Indyjska spódnica - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 11:06   #1
zmawona
Raczkowanie

Indyjska spódnica

Witam w moim pierwszym wątku na tym forum.
Dostałam ostatnio dwie indyjskie spódnice - nawet niebrzydkie, w kolorze, który lubię, jasny i trochę ciemniejszy fiolet. Jedna jest trochę cięższa, z kawałkami aksamitu, koronek, cekinów itp. Ale bez przesady. Druga jaśniejsza, lżejsza - koronki + cienki materiał. Też bez przesady. Nie mam pojęcia, co do nich zakładać. I w ogóle na jakie okazje takie spódnice pasują? Do pracy raczej nie założę, bo głupio bym się czuła. Na ulicach raczej takich nie widuję...
W ogóle mam problem ze spódnicami, bo większość moich już się nie nadaje do noszenia, a w sklepach nie mogę znaleźć nic ciekawego. Szukałam nawet w internecie, ale też nic mi się nie podoba...
zmawona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 11:31   #2
agata_slomka
Wtajemniczenie

Dot.: Indyjska spódnica

Cytat:
Napisane przez zmawona Pokaż wiadomość
Witam w moim pierwszym wątku na tym forum.
Dostałam ostatnio dwie indyjskie spódnice - nawet niebrzydkie, w kolorze, który lubię, jasny i trochę ciemniejszy fiolet. Jedna jest trochę cięższa, z kawałkami aksamitu, koronek, cekinów itp. Ale bez przesady. Druga jaśniejsza, lżejsza - koronki + cienki materiał. Też bez przesady. Nie mam pojęcia, co do nich zakładać. I w ogóle na jakie okazje takie spódnice pasują? Do pracy raczej nie założę, bo głupio bym się czuła. Na ulicach raczej takich nie widuję...
W ogóle mam problem ze spódnicami, bo większość moich już się nie nadaje do noszenia, a w sklepach nie mogę znaleźć nic ciekawego. Szukałam nawet w internecie, ale też nic mi się nie podoba...
nie bardzo wiem o co chodzi?
te spódnice sa takie w stylu boho?
długie i falbaniaste?

moim zdaniem możesz w takich spódnicach wychodzić na ulicę (ja często widzę je 'na mieście'). Lato jest wręcz stworzone do takich spódnic.
Najlepiej będą wyglądać z prostymi dodatkami - jednolity top (biały, czarny, szary), klapki japonki, sandałki na płaskiej podeszwie lub koturny, kurtka dżinsowa (ew krótka skórkowa) i pasująca biżuteria.
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 11:42   #3
zmawona
Raczkowanie

Nie wiem, co to jest styl boho.
Ale tak, są długie i falbaniaste. Zastanawiałam się głównie, jaki kolor powinna mieć bluzka do takiej spódnicy. Bo w podobnym kolorze wyglądałabym zbyt jednolicie, a nie przepadam za zbyt dużymi kontrastami. A pasująca biżuteria to na przykład jaka? Żeby nie wyglądać jak choinka oczywiście...
Stary 2011-05-09, 12:15   #4
agata_slomka
Wtajemniczenie

jeśli wkleisz zdjęcie będzie łatwiej.
Ale do boho najlepiej pasują długie drewniane, metalowe już skórzane kolczyki i takie same bransoletki.
Np zestaw - spódnica, biała/kremowa koszulka na szelkach, rozpuszczone włosy, okulary, skórzana torba na długim pasku i kilka bransolet na reku

kilka linków dla inspiracji
http://stylio.pl/artykul-styl-boho
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=179361&page=115
http://www.cogdziezaile.pl/index.php...boho&seakey=on
http://uroda.onet.pl/fotogalerie/czy...eria-maly.html

Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe.

