![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Uwaga! Baba za kierownicą. A FACECI?...
No właśnie. Jeżeli facet widzi kobietę za kierownicą auta słychać "Eeee... baba za kierownicą..." dalej same wiecie.
Czy zdarzyło spotkać się wam z takim chamstwem za kierownicą, że miałyście ochotę wysiąść i wyiągnąć szanownego pana kierowcę ze swojego autka i powiedzieć mu parę "przyjemnych" słów? Ja osobiście miałam kilka takic niemiłych przygód pomimo tego, że nie jestem złym kierowcą, a i nie dałam żadnego powodu, aby być tak potraktowaną (może tylko dlatego, że moje autko wygląda niepozornie??). 1. Jechałam już godzinę w korku i nic nie wskazywało, że szybko się moja męka skończy. Wjechałam na drogę, gdzie kawałek dalej ruch blokowały światła. Gdy podjeżdzałam do ostatniego auta, nagle kierowca z lewego pasa (były cztery - jeden do skrętu w lewo, dwa do jazdy na wprost i skrajny prawy do prawoskrętu), przypomniał sobie, że chce skręcić w prawo. Nie dałam rady go wpuścić więc skręcił za mną, po czym poświecił mi długimi, potrąbił, powyzywał i pojechał :/ Może też miał dość korków albo żona go nie kochała? hihihi... 2. Kolejny korek. Lewy pas zamknięty (ale rano to prawy był nieczynny). Chcąc zmienić go na prawy, właczyłam prawy kierunek i czekam. Czekam, czekam czekam... wpycham się, czekam i czekam i nic. W końcu zaczęłam wymuszać, ale pewien gostem niemal nie zepchnął mnie na pas zieleni tak szeroko jechał aby nikt mu się nie wepchnął. A potem ludzie dziwią się z megakorków. A tylko trochę uprzejmości... 3. Jechałam wiaduktem. Wyprzedzałam, ale gościowi za mną było za wolno. Jechał na ogonie, migał długimi a ja wyprzedzam innych dalej. W końcu mnie wyprzedził i... dobrze, że zwolniłam, bo szanowny pan kierowca zaczął z 8-9 km.h zwalniać do 50 km/h. Nie wiem skąd takie chamstwo się bierze, nie jest to przyjemne. Zamiast jeden drugiemu być uprzejmym, bo tak się lepiej jeździ, to tu takie coś. Kilka sytuacji, gdzie ktoś mi "pomógł" również miałam, ale ich jest zdecydowanie mniej. Ehh... Ale nie ukrywam. Na kobiety za kierownicą też zdarza mi się narzekać, chociaż jestem dla nich wyrozumiała, bo sama nią jestem i wiem, co taka babka sobie myśli. No chyba, że na drodze z dozwoloną prędkością 80 jedzie 40 czy 50... ![]() Pozdrawiam.
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Uwaga! Baba za kierownicą. A FACECI?...
moim zdaniem to lepiej jechać 50 na drodze z ograniczeniem do 70 czy 80, niż walić 100 czy 120. a właśnie takie doświadczenia mam z wczoraj, gdzie na drodze z jednym pasem, ograniczeniem do 70, koszmarnie zniszczoną nawierzchnią z dziurami, koleinami, zero pobocza, a tam gdzie ewentualnie wyglądało, ze jest trochę ziemi na 20 cm i dalej rów stała kolejna panienka w mini - ja jechałam 50-60 km/h, i mnóstwo wariatów pruło 100/h, wyprzedzało na trzeciego, ja za moją spokojną jazdę zostałam parę razy obtrąbiona i "oświecona".
A w sumie wyszło na to, że i tak się z szacownymi wariatami co jakiś czas spotykałam, bo oni kangurem przeskakiwali po trochę, a potem się jakiś czas wlekli, bo korek i nie było jak skakać, i wtedy ja ich doganiałam. ja bym na nikogo nie klęła, że jedzie zgodnie z przepisami. ograniczenie do 80/h nie oznacza nakazu jazdy 80/h. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Lepiej stracić minutę z życia niż życie w minutę.
A co do bab i czterech kółek - wiadomo, że większość facetów uważa że kobieta do garów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Racja, zwłaszcza, że w tych "wyścigówkach" to z reguły sami faceci. Od razu się nasuwa, że "o facet z kompleksami za kierownicą".
Najbardziej, bo pierwszej wściekłości, że się rzuca, to mnie rozbawiła artysta w skodzie fabii (ładne autko, ale raczej nie pancerne), trąbiący i lecący jak wariat. chyba ciał poczuć wiatr we włosach, jak ci w terenówkach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Zaraz z kompleksami
![]() ![]() Cytat:
![]() A na poważnie to sam osobiście nie mam nic do pań za kółkiem. Wiele z nich radzi sobie na drodze bardzo dobrze. Nie wszystkie, ale i nie wszyscy mężczyźni radzą sobie z jazdą. Ale bez bicia przyznam szczerze, że gdy widzę kogoś, kto jedzie bardzo ostrożnie i wykazuje cechy niezdecydowania na drodze mam dwa typy - starszy pan (tzw. kapelusznik) albo właśnie pani (by nie powiedzieć "baba za kółkiem"). Ale to moje subiektywne obserwacje.
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Niezłe z tymi garami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Dolce vita
|
A czym ja mierzę swoją pewność siebie za kółkiem? marką samochodu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
znaczy: diabeł wstępuje w każdego, kto jeździ czymś mocniejszym niż spokojne jeździdełko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Dolce vita
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja sportowego auta, nawet nie ma sportowego zacięcia. Ale wiecie co... może mam to po TŻ, może nie, ale szlag mnie trafia, jak na drodze z 80 km/h jedzie ktoś (obojętnie, baba, facet, kursant) z prędkością rowerzysty (czyli około 30-40 km.h).
Niestety, zdarza się to bardzo często a i nie jest bezpieczne. Bo jak wałkuje się na kursach - zbyt wolna jazda również stwarza niebezpieczeństwo w ruchu drogowym. Kiedyś, przez 5 km, jechałam na drodze (krętej) za nauką jazdy z prędkością.... 15 km/h!! Ograniczenie - 70. Litości. Ja wiem, że ktoś nie ma doświadczenia, sama go nie miałam, ale instruktor nie pozwalał tak jeździć. Krzyczał wręcz, że ma być szybciej. Że jak 70 to 70 (lub minimum 60). TŻ ostatnio jechał za miastem. Piękna droga, sucho, słonecznie... i jedzie ktoś przed nim... 40 km.h. Czy to człowieka coś nie trafia? Kto, KTO na trasie jedzie z taką prędkością? Rozumiem - spiesz się powoli, ale bez przesady.
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hehe za takie samo zdanie na ten temat w innym watku dostalam sporo niemilych komentarzy ![]() Ale zdania swojego nie zmienie. Uwazam, ze tacy kierowcy stwarzaja wieksze zagrozenie niz ci wszyscy jezdzacy ponad 90
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Czy ten, który jedzie poniżej 90 km/h stwarza większe zagrożenie niż ten co jedzie szybciej? Zależy od tego jak szybko jedzie ten 'szybki'. Bo załóżmy, ten wolniejszy jedzie 80-tką, a ten szybki z prędkością np. 150 km/h to większe zagrożenie stwarza ten 'szybki'. Niestety to niedostosowanie prędkości do panujących warunków, nieprawidłowa ocena sytuacji i zły stan dróg to najczęstsze przyczyny wypadków ![]() Ponadto nie ma co ukrywać - mniejsza prędkość (ta przepisowa) to więcej czasu na reakcję (niestety wiem coś na ten temat). Edytowane przez listopadowa80 Czas edycji: 2009-03-17 o 16:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
150 można jechać autostradą (ograniczenie 140). Podobnie nie pochwalam jazdy przez miasto z prędkością 100 czy coś takiego. Wiadomo, prędkość MUSI być dostosowana do warunków, miejsca itp. Ale jazda 50 czy 60 na prostej drodze, bez kolein i innych utrudnien to przesada. Prawda jest taka, że jak ktoś ma mało doświadczenia niech jeździ bocznymi drogami i się uczy lub niech przełamie swoje lęki i jedzie przepisowo. Za to jeszcze nikt nikogo nie obtrąbił. Wiem, że to nieczęsty widok, ale lepszy niz wrak na poboczu. Jeszcze jak do tego dochodzi wyobraźnia, ograniczone zaufanie i umiejętność przewidywania (bo takie cechy powinien mieć kierowca), to byłoby troszkę bezpieczniej.
