|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
wyniki badań - zna się ktoś???
Nie wiem czy dobrze umieściłam ten wątek ale proszę mnie nie linczować jeśli źle. Odebrałąm ostatnio wyniki badań i nie wiem jak je interpretować
KREW Podam wartości które podłóg norm podanych obok badania są nieprawidłowe: Szerokość rozkładu krwinek czerwonych: 67,5 (37-46) CRP: 8,3 (0,0 - 5,0) cholest 215 (140 - 200) TRIGLY 241 (35 - 140) CO OZNACZAJĄ PODWYŻSZONE TE WYNIKI? DODAM ŻE JESTEM MŁODĄ OSOBĄ MAM 21 LAT. MOCZ Barwa - jasnożółty przejrzystość - pzejrzysty * BLD krew : 50 RBC/ml BIL bilirubina: neg URO urobilinogen: norma KET ketony: neg PRO proteiny: neg NIT azytony: neg GLU lukoza: ne pH: 5,5 S.G. ciężar waściwy 1,025 *LEU 500 WBC/ml VTC: neg nabłonki wielokątne: nieliczne nabłonki okrągłe nieliczne krwinki białe : luźno w polu widzenia krwinki czerwone: świeże 4-5 w polu widzenia, wyługowane - brak włeczki : brak |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: wyniki badań - zna się ktoś???
ja bym ci jednak radzila jak najszybciej wybrac sie do lekarza... żadna z nas Ci tu nie postawi żadnej diagnozy... sama widzisz że masz podwyższone czyli są poza normą... idź czym prędzej do lekarza i nawet sie nie zastanawiaj...
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
tak wiem mam taki zamiar, tylko że przez najbliższe kilka dni to niemożliwe bo pracuje dopiero we wtorek będę mogła iść. Ale sama się zastanawiam co to może oznaczać.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Lekarz stawia diagnozę na podstawie wyników badań plus wywiadu, objawów - czyli pełnego obrazu ewentualnej choroby. Sama interpretacja wyników analiz nie ma sensu bez innych informacji.
Nie masz możliwości przyspieszenia wizyty lub wizyty prywatnej? Jeśli nie, to po prostu musisz poczekać tydzień.
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz cholesterol podwyzszony
Crp - to bialko http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186511 Trigly Przepraszam, ze pytam o to: Masz moze nadwage?
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Nie nadwagi właśnie nie mam. Waga w normie. Choć podwyższony cholesterol zawsze kojarzył mi się z otyłością
|
|
|
|
|
#7 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Mnie z tych wyników wyłania się przede wszystkim fakt, że chyba się niezdrowo odżywiasz... Ale żadna ze mnie specjalistka, lepiej pokaż lekarzowi.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
nie jadam raczej fast foodó i tego typu jedzenia. 1 - 2 razy na miesiąc może się zdarzy ale nie więcej. Tłustego też nie jadam itp rzeczy. Jedynie co to ciastka herbatniki w czekoladzie to moje uzależnienie choc i to ostatnio przestałam coś jeść. Przeczytałam teraz że cholesterol może być podwyższony w niedoczynności tarczycy, którą włąśnie mam. I może tu leży przyczyna ale nic we wtorek do lekarza muszę szorować, bo nie chce aby kolejne choróbsko mi się przyplątało
|
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
a nie bralas ostatnio jakis lekow? sterydow, retinoidow? jaka masz wartosc przy limfocytach? cos musi sie dziadz w twoim organizmie i powinnas jak najszybciej powedrowac do lekarza, bo tak przez internet to ja moge tylko gdybac...
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Zażywasz leki na tarczyce? W momencie oddawania krwi byłaś na czczo? Zjadłas przed badaniem lekarstwo?
|
|
|
|
|
#11 |
|
Buc
|
no i masz stan zapalny jakiś w organizmie bo o tym świadczy podwyższone białko reaktywne.
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Byłąm na czczo nie brałam żadnych leków przed badaniem. Kiedyś brałąm leki na tarczyce teraz przestałam. Hormon tarczycy TSH mam 3,69 więc według normy podanej obok wyniku jest w normie bo norma jest do 4,2..
Co prawda biorę normalnie leki. Mam astme i zażywam inhalatory codziennie, tabletki na alergie i tetralysal na trądzik. Czy to może być od leków. Tylko nie brałam ich przed badaniem. Na trądzik kilka dni wcześniej mi się skokńczyły i z 4 dni już ich nie brałam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.