S. Mrożek
agata_slomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 12:23   #5
zmawona
Raczkowanie

Od razu uprzedzam, że kompletnie się na tych różnych stylach nie znam. W ogóle na modzie się nie znam... Ale na co dzień ubieram się raczej klasycznie, czasami na sportowo i nawet nie wiem, czy w moim wieku to jeszcze pasuje w takich spódnicach chodzić. Nie chciałabym wyglądać jak hipiska albo cyganka...
Stary 2011-05-15, 16:03   #6
zaruniaa
Raczkowanie

Takie spódnice sa idealne na spacery po plazy bądz letnie wyapdy na miasto. Ze względu że jak się domyslam spódnice ame w sobie sa juz strojne to ja dodałabym do nich stonowane, jednobarwne góry. Albo bluzki na ramiączkach albo tuby w kolorze czarnym, białym, odcienaich ziemi. Fajnie będą wyglądac z nimi jakies płaskie sandałki, lekko zdobione kolorowymi kamykami.
zaruniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 08:06   #7
Tinuu27
Raczkowanie

chyba wiem, o jakie spódnice ci chodzi noszę podobne, kupuje w sklepach indyjskich albo wyszukuje w zwykłych sklepach takie spódnice.
zawsze noszę do nich bluzki w stonowanych kolorach, które w zestawieniu ze spódnicą nie dadzą efektu.. yhmm.. kolorowego ptaka

często wybieram białe, czarne bluzki (mam jedną ulubioną, która deliktanie opada mi na ramiona). czasami dopasowane, a czasami luźne. buty.. często czarne baletki albo sandały, tylko takie delikatne. ja mam fioletowe z dwoma kwiatkami, na płaskim spodzie i cienkim spodzie. teraz mam zamiar zobaczyć efekt z koturnami na małym spodzie i z odkrytym palcem trzeba kombinować.
aa i czasami nosiłam te spódnice ze zwykłymi czarnymi trampkami w zestawienu z krótką dżinsową spódnicą. )

dieta, dieta..
a może odwiedzisz mnie tu? -> @

wymiana
Tinuu27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-17, 14:52   #8
zmawona
Raczkowanie

Dzięki!
Zrobiłam zdjęcia, ale nieszczególnie wyszły. Muszę poczekać na lepsze światło i zrobić jeszcze raz.
Jedna z tych spódnic ewidentnie na upał się nie nadaje, bo jest ciężka, częściowo z takiego aksamitu. Ale druga owszem.
Stary 2011-05-17, 18:37   #9
iMeg
Raczkowanie

Do wzorzystej spódnicy najprostszym i najbardziej efektownym rozwiązaniem będzie według mnie biała bokserka albo koszulka z rękawem.
Na pewno się nie będzie gryzła ze spódnicą.
W przypadku ciemnej fioletowej spódnicy spróbowałabym przymierzyć t-shirt też fioletowy, ale w jasnym pastelowym odcieniu i zobaczyć jak całość się komponuje

Edytowane przez iMeg
Czas edycji: 2011-05-17 o 18:42
iMeg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-18, 12:55   #10
zmawona
Raczkowanie

Obie są fioletowy, tylko jedna jasna i lekka, a druga ciemniejsza i ciężka. A tak na filetowo to nie będzie zbyt jednolicie? Bo białe to do wszystkiego pasuje...
Stary 2011-05-20, 14:54   #11
zmawona
Raczkowanie

Dodałam zdjęcia:
https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=98283
https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ictureid=98284

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-21, 12:20   #12
Tinuu27
Raczkowanie

do tej pierwszej to ja widzę szarości, szczególnie takie jasne. albo klasyczną czerń.
a ta druga to liliowe kolory, albo ciemniejsze fiolety, szarość.

pokombinowałabym z niektórymi kolorami z tych aukcji np.: http://moda.allegro.pl/hiper-promocj...606769208.html
lub z tej: http://moda.allegro.pl/top-letni-blu...599255037.html

tak myśle cały czas.. ale w sumie można byłoby jeszcze pomyśleć nad materiałem.. tzn. niekoniecznie elastyczna dzianina tylko jakaś zwiewna itp. jeszcze czegoś poszukam )
a druga spódnica według mnie potrzebuje ciemnej i ciekawej góry.

dieta, dieta..
a może odwiedzisz mnie tu? -> @

wymiana

Edytowane przez Tinuu27
Czas edycji: 2011-05-21 o 12:24
Tinuu27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości