|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() seks przed okresem
Byc może taki wątek już był , jeżeli tak to z góry przepraszam za nie dopatrzenie
![]() Może moje pytanie wyda się banalne, ale jednak szukam na nie odpowiedzi bo słyszałam już różne wersje...czy seks np. na 3 dni przed okresem grozi ciążą? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: seks przed okresem
Raczej nie, ale każda ma inny cykl, nie ma uniwersalnej zasady dla wszystkich. Trzeba się trochę poobserwować i nauczyć kiedy ma się dni płodne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak jak każdy seks bez zabezpieczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Teoretycznie jest bezpieczniej. Niestety tylko teoretycznie.
![]() |
#6 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
E tam,co Wy piszecie
![]() ![]() Jeśli ma się dni niepłodne to seks jest bezpieczny, nie teoretycznie, ale zupełnie praktycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
no tak ale z tego co pisze autorka to ona chce wlasnie bazowac na kalendarzyku a nie mierzeniu temperatury, obserwacji sluzu i tych innych bajerach
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak ale zwróć uwagę, że każda błahostka może to przesunąć. ja bym nie zaryzykowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dlatego ja autorce odradzam taką "metodę", jeśli już to te rozbudowane metody obserwacji cyklu... A najbardziej polecam zainteresować się pewniejszymi metodami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Chyba, że chodzi o metody zabezpieczen ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Hm, pewniejsze metody rozpoznawania dni płodnych też są, ale to trzeba mierzyć temperaturę, obserwować śluz i jeszcze chyba szyjkę macicy obmacywać (plus oczywiście wszystko to notować dzień w dzień)... Więc to zdecydowanie nie dla mnie, nie chce mi się
![]() A pisząc "pewniejsze" miałam na myśli właśnie metody zabezpieczeń, bo coś mi się wydaje, że autorka jest jeszcze dość młoda i maturalne metody mogą być u niej bardzo nieskuteczne. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nie ma co demonizować bo doświadczona kobieta wie kiedy ma dni płodne i niepłodne. W dni niepłodne po prostu nie da się zajść w ciążę więc nie ma co budować innych teorii sprzecznych z biologią człowieka. 3 dni przed miesiączką nie zachodzi się w ciążę. Problem z tym, skąd mieć pewność, że ta miesiączka za 3 dni na 100% będzie i że się nie pomyliłyście? Jest kilka metod - od samoobserwacji swojego ciała aż do monitorowania owulacji za pomocą usg. Okres zawsze występuje w 14 dni po owulacji, problem w tym, że owulacja nie zawsze występuje w 14 dni po rozpoczęciu miesiączki. Ustalenie terminu owulacji pomoże bezbłędnie określić dni niepłodne.
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Są tam jakies zasady, ale wszystko zalezy od nastrojów na giełdzie i kazdy stress moze przyniesc straty :P <w postaci przesuniecia sie okresu> Ja nie mogłam nigdy polegac na moim okresie oraz owulacji gdyz miałam to rozregulowane. Czesto nie miałam pare miesiecy okresu <na długo przed pierwszym razem>. Domniemam że było to przez moją dietę oraz lekką nadwage. Teraz już tabletki wyregulowały mi wszystko i jest jak w zegarku. A ponoc seks przed okresem jest bardziej hmm intensywny w doznaniach ? Dobrze mówie? Bo pewne miejsca są bardziej ukrwione itd itp.
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
U wielu kobiet zdarza się coś takiego jak CYKL BEZOWULACYJNY co znaczy że owulacja teoretycznie nie występuje. W dniu spodziewanego jajeczkowania moga wystąpić objawy owulacji a niekoniecznie ona wystąpi ( moze być śluz płodny a jajeczka nie będzie) i wtedy też owulacja następuje albo w czasie okresu albo tuż po. Czyli w takim przypadku seks tuż przed okresem bez zabezpieczenia okazać się może bardzo nierozsądnym posunięciem. podobno tylko na podstawie skrupulatnych obserwacji śluzu i koniecznie mierzenia temperatury można stwierdzić kiedy owulacja wystapiła i tym samym być pewną ze jajeczko pojawiło się 14-17 dnia cyklu a nie w czasie okresu.
Więcej na ten temat informacji można znaleźć na każdej stronie poświeconej naturalnym metodom planowania rodziny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Tylko, że wtedy to nie jest okres tylko krwawienie śródcykliczne. W tym czasie może wystąpić owulacja. Jeśli nie mierzy się temperatury to może być trudno odróżnić od miesiączki. Jeśli ktoś chce stosować naturalne metody to trzeba obserwować dokładnie śluz i mierzyć temperaturę, nie polecam opierania się na przypuszczeniu, że za trzy dni będzie okres.
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ogólnie rzecz biorąc wszystko opiera sie na obserwacji i tyle.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.