|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jedzenie a mój sposób myślenia - czy to już ED?
Witam, dziewczyny. Wizaż znałam od dawna, ale zarejestrowałam się, bo chyba mam problem, a widzę, że potraficie na spokojnie i trzeźwo każdej dziewczynie z kłopotami z wagą i jedzeniem doradzić...
Zacznijmy od tego, że sporo schudłam. Przez pół roku stosowania diety 1000 kcal [niedokładnie zawsze tyle - wiadomo] 16 kg. O jakiejś anoreksji nie ma mowy - jem całkiem sporo, lubię to robić. Wcześniej miałam dużą nadwagę, teraz moje BMI jest w normie - ok. 20. Ale chyba wpadłam w syndrom "wiecznej diety"... Na początku miałam schudnąć 10 kg. Potem jeszcze dwa mi się zachciało, i jeszcze dwa, i jeszcze dwa... Teraz znów chciałabym jeszcze dwa... To żaden problem, póki co, bo mimo że jestem zgrabna, to mam dość kobiecą budowę i jeszcze sporo tłuszczyku tu i ówdzie. Tylko z tą dietą poprzestawiało mi się w głowie. Widok jedzenia mnie od jakiegoś czasu męczy, dręczy, bo chcę to od razu zjeść. Gdy skuszę się na jedno ciastko to od razu chciałabym wchłonąć kolejnych 5, i często się tak dzieje... Gdy ugotuję obiad, a później w domu pojawi się jakiś fast food, bo któryś z członków rodzinki kupił sobie po drodze z pracy to mnie psychika nawala - czasem płaczę z powodu jedzenia, bo wiem, że nie powinnam, a chcę, albo i jem... Jedzenie kieruje moim porządkiem dnia, w głowie mam tabelę kalorii, już poprzedniego dnia planuję co zjem na który posiłek. To mnie chyba zaczyna przerastać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedzenie a mój sposób myślenia - czy to już ED?
W necie krąży taki 'test' - wstań (teraz, w tej chwili), idź do kuchni, zrób sobie zwykłą kanapkę z tym co lubisz i ją zjedz. Jeśli to zrobisz - jest ok. Jeśli nie jesteś w stanie lub jeżeli zjesz, a potem głodzisz się do końca dnia, biegniesz ostro ćwiczyć, masz wyrzuty sumienia - jest problem.
Może to zbytnie uproszczenie sprawy, jednak taki eksperyment daje pewien obraz. Prawda jest jednak taka, że trudno określić cokolwiek na podstawie jednego postu - bo ja np. też dobrze orientuje się w kaloryczności poszczególnych produktów, a jednak nie jest to u mnie wyznacznikiem zaburzeń. Trudno czasem określić podstawowe objawy czy schemat zachowań dla osoby z ED... Rozumiesz, o co mi chodzi? Twoje BMI jest w normie, ale pewnie nad swoim ciałem mogłabyś jeszcze popracować. Jednak, jestem zdania, że osoby zagrożone zaburzeniami odżywiania nie powinny rzucać się na redukcję, bo to może tylko pogorszyć sprawę. Wybierz ćwiczenia, trening kilka razy w tygodniu może naprawdę pomóc, a przy tym jedz raczej normalnie, co najwyżej wyrzucając lub bardzo ograniczając słodycze.
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kurcze, chyba nie przeszłabym testu pomyślnie ![]() ![]() ![]() Ale na pewno bym się nie głodziła przez resztę dnia, ani nie pobiegłabym na siłownię. ![]() Tylko, że teraz jestem na R, więc może gdybym była już na U, nie miałabym żadnego problemu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No wiec sama nie wiem czy przeszłam test pomyslnie czy nie - bo zjednej strony zrobiłabym i zjadłabym tą kanapkę, ale byłaby ona zupełnie inna niż ta, którą zjadłabym przed moimi zaburzeniami...
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
no, ale grunt że byś zrobiła!
U ciebie można nika mówić raczej o zmianie nawyków żywieniowych i być może krótkiej przygodzie z ED! Twoje jadłospisy są naprawdę w porządku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
w sumie to ci zazdroszczę, bo tobie udało się coś co mi się nie udało.
