Praca zawodowa związana z biżuterią - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-14, 13:27   #1
Madzia_M
Przyczajenie

Praca zawodowa związana z biżuterią

Witam

Jestem troszkę nowa i pomyślałam o założeniu wątku na temat pracy zawodowej zw. z biżuterią.

Sama teraz poszukuje pracy we Wrocławiu i czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami na ten temat? Czy trudno dostać się do jakiegoś salonu jubilerskiego?

Jeśli chodzi o naukę myślałam o jubilerstwie we Wrocławiu ale jest strasznie drogo (650 zł msc) szkoła jest prywatna. Jeszcze płatna 12 mscy w roku...

Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu można zdobyć tytuł jubilera ?

Edytowane przez Madzia_M
Czas edycji: 2009-09-14 o 21:49
Madzia_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-15, 13:24   #2
Madzia_M
Przyczajenie

Dot.: Praca zawodowa związana z biżuterią

Halo?
Stary 2009-09-15, 17:44   #3
naila
Zakorzenienie

Madziu, chyba tutaj nikt nie wie po prostu. Jubilerów na tym forum można policzyć na palcach a i to nie mają czasu się tu udzielać lub się nie przyznają Moze powinnaś zajrzeć na jakieś jubilerskie forum i tam zapytać?

Wygooglałam coś takiego: http://www.mota.pl/szkoly-jubilerskie.html ale dalej szukaj już sama

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana

Edytowane przez naila
Czas edycji: 2009-09-15 o 17:47
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-15, 22:44   #4
ree
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madzia_M Pokaż wiadomość
Witam

Jestem troszkę nowa i pomyślałam o założeniu wątku na temat pracy zawodowej zw. z biżuterią.

Sama teraz poszukuje pracy we Wrocławiu i czy ktoś może się podzielić swoimi doświadczeniami na ten temat? Czy trudno dostać się do jakiegoś salonu jubilerskiego?

Jeśli chodzi o naukę myślałam o jubilerstwie we Wrocławiu ale jest strasznie drogo (650 zł msc) szkoła jest prywatna. Jeszcze płatna 12 mscy w roku...

Czy ktoś wie gdzie we Wrocławiu można zdobyć tytuł jubilera ?
jubilerzy nie przyjmują do zakładów nawet ludzi z wyuczonym zawodem i dyplomami technika itp bo to jest biznes bardziej rodzinny zazwyczaj. zazwyczaj przyjmują bardziej w zakładach odlewniczych ale tam się zadużo nie nauczysz. Mozesz pochodzic i popytac po mniejszych zakladach moze cie przyjma na przyuczenie ale tez nie wim czy za darmo czy moze w ramach starzu.
ree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 08:47   #5
lubomirka
www.dulcedo.pl

Ja bym nie wzieła zielonej osoby nawet za darmo, jeśli by miała umiejętności to na praktykę, nie jest teraz łatwo małym jubilerom utrzymać się na rynku, a może jakaś duża firma Apart, Kruk - chociaż tam to pewnie z jakimś dyplomem.
Stary 2009-09-16, 10:42   #6
ree
Raczkowanie

zgadzam się z lubomirka jak bym miała kogoś brać to wolałabym osobę zaraz po szkole bo ma już podstawowe umiejetnosci i nie musze jej uczyc topienia walcowania i tp. a osoba ktora nie ma o tym zielonego pojecia by tylko petala sie pod nogami nie potrzebnie a na rynku jest mnustwo mlodych jubilerow szkola ktora skonczylam a jest to jedna z 4 wymienionych wyzej produkuje ich 30 rocznie. Ale probowac zawsze mozna moze znajdziesz chetnego
ree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 12:24   #7
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez ree Pokaż wiadomość
jubilerzy nie przyjmują do zakładów nawet ludzi z wyuczonym zawodem i dyplomami technika itp bo to jest biznes bardziej rodzinny zazwyczaj. zazwyczaj przyjmują bardziej w zakładach odlewniczych ale tam się zadużo nie nauczysz. Mozesz pochodzic i popytac po mniejszych zakladach moze cie przyjma na przyuczenie ale tez nie wim czy za darmo czy moze w ramach starzu.

Kiedyś był podobny wątek... tyle,że nie mogę go znaleźć i właśnie tam pisało,że ciężko jest.... zwłaszcza jeśli nie ma się znajomości, już o szkole nie mówiąc.

A szkoda.... bo mi się też zawsze marzyło coś takiego - dostać się do warsztatu złotniczego i tam się czegoś nauczyć Może po studiach, za rok znajdę gdzieś blisko siebie jakąś szkołę dla dorosłych czy coś w ten deseń i pójdę. Ewentualnie na licencjat do Poznania, ale nie wiem, czy bym chciała pakować się w kolejne studia, tym bardziej,że połowa przedmiotów na kierunkach do niczego się nie przydaje

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2009-09-16 o 12:30
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 23:36   #8
DariaArt
Raczkowanie

Z tego co pamiętam to w Częstochowie było liceum plastyczne z profilem "jubilerstwo", zaś czy jeszcze jest i nadal ma taki kierunek to nie wiem. Natomiast w Łodzi na ASP jest kierunek na ciuchach związany z biżuterią. A może lepiej pomyśleć o swoim "biznesie"? Robiłabyś to co lubisz.
DariaArt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 08:48   #9
Madzia_M
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez DariaArt Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam to w Częstochowie było liceum plastyczne z profilem "jubilerstwo", zaś czy jeszcze jest i nadal ma taki kierunek to nie wiem. Natomiast w Łodzi na ASP jest kierunek na ciuchach związany z biżuterią. A może lepiej pomyśleć o swoim "biznesie"? Robiłabyś to co lubisz.

Myślę nad tym tylko kapitał trzeba gromadzić (przygotować się) a to nie łatwe

A propo tego, że nie chcą do pracy przyjmować nawet ludzi z dyplomami jak piszecie wyżej to widzę, że jest tak jak w innych dziedzinach - coraz więcej ludzi po studiach nie ma pracy widzę po moich znajomych

Edytowane przez Madzia_M
Czas edycji: 2009-09-17 o 08:52
Stary 2009-09-17, 11:52   #10
franio
Zadomowienie

We wrocławskiej szkole znalazłam ofertę kursów:
http://swraiz.pl/index.php?option=co...d=46&Itemid=71
Przynajmniej człowiek nie płaci za język angielski czy historię polski Ciekawe, brał może ktos z Was w tym udział?
Stary 2009-09-17, 12:37   #11
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

Właśnie jest więcej możliwości nauczenia się zawodu dla ludzi, którzy jeszcze nie skończylil iceum i mogą sobie wybrać liceum profilowane, a jeśli chodzi o studia to już nie jest tak pieknie i głównie ta Łódź zostaje, która jest strasznie daleko :/ i nie wyobrażam sobie jeżdżenia na zaoczne do Łodzi.
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-17, 16:54   #12
poppppy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DariaArt Pokaż wiadomość
W Czestochowie owszem jest....i jest rowniez w Katowicach....mialam zreszta zamiar do niego kiedys zdawac....ale to bylo dawno....mialam siano w glowie i brak wsparcia - wydawalo mi sie ze jesli bede artysta to bede klepac biede......i nie podobaly mi sie kierunki....pomyslalby kto
Teraz zaluje tamtej decyzji - szkoda ze do niektorych wnioskow dochodzi sie tak pozno
Franio - nawet nie wiedzialam ze we Wrocku jest taka szkola....bede sobie teraz co dzien czytac program i marzyc
Stary 2009-09-17, 17:29   #13
Maadzialenaa
Zadomowienie

W Katowicach, w prywatnej Wyższej Szkole Technicznej jest kierunek związany z projektowaniem biżuterii

Maadzialenaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 18:32   #14
ayumi88
Rozeznanie

Właściwie zauważyłam,że ostatnio modne robi się też wzornictwo ze spec. projektowanie biżuterii.
ayumi88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości