![]() |
#1 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 631
|
Po czym poznaæ, ¿e zwi±zek ma przysz³o¶æ?
Nie ukrywam, ¿e na obecnym etapie swojego ¿ycia interesuj± mnie tylko powa¿ne zwi±zki. Do¶wiadczy³am ju¿ romansu bez zobowi±zañ i zwi±zku z kim¶, kto nie mia³ szans na zostanie moim partnerem ¿yciowym mimo mi³o¶ci jak± go darzy³am. Teraz chcê czego¶ powa¿nego, nie mam si³ ani ochoty na zmienianie facetów co pól roku, przyzwyczajania siê do nowej osoby, potem zrywania i zaczynania zwi±zku z kim¶ innym, a tak ostatnio dzia³o siê w moim ¿yciu. Niedobrze mi siê robi na sam± my¶l o czym¶ takim.
Jestem teraz z kim¶, z kim do¶æ dobrze mi siê uk³ada. Nie chcê tu go wychwalaæ ani opisywaæ ze szczegó³ami, powiem tylko, ¿e jest mi z nim dobrze, równie¿ podoba mi siê fizycznie i jednym s³owem taki kto¶ móg³by zostaæ moim T¯ na d³u¿ej Jest jedno "ale"...Nie wiem, czy ten zwi±zek ma przysz³o¶æ, czy warto siê anga¿owaæ i liczyæ na co¶ wiêcej. Nie mówiê tu w tym momencie o ma³¿eñstwie bo teraz oboje studiujemy i za wcze¶nie by o tym mówiæ, ale chcia³abym mieæ pewno¶æ, ¿e je¿eli wszystko bêdzie siê miêdzy nami uk³ada³o dobrze to bêdziemy zawsze razem. ¯e on mnie nie zostawi je¿eli dostanie pracê w innym mie¶cie/kraju po studiach, ¿e w takiej sytuacji wyjedziemy razem, ¿e wspólne ¿ycie bêdzie priorytetem. Potrzebujê tej pewno¶ci a jej nie mam. Nie wiem, czy on my¶li o mnie powa¿nie, gdy go pytam, to mówi ¿e tak, ale ¿e on nie ma zwyczaju niczego planowaæ. ¯e nie chce niczego na pewno obiecywaæ. O wspólnym mieszkaniu te¿ raczej nie mówi, my¶lê, ¿e tego nie chce. Wiem, ¿e ludzie w naszym wieku, choæ mo¿e jeszcze nie decyduj± siê na ¶lub to chocia¿ obiecuj± sobie, ¿e chc± byæ razem w przysz³o¶ci, zamieszkuj± razem, niektórzy siê zarêczaj±. Wtedy widaæ, ¿e to co¶ powa¿nego, ¿e ci faceci (wcale nie starsi od mojego) powa¿nie traktuj± swoje dziewczyny. A on...Zero planów, zero obietnic, o wspólnym mieszkaniu nie ma mowy...Czujê, ¿e on g³ównie skupia siê na swojej karierze, na studiach, to siê liczy najbardziej...Dlatego czujê, ¿e w przypadku jakiego¶ wyjazdu do pracy czy czego¶ w tym stylu on po prostu mnie zostawi ot tak, nie bêdzie walczy³ o to, ¿eby zabraæ mnie ze sob±. Nie mam si³y ¿yæ w niepewno¶ci, czasem mam wra¿enie, ¿e on jest niedojrza³y emocjonalnie, ¿e pomimo tego, ¿e jest zakochany to i tak on sam i jego kariera licz± siê najbardziej a ja jestem gdzie¶ w tyle. Nie wiem jak rozwi±zaæ t± sytuacjê bo bardzo mnie ona mêczy a z drugiej strony nie chcê pochopnie podejmowaæ decyzji o zerwaniu, bo dobrze nam razem ale coraz czêsciej mam ochotê to zrobiæ. Tylko co wtedy? Samotno¶æ, potem kolejny facet, kolejna niepewno¶æ i byæ mo¿e nastêpne zerwanie. Szczerze to chcia³abym po prostu byæ z jednym facetem do koñca ¿ycia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
stary jednooki dachowiec
Wiadomo¶ci: 2 327
|
Dot.: Po czym poznaæ, ¿e zwi±zek ma przysz³o¶æ?
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;15747124]Nie ukrywam, ¿e na obecnym etapie swojego ¿ycia interesuj± mnie tylko powa¿ne zwi±zki. Do¶wiadczy³am ju¿ romansu bez zobowi±zañ i zwi±zku z kim¶, kto nie mia³ szans na zostanie moim partnerem ¿yciowym mimo mi³o¶ci jak± go darzy³am. Teraz chcê czego¶ powa¿nego, nie mam si³ ani ochoty na zmienianie facetów co pól roku, przyzwyczajania siê do nowej osoby, potem zrywania i zaczynania zwi±zku z kim¶ innym, a tak ostatnio dzia³o siê w moim ¿yciu. Niedobrze mi siê robi na sam± my¶l o czym¶ takim.
Jestem teraz z kim¶, z kim do¶æ dobrze mi siê uk³ada. Nie chcê tu go wychwalaæ ani opisywaæ ze szczegó³ami, powiem tylko, ¿e jest mi z nim dobrze, równie¿ podoba mi siê fizycznie i jednym s³owem taki kto¶ móg³by zostaæ moim T¯ na d³u¿ej Jest jedno "ale"...Nie wiem, czy ten zwi±zek ma przysz³o¶æ, czy warto siê anga¿owaæ i liczyæ na co¶ wiêcej. Nie mówiê tu w tym momencie o ma³¿eñstwie bo teraz oboje studiujemy i za wcze¶nie by o tym mówiæ, ale chcia³abym mieæ pewno¶æ, ¿e je¿eli wszystko bêdzie siê miêdzy nami uk³ada³o dobrze to bêdziemy zawsze razem. ¯e on mnie nie zostawi je¿eli dostanie pracê w innym mie¶cie/kraju po studiach, ¿e w takiej sytuacji wyjedziemy razem, ¿e wspólne ¿ycie bêdzie priorytetem. Potrzebujê tej pewno¶ci a jej nie mam. Nie wiem, czy on my¶li o mnie powa¿nie, gdy go pytam, to mówi ¿e tak, ale ¿e on nie ma zwyczaju niczego planowaæ. ¯e nie chce niczego na pewno obiecywaæ. O wspólnym mieszkaniu te¿ raczej nie mówi, my¶lê, ¿e tego nie chce. Wiem, ¿e ludzie w naszym wieku, choæ mo¿e jeszcze nie decyduj± siê na ¶lub to chocia¿ obiecuj± sobie, ¿e chc± byæ razem w przysz³o¶ci, zamieszkuj± razem, niektórzy siê zarêczaj±. Wtedy widaæ, ¿e to co¶ powa¿nego, ¿e ci faceci (wcale nie starsi od mojego) powa¿nie traktuj± swoje dziewczyny. A on...Zero planów, zero obietnic, o wspólnym mieszkaniu nie ma mowy...Czujê, ¿e on g³ównie skupia siê na swojej karierze, na studiach, to siê liczy najbardziej...Dlatego czujê, ¿e w przypadku jakiego¶ wyjazdu do pracy czy czego¶ w tym stylu on po prostu mnie zostawi ot tak, nie bêdzie walczy³ o to, ¿eby zabraæ mnie ze sob±. Nie mam si³y ¿yæ w niepewno¶ci, czasem mam wra¿enie, ¿e on jest niedojrza³y emocjonalnie, ¿e pomimo tego, ¿e jest zakochany to i tak on sam i jego kariera licz± siê najbardziej a ja jestem gdzie¶ w tyle. Nie wiem jak rozwi±zaæ t± sytuacjê bo bardzo mnie ona mêczy a z drugiej strony nie chcê pochopnie podejmowaæ decyzji o zerwaniu, bo dobrze nam razem ale coraz czêsciej mam ochotê to zrobiæ. Tylko co wtedy? Samotno¶æ, potem kolejny facet, kolejna niepewno¶æ i byæ mo¿e nastêpne zerwanie. Szczerze to chcia³abym po prostu byæ z jednym facetem do koñca ¿ycia ![]() Jak d³ugo jeste¶cie razem?
"¬le czy dobrze, oka¿e siê pó¼niej. Ale trzeba dzia³aæ, ¶mia³o chwytaæ ¿ycie za grzywê. Wierz mi, malutka, ¿a³uje siê wy³±cznie bezczynno¶ci, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choæ niekiedy przynosz± smutek i ¿al, nie ¿a³uje siê." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Pewno¶ci nie ma nigdy. Nie da Ci jej ani wspólne mieszkanie, ani ¶lub. Mo¿na tylko kochaæ, pracowaæ nad zwi±zkiem i ufaæ, ¿e bêdzie dobrze
![]()
![]() |
#4 |
Konto usuniête
|
Prawie rok.
Na pocz±tku rzeczywi¶cie o tym nie my¶la³am, po prostu chcia³am byæ z nim, ale teraz jednak potrzebujê czego¶ wiêcej, jakiej¶ pewno¶ci. Nie gwarancji, bo wiem, ¿e nic nie jest do koñca pewne, ale takiej pewno¶ci, ¿e o ile nie zdarzy siê nic, co jest poza nasz± kontrol±, to tak pokierujemy swoim ¿yciem, ¿eby byæ razem. Czy to za du¿o? Wystarczy³aby mi jego obietnica i u¿ywanie "my" zamiast "ja" gdy mówi o tym, ¿e po studiach chce gdzie¶ wyjechaæ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 835
|
Moze zle spojrzalam na to co napisalas i nie wiem ile jestecie razem ale ty bys chciala tak wszystko juz zapewnione miec i odrazu. A nawet w malzenstwie wszystko pewne nie jest wiec nie pytaj sie go czy bedie z Toba do konca zycia bo tego nie wie niestety nikt.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 038
|
A powiedzialas mu to...?
Rok to wcale nie jest tak dlugo ![]() Poza tym skoro chcesz, zeby on za Toba jezdzil to moze postaw sie wjego sytuacji? On moze wymagac, zebys to Ty jednak zostala, i co wtedy? Nie mozesz myslec tylko o sobie. Ja nie wiem czy bylabym w stanie wyjechac do obcego kraju, bo moj chlopak (staz 3 lata, myslimy powaznie o przyszlosci,nie o slubie, ale tak jak Ty chcialabys, zeby bylo w Twoim zwiazku) chce tam pracowac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 809
|
Yuri, ja mialam/mam tak samo, jak Ty. Rowniez potrzebuje zapewnien i poczucia bezpieczenstwa. A jestem z moim TZ troche dluzej niz Ty ze swoim. Jest taki typ faceta, ktory malo mowi o swoich uczuciach, malo zapewnia, choc w glebi serca kocha i wie, ze nigdy Cie nie opusci. Badz cierpliwa, to poplaca, a facet sam zrozumie, poczuje, ze powinien, ze chce dac Ci te pewnosc, o ktora tak walczysz.
