoka temperatura i mała wilgotność. Naukowcy z tureckiego Uniwersytetu w Mersin, kierowani przez Koray Palazoglu, doszli do wniosku, że ilość akrylamidu we frytkach można ograniczyć, skracając czas ich smażenia na oleju. W tym celu proponują wstępne przygotowanie surowych frytek w kuchence mikrofalowej. Badacze ci wykazali, że zastosowanie mikrofal przed smażeniem wyraźnie zmniejszyło ilość akrylamidu na powierzchni frytek. Gdy ziemniaki smażono na oleju w temperaturze odpowiednio 150, 170 i 190 st. C. - po wcześniejszym mikrofalowaniu - zawartość akrylamidu we frytce zmniejszyła się odpowiednio o 36 proc, 41 proc. i 60 proc. - informują naukowcy. _________________________ ___ Akrylamid (akryloamid, 2-propenamid) to związek organiczny należący do amidów (amid kwasu akrylowego). Jest substancją silnie toksyczną o działaniu rakotwórczym. Stosowany przy produkcji plastików (poliakrylamid). Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię i krochmal (węglowodany) np. chipsy, frytki. Zawierają go także niektóre gatunki chleba. Powstaje także w czasie smażenia mięs w wysokich temperaturach. Źródło: PAP/Wikipedia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Ślunsk :)
Wiadomości: 27 535
|
Dot.: frytki?!
Akrylamid powstaje podczas obróbki termicznej wszystkich produktów spożywczych zawierających skrobię. Frytki nie są wyjątkiem.
Niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-08
Wiadomości: 36
|
Dot.: frytki?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-10
Lokalizacja: Mazowieckie
Wiadomości: 969
|
Dot.: frytki?!
A ja tam turkom nie wierze
![]() ![]() ![]()
__________________
6 Lipiec 2013 ![]() 14.08.2016 Bartek moj Najwiekszy Skarb ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:13.