![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z sierścią psa
Problem polega na tym, że mój piesek strasznie linieje, jej sierść jest dosłownie wszędzie. Czasem nawet odkurzanie całego mieszkania codziennie nie wystarcza..
No ale od początku, Beti jest kundelkiem, ma 5 lat. Biorąc ją pod swój dach liczyłam się z tym, że z racji tego, że jest kundelkiem może "gubić" sierść, ale nigdy nie przypuszczałabym, że będzie to taka ilość.. Próbowałam wykluczyć wiele możliwości, które wskazywali mi różni ludzie, jednak problem nie zniknął. Byłam z nią także u weterynarza, jednak ten po przebadaniu na obecność robaków stwierdził, że "taka już widocznie jest jej uroda".. Szczerze nie chce mi się w o wierzyć, dlatego proszę Was o poradę. Jeśli któraś z Was miała kiedyś do czynienia z podobnym problemem to będę bardzo wdzięczna za pomoc, bo ja już sama nie wiem co robić. Może znacie jakieś sprawdzone sposoby? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Problem z sierścią psa
Mam tylko jedno pytanie czym karmisz psa ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Karmą Chappi, suchą i w puszce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
koniecznie zmień karmę na coś lepszego, np. brit, dog chow, droższy royal canin. Karmy kosztują więcej niż chappi ale mniej się ich daje więc są wydajniejsze, no i nieporownywalnie lepsza jakość- bo w chappi może jest coś co kolo mięsa leżało...
poza tym dużo ludzi poleca preparat do sierści o nazwie gammolen. mój pies linieje cąły rok chociaz jest rasowy, przy tym nie ma żadnej reguły... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
No i mamy rozwiązanie
![]() ![]() Aby pies miał zdrową sierść potrzeba równowagi kwasów Omega3 i omega 6 a tych składników nie znajdziesz w karmach poniżej 10zł za kg ![]() Mogłabym się rozpisać więcej ale to największy konkret który musisz zmienić bo to jest najwyraźniej przyczyna takiego"sypania się" włosa. Inna metoda to podawanie pół na pół łyżeczki oliwy z oliwek i łyżeczki tranu do karmy gotowanej. Dobry jest też wspomniany gammolen który ma obydwa aminokwasy ![]() Bądź co bądź bez zmiany karmy na lepszą się nie obejdzie. Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-08-19 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Tak, słyszałam o tym, że nawet niektóre rasowe psy mają taką przypadłość.. Jednak mi zależy na tym, żeby chociaż w pewnym stopniu to zwalczyć, bo w naszym przypadku jest to strasznie uciążliwe..
Zobaczymy co będzie jak zmienię karmę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Ogólnie taka przypadłość dotyczy większości psów krótkowłosych z podszerstkiem (czyli tym z puchem pod okrywa włosowa) i nie ma tu znaczenia czy jest to kundel czy pies rasowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
proponuję do tego dodać wyczesywanie psa odpowiednią dla jego siersciuchy szczotką- to tez zmniejszy problem.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
O tym rzeczywiście zapomniałam napisać, ale staram się ją wyczesywać codziennie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a żółteczko surowe dajesz pieskowi od czasu do czasu?
Oliwę z oliwek może uda mu się wypić, nie musi tego być dużo, z 10 kropli wymieszać codziennie z mokrą karmą ![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Oliwę z oliwek?;> o żółtku gdzieś tam kiedyś słyszałam, ale nie próbowałam jeszcze tego, ale oliwa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-08-20 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Mój weterynarz mówi, że psy trzymane w domu zawsze będą linieć- mniej, lub bardziej, ale będą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje koty uwielbiają oliwę, jak robię sałatkę grecką to zawsze muszę im nalać do miseczek by nie lizały naszej sałaty, ale moje to sa pijaki, po 2 łyżeczki wypijają na raz, a ostatnio strasznie gorzka mi się trafiła, myślałam,, że nie ruszą a wylizały miski do czysta ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny juz wszystko napisaly.. rasumujac zmiana karmy + wyczesanie + kombinowanie z oliwkami. Ja dodam od siebie tylko ze sa suplementy diety poprawiajace stan siersci i skory (nie wiem czy moge rekalmowac.. jak nie to niech sie pani mod na mnie nie gniewusia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Elwirka-Elmirka :D
|
To tak:
Mój Majlo jest najprawdopodobniej mieszańcem kundelka i jamnika. We wrześniu skończy 7 lat, waży 9-10 kg. Wiem, wiem, będziecie krzyczeć, ale Majlo je różne karmy ( Chapi, Purinę itd + domowe jedzenie czyli trochę makaronu, mięsa itd). I muszę Wam powiedzieć, że wcale tak dużo nie linieje...Mój drugi pies, Melman bardziej. Majla wcale często nie wyczesuję i naprawdę nie mam z nim kłopotu. Zauważyłam, że zwierzęta o ciemnej sierści mniej linieją niż te o jasnej. Przykład na moich zwierzętach: Majlo: biały brzuch, połowa ogona i łapy. Czarny grzbiet i połowa ogona. Melman: biały w czarne plamki. Czarne uszy. Mizia (kotka): ciemnobrązowa, zardzewiało ruda. Gdzieniegdzie jasne plamki. Filemon: cały biały. Najwięcej sierści, niezależnie od pory roku jest z Melmana i Filemona. Z Majla i Mizi, było jej bardzo mało.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Zdecydowanie zmiana karmy, codzienne wyczesywanie. Można podawać także siemię lniane, jako dodatek do pożywienia. Można również przebadać psa w kierunku jakiś chorób skóry, ale wydaje mi się, że zmiany żywieniowe powinny odnieść pozytywny skutek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Masz prawo
![]() ![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Moje dwie siostry mają psy jedna czarnego druga białego w łaty. i oba gubią straszliwie sierść, mimo dobrej karmy, suplementów, regularnego wyczesywania. z tym, że sierść beagle jest dużo gorsza, bo wbija się w tkaniny i trudno jej się pozbyć a sierść długowłosego kundelka mimo, że bardziej widoczna na podlodze itp usuwa się błyskawicznie.
Razem z TŻetem mamy trzy koty ![]() ![]() Na wypadającą sierść nie ma sposobu, można tylko odrobinkę ten problem ograniczyć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
![]()
Dziewczyny -potrzebna jest mi pomoc.
![]() Co do wypadania sierści to rzeczywiście karma jest bardzo ważna i wcale nie musi być na maxa droga- polecam karmę dla psów wrażliwych -wystarczy się spytać w sklepie.A dodatkowo podawać w okresie sypania się sierści tran. Ja jednak mam problem=Mojej suni pierwszy raz w życiu się to przytrafiło- zaczęła wydrapywać sobie rany na piersi i okropnie wygryzać okolice ogona.Chwilowo chcę uniknąć wizyty u veta i nie robić skomplikowanych badań.A tak pewnie zadecydowano by bo: pchły odpadają-zabezpieczona, zapalenie gruczołów zapachowych tez nie -bo w normalnych rozmiarach, stres- raczej nie(poświęcamy jej tyle uwagi ile możemy), była odrobaczana regularnie, Podaję jej wapno dla dzieci i smaruję ogołocone z sierści miejsce na piersiach kremem Lorinden N.W okolicach ogona nie ma żadnych zmian. Czekam na znaczek kogoś, kto przerobił podobną historię ![]()
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja używam takiego preparatu: http://www.krakvet.pl/olie-preparat-...ml-p-5089.html Jest rewelacyjny. Przetestowałam go osobiście. Poza tym popatrz na opinie tych, którzy go zakupili. Moje pieski też gubią włos ale to jest spowodowane tym, że mieszkają w bloku.
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Ja z kolei używam preparatu kerabol jest świetny na takie zmiany skórne i wypadanie włosa. Takie objawy pasują do wielu schorzeń które wymieniłaś a najbardziej do alergii skórnej i zapchanych gruczołów. Ja jednak wybrałabym się do weta i pobrała dodatkowo próbkę naskórka do badań,aby wykluczyć zakażenie bakteryjne lub grzybicze.
Edytowane przez winogronek Czas edycji: 2009-09-17 o 11:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
No i ja chyba pójdę...niestety nie jest lepiej...
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
uprzejmie donoszę, że jest takie cudo jak hot-spot i okazało się, że to moja sunia ma...jest to rodzaj dermatozy
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:08.