|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() RATUNKU! Kalkulator.
Czy ktoś wie jak obsłużyć kalkulator inżynierski? Muszę zamienić liczby na stopnie. Wiem, że trzeba wcisnąć shift i tangens, ale mi wynik się nie zgadza;/;/ Co robię źle? Jako przykład dam 220mil dzielone przez 320 minut - tę wartość muszę zamienić na stopnie. Prawidłowy wynik to 46 stopni 34 minuty 0,28 sekund. Próbuję to powtórzyc i mi nie wychodzi;/ Z góry dziękuję za pomoc.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: RATUNKU! Kalkulator.
Jakiej firmy masz ten kalkulator? Jak Casio to jest taki przycisk z kropeczką i trzema przecinkami oznacza przeliczenie minutowe.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Casio. Już patrzę
![]() ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Nie ma takiego przycisku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
A możesz napisać treść zadania? Bo nie bardzo rozumiem, dlaczego liczysz atan.
Edit: Zobacz jeszcze, w jakich jednostkach masz liczone funkcje trygonometryczne na kalkulatorze. Bo byc może masz ustawione radiany i dlatego Ci nie wychodzi. Edytowane przez mmm87 Czas edycji: 2009-10-08 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
To są obliczenia z nawigacji. Mam podane zboczenie nawigacyjne: 220 mil morskich i deltę langę (dł. geograficzna) 320 minut W. Musze obliczyć deltę fi (szerokość geograficzna). Wzór na to: cos fi=zboczenie przez delta langa. I mam to obliczone (na zajeciach było, tylko, że nie miałam wtedy kalkulatora i spisywałam z tablicy i nie wiem jak teraz zamienic liczbę na stopnie).
---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ---------- A jak to sprawdzić? (przepraszam za takie głupie pytania, ale mama wysłała mi go wczoraj poczta, ale bez instrukcji i nie ogarniam tego kompletnie:/) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Na wyświetlaczu nad miejscem, w którym coś wpisujesz, powinnaś mieć podświetloną literę D, R lub G, czyli odpowiednio: stopnie, radiany, grady. Żeby to zmienić musisz wcisnąć przycisk MODE tyle razy, aż pojawi Ci się napis "Deg Rad Gra" z odpowiadającymi im cyframi "1 2 3" i wcisnąć odpowiednią liczbę na klawiaturze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Kurcze, wyskakuje bład. Chyba coś nie tak jest z kolejnościa:/ Zaczynam się stresować, bo nie chcę oblać wejsciówki tylko dlatego, że jestem idiotką i nie umiem obsłużyć kalkulatora:/
---------- Dopisano o 19:13 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Wiesz ja chyba mam jakiś dziadowski ten kalkulator, bo nie ma żadnego G itd i żadnego mode. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
W kalkulatorze liczącym funkcje trygonometryczne musi być taki przycisk. W moim i w większości modeli jest na górze z prawej strony obok przycisku ON. Jaki masz model?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
fx-9750g. Jest naprawdę dziwny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Znalazłam w necie instrukcję do niego, tyle że po angielsku http://diplodocs.pl/instrukcja-obslu...750G%20PLUS-_E
Na stronie 12 masz wyjaśnione, jak zmienić jednostki, w jakich będą liczone funkcje trygonometryczne. Wciskasz shift i MENU, zjeżdżasz strzałką do pozycji "Angle" i wciskasz F1 żeby wybrać stopnie, F2 żeby wybrać radiany albo F3 żeby wybrać grady. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Już to zrobiłam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:13.