|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kasza jaglana i inne bezglutenowe i glutenowe gotowanki:)
Witam! To mój debiut na Gotowaniu i czuję się niemal jak przed pierwszą randką - podekscytowana i przerażona jednocześnie
![]() Jestem bezglutenowa i takie rzeczy w większości gotuje, jednak dla TŻta czy rodziny robię też 'zwykłe' potrawy. (uprzedzając - wiem, że jest wątek o gotowaniu bezglutenowym, nie jest to jego powielenie) To w zasadzie mój początek przygody z gotowaniem, chcę się jednak podzielić z Wami moimi przepisami, może komuś przypadną do gustu i chętnie skorzysta ![]() Na pierwszy ogień kurczak z kaszą jaglaną (przepis własny) Potrzebujemy: - pierś z kurczaka, nasolona, natarta pieprzem i sosem sojowym (ew. jakaś przyprawa, jeśli ktoś nie lubi smaku samego kurczaka) - nie cała połówka cebuli pokrojona w skrzydełka - ząbek czosnku pokrojony w cieniusie plastry - por ( nie cały, kawałek, ok 2 cm)w plasterki - marchew tak samo - pieczarki pokrojone w grubsze kawałki - bazylia, oregano - sos sojowy - sól, kostka rosołowa - pół szklanki kaszy jaglanej Gotujemy kaszę jaglaną z połówką kostki rosołowej (go garnka wlewamy szklankę wody, wrzucamy kostkę, dodajemy łyżeczkę masła lub oleju, czekamy aż się zagotuje, dodajemy kaszy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, czekamy 20 min). W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojoną w plastry pierś z kurczaka, smażymy, dodajemy cebulę i czosnek, podlewamy sosem sojowym (ok łyżeczki), dodajemy pora marchewkę, chwilkę dusimy (pod przykryciem), dodajemy pieczarki, przykrywamy, zostawiamy na ok. 15min. Dodajemy kaszę, mieszamy, przyprawiamy bazylią i oregano. Porcja dla mnie na kolację ![]() ( przepraszam za chaotyczność przepisu i niespecjalnie czystą kuchenkę - rosół emigrował z garnka) Ciąg dalszy nastąpi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.