|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Studia a leczenie psychiatryczne
Cześć,
chciałabym zwrócić się do Was z pytaniem. Jestem studentką I roku i planuję udanie się do lekarza psychiatry. Jestem przygotowana na to, że mogę podjąć leczenie farmakologiczne, mam jednak wątpliwości - czy lekarz ma prawo poinformować moją uczelnię o moim stanie zdrowia, czy wręcz taki obowiązek? Ja wiem, że tajemnica lekarska, ale szukając informacji na ten temat, przeczytałam gdzieś, że pewien lekarz uczynił taką "przysługę" swojemu pacjentowi-studentowi. Nie doprecyzowano tylko, czy na jego zgodę, czy z powinności. Ja naprawdę wolałabym tego uniknąć. Nie chcę, by ktokolwiek o tym wiedział, dla mnie to ciężki temat. Nie chcę potencjalnych utrudnień, pytań, oskarżeń. I bez tego czuję się dość niekomfortowo. Czy powinnam w ogóle przyznawać się do tego, że chodzę na studia? Chciałabym być wobec lekarza absolutnie szczera, boję się jednak, że ten będzie chciał wynieść moją potencjalną diagnozę i problemy poza gabinet, jeśli uzna, że tak trzeba. Czy mogę liczyć na dalsze leczenie, jeżeli nie zgodzę się w żadnym razie na informowanie uczelni i/lub rodziców? Proszę, niech mi ktoś wyłoży te sprawy w ludzkim języku. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Studia a leczenie psychiatryczne
Cytat:
Zwolnienie z zachowania tajemnicy lekarskiej może nastąpić: – gdy pacjent wyrazi na to zgodę, – jeśli zachowanie tajemnicy w sposób istotny zagraża zdrowiu lub życiu pacjenta lub innych osób, – oraz jeśli zobowiązują do tego przepisy prawa. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Interleukina Druga
|
Lekarz nie ma prawa informować kogokolwiek o twoim stanie zdrowia jeśli ty nie wyrazisz na to zgody. Może na przykład zaproponować, że porozmawia z twoimi rodzicami w twoim imieniu, ale jeśli powiesz, że sobie tego nie życzysz to nie ma prawa do tego. Wszystko co zostanie powiedziane w gabinecie musi zostać w gabinecie.
Nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji, w której lekarz uznał, że dla dobra pacjenta powinien poinformować jego otoczenie o chorobie bez jego wiedzy. Przecież dla tego lekarza to kompromitacja: zarówno zawodowa (za niedotrzymanie tajemnicy lekarskiej odpowiada się przed sądem lekarskim), społeczna (bo kto mu teraz zaufa) oraz prawna (lekarz odpowiada zarówno karnie za złamanie prawa jak i cywilnie za szkody wyrządzone pacjentowi). Myślę, że warto powiedzieć, że się uczysz - środowisko, w którym przebywasz na co dzień ma znaczenie w terapii. |
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
Nie, nie może takiej informacji przekazać dalej bez Twojej zgody o ile nie zagrażasz sobie lub innym. Może zareagować tylko jeśli będzie miał solidne przesłanki podejrzewać, że zamierzasz zrobić komuś/sobie krzywdę.
To zwykły lekarz, mój nawet nie wie gdzie studiuję chyba, a już na pewno nie wykazał nigdy potrzeby dzielenia się faktem moich wizyt z kimkolwiek
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Interleukina Druga
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie może bez twojej zgody tego zrobić.
Mój nawet nie wiedział, na którym uniwerku studiuję. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#7 |
|
.
|
Lekarz nie ma do tego prawa. Mam dużo znajomych, którzy korzystali z pomocy psychiatry w czasie studiów. Dopóki sami nie przynosili zaświadczeń od specjalisty, nikt o niczym nie wiedział. Pamiętaj, że korzystanie z takiej pomocy to nie wstyd.
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam za odpowiedzi, jestem już trochę spokojniejsza.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem więcej. Na L4 lekarz psychiatra nie wpisuje nawet kodu choroby, bo to tajne.
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Niee no, urządzałam sobie pogaduszki z psychiatrą o studiach, ale to lekarz jak każdy inny, równie dobrze ortopeda mógłby lecieć informować uczelnię że masz zwichniętą kostkę.
Raz zaspałam na zajęcia i żeby nie mieć kłopotów, na wizycie poprosiłam przy okazji o jednodniowe zwolnienie, i nawet na nim nie było nic o specjalizacji lekarza. Nie przejmuj się.
Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2019-05-14 o 16:55 |
|
|
|
|
#11 |
|
on tired little feet
|
Żaden normalny lekarz czegoś takiego nie zrobi. W trakcie studiów byłam u wielu psychiatrów, nigdy z czymś takim się nie spotkałam, znajomi też nie. Idź do lekarza z dobrą opinią (najlepiej na znanylekarz.pl sobie znaleźć) - to już mówię bardziej w kwestii odpowiednio dobranego leczenia itd, podejrzewam że nawet jakbyś poszła do najgorszego psychiatry w Polsce to nie wywinalby takiego numeru, więc tym się w ogóle nie przejmuj serio
Jeśli Twoja choroba będzie Ci utrudniać naukę to dobrym pomysłem jest poinformować o tym opiekuna roku lub kogoś od spraw studenckich. U mnie byli dość pomocni, nikt nie ocenial, a trochę mi przymknęli oko np na nadprogramowe nieobecności
I saw it first!’ squeaked Sniff, ‘I must choose a name for it. Wouldn’t it be fun to call it Sniff? That’s so short and sweet. Edytowane przez thirky Czas edycji: 2019-05-14 o 18:29 |
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Lekarz o niczym nikogo nie informuje, a juz na pewno nie uczelnie. Chyba że sama go poprosisz o np. kwitek na zwolnienie z WF-u.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
on tired little feet
|
Cytat:
jedyna opcja to zajęcia teoretyczne
|
|
|
#15 | |
|
Śnięta Mucha
|
Cytat:
Uczelni nie obchodzi gdzie i na co się leczysz. Lekarza nie obchodzi, co i gdzie studiujesz. Rodzice nie muszą nic wiedzieć, to Ty decydujesz, czy ich poinformujesz. Poza tym leczenie psychiatryczne to nie kiła, nic w tym wstydliwego.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:57.

Raz zaspałam na zajęcia i żeby nie mieć kłopotów, na wizycie poprosiłam przy okazji o jednodniowe zwolnienie, i nawet na nim nie było nic o specjalizacji lekarza. Nie przejmuj się.

jedyna opcja to zajęcia teoretyczne