Ja Ci powiem z wlasnego doswiadczenia, ze wprost kiedys powiedzialam o tym, co mnie martwi, czego sie boje, jak bym chciala, zeby wygladalo moje zycie itd. Na pewno dalam mu wiele do myslenia, ale tym samym zobaczylam zmiane - nie od razu, ale moze takie odkrycie kart udowadnia i upewnia, ze warto sie otworzyc i rowniez byc pewnym o te druga osobe (byc moze on po uslyszeniu takich slow ode mnie odetchnal, bal sie odrzucenia, a po nich wiedzial, ze myslimy w ten sam sposob i chcemy tego samego, wiec jest w stanie dac mi to poczucie pewnosci). Za kilka miesiecy zamierzamy zamieszkac ze soba, zareczyn jeszcze nie bylo, ale palec ostatnio zmierzony zostal ;-) od jakiegos czasu budujemy nasze zycie wspolnie, doslownie i w przenosni ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 218
|
niektorzy mezczyzni sa bardziej inni mniej wylewni, jedni mowia ze kochaja nad zycie, na zawsze itd ... po czyms po jakims czasie okazuje sie to kompletna bzdura(albo i nie
![]() sa tez tacy ktorzy kochaja, s± w zwiazku ale nie spalaj± sie w nim,widza swiat poza kobieta, planuj± kariere a nie rodzine i moze do tych nalezy twoj facet wiesz ... a moze wcale nie chodzi o twojego T¯ta? moze Tobie po prostu zacze³o sie nudzic w jakis sposob,zrobi³o sie spokojnie,bez wiekszych emocji? a moze jestes z nim z przyzwyczajenia i potrzeby posiadania kogokolwiek , zeby tylko nie byc samej? nie wszystkie zwiazki koncza sie happy endem, nie wszystko zaplanujesz, nie masz pewnosci nigdy,wazne jest jak ciebie traktuje on i ty jego na co dzien, a jesli masz jakiekolwiek watpliwosci, nie pasuje ci cokolwiek w tym - to zmien faceta albo swoje oczekiwania .... a najpierw wyluzuj - studia to nie jest ostatni dzwonek dla kobiety zeby "z³apac" faceta piszesz ze juz nie masz ochoty bawic sie w poznawania kogos nowego...zaczynanie od nowa... ale przyzwyczajenie i lenistwo chyba nie jest najlepszym powodem bycia z kims aha- i rok to jeszcze bardzo krotko jak na jakies wielkie plany i dobrze ze twoj partner cie nie ok³amuje ze "na zawsze" tylko mowi jak jest ,jak to widzi na dzien dzisiejszy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 393
|
mimo,ze moze jestem za mloda na mysli o slubie i dzieciach,ale chce wiedziec na czym stoje
![]() Tak wiec swojego Tza-hm, spotykamy sie tylko 3miesiace, wiem wiem, ale wczensiej dlugo pisalismy on-line -juz pare razy spytalam o to,co mysli o slubie i dzieciach-a co! Lepiej wiedziec teraz,niz zmarnowac pare lat. Wiec jesli jak wiekszosci dziewczyn zalezy Ci na slubie, a boisz sie pytac wprost- to moze spytaj,czy wierzy w malzenstwo. Jego odpowiedz da Ci wiele do myslenia. Zapytaj o dzieci-czy lubi,a jak sie wstydzisz-czy lubi bawic sie nie wiem,ze swoimi malymi kuzynami? I tu tez odpowiedz daje wiele ![]() Ja tam sie nie patycznkuje ![]() Wiesz, moj Tz wyznal,ze z jedna dziewczyna mu nie wyszlo, ze zerwali oboje,bo ona wyjechala do innego miasta daleko na studia medyczne. Zapytalam go,czemu za nia nie pojechal a on,ze to tak dalego, ze tam nikog nie zna,ze dalego od rodziny i pracy i trzeba by bylo zaczynac tam wsyzstko od nowa... W sumie sie z nim zgodzilam, powiedzialam nawet,ze jesli i jej by zalezalo,to moglaby zaliczac tylko testy i byc blizej niego. Powiedzial mi,ze zwiazek, gdzie ni widujesz partnera nie ma szans. Bo qwtedy nie czujesz sie szczesliwy. Nie wiem,czy za mna by pojechal... Wydaje mi sie,ze tak ![]() Chodzi o to,ze byc moze sparzyl sie na wczesniejszych zwiazkach i dziewczyny go zostawily i dlugo do siebie dochodzil- wtedy nie jestes napalona na super powazny zwiazek i starasz sie oswoic- jestescie rok- idealny okres na rozmowe o tym,co Cie gnebi, zreszta co masz do stracenia po niej? Co ma byc,to bedzie, jak jestescie sobie pisani, to Twoj ew wyjazd nic nie powienien zmienic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
jednak po g³êbszym zastanowieniu i bardziej w odpowiedzi na twoje pytanie w tytule - facet ktory kocha i wiaze przysz³osc z kobieta mowi jej o tym, daje jej to odczuc,nawet czesto wspomina o wspolnych planach, robi cos w tym kierunku, i wyjedzie za ukochana osoba lub tez zrobi wszystko zeby moc z ni± byc,ale tylko i wy³±cznie kiedy na prawde kocha
ale to tylko moje wlasne doswiadczenia i na nich bazowa³am teraz oraz na historiach moich znajomych i jeszcze raz - nic na si³e |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
|
To z wyjazdem to tylko taki przyk³ad, po prostu uwa¿am, ¿e jak ludzie siê kochaj± to co¶ takiego jak praca za granic± ich nie rozdzieli, po prostu wyjad± razem lub wcale.Nawet je¶li wyjazd oznacza ¿e np facet musi utrzymywaæ kobietê przez te parê miesiêcy zanim ona te¿ znajdzie pracê (lub na odwrót). Wiele par tak robi, o ile siê kochaj± i chc± byæ razem i tego te¿ oczekujê od swojego faceta. A on zawsze jak mówi o swoich pomys³ach na przysz³o¶æ to mówi (Chcia³bym pojechaæ tu i tu...Mo¿e kiedy¶ bêdê tam pracowa³...Chcia³by mieszkaæ tam i tam...). Nigdy nie mówi "Mo¿e fajnie by by³o gdyby¶my MY...". Dlatego nie czujê, ¿eby on w ogóle uwzglêdnia³ mnie w swoich planach na przysz³o¶æ. Raz zdenerwowa³am siê z tego powodu, to wcale mnie nie uspokoi³ nie zapewni³, ¿e chce wspólnej przysz³o¶ci. Zacz±³ co¶ niejasno gadaæ ¿e on nie wie, ¿e nic nie planuje, ¿e to tylko takie lu¼ne pomys³y...No ok, ale skoro widzi jak ja siê tym przejmujê (p³aka³am w tamtej sytuacji) to móg³by co¶ powiedzieæ, ¿ebym poczu³a siê pewniej. Widaæ jednak nie jest pewien a ja te¿ nie chcê zmarnowaæ 3 lat swojego ¿ycia po to, ¿eby po zakoñczeniu studiów us³yszeæ od niego "fajnie by³o, ale ja dosta³em pracê w Stanach, wiêc pa pa". W tym czasie mogê przecie¿ poznaæ kogo¶, kto powa¿nie my¶li o przysz³o¶ci i te¿ chce stabilizacji w ¿yciu uczuciowym. A ja nie chcê byæ d³ugo sama, nie chcia³abym te¿ czekaæ ze ¶lubem do 30stki lub d³u¿ej. Mogê nie mieæ dzieci, ale chcê mieæ osobê, które bêdzie przy mnie zawsze i nie chcê z tym nie wiadomo jak d³ugo czekaæ.
Dla mnie to nie by³by problem wyjechaæ z kochan± osoba za granicê lub gdziekolwiek, dlatego gdy jestem zakochana, jestem w stanie obiecaæ, ¿e zawsze z bêdê z danym facetem. Je¿eli on nie, to znaczy chyba, ¿e co¶ z nim nie tak a raczej z jego stosunkiem do mnie. Je¿eli chodzi o jego stosunek do ma³¿eñstwa to jest za, chce te¿ mieæ dziecko kiedy¶, ale jednocze¶nie widzê wyra¼nie, ¿e jego nauka i przysz³a praca s± o wiele wa¿niejsze ni¿ rodzina. By³o ju¿ kilka sytuacji gdy np potrzebowa³am go bardzo a on mnie ola³ bo uzna³, ¿e musi siê uczyæ (tak naprawdê ju¿ by³ przygotowany do kolokwium ale po prostu chcia³ 5 a nie np 3 lub 4, wiêc uzna³ ¿e chce siê wiêcej pouczyæ mimo ¿e mieli¶my a³y kryzys w zwi±zku i on prze³o¿y³ wa¿n± rozmowê na kolejny dzieñ...) , by³o te¿ tak, ¿e z powodu jakiego¶ ¶rednio wa¿nego zaliczenia zaniedba³ pewn± bardzo wa¿n± sprawê rodzinn±. Teraz te¿ przechodzê przez trudne chwile, (pomijaj±c to, ¿e doskonale wie ¿e zastanawiam siê nad zostawieniem go w tej chwili) a on nawet do mnie nie dzwoni bo akurat pojecha³ na jak±¶ konferencjê, jest ca³y podekscytowany i nie zwraca uwagi na to, ¿e jestem na skraju depresji (nie tylko z jego powodu, mam te¿ inne problemy). On po prostu zapomina o ca³ym ¶wiecie je¿eli chodzi o sprawy zwi±zane z nauk± i prac±, dlatego mam powa¿ne w±tpliwo¶ci. Edytowane przez d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 Czas edycji: 2009-12-08 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 045
|
Jaka ty jeste¶ niecierpliwa. Chcia³aby¶ mieæ wszystko ju¿, teraz! Dziewczyny ci m±drze pisa³y ¿e w ¿yciu nic nie jest pewne. Dopiero nieca³y rok jeste¶ z facetem - m³odym facetem, a chcesz zapewnieñ o ma³¿eñstwie o dzieciach o tym ¿e nigdzie bez ciebie nie wyjedzie.
Dobrze ¿e ch³opak przyk³ada siê do nauki. Bo co jest z dziewczyn± i niewiadomo czy bedzie z ni± ju¿ na zawsze a ma dla niej studia zawalaæ?! Dlaczego ma zawaliæ kolokwium które ma raz na kiedy¶ dla rozmowy z Tob± jak mo¿ecie porozmawiaæ innym razem bo pewnie widzicie siê kilka razy w tygodniu. Dobrze ¿e ch³opak jest odpowiedzialny i wie co jest w ¿yciu wa¿ne. Faceci z natury nie s± wylewni, nie zwierzaj± sie z uczuæ, trzymaj± wszystko w sobie ale pokazuj± ¿e kochaj± a mówi± raz na jaki¶ czas ![]() ![]() Nic siê w twoim zwi±zku z³ego nie dzieje tylko Ty siê nakrêcasz - co by by³o gdyby, co bedzie za pare lat itd. Wogóle ca³y twn w±tek jest bez sensu bo twoich problemów NIE MA. Sama je sobie wymysli³a¶. Napisa³am tak mo¿e troche ostro bo widze ¿e masz sk³onno¶ci do przesady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 087
|
Cytat:
Zgadzam siê. S± faceci, dla których praca, ¿ycie zawodowe s± NAPRAWDÊ wa¿ne. To nie osoby, które jak wiêkszo¶æ naszego spo³eczeñstwa, id± do pracy jedynie po to, aby odbêbniæ tych kilka godzin, a potem wróciæ do domu, siedzieæ przed telewizorem i narzekaæ na ma³e zarobki. To tak zwani pasjonaci. Wiem, bo sama na takowego trafi³am. I co jest wa¿ne - nie mo¿na takich osób ograniczaæ, bo to szkodzi ca³emu zwi±zkowi. Nawet je¿eli mê¿czyzna zdecyduje popracowaæ jaki¶ czas w innym mie¶cie, bo tam jest firma, gdzie zdobêdzie potrzebne do¶wiadczenie, sprawdzi siê. Zreszt± obserwujê takie zachowania u niektórych dziewczyn, tak zwanych kobiet - bluszczy: niewa¿ne, ¿e jest biednie (nie s± przecie¿ materialistkami ![]() Zawsze twierdzê, ¿e to siê obróci przeciwko tym kobietom, bo wyhoduj± sobie gnu¶nego faceta, który za to zawsze bêdzie jak ko³ek tkwi³ na miejscu. Co z tego, ¿e z kiepsk± prac±, s³abymi zarobkami, coraz bardziej sfrustrowany - taki bierny, mierny, ale wierny (do te¿ mo¿e do czasu) . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 12 984
|
Cytat:
Autorka przecie¿ wyra¼nie napisa³a, ¿e nie ¶pieszno jej do rodzenia dzieci teraz i biegniêcia przed o³tarz. Jest ju¿ w takim wieku - nie ma 16 lat, ¿e my¶li po prostu o tych sprawach. Jesli kocha swojego T¯ to sil± rzeczy, chce by on kocha³ ja w takim samym stopniu i by³ zaangazowany z ten zwi±zek. W czynach i s³owach mo¿na naprawdê wiele daæ osobie, która potrzebuje w³a¶nie takiego poczucia bezpieczeñstwa i zaangazowania. Jasne jest, ¿e i póxniej mo¿e co¶ nie wyjsc, nawet ¶lub nie gwarantuje wspólnego zycia do grobowej deski, nic twgo nie gwarantuje, ale wa¿ne jest co W TEJ CHWILI mysli te¿ i czy tak naprawdê CHCIA£BY wi±zaæ ze swoja dziewczyn± przysz³o¶æ. Z w³asnego do¶wiadczenia. W poprzednim zwi±zku by³am 4,5 roku. Nigdy nie us³ysza³am chod¼by propozycji wspólnego zamiszkania. Nigdy nic o wspólnej przysz³o¶ci, ¿adnych planów, bo po co planowaæ. Tylko gdy sie nie wie, nie widzi wizji przysz³o¶ci z partnerem, to po co to wszystko. Zwi±zek siê zakoñczy³, bo ile mozna tkwiæ w takim 'zawieszeniu'. Obecnie jestem w zwiazku nieca³y rok i o ile równie¿ do zalegalizowania zwiazku czy dzieci mi nie ¶pieszno to wiem ¿e chcê i wi±¿ê przysz³o¶æ z obecnym T¯ i równiez wiem, ¿e On my¶li w stosunku do mojej osoby podobnie. ![]()
![]() Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2009-12-09 o 08:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 289
|
Yuri rozumiem Cie doskonale i wcale sie nie dziwie ze masz obawy. Jezeli facet nie daje mi jasno do zrozumienia, ze chce byc ze mna na dobre i na zle, to ja mowie pas! Mialam taki przypadek, nie moglam na niego liczyc zawsze cos bylo wazniejsze .Nie chce slyszec, ze "jestem z Toba poniewaz jest fajny sex i wogole milo"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Buc
Wiadomo¶ci: 9 914
|
dla mnie poniek±d do siebie nie pasujecie.
z prostego powodu - Ty potrzebujesz zapewnieñ, on Ci ich nie daje. Ty nie masz poczucia bezpieczeñstwa po prostu a dla mnie to jest najwa¿niejsze w zwi±zku.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 573
|
Ja mam trochê odmienne zdanie ni¿ Nektaryna i _vixen_, uwa¿am, ¿e w sytuacjach podbramkowych, kiedy na prawdê potrzebuje siê wsparcia i pocieszenia od partnera, powinno siê moc na niego liczyc. Zgadzam siê z Autork± w±tku, jego zachowanie nie by³o bardzo mile. Wystarczy czasem niewiele, telefon, mo¿e d³u¿szy ni¿ zwykle, pó³godzinne spotkanie.
Sama hoduje w domu faceta z pasj±, trzeba siê pogodziæ z tym, ¿e bywaj± dni kiedy zamyka siê w swojej jamie, co¶ tam d³ubie i nie daje oznak ¿ycia przez d³ugie godziny. Ka¿dy z nas potrzebuje czasu tylko dla siebie, sam na sam ze swoimi zainteresowaniami, nie koniecznie z partnerem, w danej chwili. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak facet stara sie o kobiete to jest w stanie poswiecic wiele dla niej, niektorzy potem po prostu siadaja na tylnej czesci cia³a bo juz maja i moga sie dalej zajac swoja praca i swoim zyciem,juz upolowali,ale w okresie polowania jakos maja i czas i ochote i wyobraznie ![]() sama jestem z kims dla kogo praca jest zyciem,pasj±,w sumie prowadzi wlasna firme wiec inaczej byc nie moze i pracuje,czasem po wiecej niz 8 godzin dziennie,czesto 6 dni w tygodniu,ale ja wiem ze mnie kocha, ze chce byc ze mna, budowac przyszlosc,wieczory s± nasze chyba ze mamy jakies inne plany(znajomi czy tez wlasnie praca) ale wiem ze jesii bede mia³a problem to on sie zatrzyma i poswieci mi czas, praca nie przeszkadza nam w niczym i to on namawia mnie na wspolne mieszkanie, on zabiega o wspolny czas, on mowi o slubie w przysz³osci ale nie by³o tak zawsze w jego zyciu - w poprzednim zwiazku dziewczyna przegrywa³a z praca na ca³ej linii(zmieni³ miejsce zamieszkania bo praca, nie spotykali sie czesto bo praca i odleg³osc)ale jak twierdzi po prostu nie potrzebowa³ jej obecnosci az tak i jej nie kocha³ a raczej by³o mu "dobrze "jak by³o i ten zwiazek trwa³ kilka lat wlasnie w taki sposob mysle ze nie chodzi o ambicje zawodowe a o uswiadomienie sobie co jest w zyciu wazne, bo praca to jedno a po pracy tez jest zycie, watpie ze najbardziej zrealizowany zawodowo cz³owiek(facet czy kobieta) lubi³by wracac do pustego mieszkania i spedzac wieczory samotnie, bez celu,bez rodziny i smiesza mnie t³umaczenia ze trzeba zrozumiec faceta - gucio prawda, facet tez powinien respektowac potrzeby swojej kobiety,dbac o ni± a nie tylko widziec czubek swojego nosa a kobieta ma sie z tym godzic i poswiecac czasem oczekiwania dwojga ludzi roznia sie od siebie, nie sa w stanie dac tego czego druga strona oczekuje czy potrzebuje i wtedy wlasnie pora poszukac kogos z kim jest sie "kompatybilnym" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 299
|
Ja na Twoim miejscu wzie³abym z niego przyk³ad i te¿ przy³o¿y³a siê do nauki, studiów czy czegokolwiek czym teraz sie zajmujesz. On wk³adaj±c tak du¿o energii w studia, kariere buduje przysz³o¶æ swoj±, a mo¿e rówie¿ i Wasz± wspóln±. Te¿ powinna¶ zacz±æ
![]() A je¶li naprawdê przeszkadza Ci a¿ tak ambitny facet to rozgl±dnij siê za jakim¶ leniem , tylko wtedy znajdzie siê inny problem ... a bo leniwy, nie pracuje na przyszlo¶æ, itd.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
watpie ze autorka wymaga od niego Bog wie ile czasu a jedynie miminum ktore sprawi ze poczuje sie pewie i stabilnie z jakimi facetami sie spotykacie ze macie takie zdanie na ten temat? ja rozumiem -praca, duzo pracy,kariera, ale nie 24h na dobre, no sorry! a na wet jak i na dobe to nie 7 dni w tygodniu,trzeba znalezdz z³oty srodek zeby i wilk i owca by³y ca³e a jak widac T¯ autorki jakos tego nie znalaz³ nie powiedzialabym nigdy nikomu - olej prace, pasje i siedz ze mna ciagle na ty³ku w domu bo to jest nienormalne, ale jak bym zauwazy³a ze jestem dodatkiem i to nie do konca wygodnym dla faceta to bym podziekowa³a |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak tez przek³ada³am kilka wa¿nych rozmów na drugi dzieñ bo mi mój T¿ wyskoczy³ dzieñ przed egzaminem ¿e musimy pogadaæ. A ja wtedy nie mam g³owy ani si³y na takie rozmowy. Kurcze on ma fajnie bo pracuje i ka¿dy dzieñ ma taki sam a ja w sesji nie do¶æ ¿e zestresowana, zmêczona, zakrêcona a on z wa¿nymi rozmowami ![]() Dla mnie nieca³y rok to niewiele. Powiedzia³ jej ¿e my¶li o ma³¿eñstwie, ¿e kiedy¶ chce mieæ dzieci. A autorka chyba chce ¿eby siê jej o¶wiadczy³ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;15747124]Nie ukrywam, ¿e na obecnym etapie swojego ¿ycia interesuj± mnie tylko powa¿ne zwi±zki. Do¶wiadczy³am ju¿ romansu bez zobowi±zañ i zwi±zku z kim¶, kto nie mia³ szans na zostanie moim partnerem ¿yciowym mimo mi³o¶ci jak± go darzy³am. Teraz chcê czego¶ powa¿nego, nie mam si³ ani ochoty na zmienianie facetów co pól roku, przyzwyczajania siê do nowej osoby, potem zrywania i zaczynania zwi±zku z kim¶ innym, a tak ostatnio dzia³o siê w moim ¿yciu. Niedobrze mi siê robi na sam± my¶l o czym¶ takim.
Jestem teraz z kim¶, z kim do¶æ dobrze mi siê uk³ada. Nie chcê tu go wychwalaæ ani opisywaæ ze szczegó³ami, powiem tylko, ¿e jest mi z nim dobrze, równie¿ podoba mi siê fizycznie i jednym s³owem taki kto¶ móg³by zostaæ moim T¯ na d³u¿ej Jest jedno "ale"...Nie wiem, czy ten zwi±zek ma przysz³o¶æ, czy warto siê anga¿owaæ i liczyæ na co¶ wiêcej. Nie mówiê tu w tym momencie o ma³¿eñstwie bo teraz oboje studiujemy i za wcze¶nie by o tym mówiæ, ale chcia³abym mieæ pewno¶æ, ¿e je¿eli wszystko bêdzie siê miêdzy nami uk³ada³o dobrze to bêdziemy zawsze razem. ¯e on mnie nie zostawi je¿eli dostanie pracê w innym mie¶cie/kraju po studiach, ¿e w takiej sytuacji wyjedziemy razem, ¿e wspólne ¿ycie bêdzie priorytetem. Potrzebujê tej pewno¶ci a jej nie mam. Nie wiem, czy on my¶li o mnie powa¿nie, gdy go pytam, to mówi ¿e tak, ale ¿e on nie ma zwyczaju niczego planowaæ. ¯e nie chce niczego na pewno obiecywaæ. O wspólnym mieszkaniu te¿ raczej nie mówi, my¶lê, ¿e tego nie chce. Wiem, ¿e ludzie w naszym wieku, choæ mo¿e jeszcze nie decyduj± siê na ¶lub to chocia¿ obiecuj± sobie, ¿e chc± byæ razem w przysz³o¶ci, zamieszkuj± razem, niektórzy siê zarêczaj±. Wtedy widaæ, ¿e to co¶ powa¿nego, ¿e ci faceci (wcale nie starsi od mojego) powa¿nie traktuj± swoje dziewczyny. A on...Zero planów, zero obietnic, o wspólnym mieszkaniu nie ma mowy...Czujê, ¿e on g³ównie skupia siê na swojej karierze, na studiach, to siê liczy najbardziej...Dlatego czujê, ¿e w przypadku jakiego¶ wyjazdu do pracy czy czego¶ w tym stylu on po prostu mnie zostawi ot tak, nie bêdzie walczy³ o to, ¿eby zabraæ mnie ze sob±. Nie mam si³y ¿yæ w niepewno¶ci, czasem mam wra¿enie, ¿e on jest niedojrza³y emocjonalnie, ¿e pomimo tego, ¿e jest zakochany to i tak on sam i jego kariera licz± siê najbardziej a ja jestem gdzie¶ w tyle. Nie wiem jak rozwi±zaæ t± sytuacjê bo bardzo mnie ona mêczy a z drugiej strony nie chcê pochopnie podejmowaæ decyzji o zerwaniu, bo dobrze nam razem ale coraz czêsciej mam ochotê to zrobiæ. Tylko co wtedy? Samotno¶æ, potem kolejny facet, kolejna niepewno¶æ i byæ mo¿e nastêpne zerwanie. Szczerze to chcia³abym po prostu byæ z jednym facetem do koñca ¿ycia ![]() Wspolczuje. Zupelnie jak u mnie. Moglabym piszczec, krzyczec , tupac butami ...i nic. Widze ,ze potrzebujesz o wiele wiecej uwagi niz otrzymujesz. Fakt, jestescie razem dopiero rok, ale wydawalo mi sie zawsze ,ze wlasnie na poczatku zwiazku jest najlepiej, tzn jestescie dla siebie najwazniejszi... A moze dla Twojego faceta bardziej licza sie czyny , a nie slowa?
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
[1=d357993fb563d96255a580a 524765665475ea94f_5ff3ac0 237767;15749866]
Je¿eli chodzi o jego stosunek do ma³¿eñstwa to jest za, chce te¿ mieæ dziecko kiedy¶, ale jednocze¶nie widzê wyra¼nie, ¿e jego nauka i przysz³a praca s± o wiele wa¿niejsze ni¿ rodzina. By³o ju¿ kilka sytuacji gdy np potrzebowa³am go bardzo a on mnie ola³ bo uzna³, ¿e musi siê uczyæ (tak naprawdê ju¿ by³ przygotowany do kolokwium ale po prostu chcia³ 5 a nie np 3 lub 4, wiêc uzna³ ¿e chce siê wiêcej pouczyæ mimo ¿e mieli¶my a³y kryzys w zwi±zku i on prze³o¿y³ wa¿n± rozmowê na kolejny dzieñ...) , by³o te¿ tak, ¿e z powodu jakiego¶ ¶rednio wa¿nego zaliczenia zaniedba³ pewn± bardzo wa¿n± sprawê rodzinn±. [/QUOTE] Jeste¶ za bardzo romantyczna. W ¿yciu nie ma tak ¿e wow mam wa¿ne sprawy rodzinne to nie pójde do pracy czy co¶ bo go wylej± i za co utrzyma rodzinê? Jak nauka i prac s± wa¿niejsze ni¿ rodzina? Rodzin± nie jeste¶cie. Rok to ma³o bardzo malo, ch³opak jeszcze ciê dobrze nie zna. Widze ¿e siê bardzo zakocha³a¶ ale nie têdy droga... Takim zachowaniem prêdzej go zniechêcisz. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Tylko dlaczego ona ma ciêzkie chwile wtedy kiedy on ma kolokwia i jeszcze ma do niego pretensje ¿e siê uczy na 5 jak umie na 3. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Moim zdaniem po prostu do siebie nie pasujecie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Bo ¿ycie nie wybiera sobie odpowiednich momentów na komplikowanie siê! Nie uwa¿am, ¿e Autorka ma pretensje o to, ¿e jej facet chce siê uczyæ, ale o to, ¿e nie chce szukaæ kompromisow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 610
|
My¶lê ¿e do siebie nie pasujecie. Jak w zwi±zku siê nie pokrywaj± priorytety, to raczej nic siê nie zaradzi, bo ma³o kto jest gotów (i jest w stanie w ogóle) zmieniæ swoje priorytety, bo kto¶ go o to poprosi³. A z kolei trudno ¿yæ razem i budowaæ jak±¶ przysz³o¶æ na wiecznym przeci±ganiu liny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja widze ¿e autorka ma problem bo ch³opak jej siê nie o¶wiadczy³, za du¿o siê uczy, nie zaproponowa³ ¿eby zamieszkali razem. No i z tymi wyjazdami przecie¿ ch³opak powiedzia³ ¿e to s± lu¼ne plany, marzenia tak dopiero a ona siê pop³aka³a, ¿e powiedzial "ja" a nie "my" ![]() Dziewczyna jest typem romantyka - taka Julia ona pozna³a ch³opaka i wie ¿e ten to ten i ju¿ wie ¿e chce go za mê¿a itd. A jej ch³opak to do mnie jest podobny - musi wybadaæ teren, pobyæ z dziewczyn± parê lat bo jak ma spêdziæ ca³e ¿ycie z ni± to musi j± dobrze znaæ. A popatrz z jego strony. Sk±d on ma wiedzieæ ¿e ty go nie zostawisz? I co zawali oceny dla ciebie, stypendium nie dostanie a ty w przysz³ym roku z innym kolesiem? Rok to ma³o bardzo ma³o. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 21 441
|
Wydaje mi sie, ¿e troche za szybko na podejmowanie kolejnych zobowi±zañ, przynajmniej dla niego i wcale mu siê nie dziwiê. I nigdy nie jest tak, ze mamy pewnosc, ze z kim¶ bêdziemy do koñca zycia.
Mówisz, ¿e Twój TZ po¶wieca siê nauce itp. To chyba dobrze? My¶le, ze gdyby dzia³o sie co¶ wa¿nego by³by na Twoje "skinienie" ale gdy ma przed sob± wa¿ny egzamin, a Ty chcesz porozmawiaæ o Waszych rzekomych problemach? Ja go w 100% rozumiem. Nie przyt³aczaj ch³opaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Ja go nie ograniczam, nie chcê, ¿eby przesta³ siê uczyæ. Sama jestem ambitna i te¿ dobrze sobie radzê na studiach, ostatnio zaczê³am jeszcze dorabiaæ. Chodzi tylko o to, ¿e ja wiem, ¿e czasem s± rzeczy wazniejsze ni¿ dostanie 5 zamiast 4. Gdy on mia³ kiedy¶ problem, ja zawali³am 3 dni zajêæ po to, ¿eby pojechaæ do jego rodzinnego miasta i mu pomóc. Uwa¿a³am, ¿e to mój obowi±zek i nawet przez chwilê nie pomy¶la³am, ¿eby mu powiedzieæ "ja mam zajêcia, wyk³ady, rad¼ sobie sam". Nie mówiê tu o tym, ¿e np ja chcê i¶æ na imprezê a on siê uczy, bo w takich sytuacjach nigdy nie mam do niego pretensji ¿e ze mn± nie pójdzie. Te¿ chcê, ¿eby dobrze mu sz³o na studiach ale chyba ka¿dy normalny cz³owiek rozumie, ¿e w chwili gdy godzinna rozmowa mo¿e zadecydowaæ o tym, czy zwi±zek siê skoñczy lub bêdzie trwa³ dalej albo gdy umiera bliska ci osoba nie my¶li siê o ¶redniej na studiach albo karierze. Skoro on tak siê zachowuje, jak± mam gwarancjê, ¿e by³by przy mnie gdybym np zachorowa³a albo gdybym w przysz³o¶ci by³a z nim w ci±¿y i potrzebowa³a pomocy? To w³a¶nie mnie martwi i dlatego chcia³abym, ¿eby on da³ mi jakie¶ zapewnienie, jak±¶ pewno¶æ. Trudno mi wk³adaæ tyle uczucia i wysi³ku w co¶, co jest tak niepewne. Mo¿e i jestem romantyczna, ale to chyba nic z³ego. Chcê po prostu czuæ siê kochana i bezpieczna i w³a¶nie tego oczekujê od faceta. Nie chcê udawaæ ¿e jestem niezmiernie silna i niezale¿na, bo tak nie jest. Staram siê jak mogê ale mam te¿ odwagê przyznaæ ¿e potrzebujê faceta i jego opieki i nie widzê w tym nic nienaturalnego. Przez wiêkszo¶æ czasu jest nam razem naprawdê dobrze, mamy wspólne zainteresowania, mi³o spêdzamy czas i on przewa¿nie naprawdê o mnie dba. Czasem tylko w sytuacjach o jakich pisa³am wcze¶niej pojawiaj± siê u mnie w±tpliwo¶ci które nie pozwalaj± mi cieszyæ siê tym zwi±zkiem. Mo¿e to wynika z tego, ¿e on jest trochê takim dzieciakiem który nie do koñca umie wyraziæ swoje uczucia i potrzebuje czêsto, ¿eby mu powiedzieæ, co ma robiæ, bo sam czasem nie zdaje sobie sprawy, ¿e robi mi krzywdê swoim zachowaniem...A je¿eli chodzi o wyjazdy, to przecie¿ napisa³am, ¿e nie mam nic przeciwko temu. Uwa¿am jednak, ¿e w takiej sytuacji powinni¶my wyjechaæ RAZEM. Znam przyk³ady par, gdzie facet dosta³ pracê za granic±, zabra³ ze sob± dziewczynê (która nie zna³a s³owa w jêzyku tego kraju i nie mia³a tam pracy), ale jednak wyjechali razem, on co prawda utrzymywa³ j± przez rok czy dwa ale w koñcu i ona znalaz³a pracê, nauczy³a siê jêzyka i s± teraz szczê¶liwym ma³¿eñstwem, maj± dziecko. A móg³ przecie¿ powiedzieæ "sorry kochanie, ja sobie jadê, ty tam pracy nie masz wiêc ja siê zmywam, mi³o by³o". Chcia³abym wiedzieæ, ¿e w takiej sytuacji mój ch³opak post±pi podobnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:21.