|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
ZIELONA KARTA- przepustka dla chorych na raka. Jesteście za?
http://wyborcza.pl/1,75478,15673424,...w_pomysly.html
Ja osobiście uważam, że nie powinno być ograniczeń w onkologii, gdzie dużą rolę gra czas...Sama jestem w grupie wysokiego ryzyka, mam zmianę jakąś na ciele, a na badanie usg jestem zapisana na 20 maja, ze skierowaniem od onkologa... Jakie jest wasze zdanie? I co z innymi chorymi, którzy też będą potrzebowali szybkiej diagnozy? Zapraszam do dyskusji ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: ZIELONA KARTA- przepustka dla chorych na raka. Jesteście za?
dla mnie pomysł jest głupi bo jest multum chorób nie-nowotworowych które wymagaja natychmiastowego leczenia i diagnostyki i tak naprawdę cały ten chrzaniony moloch i bajzel jakim jest pseudo-publiczna służba zdrowia powinno sie rozjechać walcem i wtedy myśleć jak to zacząć od nowa, zamiast wprowadzać jakieś populistyczne ulepszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Cytat:
chciałam zapisać się do ginekologa - na nfz najbliższy termin połowa czerwca. okulista - październik. przecież to są jakieś kpiny! poszukam po innych przychodniach, ale wątpię, było lepiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
EDUkator
|
Cytat:
![]() Połowa 2015 i tylko jeśli masz raka, inaczej jeszcze później. A że ktoś bez leczenia równie szybko się pogorszy jak ktoś z rakiem, czy nie będzie mógł mieć dzieci itp... A co tam. Popieram drabineczkę.
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko do okulisty trzeba czekać ze 4 mce |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Life is a drink ...
|
Przeczytałam do momentu " Za wykrywanie raka lekarze rodzinni mają otrzymywać premie."
![]() ![]() ![]() Dajcie lekarzom premie za to, że w ogóle przychodzą do przychodni O_o
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Nie siedzę w temacie mocno bo na szczescie wszyscy zdrowi, ale dziwia mnie kolejki warszawskie, pokazywane w tv, do lekarz rodzinnego, ja dzwonie i za godzine idę.
Fakt ze specjalistami jest gorzej, chociaz dzwoniłam wczoraj do onkologa i mam wizytę 8 maja- wiec tragedii wielkiej nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tutaj nie ma dobrych rozwiązań, bo to syf od podstaw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Z jednej strony źle, że są takie kolejki (chociaż ani ja ani moja rodzina ich nigdy nie doświadczyliśmy, mój ojciec miała raka płuc, a wcześniej miał guza na plecach, ale to było ponad 20 lat temu i lekarze myśleli, że to uszkodzony mięsień, bo dużo ćwiczył i dopiero potem w czasie operacji wyszło, że to coś innego i dosyć szybko został ponownie operowany. Tak samo podczas raka płuc czyli nawrotów kilka lat temu też większych problemów nie było i czekał po miesiąc albo dwa na chemioterapię, ale to były normalne terminy. Moja mama miała guza szyjki macicy, operację miała chyba 2 miesiące po wykrycium w międzyczasie badania. Miała też problemy ze ślinianką, jakieś zgrubnienie, na operację czekała około pół roku, ale to nie było nic pilnego ani przeszkadzającego jej).
A z drugiej strony to wina też ludzi, którzy czasami chodzą do lekarzy dla rozrywki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Albo osoby, które same zapisują się do różnych specjalistów, bo nie do każdego trzeba skierowanie, a w sumie to robią to bez żadnych podstaw. Wiadomo, NFZ nie jest idealny, ale wiele osób robi sztuczny tłum po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Gdzieś czytałam, że aby pacjent czuł się bardziej w obowiązku przyjść na wizytę należy tak przeprowadzić rejestrację, aby to on na końcu musiał sam powtórzyć datę i godzinę wizyty
![]() Wysyłanie sms przypominajek tez jest jakims wyjściem- jeśli pacjent zapomni faktycznie to zadziała lub może jeśli nie chce jednak przyjśc poczuje się w obowiązku zadzwonic i odwołać. System powinien być otwarty tj, widoczny dla lekarzy i rejestracji, rejestrujesz się w 5 miejscach i pojawiasz się na wizycie 1 czy 2 to kolejne 3 terminy odpadają i wskakuje kto inny na to miejsce. Ew. jakies opłaty za nie stawienie się w danym terminie- przyniesc np. zwolnienie od lekarza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Paula mnie chodziło o to że ludzie się zapisują a potem nie przychodzą nie dlatego że zapomnieli ale już nie potrzebują/nie chce im się/byli u innego lekarza. To naprawdę nie w porządku bo można zadzwonić i zwolnić miejsce.
