Podwójne zabezpieczenie a wpadka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-31, 02:55   #1
Delacruz
Przyczajenie

Podwójne zabezpieczenie a wpadka

Od razu powiem, że sytuacja nie dotyczy mnie (za młoda i zbyt niedojrzała na współżycie z potencjalnym facetem ), w sumie to nie dotyczy nikogo.

Otóż ostatnio zaczęłam się zastanawiać.
Czy istnieje realna (praktyczna, bez teoretyzowania) szansa na wpadkę przy idealnym (dokładnie o tej samej porze z alarmem w telefonie i czujnym obserwowaniu organizmu [wypatrywaniu ew. mdłości czy biegunki] oraz nieprzyjmowaniu żadnych leków czy ziół ) stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych w połączeniu z prezerwatywami? A w przypadku wątpliwości odn. tabletek antykoncepcyjnych (nagłym przypomnieniu sobie o możliwości wcześniejszego przyjęcia jakiegoś leku) i pęknięciu prezerwatywy – szybkie zażycie tabletki po?

^ wiem, że powyższa kombinacja to już paranoja, ale to rozważania czysto hipotetyczne.

Po prostu zastanawia mnie odwieczna zasada o ,,braku stuprocentowej antykoncepcji". Co z przypadkiem powyżej? Bo jakoś nie chce mi się wierzyć w takie cuda. Nawet wtedy nie ma pewności, tak na logikę?

Edytowane przez Delacruz
Czas edycji: 2016-07-31 o 03:27
Delacruz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 08:03   #2
lza_slonca
Zakorzenienie

Dot.: Podwójne zabezpieczenie a wpadka

logiku tu nie ma. nie, nie ma szans. Prawidłowo przyjmowane tabletki hamują owulację. Prezerwatywy blokują nasienie i inne stwory.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 10:33   #3
Frezja__
Zakorzenienie

Nie, nie ma szans na ciążę. Najmniejszych.

"Wiedźmikołaj"
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-31, 12:03   #4
Adrianna_8
Zakorzenienie

Rowniez jestem zdania, ze takiej szansy nie ma.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-01, 04:39   #5
Delacruz
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedzi Po prostu mnie to zastanawiało.
Skąd w takim razie utarło się powiedzenie (w większości wątków, na jakie trafiałam), że nie ma stuprocentowej antykoncepcji?
Z tego, że producenci nie mogą sobie wypisywać, że zagwarantują brak ciąży, bo posypałyby się pozwy, czy z kobiet, który nie zażywały odpowiednio tabletek/mężczyzn bez doświadczenia w zakładaniu prezerwatyw ?
Nigdy nie mogłam tego zrozumieć.

Takie podwójne zabezpieczenie uważam za dobre rozwiązanie dla histeryków, którzy, pomimo wieku i tej ,,dojrzałości", schizują na punkcie wpadki.
Delacruz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-01, 06:32   #6
Adrianna_8
Zakorzenienie

Raz, ze pozwy. Dwa, blad ludzki. Wbicie paznokcia w prezerwatywe lub pominiecie tabletki, zwymiotowanie krotko po wzieciu tabletki, pominiecie itp. itd. To wszystko moze miec wplyw.

Stary 2016-08-01, 08:15   #7
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delacruz Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi Po prostu mnie to zastanawiało.
Skąd w takim razie utarło się powiedzenie (w większości wątków, na jakie trafiałam), że nie ma stuprocentowej antykoncepcji?
Z tego, że producenci nie mogą sobie wypisywać, że zagwarantują brak ciąży, bo posypałyby się pozwy, czy z kobiet, który nie zażywały odpowiednio tabletek/mężczyzn bez doświadczenia w zakładaniu prezerwatyw ?

