|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Styl pokoju 3w1 w kawalerce
Niedawno kupiłam kawalerkę i mam do zrobienia pokój - pomalowanie, meble, firanki, rolety i różne inne dodatki, który będzie mi służył za salon, sypialnię i miejsce do nauki, bo jeszcze studiuję. Pokój ma 18 metrów, ale jak dla mnie jest wystarczający. Podloga w pokoju jest drewniana, w kolorze jasnym, ale takim umiarkowanym. Na razie nie stać mnie na drogie przeróbki, czy meble, ale chce powoli zacząć kupować rzeczy w konkretny stylu, żeby poźniej nie wyszedł z tego jeden wielki misz-masz. Jak myślicie w jakim stylu zrobić pokój, żeby połączyć 3 role, które ma on spełniać i żeby był dość uniwersalny. Przyznam szczerze, że zastanawiałam sie nad 2 rodzajami, albo zrobić pokój w stylu jak na pierwszych 5 zdjęciachczyli takie polączenie nowości z klasyką, albo taki delikatnie romantyczny w fioletach i bieli, lub bieli połączonej z innym kolorem. jak na kolejnych zdjęciach. A może macie inne pomysły? Najgorsze jest to, że ciężko mi się zdecydować, a wybór ogromny
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styl pokoju 3w1 w kawalerce
'Połaczenie nowości z klasyką' zdecydowanie bardziej do mnie przemawia, niż te romantyczne wnętrza. Biel nie jest praktyczna, zwłaszcza do tak wielofunkcyjnego pomieszczenia.
Załączam kilka fotek.Moze coś Cie zainspiruje.Ja widze kilka ciekawych rozwiazań. Np. na 1. załączniku-wnetrze utrzymane w ciepłych kolorach, za żaluzją umieściłabym biureczko, komputer.. +sofa rozkładana. Podobnie na załaczniku nr 2. Za praktyczną półeczką mini kącik do nauki. Zmieniłabym tylko tę półkę. Nieestetycznie bowiem wygląda ta sklejka z tyłu. Załacznik nr 3-takimi makaronikami mogłabyś też oddzielć np sypialnię od salonu lub kącik do pracy od reszty pomieszczenia. Załączniki 4 i 5-wersja otwarta, z tym, że ja zamiast tego stoliczka obok białego regału ustawiłabym biutrko utrzymane w podobnej stylistyce.
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-07-30 o 02:03 Powód: zdjęcia |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Też właśnie jakoś połączenie nowości z klasyką do mnie przemawia, bo wydaje mi się, że jest łatwiej dobrać do niego dodatki, czy wprowadzić jakieś zmiany. Pomysły na 3 pierwszych zdjęciach są genialne, dziekuję
tylko niestety wnęka jest na przeciwko okna (mam wejście na balkon w pokoju i tylko tam 2 okienka) i nie chcę, żeby biurko stało obok tej wnęki i było jeszcze zasłonięte prze jakiś mebel, bo światło będzie słabo dochodzić, a ja wciąż sporo czasu spędzam przy nim. Obawiam się jendak, że głupio będzie wyglądało biurko obok kanapy :/ Co myślicie?---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- jeszcze jedno pytanko lepiej w fioletach czy zieleni czy może w kolorze biało-czerwono-czarnym? |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kilka fioletowych inspiracji.
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-07-30 o 13:27 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Zielenie...
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-07-30 o 13:22 |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Czerwień
Edytowane przez sweetish Czas edycji: 2009-07-30 o 13:36 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A nie myslałas zeby ukryć biurko za jakims parawanem albo za zaluzja drewniana zamocowana do sufitu ? Biurko czy tez łożko, co tam Ci będzie wygodniej biorąc pod uwagę kształt pokoju ktorego nie znamy Żaluzje kupisz np w Ikea, tam sa najtansze, mozesz tez zamówić na wymiar. Parawan możesz zrobić nawet sama, to nic trudnego, wszystkie potrzebne elementy znajdziesz w Castoramie czy Leroy Merlin Jak sobie zrobisz np z 3 części na zawiasach to jak Ci ni ebedzie potrzebny składasz go i odstawiasz w bezpieczne miejsce albo wsuwasz pod lózko Jesli planujesz szafe garderobiana w tym pokoju to mozesz jedna czesc tej szafy - o ile jest miejsce na duza szafe- przeznaczyc na tzw pracownie , konczysz prace, zasuwasz szafe i po problemie Tylko taka szafe powinien Ci juz ktos wykonac na zamowienie, aby ta "pracownia" byla wygodna i ergonomiczna. Mozna zastosować w niej składany blat biurka - konczysz prace, skladasz biurko , zasuwasz szafe a w tej jednej czesci bedziesz miala tez polki i szafki, szuflady.
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
jejku sweetish, ale sie napracowalas, dziekuje
![]() teraz nie dam rady zrobic zdjec pokoju, jak nie ma w nim mebli, ale mam zdjecie wneki, jeszcze z meblami poprzednich właścicieli i kształtu pokoju, szczerze przyznam, że nie jest on do końca wymiarowy i idealny, ale innego nie mam. Pokój jest na razie właśnie zielony, ale jakoś nie jestem co do tej zieleni przekonana, poza tym i tak trzeba pomalować ściany, bo są trochę zniszczone. Podobają mi się białe lub czarne dodatki. Ech.. ten wybór jest za duży. |
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
A jeśli chodzi co do szaf, to planuję wstawić do przedpokoju szafę na wymiar, a ewemtualnie jakąś małą szafeczkę do pokoju. Żadnych dużych szaf nie planuję wstawiać do pokoju
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ciekawi mnie jakie wymiary ma ta wnęka, gdzie na zdjęciu stoi kanapa... Mogłabys tam zrobic sobie hmm, np własnie mini sypialnie albo wstawic biurko.. To zalezy oczywiscie od tego czy chcesz w pokoju łózko(moim zdaniem gorszy wybór) czy rozkładana kanape. Pokój mi sie bardzo podoba. Poszperam cos jeszcze w swoich zbiorach i dodam jakieś fotki. Mam nadzieje, że chociaz troszke ci pomogę
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Wiesz jakbym tam wstawila łóżko na wymiar,to myślę, że była by to nie głupia sprawa, bo chciałabym mieć oddzielnie kanapę, oddzielnie coś do spania i to najlepiej do spania coś wygodnego
Jakich wymiarów wnęka jest niestety nie wiem, bo nie mam jeszcze kluczy do mieszkania i nie mogę zmierzyć, ale wiem, że to łóżko na zdjęciu jak się rozłoży to mieści się cale i jeszcze z boku zostaje to wolne miejsce co widać na tamtym zdjęciu wnęki. Znalazłam zdjęcie podobnego łóżka co stoi we wnece i wymiary myślę, że podobne Złożone - 207 cm * 72 cm , Spanie - 185 cm * 140 cm
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Dobrym rozwiązaniem byłyby też zasłony z cieniutkiego, prześwitującego materiału w jakimś fajnym kolorze. Dodam kilka pomysłów na to miejsce. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Kotara z koralików, kotara meblościanka, drewniane długie żaluzje... Jak coś jeszcze wpadnie mi do glowy, dodam zdjecie Wspominałas cos o osobnej kanapie. W tym przypadku skierowałabym ją tyłem do kącika sypialnego, by nie był on w centrum uwagi.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Rozeznanie
|
szklane drzwi są ekstra, ale jakbym miała w tej wnęce je umieścić to by wyglądało jak duży prysznic. Ale może kiedyś coś się wymyśli. Zrobiłam plan pokoju, trochę nieudolnie, bo dekorować potrafię, ale ustawić meble inteligenitnie? To nie dla mnie
Więc może pomożecie. A co do zasłonienia łóżka podobają mi się pomysły ze zdjęć. Póki co pewnie nie będzie od razu kasy, ale z czasem zakupię może parawan albo taki regał. Pomysł z bambusami jest ekstra. I wogóle ten pokój bardzo ciekawie urządzony. Ja co raz bardziej jestem przekonana na śliwkę węgierkę i lilęz Duluxa, ale nadal mnie ciągnie raz do bieli, raz do kolorowych wnętrz Ach i jeszcze jedno doradźcie czy w pokoju okleić ścianę lub kawałek ściany ozdobną tapetą ewentualnie jakąś naklejką lub kilkioma naklejkami, czy np zrobić taki klimatyczny przedpokój - daję przykłady o czym myślę (6 ostatnuch zdjęć)
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o biurko, to ja umieściłabym je w części sypialnej właśnie za tym regałem (1), tam zadbałabym o dobre oświetlenie (stojąca lampka nocna(2). Przy wejściu po lewej stronie na ścianie umieściłabym szablon w kolorze dominującym w pokoju lub kontrastowym(jak wolisz)(3). W rogu ściany duży kwiatek w doniczce(4,5,6,)lub wysoki regał narozny(7). Ścianę z oknem widziałabym tak, jak na załączniku (8). Do tego dywanik na środku i jakaś ława, stoliczek przy kanapie(9) plus dekoracja w wazonie(10). Podsumowując, wlasnie tak jak na załaczniku 10 widziałabym mniej wiecej Twój salon. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Wszystko pięknie, sama bym tego nie zrobiła, ale jest mały problemik. Tam gdzie ma być szafeczka niziutka, są drzwi na balkon. Nad oknami jest kaloryfer i kolejne są drzwi, widać je na tym planie pokoju. No i gdyby nie one wszystko byłoby pięknie, ale będę kombinować. Chyba, że masz jeszcze jakiś pomysł co z tym fantem zrobić. A kolory wybrałam już - będzie coś jak śliwka i lila, jedna ściana śliwka (nie wiem, która, może mi też doradzisz) a reszta lila. Z tą naklejką to pewnie będzie jakoś w kolorze ścian, a tapetę taką ozdobną zrobię sobie w przedpokoju, dorzucę jakąś lampę i lustro, żeby nadać klimat.
A co do roślinek, ukradłam pomysł chrzesnego - dodaję zdjęcie, słabo widać, ale jest |
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
p.s. -bardzo ładna roślinka |
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
brałabym jeszcze cos innego pod uwagę... jeśłi wprowadzi sie tam kiedys mężczyzna moze to być mało męskie pomieszczenie ![]() po drugie moze kiedys wynajmiesz lub sprzedasz to mieszkanie... a na jasnych kolorach bardziej widać brud i zaniedbanie ![]() i są bardziej kobiece... mi podobaja sie te romzntyczne wnetrza... tylko że sa mało praktyczne. pomazane łózko dywaney fotele juz widze jak bluźnię przy sprzątaniu.a ostatnio też bardzo poodba mi się połaćzenie klasyki i nowoczesności i chyba duzo takich dodatków mozna znaleść w sklepach Cytat:
i do tego nadaje troche romantyzmu ![]() a na scianie z oknem moga być półkina książki lub na wieżę i głośniki... 9no u mnie muza byc musi) lub pouwieszcać zdjecia - jeśłi lubisz... |
||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Rozeznanie
|
Czuję się jakby minęły lata, od kiedy pytałam Was o mój pokoik w mieszkanku
W ten weekend kończe remont i na początku tygodnia wrzucę zdjęcia mojego mieszkanka W skrócie zdecydowałam się na jedną ścianę w kolorze śliwki węgierki, 3 pozostałe na kolor coś z lotosem, wybaczcie skleroza Meble białe, sofa póki co też biała, ale zawsze mogę wymienić, dywan fioletowy i fioletowe dodatki. Tylko ciągle zastanawiam się nad ta sofą. Doradzicie? Albo biała albo w kolorze amarantowym (jest bardziej różowe niż w linku) z ikeii. Daję linki Jeśli chodzi o biała to pokrycie mam sprawdzone wszystko sie z niego spiera, mam z tego materiału pokrowce w kuchnihttp://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10156821 http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10146356 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.

tylko niestety wnęka jest na przeciwko okna (mam wejście na balkon w pokoju i tylko tam 2 okienka) i nie chcę, żeby biurko stało obok tej wnęki i było jeszcze zasłonięte prze jakiś mebel, bo światło będzie słabo dochodzić, a ja wciąż sporo czasu spędzam przy nim. Obawiam się jendak, że głupio będzie wyglądało biurko obok kanapy :/ Co myślicie?

. Dobrym rozwiązaniem byłyby też zasłony z cieniutkiego, prześwitującego materiału w jakimś fajnym kolorze. Dodam kilka pomysłów na to miejsce.
przy sprzątaniu.