Zapomnieć się każdemu może zdarzyć ![]() Swego czasu potrzebowałam wybrać się do gina na już. Obdzwoniłam kilkunastu i wszędzie mnie wręcz "wyśmiali" że na już nie ma takiej opcji. Pomyślałam że będę się zapisywać "na zaś" a jak będzie się zbliżał termin wizyty a ja nie będę potrzebować to zadzwonię i odmówię. Paranoja się robi czasem.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Tylko ile jest rzeczywiście takich sytuacji, gdzie naprawdę trzeba sprawdzic cos szybko, ile się mówi o szybkim wykrywaniu raka, o tym ze kobiety o siebie nie dbaja, ale tutaj ja mam skierowanie na usg piersi od onkologa, a mam je miec zrobione za 2 miesiące i to w ogóle w dniu, w którym nie powinnam, bo przecież takie usg robi się od 1 do 10 dnia miesiączki... Byle tylko odwalic :/
U mnie do lekarza ogolnego rejestracja jest od 7,nie idzie się dodzwonić bo albo jest zajete albo nikt nie odbiera, a jak sie dodzwonisz ok 7.30 to nie ma juz miejsc... Ciezko jest sie leczyc w naszym kraju. Powiem krotko; wina Tuska ;D ---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ---------- Cytat:
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Moja babcia ma białaczkę i wobec tego czego doświadczyła w trakcie poprzedniego roku popieram soleole
![]() Onkologia to tylko wierzchołek góry lodowej, bo jak wiadomo problemy są we wszystkich sferach nfz. Dostanie się w moim mieście do okulisty to 5 miesięcy, dermatologa około pół roku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Powiem to tak, gdybyśmy żyli w cywilizowanym kraju to nie byłoby limitów na onkologii- serio, miejsca w szpitalu są, personel jest, możliwość leczenia też ale ŻADEN szpital nie wyłoży np 300 tyś zł na leczenie bo fundusz za to nie zapłaci. i pacjenci albo przyjmowanych jest mniej niż można albo we wrześniu zamyka się oddział i mówi- sorry taki mamy klimat.
Gdybyśmy żyli w cywilizowanym kraju to pielęgniarka robiłby triage i do lekarza wchodzili by chorzy a nie ci z katarkiem od pół godziny. Gdybyśmy.... to lekarz nie robiłby sterty biurowych rzeczy ale miałby czas zająć się leczeniem, obecnie 60% pracy lekarza ( rodzinnego koło 70%) to papierki. Typowe dla postkomunistycznych krajów papier musi się zgadzać , stempelki, papierki i biurwy... Znów gdybyśmy ... to lekarz rodzinny miałby na pacjenta więcej niż 10 minut i miałby prawo zajmować się większością chorób dzięki czemu nie byłoby bzdurnego wysyłania do innych specjalistów jak ma to miejsce u nas. Gdybyśmy... to byłaby karta pacjenta z dostępem do jego chorób, historii leczenia i pobieranych leków. Gdybyśmy.. to pacjenci przychodziliby do lekarza wtedy kiedy są chorzy. Gdybyśmy...to za nieprzyjście na umówioną wizytę pacjent by płacił. A to co proponuje rudy kłamca to sa ochłapy przedwyborcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Pomysł z zieloną karta wydaje mi się kolejnym pomysłem niepasującym do naszego systemu i tyle. Ludzie z rakiem będą pierwsi w kolejce? Ciekawe, ilu ludzi da w łapę lekarzowi, po to żeby zapisał na karteczce wysokie prawdoposobieństwo nowotworu, żeby tylko szybciej go zbadali (podczas gdy zmiana wcale nie jest wysokiego ryzyka). A ile osób dostanie takie zaświadczenia od lekarza po znajomości? No i tak jak ktoś wspomniał - co z innymi chorobami, które też wymagają szybkiej diagnozy?
W zasadzie jak bez diagnozy specjalistycznej (np usg) lekarz ma stwierdzić, że istnieje wysokie ryzyko nowotworu i dlatego kieruje na usg bez kolejki? Zgaduj zgadula... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Pomysł ciekawy. Mam tylko nadzieję że obecnie leczący się na białaczkę załapią się na kartę
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:08.