Takie podwójne zabezpieczenie uważam za dobre rozwiązanie dla histeryków, którzy, pomimo wieku i tej ,,dojrzałości", schizują na punkcie wpadki.
Ja uważam z kolei za totalny kretynizm połączenie hormonów i prezerwatyw. Prezerwatywa + żel plemnikobójczy ma większy sens.
Jak ktoś się tak zabezpiecza zawsze zadaję pytanie: co jak przerwatywa pęknie?
A) nic, biorę hormony - to na kij gumka....
B) łykam tabletkę PO - świetna dawka hormonów przy już zażywaniu hormonów xD

Znam jedną ''wpadkę''. Koleżanka mojej przyjaciółki stosowała plastry (jak ja oraz przyjaciółka). Pewnego dnia się dowiaduję, że X wpadła, a ja wpadłam w lekką panikę bo osoba z mojego otoczenia, którą znam, stosująca tę samą metodę anty wpadła. Po 3, 4 miesiącach przyszła mama przyznała się że 'aaaa dziś może nie nakleję...' "ups! wczoraj miałam zmienić plaster....a w sumie..." etc. No więc to taka 'wpadka' była
+ czy jeśli prezerwatywa pękła i para nie kupiła tabletki PO, to można to uznać za wpadkę?

"Wiedźmikołaj"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-08-01, 08:55   #8
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frezja__ Pokaż wiadomość
Ja uważam z kolei za totalny kretynizm połączenie hormonów i prezerwatyw. Prezerwatywa + żel plemnikobójczy ma większy sens.
Jak ktoś się tak zabezpiecza zawsze zadaję pytanie: co jak przerwatywa pęknie?
A) nic, biorę hormony - to na kij gumka....
B) łykam tabletkę PO - świetna dawka hormonów przy już zażywaniu hormonów xD
Zgadzam sie. Po to sie bierze tabletki, zeby moc zrezygnowac z prezerwatyw.

Co do wpadki - dlatego ja nigdy nie wierze, jak ktos mowi, ze sie zabezpieczal, a i tak wyszla ciaza. Wstydzi sie przyznac, ze jechal bez i tyle.

Stary 2016-08-02, 21:37   #9
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Bo takowej nie ma, a przynajmniej nikt nie zagwarantuje, że takowa jest. Tabletka może być wadliwa, prezerwatywa może pęknąć.

Cytat:
Prawdopodobnie dlatego, ale przynajmniej między innymi dlatego. Było prowadzonych już dużo badań dotyczących skuteczności różnych metod antykoncepcyjnych, ja nie kojarzę żadnego, które by wykazało, że jakaś metoda antykoncepcyjna jest stuprocentowo pewna.
Stary 2016-08-02, 22:15   #10
sandrasandia
Raczkowanie

Myślę że ten % szansy jest podawany zawsze dla bezpieczeństwa danego zabezpieczenia. W sensie moze i tabletki mają 100% skuteczność ale producenci tabletek tego Ci nie przyznaja, żeby nie mieć problemów. W sensie sa naprawde skuteczne jeśli sie je poprawnie stosuje, ale zawsze trafi sie jakas kobieta ktora będzie sie wyklocac, ze zaszla biorac poprawnie (a potem się okazuje ze nie doczytala ze nie można brać tabsow z dziurawcem albo zapomniala tabletki itp itd)

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
sandrasandia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-05, 10:06   #11
Faesia
ultimate nope elf

Cytat:
Czy kobiety, które nie powinny mieć dzieci ze względu na przyjmowane leki mogące mieć działanie mutagenne na płód też nazywasz histerykami? Czy kobiety, którym ciąża może zagrażać pod względem zdrowotnym też nazywasz histerykami? Zastanów się, co piszesz.
Faesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-05, 10:43   #12
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Faesia Pokaż wiadomość
Czy kobiety, które nie powinny mieć dzieci ze względu na przyjmowane leki mogące mieć działanie mutagenne na płód też nazywasz histerykami? Czy kobiety, którym ciąża może zagrażać pod względem zdrowotnym też nazywasz histerykami? Zastanów się, co piszesz.
Nie spinaj sie. W jej poscie nie bylo nic o osobach przyjmujacych jakies leki, a o zdrowych, ktore stosuja dla swojego komfortu podwojne zabezpieczenie.