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Jestem zdecydowanie zwolenniczką jazdy z przepisową prędkością. Na autostradzie dozwolona prędkość to 130km/h, no chyba że coś się zmieniło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawalidroga to zawsze ten, kto jedzie wolniej niż powinien ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Oj bardzo względne. JEdnak uważam że ten który jedzie przepisowo nie jest zawalidrogą. Nigdy nie wkurzam sie na eLki to ze ja szalałam i mnie uspokajali nie znaczy że wszyscy odrazu czuja sie pewnie a jakby miało sie cos stac bo np spanikował to jzu wole żeby jechał wolniej. Oczywiscie zależey jaki jest rodzaj drogi. Jeżdzenie z zamała predkoscia jest bardzo niebezpieczne. Moja kol nawet nie zdała przez takie cos.
Co do pewnosci siebie to moim zdaniem sportowe samochody troche poprawiaja samopoczucie podczas jazdy ale samej w sobie pewnosci nie daja (to tylko moja opinia). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
gdyby wszyscy kierowcy jeździli zgodnie z tym ile wymalowano na znaku to korki byłyby nieziemskie. te znaki tak tkwią od momentu gdy powstała droga. ale wtedy było mało aut a teraz to ruch okropny. piraci drogowi to inna sprawa. linia ciągła, ostre zakręty... no tak... pokupili sobie auta z poduszkami powietrznymi, z kurtynami, abs-ami i innymi cudami i myslą, że są nieśmiertelni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[/quote] piraci drogowi to inna sprawa. linia ciągła, ostre zakręty... no tak... pokupili sobie auta z poduszkami powietrznymi, z kurtynami, abs-ami i innymi cudami i myslą, że są nieśmiertelni ![]() Co chcą? Raczej nie, bo szarżując na drodze niestety narażają zdrowie i życie innych ludzi. P.S. A tak w ogóle to życzę Tobie powodzenia na kursie i zdanego egzaminu w pierwszym podejściu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
no właśnie- gdyby każdy jeździł przepisowo to bysmy poruszali sie żółwim tempem.
oczywiście że znaki mozna zmienić ale najpierw trzeba chcieć. U nas jak postawili "za komuny" tak stoją i w du.... pie reszte mają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym, to nie ma związku z tematem :/
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ale ja mówię o takich ograniczeniach jak np. 40 a droga prosta piekna.
wariatów jest całe mnóstwo- zawsze boli mnie gdy widzę jak przez wąską osiedlową drogę pędzą autem jak oparzeni. A jak dziecko wyskoczy albo pies czy kot? Trzeba jeździć z wyobraźnią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autostrada 130, ale ma być 140. Pamiętajcie, że to 40 km/h na pięknej prostej drodze nieraz nie jest po to, aby tam było. Być może kiedyś były tam wypadki lub cokolwiek. Herbi - zwierzę może wyskoczyć na każdej drodze, w kazdym miejscu. Dziecko już nie, ale drogę się obserwuje!!! Widzę, że masz trochę za mało wiedzy, bo sama obserwacja nie wystarczy. Mnie 40km/h nie wkurza. Kiedyś tak, ale po co się denewować? Mało jest stresujących sytuacji na drodze?
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
karolcia ale całe szczęscie, że spotkałam ciebie bo widze że ty masz wielką wiedzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ---------- a Ty jesteś żenująca
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.