|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
mocne zwężenie skórzanego żakietu-możliwe?
W zeszłą jesień kupiłam sobie bardzo ładny skórzany żakiet z Reserved. Chciałabym w tym roku też w nim pochodzić, ale...
Sporo schudłam i teraz jest znacznie na mnie za duży. Kupowałam rozmiar 42, a teraz noszę 38... Czy dałoby się tego typu żakiet zwęzić aż o 2 rozmiary? Ma taki klasyczny fason marynarki, z klapami. Jest zrobiony z dość grubej i sztywnej skóry, takiej lekko zamszowatej. Fason wymaga, by był dopasowany. W tej chwili na plecach mam dużo luzu i to nieładnie wygląda. Jest po prostu za szeroki i to bardzo widać. Nie znam się zupełnie na przerabianiu rzeczy i nie wiem, czy tego typu rzecz ze sztywnej i grubej skóry da się przerobić? Są jakieś krawcowe na forum? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mocne zwężenie skórzanego żakietu-możliwe?
krawcową nie jestem ale moim zdaniem się nie da a już ze skóry to...chyba niemożliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Mi się też tak, niestety, wydaje...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Krawcowa może Ci tego nie zrobić, bo do takich prac potrzebne są specjalne narzędzia, a większośc krawcowych takich nie ma. Poszukaj w swoim miescie kaletnika i zapytaj go czy podejmie się zwężenia żakietu. Możliwe, że uda Ci się znaleźć krawcową która będzie miała maszynę którą można szyć skórę, ale łatwiej chyba będzie znaleźć zakład kaletniczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Myślałam o kaletniku, czy kaletnik będzie umiał odpowiednio mnie wymierzyć i dopasować żakiet do figury? Mam wątpliwości....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
W moim mieście jest kaletnik, który dopasowuje skórzane kurtki i kożuchy, więc z Twoją kurtką też by sobie pewnie poradził. Jeśli boisz się czy efekt końcowy będzie taki jak byś chciała, to może lepiej sprzedać tą kurteczkę i kupić nową? Jest to wprawdzie ostateczność, ale może się okazać że takie wyjście będzie najlepsze, kupisz sobie coś nowego i będziesz miała pewność że ładnie leży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Chyba właśnie tak zrobię, bo z przerabianiem skóry zawsze będzie ryzyko... Szkoda jednak, że wydałam na żakiet ok. 250 zł, a teraz jak sprzedam, to odzyskam pewnie tylko połowę ceny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.