![]() |
#1 |
BAN stały
|
czy są tu jakieś Wegetarianki?
było już kilka podobnych wątków ale każdy jak patrzyłam umiera śmiercią naturalną....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: czy są tu jakieś Wegetarianki?
Ja jestem prawie
![]() ![]()
![]() |
#3 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo jesteś wege albo nie. nie wyobrażam sobie, żeby wegetarianin mówił: no to w poniedziałki, środy, piatki i niedziele mięsa nie tyka. ale we wtorki i czwartki coś tam sobie zjem. jak jesteś wege to nie jesz mięsa w ogóle. ---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
![]() to się daję wpis do tamtych wątków i podchodzą do góry i wtedy zazwyczaj wizażnki zaczynają znów pisac.
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jem czasem mieso bo musze ze wzgedów zdrowotnych, jakbym miala wybor to bym nie jadala miesa ![]() zamiast mi wytkac to sie moze zapytaj, co ? ogolnie jem przetwory sojowe, i ryby juz sie wypisuje z watku, myslalm ze spotkam ludzi o otwartych umyslach, mylilam sie ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
no i następny wątek umrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Albo jesteś wege albo nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Kwestia wyboru. Choć jeśli powinnaś jeść mięso, a go nie jesz, nie uzupełniasz jakoś inaczej braków to jest to co najmniej nieodpowiedzialne.
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
od siebie dodam, że nie jestem wege bo lubię zjeść sobie schabowego.
ale mam znajomych i wegetarian i weganów. i żaden mi nie mówił, że musi czasem ze względu na zdrowie zjeść schabowego. ot po prostu mają dietę skomponowaną z głowa, niektórzy nawet z lekarzem. odpowiednio dobrane składniki odżywcze w jedzeniu i wyniki mają świetne. fakt jeden kolega mi mówił, ze na początku miał problemy z wynikami, ale to była tylko jego wina bo nie wiedział w sumie od czego zacząć, ale nie jadł wtedy schabowego tylko poczytał w książkach, popytał innych i teraz już od 7 lat jest wszystko ok. więc jakoś nie mogę zrozumieć argumentu, jestem wege, ale dla wyników czasem sobie zjem kawałek mięska.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
a ja podziwiam wegetarian
![]() bo nie wyobrazam sobie zycia bez szyneczki, kabanoskow i miecha ogolem ![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wege nie je mięsa i ryb. Jak zacznie jeść ze względów zdrowotnych, może o sobie powiedzieć, że był wege. Najwyżej może dodać, że ma nadzieję wrócić do diety. Tyle w temacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
właśnie staram się uzupełniać, nie jest łatwo. Kiedyś miałam więcej czasu i chęci na komponowanie diety i gotowanie, teraz często jem co popadnie... no i zdrowie się pogarsza, ale to pewnie przez wstrętną zimę
![]() zaraz będzie cieplej, świeże warzywka i owoce i mam nadzieję że się trochę ogarnę z dietą, bo trzeba przyznać że "bycie wege", też w pewnym stopniu oznacza dbałość o zdrowie . w sposób jak najbardziej zgodny z naturą. wiecie co mnie wkurza trochę? Kiedy czytam skład 90% suplementów/leków a w składzie widnieje żelatyna :| jest tyle zamienników, mogloby to w koncu pójsc do przodu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
a powiedzcie mi co Was skłoniło do zostania wegetarianami? zawsze sie zastanawiam nad tym. nie mam bliskiego znajomego ktory nie je miesa a dalszych nie chce pytac
![]()
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez te kupne kotlety to ludzie się zrażają do soi. Paskudztwa pompowane. Takie 'danie w pięć minut' ![]()
Nie wydaję pieniędzy na głupoty (tysięczna para butów NIE JEST głupotą ![]() Miłośniczka butów wszelakich ![]() Podskakuję z Mel B. Joga ![]() Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą. ---------------------------- Używasz poprawnie? 'Szlak prowadzi na wschód.' 'Szlag mnie trafia.' |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
Ja jestem laktoowowegetarianka ( nie jem ryb i mięsa) od ponad roku. Kiedys bardzo lubiam schabowe, hot-dogi, kabanosyyy!, mielone z sosem, piers z kurczaka jeszcze taka z folii w piekaniku.... ah. Teraz jem tylko mięso skazane na wyrzucenie do kosza tzn. ktos na obiad zrobil za duzo i mowi ze bedzie je wyrzucał bo nie lubi odgrzewanego, ale zadko sie tak zdaza ( raz na miesac max).Mieso mi bardzo smakuje i jak widze ze to mi slinka cieknie ale powiedzialam sobie dosc z racji zwierzakow, mysle ze maja takie samo prawo do zycia jak my ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A, i przyłączam się do wątku ![]() ![]() I nie uznaje czegoś takiego jak "jestem wegetarianką ale raz na miesiąc sobie zjem". Taka osoba nie jest dla mnie wegetarianinem, bo wegetarianizm to całkowita rezygnacja z mięsa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
