Trudny wybór więc proszę o rady :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-18, 12:35   #1
greatdee
Wtajemniczenie

Trudny wybór więc proszę o rady :)

Witam Was To mój pierwszy wątek i post w tym dziale.
Do rzeczy:
Jeżdżę od 4 lat Fiatem Pandą z silnikiem benzynowym 1,2. I ogólnie jestem bardzo zadowolona, bo jest bardzo ekonomiczna, zwrotna i łatwo zaparkować. To moje pierwsze auto, no i apetyt rośnie w miarę jedzenia. Powoli zaczynam się przygotowywać do zmiany samochodu. Chodzi mi o coś większego, tzn o większy bagażnik, bo w Pandzie jednak ciężko upchnąć namiot, materac, śpiwory i inne potrzebne na wakacje rzeczy, a dość często zdarzają się nam (mi i mojemu lubemu) takie wyjazdy. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w KIA Soul I to zauroczenie nie mija. Zaletą jest to, że byłoby to autko nowe, z gwarancją itd. No i wzięłabym je w leasing na firmę. Ale coś mnie podkusiło i sprawdziłam ceny innego auta, do którego pałam sympatią od dawna, mianowicie Toyota Rav4. Tu oczywiście w grę wchodzi już tylko auto używane, czyli nie ma gwarancji itd i z leasingiem chyba już nie bardzo?
Czy macie dla mnie jakieś sugestie, rady? A może jeszcze coś innego mi zaproponujecie? Z góry mówię, że nie chcę żadnego kolosa No i co z tym leasingiem? Z góry dzięki za podpowiedzi
greatdee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 11:10   #2
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: Trudny wybór więc proszę o rady :)

Ja bym mimo wszystko wybrała nowe auto...

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 12:30   #3
olcia 810
Wtajemniczenie

Ja też wybrałabym nowe auto, ale Rav4 bardziej mi sie podoba
olcia 810 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 13:02   #4
maedle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez greatdee Pokaż wiadomość
Witam Was To mój pierwszy wątek i post w tym dziale.
Do rzeczy:
Jeżdżę od 4 lat Fiatem Pandą z silnikiem benzynowym 1,2. I ogólnie jestem bardzo zadowolona, bo jest bardzo ekonomiczna, zwrotna i łatwo zaparkować. To moje pierwsze auto, no i apetyt rośnie w miarę jedzenia. Powoli zaczynam się przygotowywać do zmiany samochodu. Chodzi mi o coś większego, tzn o większy bagażnik, bo w Pandzie jednak ciężko upchnąć namiot, materac, śpiwory i inne potrzebne na wakacje rzeczy, a dość często zdarzają się nam (mi i mojemu lubemu) takie wyjazdy. Od jakiegoś czasu jestem zakochana w KIA Soul I to zauroczenie nie mija. Zaletą jest to, że byłoby to autko nowe, z gwarancją itd. No i wzięłabym je w leasing na firmę. Ale coś mnie podkusiło i sprawdziłam ceny innego auta, do którego pałam sympatią od dawna, mianowicie Toyota Rav4. Tu oczywiście w grę wchodzi już tylko auto używane, czyli nie ma gwarancji itd i z leasingiem chyba już nie bardzo?
Czy macie dla mnie jakieś sugestie, rady? A może jeszcze coś innego mi zaproponujecie? Z góry mówię, że nie chcę żadnego kolosa No i co z tym leasingiem? Z góry dzięki za podpowiedzi
A ja bym wziela ravke (bo sama na nia poluje, jako auto "rodzinne" ewentualnie Kie Sorento
Nowe salonowe auto nigdy mnie nie kusilo bo juz po roku baaardzo spada jego wartosc (no chyba ze tym autem juz zamierza sie jezdzic do konca)
Sama bralam w czyms na miare leasingu, Audi - roczniaka z 7tys km przebiegu, nie duzo a cena o wiele nizsza.
Takze nastepne autko ktore bedziemy kupowac tez bedzie uzywane
maedle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-19, 17:29   #5
MdM
in love with life

A ta Rav4 to z jakiego rocznika bys chciala?? Bo jesli roczna lub 2letnia to bym wziela Ravke ale jesli starsza to nowe autko.
MdM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-21, 13:15   #6
greatdee
Wtajemniczenie

Dzięki za odpowiedzi Ale poczytałam troszkę o tej Toyocie i mnie skutecznie zniechęciło :/ Chociaż z wyglądu jest SUPER, ale ostatnia generacja, czyli produkowana od (zdaje się)2006r.
Za to byłam w salonie i ta KIA Soul mi bardzo odpowiada. Oczywiście wygląd to kwestia gustu. Poza tym za nowym przemawia jeszcze to, że mogę mieć DOKŁADNIE taki jak chcę, więc w sumie jestem już zdecydowana Trzeba tylko pojechać zamówić
A może następne, jak znowu będę potrzebowała coś większego, właśnie rodzinnego, to będzie coś w stylu Rav4
A zanim zamówię, to jeszcze chciałabym Was spytać o koła na 18" felgach, naprawdę tak strasznie się na nich jeździ? Bo czytałam, że nie najlepiej, ale to zazwyczaj pisały osoby, które też to tylko gdzieś słyszały. A osoby, które mają 18" mówią, że jeździ się bardzo dobrze... Sama nie wiem już...
Stary 2009-08-21, 14:00   #7
apollinka
Rozeznanie

GG do apollinka

osobiście bardziej przypadła mi do gustu Kia

a jednak co nowe to nowe, jak sama piszesz możesz wybrać jakie chcesz, a i masz pewność że nie będzie zatajona żadna stłuczka, usterka

choć jednak Toyota to Toyota zależy za jaką cenę którą planujesz wydać będziesz miała wyposażenie w Kii a jakie w rav4
apollinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-24, 10:32   #8
greatdee
Wtajemniczenie

Jeśli chodzi o wyposażenie, to ta KIA będzie duużo bogatsza niż te RAVki, które znalazłam
Tylko te koła mnie nurtują... Czy ktoś wie coś na ten temat??
Stary 2009-08-24, 19:05   #9
listopadowa80
Zakorzenienie

A może skusisz się na Suzuki - np. sx4 (osobiście żałuję, że go nie kupiłam) lub większą Grand Vitarę (tu minusem jest spore spalanie)? Fajne samochody i mają doskonałe wyposażenie w wersjach podstawowych, przystępne cenowo (w porównaniu do innych aut o takim wyposażeniu). Tyle, że np. w przypadku SX4 trzeba ten samochód wcześniej zamówić (tzn. 3 lata temu tak było - musiałabym czekać ze 4 miesiące i dlatego nie kupiłam). Myślę, że to fajne autka godne zainteresowania.
Co do kia to się nie wypowiadam, bo nie znam bliżej tej marki, ale rav4 ma moja kuzynka i jest zadowolona (autko sprowadzone ze Stanów, automat).
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-24, 21:52   #10
krowa118
Zadomowienie

Rav 4 to najmniej awaryjne auto w tej klasie samochodów i choć kocham kia (akurat nie soul) to jednak pomimo sentymentu do tej marki kupiłabym rav

"Jeździć szybko nie znaczy jeździć dobrze"
krowa118 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 11:06   #11
greatdee
Wtajemniczenie

Suzuki mi się nie podobają Wiadomo, każdy ma inny gust, ale uważam, że samochód powinien się właścicielowi podobać. Że to coś więcej niż tylko zimna kalkulacja wad/zalet i ceny Ale dzięki za radę, przynajmniej sprawdziłam!!
Jeśli chodzi o Ravki to naczytałam się sporo, że auto ma dużo niedoróbek, i jednak jak na auto za taką cenę ma bardzo kiepskie wyposażenie.
Skusi mnie chyba jednak ta Soul, ze względu na możliwość konfiguracji pod moją osobę, gwarancję itd. No i mi się BARDZO podoba

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-25, 13:20   #12
mtynai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez apollinka Pokaż wiadomość
osobiście bardziej przypadła mi do gustu Kia

a jednak co nowe to nowe, jak sama piszesz możesz wybrać jakie chcesz, a i masz pewność że nie będzie zatajona żadna stłuczka, usterka

choć jednak Toyota to Toyota zależy za jaką cenę którą planujesz wydać będziesz miała wyposażenie w Kii a jakie w rav4
75% samochodów w salonie jest malowane
bo mają stłuczki podczas transportu

więc najlepiej samochód zaraz po kupnie sprawdzić u dobrego mechanika, który sprawdzi grubość lakieru

co do tematu, wybrałabym soula.

pozdrawiam.

Warren Buffet
mtynai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-25, 17:02   #13
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mtynai Pokaż wiadomość
75% samochodów w salonie jest malowane
bo mają stłuczki podczas transportu

więc najlepiej samochód zaraz po kupnie sprawdzić u dobrego mechanika, który sprawdzi grubość lakieru

co do tematu, wybrałabym soula.

pozdrawiam.
Ja jeszcze dodam od siebie, że 3 lata temu kupiłam nowy, salonowy samochodzik i okazało się, że uszczelka w bagażniku jest źle założona i przez to na klapie bagażnika są odpryski lakieru. Oczywiście gwarancję na blachy mam 5 letnią i nie ma problemu z wymianą uszczelki i zamalowaniem blachy, jednak już z użyczeniem samochodu zastępczego - owszem (oczywiście nie ma problemu jeśli za korzystanie z takiego auta zapłacę).

A co do kia - zaraz z ciekawości sprawdzę tego soula, bo nawet nie wiem który to
Stary 2009-08-25, 18:49   #14
greatdee
Wtajemniczenie

Hehe, ja moją Pandę też miałam z salonu, więc nie łudzę się, że z tego powodu będzie wszystko jak w bajce Ale we Fiacie nie było problemu z autem zastępczym.
Stary 2009-09-03, 15:32   #15
lowczyni_okazji
BAN stały

Ja się nie znam na samochodach, mogę Ci tylko powiedzieć, że większość facetów, ktorych znam, jak slyszy KIA, to zaraz biadoli, że to beznadziejny złom, który się psuje i w ogóle jest do kitu. Nie mam pojęcia, czy to prawda, tak tylko mi się przypomniało.
lowczyni_okazji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-03, 16:01   #16
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez lowczyni_okazji Pokaż wiadomość
Ja się nie znam na samochodach, mogę Ci tylko powiedzieć, że większość facetów, ktorych znam, jak slyszy KIA, to zaraz biadoli, że to beznadziejny złom, który się psuje i w ogóle jest do kitu. Nie mam pojęcia, czy to prawda, tak tylko mi się przypomniało.
Tak mowia najczesciej faceci, ktorzy nigdy KIA nie jezdzili
Stary 2009-09-03, 21:58   #17
krowa118
Zadomowienie

Mój tata miał KIA kupiliśmy go zaraz po wejściu firmy na polski rynek i powiem tak zardzewiał strasznie ale NIGDY się nie zepsuł. Miałąm sobie kupic nowego ceeda ale kupiłam jednak tańszy i używany samochód bo byłoby mi szkoda jakbym go zarysowała eraz troszkę żałuje ale KIA ogólnie polecam super autka i wlaściciee też sobie chwala.

Stary 2009-09-04, 00:42   #18
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:

Wielu facetów ma podobne zdanie o fiacie
Stary 2009-09-04, 11:29   #19
krowa118
Zadomowienie

O fiacie to chyba każdy ma takie zdanie słysząc nawet to co się działo rok temu z silnikami i produkcją. Ja to zawsze wychodze z założenia że trzeba trafić na dobrą sztukę nie zależnie od marki.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-04, 11:50   #20
MdM
in love with life

Cytat:
Napisane przez krowa118 Pokaż wiadomość
trzeba trafić na dobrą sztukę nie zależnie od marki.
Dokladnie.
Stary 2009-09-07, 10:46   #21
greatdee
Wtajemniczenie

Cytat:

Takich rewelacji nie biorę pod uwagę, bo większość facetów biadoli na prawie wszystkie marki Z Fiatem na czele, a ja akurat mam same dobre doświadczenia z Fiatem :P
Poza tym, wszyscy na wszystko biadolą, podobno mercedesy po 2000r. to też kicha a nie mercedes, więc... Nie ma co się takim gadaniem przejmować :P
Stary 2009-09-07, 15:36   #22
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
Takich rewelacji nie biorę pod uwagę, bo większość facetów biadoli na prawie wszystkie marki Z Fiatem na czele, a ja akurat mam same dobre doświadczenia z Fiatem :P
Poza tym, wszyscy na wszystko biadolą, podobno mercedesy po 2000r. to też kicha a nie mercedes, więc... Nie ma co się takim gadaniem przejmować :P
Przypomniał mi się artykuł bodajże we Wprost sprzed kilku lat. Tytuł "Niemiecka (byle)jakość" - autor artykułu sugerował w nim, że niemieckie samochody 'zeszły na psy' i są, wbrew temu co się przyjęło, jednymi z najbardziej awaryjnych marek. Chwalił natomiast japończyki

Edytowane przez listopadowa80
Czas edycji: 2009-09-07 o 16:14
Stary 2009-09-07, 15:46   #23
MdM
in love with life

Cytat:
Akurat w tym cos jest. Moja przyjaciolka jezdzi Mercedesem z 2005r i tyle awarii i problemow, ile ona z nim miala to moj ojciec w ciagu calego swojego zycia jeszcze z zadnym samochodem nie mial.

---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Cytat:
Napisane przez listopadowa80 Pokaż wiadomość
Przypomniał mi się artykuł bodajże we Wprost sprzed kilku lat. Tytuł "Niemiecka (nie)doskonałość" - autor artykułu sugerował w nim, że niemieckie samochody 'zeszły na psy' i są, wbrew temu co się przyjęło, jednymi z najbardziej awaryjnych marek. Chwalił natomiast japończyki
Z azjatyckich marek to na pewno najlepsze opinie zbiera Toyota. Nie znam osoby, ktora posiada Toyote i narzekalaby, ze to zly wybor.
Ale gdybym ja miala duzo kasy i kupowala jakies autko to bezwzglednie wybralabym niemieckie Audi. Moj ojciec posiada juz kolejna sztuke tej marki i jest jednym z najbardziej zadowolonych posiadaczy samochodow w Polsce. Zadnych napraw, zadnych problemow. Ani z obecnym autkiem, ani z poprzednimi modelami.
Stary 2009-09-08, 13:17   #24
tanaa88
Przyczajenie

Witam, a więc oczywiście wszysko jest rzeczą gustu i jeśli Ci się autko podoba to bierz bo później będziesz jednak żałowała. Co do 18-sto calowej felgi prawdą jest,że to nie rozmiar na polskie drogi czujesz każdy dołek i nierówność na jezdni ponieważ opona jest bardzo cienka (tyle że fajnie wygląda) pracuję w sklepie motoryzacyjnym i trochę się orientuje w tej kwestii, pozdrawiam
Stary 2009-09-09, 11:13   #25
greatdee
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MdM Pokaż wiadomość
Ale gdybym ja miala duzo kasy i kupowala jakies autko to bezwzglednie wybralabym niemieckie Audi. Moj ojciec posiada juz kolejna sztuke tej marki i jest jednym z najbardziej zadowolonych posiadaczy samochodow w Polsce. Zadnych napraw, zadnych problemow. Ani z obecnym autkiem, ani z poprzednimi modelami.
Ja jakbym miała dużo kasy to kupiłabym napewno Volvo, ale to może kiedyś
A ja w sumie też mogę się zaliczać do najbardziej zadowolonych posiadaczy samochodów, bo przez te 4-5 lat nie musiałam nic w tym moim niedocenianym i ogólnie uważanym za "be" FIACIE nic naprawiać :P

Tanaa88 dzięki za info, w takim razie chyba wezmę 16", nie wygląda aż tak źle a pewnie lepiej się będzie jeździć.
A jak to wygląda z zimówkami? Chodzi mi o to, że jeśli kupuję auto w zimie to ono i tak ma letnie opony tak? Bo w sumie tego nie wiem :P
Stary 2009-09-09, 11:42   #26
listopadowa80
Zakorzenienie

Cytat:
A jak to wygląda z zimówkami? Chodzi mi o to, że jeśli kupuję auto w zimie to ono i tak ma letnie opony tak? Bo w sumie tego nie wiem :P
To zależy od salonu. U mnie w salonie Opla za opony letnie chcieli wziąć kasę (autko też kupowałam zimą)- w rezultacie w wyniku buntu i delikatnej sugestii, że w takim razie jadę kupić samochód innej marki, bo też poważnie rozważam zakup Suzuki, opony letnie+dywaniki+autoalarm dostałam w gratisie
Stary 2009-09-09, 13:22   #27
tanaa88
Przyczajenie

Cytat:
Ja jakbym miała dużo kasy to kupiłabym napewno Volvo, ale to może kiedyś
A ja w sumie też mogę się zaliczać do najbardziej zadowolonych posiadaczy samochodów, bo przez te 4-5 lat nie musiałam nic w tym moim niedocenianym i ogólnie uważanym za "be" FIACIE nic naprawiać :P

Tanaa88 dzięki za info, w takim razie chyba wezmę 16", nie wygląda aż tak źle a pewnie lepiej się będzie jeździć.
Witam,
Ato już zależy gdzie kupisz, z reguły dobry sprzedawca czy salon dorzuca komplet zimówek przy zakupie samochodu, 16" napewno bedą lepsze
Stary 2009-09-09, 14:44   #28
MdM
in love with life

Cytat:
Sama jezdzilam kiedys fiatem (byl moim pierwszym wiec jakis sentyment zostaje), ale i tak uwazam, ze to swietny samochod
Stary 2009-09-11, 13:51   #29
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ja bym wybrala Rav4, bo łądniejsza

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-17, 14:40   #30
anneczki
Przyczajenie

Zgadzam się z greatdee faceci zawsze znajdą dziurę w całym, żadna marka im nie odpowiada i w ogóle wszystko jest do d...

Ja mam swoje faworyty, typowo babskie auta I nie przejmuje się tym co gadają faceci, chociaż gdybym miała kupować auto używane to na pewno zabrałabym ze sobą kumpla, sama bym nie kupowała bo się na tym zwyczajnie nie znam.

A to moje marzenie:

http://warszawa.szerlok.pl/motoryzac...rder,expensive

Niekoniecznie ten kolor, bardziej podoba mi się grafitowy. Może kiedyś się uda
anneczki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości