|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() 3 mamy i 2 ojców ?!?! Skłócona rodzina??!!
Ja nie wyobrażam sobie swojego wesela...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Moi rodzice są 10 lat po rozwodzie. Mój ojciec ma żonę i dziecko. Ja nie miałam z ojcem nigdy dobrych kontaktów ale "rozmawiamy ze sobą". Czasami odwiedzam swojego przyrodniego braciszka wiec gadamy sobie troche... Rodzice mojego przyszłego męża też nie żyją w zgodzie... Jego ojciec jest alkoholikiem... Jego rodzice ciągle się kłócą... W dodatku jeśli chodzi o rodzinę z mojej strony to jest ze sobą skłócona... Rodzina od strony mojej mamy jest skłócona z rodziną od strony mojego ojca... Rozwód moich rodziców nie przebiegał " po cichu". Nie obyło się bez ciągania m.in mnie po sądach i zeznawaniu przeciw ojcu. Teraz jest niby "ok". Ale rodzina od strony mojej mamy i rodzina od strony ojca na pewno nie będą ze sobą gadać... W dodatku mój przyszły mąż też ma taką "dziwną rodzinę ". ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co ja mam zrobić ? ![]() Chciałabym mieć piękne wesele ![]() ![]() ![]() ![]() Co wy o tym myślicie ![]() Jeśli macie jakieś pomysły to proszę Was o pomoc. Buziaki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: 3 mamy i 2 ojców ?!?! Skłócona rodzina??!!
a może właśnie Twój ślub byłby okazją do zgody? może rodzice ze względu na Ciebie chociaż na ten jeden dzień "zapomną" dawne urazy?
czy wspominałaś już rodzinie, że planujesz wesele? jak zareagowali? myślę, że wszystko można pogodzić, z tym że najważniejsze są dobre chęci z obu stron. dobrym pomysłem na wesele są wizytówki- w ten sposób można zaplanować kto gdzie siedzi i odpowiedznio "dobrać" towarzystwo przy stolikach.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
A zależy Ci na dużym weselu? Bo może lepiej będzie zrobić tylko małe przyjęcie w gronie przyjaznych Ci osób a nie stresowanie się w dniu wesela czy akurat nie będzie jakiejś afery. Może lepiej zamiast skłóconej rodziny zaprosić tylko rodziców, chrzestnych i paru bliskich przyjaciół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No widzisz, u mnie jest troszkę lepiej ale też niefajna sytuacja z ojcem mojego narzeczonego. On ma swoją konkubinę i nowe dziecko z nią oraz jej syna z poprzedniego związku. Niby kontakt utrzymujemy i generalnie jest spoko, ale on się wymiguje z przyjazdu na wesele, że już nie wspomnę, że nie poczuwa się do pomocy jakiejkolwiek (np. finansowej bo rodzice nam finansują wesele). Nawet wymiguje się od poznania moich rodziców! Jego była żona, a mama mojego narzeczonego nie ma nikogo i też będzie tak dziwnie,jak on przyjedzie z tą konkubiną,a ona sama będzie siedzieć. W ogóle to zastanawiamy się też czy zapraszać syna tej konkubiny. A babcia mojego narzeczonego (matka jego matki) się nie chce nawet widzieć z byłym zięciem, żeby go nie zwymyślać przypadkiem, że zrujnował córce życie. Ech! Pomieszanie z poplątaniem. Czy nie mogłoby być normalnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
U mnie nie było tak żle ale stosunki miedzy moimi rodzicami a raczej moją mamą a rodziną taty też nie były najlepsze. Dawniej wszystko było ok, ale potem posżło to w las i zaczęły się głupie bezpodstawne dogadywania, kłutnie i wogóle. Mimo, że ze sobą rozmawiali jak się na siebie natknęli ale to wszystko było jakieś takie przymuszone. Ja postanowiłam zaprosić rodzeństwo mojego taty a moje wujostwo na nasz ślub i wesele bo dlaczego brat mojej mamy ma być a od taty nie, może byłoby mu przykro. I zrobiłam jak uważałam i na weselu relacje między nimi sie poprawiły. Nawet rok po naszym ślubie rodzice robili przyjęcie z okazji 30. rocznicy ślubu i zaprosili wszystkich. Wreszcie wszystko sie unormowało.
Ale moja syt. jes chyba bardzij łagodniejsza. Jesli jest tak źle to może zróbcie sobie małe przyjęcie wśród znajomych, żeby rodzinka wam nie popsuła tak pięknego dnia. Albo zaryzykujcie, może akurat uda wam się pogodzić rodzinę. Życzę powodzenia ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A może spróbuj wcześniej zebrać głównych zainteresowanych i porozmawiać z nimi. Powiedzieć, że to Wasz wyjątkowy dzień i czy w prezencie ślubnym mogliby podarować Wam wspaniała atmosferę? Ja wiem, że to tak łatwo się doradza, nie będąc w danej sytuacji... Ciężko też tak wszystkich zebrać. To może napiszecie do wszystkich list, taki szczery, o Waszych obawach i nadziejach związanych z tym dniem?
Pozdrawiam i życzę wspaniałego wesela, mimo wszystko. K.
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No własnie z tymi winietkami nie jest prościej wcale. Jak ich pousadzać? ![]() ![]() ![]() Justyna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A nie lepiej za te kilkanaście tysięcy wydane na imprezę dla skłóconej rodzinki wydać sobie na niezapomnianą podróż poślubną? Rejs luksusowym statkiem pomiędzy wyspami Kanaryjskimi?
My z tżtem tak właśnie robimy, bo sytuacja, mimo, że inne historie, tak samo poplątana jak u Ciebie ![]() Na ślub zapraszamy tylko część rodziców (u mnie matka, jest tą, która sobie odeszła i chyba raczej nie będzie na ślubie) i kilku znajomych na jakiś obiadek z deserami w restauracji a potem siuup, na statek ![]() Przemyśl, czy chcesz się męczyć dla wesela, które będzie trwało jedną noc. wszyscy się i tak pewnie pokłócą, bo przy alkoholu naród Polski jest wylewny... A tak, niezapomniane dwa tygodnie luksusu za tę samą kasę. A ślub jest dla was a nie dla innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Zaraz posypia się gromy nad moja głową
![]() Moim zdaniem zaproś tych którzy są wam bliscy bo inaczej każdy członek rodziny będzie dodatkowo ze sterowany kto się pojawi na weselu no i Twój stres ![]() I nie wierze że obejdzie się bez kłótni nie licz na obrazek z komedii romantycznej ![]() I tak jak dziewczyny napisały małe wesele lub przyjęcie może być do tego pretekstem by tak postąpić ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Albo zaproś tylko najbliższą rodzinę albo...dobrze rozsadź gości
![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas wszystko w rodzinach ok. Po prostu wolelibyśmy super wakacje od wesela ale to nie przeszło bo żona to jedyna córka teściów więc musiało być wystawnie. Choć teściowie obstawili różne rzeczy związane z wyżywieniem za ok. 20 tyś. to i tak wydaliśmy grubą kasę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
wątek sprzed 2 lat, nei sądzę, by autorka miała jeszcze ten problem przed sobą
![]()
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
O cholera faktycznie
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.