![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Jakie książki czytacie??
Hey, dziewczyny!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie książki czytacie??
kultura kultura... cale podforum o tym jest
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja mogę czytać niemal wszystko, nie trawię tylko kiczowatych romansów i fantastyki. Najbardziej lubię literaturę rosyjską, zgrabnie napisane kryminały i książki pachnące filozofią
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Ja czytam różne ksiązki w zależności od nastroju. Jak jestem zmęczona i chce się wyciszyc i odpocząć, to sięgam po coś co już znam, którąś z moich ukochanych powieści.
Jak jestem wypoczęta, to chetnie sięgam po każdy właściwie rodzaj książek. Uwielbiam, Austen, Kundere, Dostojewskiego, Kafke, Schulza i wielu wielu innych. Poza tym bardzo lubię poezję. A Szymborską w szczególności ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
A ja Herberta, o
![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
A ja i Herberta i Szymborską
![]() Ale jednak Szymborska ma u mnie pierwszeństwo.
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
czytam wszystko - od klasyki, przez fantastyke i publicystyke po ksiazki popularnonaukowe; pomijam jedynie poezje - uwazam, ze niektore wiersze sa naprawde piekne ale by przeczytac tomik od deski do deski za jednym zamachem -
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja też czytam rożne ksiazki...
Nie przepadam jedynie za fantastyką... chociaz to zalezy... HP odpada...fee... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czasami siegam po mlodziezowe,czasami powiesci wspolczesne albo na faktach...Chetnie czytam tez kryminaly...Ale to w duzej mierze zalezy od mojego nastroju
![]() Generalnie nie trawie fantastyki i harlequinow oraz literatury "na obcasach"itp
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Jakie książki lubicie czytać?? - wogóle czytacie??
Nie iwem czy powtarzam watek ale nie jestem w stanie tego sprawdzić...Ciekawa jestem jakie ksiażki najczęściej czytacie...jakie wam się podobały a które według was są bezsensu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jakie książki lubicie czytać?? - wogóle czytacie??
Nie jesteś w stanie sprawdzić, czy są już takie wątki? A to dlaczego? O ile mi wiadomo, z wizażową wyszukiwarką wszystko jest w porządku.
Zajrzyj na kulturę. Mnóstwo tam wątków o tej tematyce. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
po 1. watek na kulture
po 2. tam jest duzo tego typu watkow po 3. lubie czytac wszytskie ksiazki ktore mam pod reka,ale aktualnie czasu brak:/ zblizaja sie wakacje, to nadrobie zaleglosci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Grube i stare
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Już miałam rzucić bardzo ironicznym i bardzo niemiłym tekstem, no ale jesteś nowa
![]() ![]() Tak, czytamy. Wystarczy rzucić oczkiem na Kulturę. A Ty, co lubisz?
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Nie lubię zbytnio czytać... Albo jestem zbyt leniwa. Jeśli trafię na jakąś ciekawą (według mnie oczywiście) książkę to potrafię przesiedzieć cały dzień czytając... Czytać lubię książki przygodowe, trochę fantasy ;] Najbardziej orzypadła mi do gustu "Ania z Zielonego Wzgórza" i "Harry Potter". W sumie to oprócz lektur nic nie czytam
![]() A teraz męczę "Syzyfowe prace" Żeromskiego... już 1/4 za mną ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
O tak, "Kamienie na szaniec" też były męczące. Jeszcze "Krzyżacy", których nie przeczytałam w końcu wcale, bo "nie dałam rady"
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Książki uwielbiam!!Wcześniej pochłaniałam je w bardzo dużych ilościach,ale teraz mniej czasu i w ogóle...niedługo będę w domciu to nadrobię zaległości
![]() Ja natomiast męczyłam się z "Wyprawą Robinsona Kruzoe", aż jej nie przeczytałam do końca, a "Kamienie na szaniec" bardzo mi się podobały. ![]() A książki o czasach starożytnych ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kamienie na szaniec to akurat mi się podobały, a teraz Chłopi, o matko! I gdzie tu czas na Hannibal Rising ?
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Witamy na wizażu
![]() Owszem, jesteś w stanie sprawdzić ![]() Masz wiele opcji, dzięki którym możesz zazwyczaj bez problemów znaleźć wątek, który Cię interesuje ![]() Dodatkowo w pasku narzędzi masz na każdym forum opcję szukaj, która przeszukuje wybrane forum na którym obecnie się znajdujesz ![]() Wątek przesuwam na odpowiednie forum ![]() ![]() _ _ _ _ _ _ _ _ Owszem lubię czytać ![]() Całkiem niedawno nie lubiłam czytać książek fantastycznych - chyba za sprawą Pilota Pirxa Lema - ale się dzięki wizażowi przekonałam ![]() Jakiś konkretnych sympatii czy antypatii książkowych chyba nie mam teraz ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Kamienie na szaniec czytałam co najmniej 3 razy
![]() Książki uwielbiam. Pochłaniam. Pożeram. Mam sentyment do Dzieci z Bullerbyn - ulubionej lektury z czasów przedszkolnych. Szalone życie Rudolfa bawi mnie do łez, jestem na etapie poszukiwania kolejnych części - Świńskim truchtem, Seks i inne przykrości (zastanawiam się, co pomyśli sobie moja mama kiedy zobaczy w jakich lekturach się zatapiam ![]() Szalenie cenię Małgorzatę Musierowicz, ciągle wracam do jej książek. 'Ania z Zielonego Wzgórza' i inne części Ań to książki towarzyszące mi od pierwszej klasy podstawówki. Pamiętam, że chyba trzy razy próbowałam czytać pierwszą część - do 9 strony wydawała mi się taaaka nudna ![]() Lubię 'Małą księżniczkę' i 'Małego księcia' - wbrew pozorom tylko tytuły są podobne. Obie książki przyciągają mnie magią, ta pierwsza jednak bardziej - egzemplarz stojący na mojej półce jest już nieźle zmaltretowany. Bez książek nie ma życia ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Lubię książki Williama Shakespeara, a poza tym inne różności o ludzkich problemach
![]()
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przez "Pana Tadeusza" jakoś przebrnęłam, łatwo nie było, ale większe męki przeżywałam przy "Romeo i Julii". ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak w 4 klasie podstawówki z przejęciem przeczytałam Anię z Zielonego ![]() ![]() A ostatnia ("Rilla ze Złotego Brzegu" ![]() "Małego księcia" dostałam we Władysławowie, kiedy miałam lat 7. To była moja pierwsza 'wyższej klasy' książka, chociaż jej nie zrozumiałam do końca ![]() Z przeczytania "Małej księżniczki" byłam bardzo dumna. I z tego, że wiem jakie niesie ze sobą wzniosłe wartości ![]() Przy "Kamieniach na szaniec" zawsze płaczę. Przypomina mi się tez "Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek". Biedna ja szukałam tam romansu ![]() Potem czytałam ją tak "śmiesznie". Najpierw przeczytałam wszystkie rozdziały dotyczące Tomka jako Tosi, a potem Tosi jako Tomka ![]() Chociaż mimo wywęszenia tam romansu zaczynałam kilka(naście?) razy. Pierwsze zdanie książki pamiętam do dzisiaj i o ile się nie mylę było to "Inaczej tu dzisiaj niż zazwyczaj. Obco, a nawet niepokojąco" ![]() A lektury szkolne? Do tej pory nie zmęczę "W pustyni i w puszczy". Nic mnie do tej książki nie przekona ![]() ![]() Za to "Krzyżaków" też męczyłam. Ale jak skończyłam, było mi na tyle smutno, że przeczytałam jeszcze raz ![]() "Quo Vadis" na początku nie wchodziło. Potem się zakochałam. Teraz nadal uwielbiam. Mogłabym czytać tysiące razy. I na pewno by mi się nie znudziło. Co jakiś czas zresztą, w miarę regularnie do niej wracam. I pamiętam jeszcze pierwszą nowelę, która zrobiła na mnie piorunujące wrażenie. "Kamizelka" Prusa. "Romeo i Julię" lubiłam bardzo. ("Romeo, czemuż ty jesteś Romeo. Wyrzecz się swego rodu! Rzuć tę nazwę" ![]() Fajnie się tak wspomina ![]() * * * A jak już mówiłam nie mam wielkich antypatii jeśli o typy książek chodzi ![]() Czytałam nawet Halrekina (nie każcie mi powtarzać tych wygibasów). Przychodzą z prenumeratą "Super Expressu" i jakiś innych gazet ![]() Nosił uroczy tytuł "Sprzedana szejkowi" ![]() Trafiła mi się też jakaś miłosna książeczka również z jakąś gazetą. Taki herlekin-ale nie harlekina. Dotarłam do momentu opisywania wymiocin po jakiejś super-imprezie. Dalej niestety nie doszłam ![]() *** A z ciekawostek mojego życia (bo mi się na wspomnienia wzięło) podobno nauczyłam się czytać, po usłyszeniu z ust mojej mamy "Małej syrenki". Nie mogłam uwierzyć w zakończenie i zapragnęłam "wziąć sprawy w swoje ręce" upierając się przy tym, że bajki kończyć się źle nie mogą ![]() *** Możecie mnie zlać po tyłku, bo ostatnio mało (jeśli nie w ogóle ![]() Na swoje usprawiedliwienie mam tyle, że jutro idę do biblioteki i właśnie skończyłam wertować swoje ulubione książki leżące w domowym zaciszu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
"Hecę na 14 fajerek" też czytałam
![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
A ja to chyba jestem jakimś zboczeńcem, bo od 12 roku życia czytam kryminały, a mojego ukochanego Thomasa Harrisa każdą część z 10 razy przemaglowałam.
Teraz jestem w trakcie ostatniej- "Hannibal- po drugiej stronie maski", no trochę się rozczarowałam, ale polecam miłośnikom tego typu literatury. Książka przepełniona sztuką pod każdą postacią, bardzo szczegółowa. Ach mogłabym tak długo ![]() Lektur szkolnych nie znoszę, może tez ze względu na to, ze jest ich tak wiele i na każdą mamy przeznaczone średnio 1,5 tygodnia, co nie pozwala na zachwycanie się utworem. Jednak "Lalka" to było coś ![]() Ach, czas już na mnie, a popisałabym sobie jeszcze ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.