|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Tworzenie zapasów tkanki tłuszczowej.
Mam pewien problem, a mianowicie zauważyłam, że tyje pomimo tego, że jem mało i zdrowo. Zacznijmy od początku... Przez pewien okres stosowałam dietę 1000kcal, bardzo rygorystycznie przestrzegałam jej zasad, czasem nawet schodziłam poniżej tego 1000. Gdy osiągnęłam zaplanowane efekty bardzo powoli zwiększałam ilość przyjmowanych kcal i do tej pory spożywam ok 1500 na dobę. Wiem, że przy dietach niskokalorycznych metabolizm ulega rozregulowaniu i organizm zaczyna odkładać tłuszcz na "czarną godzinę". I moje pytanie jest następujące: Co zrobić, by wszystko wróciło do normy?
ps. Nie chcę już chudnąć (jedynie spalić to, co przebrałam w ostatnim czasie, czyli jakieś 2-3 kg). Najbardziej zależy mi na tym, by mój organizm nie robił dodatkowych zapasów tłuszczu. Dodam, że nie mam problemów z nadwagą (166cm wzrostu i 55kg). Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tworzenie zapasów tkanki tłuszczowej.
Nie staraj się za wszelką cenę utrzymywać swojej jakiejś wymarzonej wagi, skoro przytyłaś to znaczy, że Twój organizm obecną uważa za optymalną. Odżywiaj się adekwatnie do stylu życia, czyli im więcej ruchu tym więcej kalorii a od 1500kcal co jakiś czas dodawaj kalorii, żeby organizm nie przeżył szoku
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź. Problem w tym, że muszę utrzymać "wymarzoną" wagę bo gdy zaczynam tyć, tkanka tłuszczowa odkłada się na udach i brzuchu co wygląda niekorzystnie. Nie prowadzę jakiegoś super aktywnego trybu życia. Od 7 do 15 jestem w szkole, do wieczora siedzę zazwyczaj nad książkami, a później przez około 40 min wykonuję ćwiczenia na poszczególne partie ciała, więc myślę, że 1500kcal to idealna proporcja. Jem mało mięsa (aczkolwiek nie wykluczyłam go całkowicie z jadłospisu), staram się jeść warzywa, a najwięcej pochłaniam przetworów mlecznych (pomijając żółte i topione sery), słodycze sporadycznie. Dlatego myślę, że przez tą wcześniejszą dietę mój organizm robi zapasy tkanki tłuszczowej. Co zrobić, by zapobiec temu procesowi?
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Musisz albo spalać więcej kalorii albo się z tym pogodzić...
|
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Skoro nie mam innego wyjścia to muszę zwiekszyć ilość i intensywność ćwiczeń. Dzięki nikki.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma za co
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
Echhhh a ja mam dokładnie to samo, też miesa jem mało, również 1500, niewielka ilość ruchu i pragnę utrzymania
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.

Skoro nie mam innego wyjścia to muszę zwiekszyć ilość i intensywność ćwiczeń. Dzięki nikki.