tak samo nawet teraz wegetarianizm to nawet nie tylko dieta dla nie których, ale i styl życia powoli. znajomi zwracają też uwagę na firmy kosmetyczne i te które testują na zwierzakach to oni nie kupuja tych kosmetyków.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ja, będąc małym dzieckiem, lubiłam jeść mięso kurczaków. ale najpierw uświadomiłam sobie, że to było żywe zwierzę,to przestało mi tak smakować... Potem powiedziałam nie i koniec, i tak od 10 lat nie jem. Teraz mnie brzydzi cokolwiek mięsnego i nie jadam nawet sojowych "podróbek" wędlin, parówek itd bo
a) nie czuję takiej potrzeby b) brzydzi mnie to jakoś ![]() Edytowane przez akisia Czas edycji: 2012-03-01 o 18:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;3265144 8]Męka zabijanych zwierząt przede wszystkim. Poza tym, mięso w dzisiejszych sklepach to nie mięso. Napchane konserwantami i innym badziewiem. A, i przyłączam się do wątku ![]() ![]() I nie uznaje czegoś takiego jak "jestem wegetarianką ale raz na miesiąc sobie zjem". Taka osoba nie jest dla mnie wegetarianinem, bo wegetarianizm to całkowita rezygnacja z mięsa ![]() Popieram Cię. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może dla osób, które rezygnują z bólem serca z mięsa to jest fajna opcja, ale dla mnie takie produkty są niezjadliwe. U mnie porzucenie mięsa wyglądało podobnie jak u mayletka. Już od małego bardzo wybrzydzałam i jadłam z wyrobów mięsnych bardzo niewiele rzeczy. Z roku na rok było ich coraz mniej, aż w pewnym wieku przestałam jeść mięso w ogóle. Miałam później roczną przerwę, bo przeszłam na Dukana (dzięki czemu schudłam 15kg), ale po Dukanie mam jeszcze większą awersję do mięsa i z wielką chęcią wróciłam na drogę wege ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Widocznie nie które osoby brzydzą się mięsem a niektórym ono smakuje i z bólem serca dla dobra zwierząt rezygnują z niego. Ja zaliczam się do tych drugich co i tak robi ze mnie wegetariankę. Logicznie myśląc mięso pozostawione po obiedzie które jest skazane na wyrzucenie lepiej zjeść ( jeśli kogoś nie obrzydza) bo wątpię w jego odrodzenie... . I nie rozumiem pojęcia ja jestem lepsza wegetarianka niż Ty bo nie jem mięsa w ogolę pomimo ze się ono marnuje. Ale to wszystko to tylko moje zdanie.Co do kosmetyków nie testowanych na zwierzakach tez popieram i stosuje się do tego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Ja, jeżeli się czemuś poświęcam, to całkowicie. Owszem, wolałabym wyrzucić to mięso i nie miałabym wyrzutów sumienia, przeciwnie - miałabym je czyste, bo nie tknęłam tego świństwa. Wegetarianizm polega na rezygnacji z mięsa, więc nigdy nie zrozumiem takiego myślenia, to trochę hipokryzja.
X: Nie jem mięsa... Y: O, wegetarianka! Ale zobacz, jak dobra pizza, z salami i szyneczką.. X: Wiesz, dziś jednak zjem, bo nie chcę, żeby się zmarnowała/ żebyś jadł w samotności/ bo cię kocham, ale od jutra znów będę wegetarianką! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
właśnie. u wielu ludzi pokutuje sakramentalne "ziemniaki możesz zostawić, zjedz mięso" słyszane w dzieciństwie... bo przecież ziemniaki/kasze, wszelkie inne warzywa można wyrzucać i jakoś nie szkoda... heh
radzę się nauczyć gospodarować żywnością tak, żeby niczego nie trzeba było wyrzucać, to wcale nie jest takie trudne... a jeśli jednak z czymś się przedobrzy podczas przygotowywania obiadu to wystarczy odrobina kreatywności, coś dodać i jest gotowe danie na drugi dzień. prosto, ekonomicznie i ekologicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
I własnie o to mi chodzi ze uwazasz mieso za ''swinstwo'', bo sie nim brzydzisz i to rozumiem. Ale nie zamykaj sie w przekonaniu ze kazdy wege mysli jak Ty bo jest naprawde wieeele osob ktorym mieso smakuje i po prostu odmawiaja go sobie. A jesli im SMAKUJE to wola je zjeść zamiast wyrzucić. Pisałam juz ze chodzi o mięso do wyrzucenia nie do zagospodarowania czy odgrzania. Mi osobiście zdarza sie to baaardzo rzadko, raz na miesiąc to i tak przesadzone stwierdzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Ja jestem wegetarianką od dwóch lat. Zaczęło się od zainteresowania nietestowanymi kosmetykami. Jak tylko pozbyłam się wszystkich Garnier, L'Oreal, Palmolive i takich innych, chciałam mieć bardziej czyste sumienie i nie jeść trupów biednych zwierzaków.
A propos wpływu diety na zdrowie, u mnie wyniki badań znacznie się poprawiły po przejściu na wege-jedzenie. A tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=540540 mamy wątek dziewczyn, kochających zwierzaki, wśród nas jest sporo wegetarianek ![]()
Pomóż kociakom - kupuj na aukcjach charytatywnych na allegro: NADIR_stowarzysz, miauczykotek, Koty_sos, SosDlaZwierzat, TOZ_Szczecin, kocipazur_org, Nakarm zwierzaka jednym klikiem: www.pustamiska.pl www.poomoc.pl Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
heh a ja kiedyś z ciekawości sobie kupiłam sojowego kotleta i mi smakował
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:40.