Stary 2016-08-05, 20:18   #13
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Nie spinaj sie. W jej poscie nie bylo nic o osobach przyjmujacych jakies leki, a o zdrowych, ktore stosuja dla swojego komfortu podwojne zabezpieczenie.

ja jestem taką osobą

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-04, 23:35   #14
Naadiaa
Raczkowanie

Sądzę, że jeśli ktoś by się dobrze postarał, to i przy takim zabezpieczeniu, zaliczyłby wpadkę. Szansę są jednak według mnie praktycznie znikome Sama należę do tych, które straaasznie panikują i nigdy w życiu nie zdobyłabym się na współżycie bez zabezpieczenia, ale mnie prezerwatywa nie zawiodła jeszcze nigdy a co dopiero, jeśli zabezpieczałabym się podwójnie (np. tabletkami)
Naadiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-05, 07:59   #15
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naadiaa Pokaż wiadomość
Sądzę, że jeśli ktoś by się dobrze postarał, to i przy takim zabezpieczeniu, zaliczyłby wpadkę. Szansę są jednak według mnie praktycznie znikome Sama należę do tych, które straaasznie panikują i nigdy w życiu nie zdobyłabym się na współżycie bez zabezpieczenia, ale mnie prezerwatywa nie zawiodła jeszcze nigdy a co dopiero, jeśli zabezpieczałabym się podwójnie (np. tabletkami)
Masz na myśli pominięcie pierdyliarda tabletek i przekłucie prezerwatyw?

"Wiedźmikołaj"

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-06, 04:04   #16
Naadiaa
Raczkowanie

Mam na myśli chociażby zapomnienie tabletki i użycie uszkodzonej bądź przeterminowanej prezerwatywy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-09-06, 07:42   #17
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Mam na myśli chociażby zapomnienie tabletki i użycie uszkodzonej bądź przeterminowanej prezerwatywy

To trzeba byc debilem, zeby tak dwa razy faila strzelic podczas jednego stosunku. Zreszta... Jedna zapomniana tabletka w zaleznosci od tygodnia nie zaszkodzi.

Stary 2016-09-06, 07:59   #18
Naadiaa
Raczkowanie

Cytat:
To trzeba byc debilem, zeby tak dwa razy faila strzelic podczas jednego stosunku. Zreszta... Jedna zapomniana tabletka w zaleznosci od tygodnia nie zaszkodzi.

Debilem nie debilem, podałam tylko przykład Szanse są znikome, bo w realnym życiu się to raczej nie ma prawa zdarzyć

Stary 2016-09-06, 08:16   #19
Marishka
Rozeznanie

Uważam, że to jest niemożliwe, ale żadna firma, ani osoba, nie wezmą na siebie odpowiedzialności za wszystkie sytuację życiowe i nie dadzą oficjalnego oświadczenia . I też poruszona została tu ważna kwestia tego, co ludzie robią, a o potem mówią. Np. ktoś może powiedzieć, że pomimo tabletek zaszedł w ciążę, a pominął kilka tabletek albo, że to wina gumki, a np. w czasie stosunku najpierw jechał chwilę bez gumki, a dopiero potem jej użył,itp. Przykłady można mnożyć. Ale jeśli ktoś na prawdę normalnie przyjmuje tabletki i normalnie korzysta z gumek, to myślę że ma totalna gwarancję braku niespodzianek.

Edytowane przez Marishka
Czas edycji: 2016-09-06 o 08:18
Marishka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-06, 09:42   #20
mila1122
Zakorzenienie

Cytat:

O tym samym pomyslałam.

Ja generalnie uważam, że ja przesadzam stosując tabletki+stosunek przerywany, ale nie wyobrażam sobie jeszcze dodatkowo stosować prezerwatywę.

Poza tym, taka antykoncepcja byłaby droga

Edytowane przez mila1122
Czas edycji: 2016-09-06 o 10:06
mila1122 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-06, 18:58   #21
Naadiaa
Raczkowanie

Ja do tej pory używałam jedynie prezerwatywy, nigdy nie zdecydowałabym się na stosunek bez żadnego zabezpieczenia. Ostatnio jednak poważnie myślę o tabletkach, spóźnił mi się okres, dostałam go w końcu, ale zaczęłam się obawiać, że to nie jest wystarczajacy pewniak, jeśli chodzi o antykoncepcję. Wiem, że jestem straszną panikarą, więc nawet jeśli brałabym regularnie tabletki, to nie pozwoliłabym mu kończyć we mnie. Sądzicie, że lepszą opcją w tej sytuacji byłyby tabletki i stosunek przerywany czy tabletki i prezerwatywa do tego?