Utrzymanie niskiej wagi, która mnie zadowala. Ja nie potrafiłam utrzymać tych 36 kg i schudłam do 33 i... szpital. Chociaż teraz jak na to patrze z perspektywy to pewnie musiałam wyglądać strasznie i tak czy siak prędzej czy później trafiłabym do szpitala. Więc może trzymanie tej wagi 40 kg jest lepsze dla mnie... Ale zazdroszczę Ci bo ty potrafiłaś przestać, a ja nie. Ja potrzebowałam terapii szokowej. A ty z tego co słyszałam jesteś bardzo szczupła, więc być może twoja rodzina tak reaguje, bo to dla nich szok, że tyle schudłaś. Jeżeli jednak jesteś zdrowa i nie przeszkadza ci to w funkcjonowaniu to chyba możesz taką wagę trzymać, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiesz, ja pewnie dalej bym chudła...dla mnie jednak terapia szokową jest mama...gdy np ostatnio na talerzu zostawiłam trochę obiadu, mówiła o tym CAŁY(nie przesadzam)dzień! Słowa typu: "Po co ty się uczysz, skoro nawet studiów nie dożyjesz?", "Ty chcesz chyba mnie i ojca do grobu wpędzić" "Nie po to Cię wychowywaliśmy żebyś nam teraz takie coś robiła", "Ja Cię przypilnuję, od dzisiaj żadnych serków, bedziesz jadła normalnie kiełbasę, jak człowiek".... W takich chwilach jestem strasznie zła, bo słowa te strasznie mnie rania... Ale kto wie, moze gdyby nie to, dzisiaj ważyłabym 10 kilo mniej...bo mi nigdy nie jest dość...
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
wiem, że to nie odpowiedni temat, ale jezeli już takie coś jest poruszane, chciałam się zapytać, czy jeżeli już mięły 2 miesiące odkąd nie dostałam miesiączki, powinnam zgłosić się już do lekarza? Ja na razie nie chce o tym mówić mamie, bo każe mi się przestać odchudzać, a ja po prostu tak nie umiem. Może mam zacząć coś konkretnego jeść ?
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ale Ty idz jak najszybciej. Bo im wczesniej tym lepiej ![]() A propo tego testu co napisała Ludzia to uwazam ze to dobry test na ED. Ja bym jednak nie potrafila zrobic czegos takiego. Wnioski nasuwaja sie same... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do miesiączki - powiem szczerze, że nie dostałam od początku stycznia i zaczynam się niepokoić... Ale takie kilkunastodniowe spóźnienie to jeszcze nie tak źle, prawda? ![]() A najgorsze, że nie mam pojęcia, co może być przyczyną.
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Spokojnie, Ludzia, czynników może być naprawdę bardzo wiele. Skoro się nie odchudzasz, to zapewne stres, może też ostatnio mniej spałaś? Albo niedobór jakiejś witaminki albo np. masz jakąś anemię (zrób badanie krwi)? Na razie nie panikuj
![]() Pozdrawiam ![]() Aha, i u gina też tylko USG miałam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A dwa tygodnie temu byłam drugi raz..tym razem już zapisała mi hormony, no i biorę je. Zobaczymy, co będzie. Poza tym powiedziała że mogłabym przytyć kilka (3-4) kg i ze mam jeść duzo jajek i mięsa... Aha i jeszcze coś - ginekolog mi jeszcze powiedziała, że brak miesiączki po odchudzaniu jest tak jakby związany z niedoborem wapnia w organizmie, i ze jak jej szybko nie dostanę, to za niewiele lat będę mieć kręgosłup jak staruszka - z osteoporozą itp... Trochę mnie tym nastraszyła, ale dziwne, ze nie powiedziała mi np że mam przyjmować wapń w tabletkach, pić mleko itp...No bo skoro stwierdziła, że mam niedobór, to chyba powinna coś takiego zalecić?
![]() |
![]() |
#17 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Hmm a tak poza tym to mam głupie pytanie. Czy mogę poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie na badania na te wszystkie niedobory, anemie itd.? Chcę wiedzieć, czy z moim organizmem wszystko w porządku, a w razie czego podreperować go trochę. Czy taka lekarka pierwszego kontaktu z przychodni może mi dać skierowanie? Będę wdzięczna za odp. Jeszcze co do testu podanego przez Ludową - też nie przeszłam go pomyślnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Ludzia, z tego co wiem jesteś wege. Może masz niedobór żelaza?
Możesz uzupełniać żelazo tabletkami i innymi produktami, a jak nie jesz mięsa to to czasem nic nie daje ![]() Moja siostra cioteczna była wege i teraz ma upośledzone wchłanianie żelaza :/ Oczywiście pewnie można coś na to poradzić, bo wszyscy wegetarianie jakoś żyją no nie? Może zrób badania pod tym kątem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o regularność - tak, od jakiś 2 lat miałam okres prawie co do dnia, i dlatego teraz się denerwuję... Odżywianie - raczej bez zmian, choć teraz szukając przyczyny obawiam się, że w styczniu jadłam trochę za mało tłuszczy... ![]() ![]() Ale małe pół godzinki dziennie, bo ja wiem, czy to tak intensywnie. Szczególnie dziękuję za wypisanie nazw badan, które powinnam zrobić, jeśli w przyszłym miesiącu dalej będzie cisza ( ![]() ![]() Kochane jesteście ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Co do wizyty u psychologa to nie chce. Gdybym miala mu wszystko opowiadac od poczatku znow wpadla bym w kompleksy ze sie doprowadzilam do tego stanu i wogole.
![]() ![]() Ludzia: Mozliwe ze to przez skakanke ![]() ![]() Superchic(k): Powinnas powiedziec mamie ![]() ![]() U mnie badania byly wtedy dobre. Chyba trzeba powtorzyc bo wzrot sytuacji moze nastapic bardzo szybko. Kurde chcialaabym zeby lekarz przepisal mi konkretna diete. Np.bogata w bialeczko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
a ja wma powiem tak,ze wsyztsko to przerabialm..brka meisiaczki, anemia, bulimia i anoreksja..wsyztsko:P ale jakos sie udalo...chodz nie moge powiedziec ze to choroby do wyleczenia...jets tak ze jem normlanie np przez 6 miesicy a pozniej przez miesiac np jem minimalne ilosci...
ED to sposob mysenia ..nalogowy o jedzeniu, wcia zo nim mysle, a mianowicie o tym co powinnam zjesc ile jak bede wygladac gdy to zjem,to obsesja. nawte gdy odzywiamy sie racjonalnie to wraca, i wraca ...i nie wiem czy jets na to jakas rada:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że rzucenie skakania nie będzie konieczne... Ja i skakanka za bardzo się zaprzyjaźniłyśmy ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
tez to mam dokładnie tak samo
zanim zjem cos przeliczam kalorie czasem jem bez apetytu bo musze cos zjesc i to jest tak: zjem 5 jogurtów light co 15 min bo nie moglam sie najesc, caly czas głodna byłam po kazdym nastepnym co zjadłam. A mogłam równie dobrze zjesc sobie jakas kanapke z czyms co na co dzien nie jem, jakas kiełbaske. i to samo by mnie wyszło. Tylko że po jogurtach jakos wyrzutów sumienia tak nie mam, a gdybym zjadła ta jAjecznice na maśle juz bym miała:/ dziwne to bardzo ![]() a dodam jeszcze słowo o produktach light, ostatnio przeczytalam w babskim pisemku, że sa bardzo zdradliwe takie produkty. My wiedzac że dany produkt jest LIgHT jemy go w rezultacie wiecej niz bysmy go zjadły, i z light robi sie normalny produkt albo i wiecej kaloryczny. Rozumiecie? jest cos w tym prawdy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
cześc dziewczyny, tak sobie czytam wasze posty i powiem wam, że moja przyjaciółka, która przez jakieś 7 lat chorowała na bulimie- po urodzeniu dziecka, wyzdrowiała, przestała zwracać to co zje, tzn czasem mówi, żę raz na miesiąc potrafi zwymiotować ale tylko jak zje za dużo- a zaczęło się od tego, że wzięła jakieś leki na odchudzanie - drogie jak cholera - Meridion czy cos takiego - w ulotce było napisane, że mogą wywołać bulimie -ale i tak to wzieła...w każdym bądź razie tak sobie myslę, że z obsesji myślenia o jedzeniu można się wyleczyć czymś co zajmie Ci życie - czymś co stanie się dużo ważniejsze od zjadanych kalorii np dziecko!! ale każda z nas jest inna i może cos innego tak podziała - głowy do góry. Aa i jeszcze jedno- chude już przestaje być modne, na szczęcie coraz częściej promuje się kobiety o normalnych kształtach - myślę, że niedługo przestaniemy się zadręczać jeśli przytyjemy 2-3 kg
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ludzia, co do uprawiania sportu - to prawda. Ja trenuję 6x w tygodniu i mam strasznie nieregularnie. Zdarzają mi się długie przerwy (6miesięcy). Gin powiedziała mi, że to normalne, ale po siedmiu/8 mam przychodzic.
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I czy takie kłopoty z regularnością okresów mogą w przyszłości prowadzić do problemów z zajściem w ciążę?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mogę Ci powiedzieć, że to też kwestia indywidualna. Znam dwie osoby, które wyczynowo trenują bieganie i inne sporty. No dwie mistrzynie po prostu. Jedna ma okres normalnie, a druga jeszcze go nie dostała... przez sport właśnie. Ale moim zdaniem ta skakanka nie była u Ciebie przyczyną ![]() Co do mnie... W poniedziałek najprawdopodobniej pójdę na badanie krwi i dowiem się, czy mam jakieś niedobory albo anemię (choć nie sądzę).
![]() |
![]() |
#29 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja naprawdę mam nadzieję, że to nie od tego, nie chciałabym rezygnować z aktywności. Ale to dopiero pierwszy raz mi się zdarzyło, może w marcu będzie ok, nie ma co panikować ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ludzia, ja trenuję wyczynowo, a więc 5-6 razy w tygodniu po 1,30h do dwóch godzin zwykle intensywnie (trenuję lekkoatletykę, biegam 800m). Więc myślę, że nie ma powodu abyś zrezygnowała z aktywności!! Zrób badania krwi na anemię
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.