Stary 2016-09-06, 19:09   #22
Frezja__
Zakorzenienie

Jak już to tabletki i przerywany

"Wiedźmikołaj"
Stary 2016-09-16, 21:23   #23
mysticgirl
Raczkowanie

Hej dziewczyny, czy na pierwszy raz będzie wystarczająca prezerwatywa i tabletka po?
mysticgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-16, 22:00   #24
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysticgirl Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, czy na pierwszy raz będzie wystarczająca prezerwatywa i tabletka po?
Puknij sie w glowe. Tabletka po to nie antykoncepcja -.-'. Kup zel zabijacy plemniki lub w ogole nie wspolzyj.

Stary 2016-09-16, 22:19   #25
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysticgirl Pokaż wiadomość

Ana drugi raz już sama gumka styknie?

Czemu ludzie pytają czy dana antykoncepcja będzie wystarczająca na pierwszy raz? Czym się różni 1 od 100000 (jeżeli chodzi o anty)

"Wiedźmikołaj"
Stary 2016-09-17, 02:26   #26
Naadiaa
Raczkowanie

Cytat:

Ana drugi raz już sama gumka styknie?

Czemu ludzie pytają czy dana antykoncepcja będzie wystarczająca na pierwszy raz? Czym się różni 1 od 100000 (jeżeli chodzi o anty)

Bo nie mają doświadczenia i chcą się przygotować na tyle, żeby nie zaliczyć wpadki. Mi prezerwatywa służy od pierwszego razu. Tabletka po powinna być ostatnią deską ratunku, tylko w nagłych i awaryjnych sytuacjach (np. kiedy pękłaby prezerwatywa). W innym wypadku, narazisz się tylko na rozregulowanie cyklu.

Stary 2016-09-17, 08:36   #27
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Bo nie mają doświadczenia i chcą się przygotować na tyle, żeby nie zaliczyć wpadki. Mi prezerwatywa służy od pierwszego razu. Tabletka po powinna być ostatnią deską ratunku, tylko w nagłych i awaryjnych sytuacjach (np. kiedy pękłaby prezerwatywa). W innym wypadku, narazisz się tylko na rozregulowanie cyklu.

Dla mnie jest różnica pomiędzy pytaniem "jaka antykoncepcja jest najlepsza?" a "jaka antykoncepcja jest najlepsza na pierwszy raz?".
Przykład z góry pokazuje, że dziewczyna nie tylko nie ma doświadczenia ale nie ma elementarnej wiedzy i za seks się brać nie powinna

"Wiedźmikołaj"
Stary 2016-09-17, 09:07   #28
Naadiaa
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie jest różnica pomiędzy pytaniem "jaka antykoncepcja jest najlepsza?" a "jaka antykoncepcja jest najlepsza na pierwszy raz?".
Przykład z góry pokazuje, że dziewczyna nie tylko nie ma doświadczenia ale nie ma elementarnej wiedzy i za seks się brać nie powinna

Ale jeśli już się weźmie, to chyba lepiej uświadomić ją, jak działają tabletki po, niż miałaby je łykać później przy każdej okazji jako zabezpieczenie. Wydaje mi się, że autorka bardziej zastanawiała się nad tym, czy może podczas pierwszego razu ryzyko na ciążę jest mniejsze/większe i czy należy się jakoś dodatkowo zabezpieczyć. Tak więc - ryzyko jest takie samo. Powinnaś jednak świadomie to zaplanować, moim zdaniem prezerwatywa wystarczy. Możecie ewentualnie spróbować dodatkowo ze stosunkiem przerywanym, żeby później nie panikować.

Stary 2016-09-18, 09:24   #29
mysticgirl
Raczkowanie

Cytat:
Ale jeśli już się weźmie, to chyba lepiej uświadomić ją, jak działają tabletki po, niż miałaby je łykać później przy każdej okazji jako zabezpieczenie. Wydaje mi się, że autorka bardziej zastanawiała się nad tym, czy może podczas pierwszego razu ryzyko na ciążę jest mniejsze/większe i czy należy się jakoś dodatkowo zabezpieczyć. Tak więc - ryzyko jest takie samo. Powinnaś jednak świadomie to zaplanować, moim zdaniem prezerwatywa wystarczy. Możecie ewentualnie spróbować dodatkowo ze stosunkiem przerywanym, żeby później nie panikować.

Dokładnie tak. To chyba lepiej, że pytam o poradę bardziej doświadczone osoby i wybiorę metodę, która będzie odpowiedniejsza niż robić wszystko bezmyślnie i później panikować
mysticgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości