Nieobecność na egzaminie maturalnym - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-18, 11:31   #1
hegna
Przyczajenie

Nieobecność na egzaminie maturalnym

Witajcie. Przepraszam, nie wiem czy dobrze ulokowałam ten wątek.
Chodzi o ustny egzamin z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym - ten, który trzeba zdawać, ale nie trzeba zdać... Chciałam zapytać, czy gdybym nie była w stanie na niego pójść, zwolnienie lekarskie muszę dostarczyć przed moim terminem, czy mogę później, a na przykład jedynie zadzwonić do szkoły i uprzedzić, że nie przyjdę? I co by się stało, gdybym go nie dostarczyła na czas? Miałabym unieważnioną maturę?
hegna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:42   #2
trocka8
Wtajemniczenie

Dot.: Nieobecność na egzaminie maturalnym

matura rozszerzona nie jest obowiązkowa, także nie trzeba do niej podchodzić nawet jak się zadeklarowało.
tylko nie wiem jak będzie z pisemną jeśli się nie przyjdzie na ustną, czy czegoś wtedy nie unieważnią.

najlepiej będzie jak zadzwonisz do szkoły i się spytasz. warto też zapytać czy nie mogłabyś do niej podejść po prostu w inny dzień, jak wyzdrowiejesz. u mnie jest teraz te powódź i osoby, którym nie udało się dotrzeć do szkoły będą miały przeniesione matury na inny dzień
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 11:59   #3
hegna
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedź
Ale myślisz, że wystarczy, jak przed zadzwonię tylko uprzedzić, że mnie nie będzie? A później będę tłumaczyć dlaczego?
Stary 2010-05-18, 12:11   #4
klempaa
Zakorzenienie

A nie łatwiej po prostu zadzwonic do szkoły i zapytac...?

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 12:15   #5
kennedy
Zakorzenienie

zadzwon do szkoly . warto isc nawet jak myslisz ze nie zdasz
ps nie rob siary z nieprzychodzeniem bo to zle swiadczy o tobie . w koncu podobno egzamin dojrzalosci.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 13:09   #6
Olcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trocka8 Pokaż wiadomość
matura rozszerzona nie jest obowiązkowa, także nie trzeba do niej podchodzić nawet jak się zadeklarowało.
tylko nie wiem jak będzie z pisemną jeśli się nie przyjdzie na ustną, czy czegoś wtedy nie unieważnią.

najlepiej będzie jak zadzwonisz do szkoły i się spytasz. warto też zapytać czy nie mogłabyś do niej podejść po prostu w inny dzień, jak wyzdrowiejesz. u mnie jest teraz te powódź i osoby, którym nie udało się dotrzeć do szkoły będą miały przeniesione matury na inny dzień
Jesli nie przyjdzie sie na egzamin, nawet dodatkowy, to ma sie niezaliczona mature. Mozna dostac 0%, ale byc trzeba.

Nie wiem tylko jak jest ze zwolnieniem... Ale tak mysle sobie, ze na takim zwolnieniu musialabys miec raczej date sprzed egzaminu. I nie wiem tez czy kazdy lekarz, np. rodzinny moze takie "usprawiedliwienie" wystawic
Nie wiem czy ja nie zadzwonilabym do OKE lub CKE, nie wiem jak u Ciebie w szkole, ale ja wolalabym miec informacje bardziej pewne :P
Olcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 13:49   #7
aga696
BAN stały

Jeżeli masz zwolnienie lekarskie to muszą ci dać inny termin.
aga696 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 13:54   #8
trocka8
Wtajemniczenie

no, właśnie na te dodatkowe można nie przyjść i maturę ma się zdaną tak czy siak. u nas pare dziewczyn miało w deklaracjach rozszerzony polski, potem miały wątpliwości czy chcą go pisać to im polonista powiedział, zeby najwyżej nie przychodziły, nic się nie stanie.
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 15:02   #9
zabcia331
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hegna Pokaż wiadomość
Witajcie. Przepraszam, nie wiem czy dobrze ulokowałam ten wątek.
Chodzi o ustny egzamin z języka angielskiego na poziomie rozszerzonym - ten, który trzeba zdawać, ale nie trzeba zdać... Chciałam zapytać, czy gdybym nie była w stanie na niego pójść, zwolnienie lekarskie muszę dostarczyć przed moim terminem, czy mogę później, a na przykład jedynie zadzwonić do szkoły i uprzedzić, że nie przyjdę? I co by się stało, gdybym go nie dostarczyła na czas? Miałabym unieważnioną maturę?
Jeśli zdajesz jakiś dodatkowy przedmiot- nie ważne czy pisemny czy ustny- i nie pojawisz się na nim/nie zdasz to maturę masz zdaną.
Stary 2010-05-18, 16:37   #10
kitkulka
Zakorzenienie

Cytat:

kitkulka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 16:42   #11
Olcia
Zakorzenienie

Cytat:
no, właśnie na te dodatkowe można nie przyjść i maturę ma się zdaną tak czy siak. u nas pare dziewczyn miało w deklaracjach rozszerzony polski, potem miały wątpliwości czy chcą go pisać to im polonista powiedział, zeby najwyżej nie przychodziły, nic się nie stanie.
Cytat:
Napisane przez zabcia331 Pokaż wiadomość
Jeśli zdajesz jakiś dodatkowy przedmiot- nie ważne czy pisemny czy ustny- i nie pojawisz się na nim/nie zdasz to maturę masz zdaną.
to bardzo dziwne, u nas caly czas trabili, ze KONIECZNIE mamy przyjsc, nawet jesli nic nie napiszemy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 16:51   #12
zawszeboska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olcia Pokaż wiadomość
to bardzo dziwne, u nas caly czas trabili, ze KONIECZNIE mamy przyjsc, nawet jesli nic nie napiszemy
U mnie w szkole też tak mówili.
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 20:06   #13
s4bin4
Rozeznanie

A u mnie mowili w ten sposob ze nie trzeba przyjsc na dodatkowy. Natomiast jesli jest tutaj mowa o zwolnieniu lekarskim to moje informacje sa takie musisz przyniesc do szkoly najpozniej w dniu w ktorym mial odbyc sie egzamin zaswiadczenie lekarskie i tam musi byc przyczyna i jedna formulka: nie zdolny/a do przystapienia do egzaminu maturalnego w dniu....i wtedy dyrektorka da Ci podanie jesli to ustny to do dyrektora szkoly a jesli pisemny to do cke i wtedy oni przydziela Ci termin dodatkowy

Maturzystka 2010

Jestem Kierowcą! od 3.09.09

Konsultantka Oriflame 6%
s4bin4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 20:37   #14
madziuska_
Raczkowanie

u mnie też mówili żeby obowiązkowo przyjść na każdy egzamin, bo inaczej ma się niezdaną maturę. I obojętnie czy to obowiązkowy czy nie.
madziuska_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 21:55   #15
Trinette
Zakręcony Chochlik

Dziewczyny ale ona mówi o angielskim USTNYM.
Wydaje mi się ze trzeba być i to zdać, inaczej ma się niezaliczona maturę(zwłaszcza jeśli to przedmiot obowiązkowy).

Zresztą usprawiedliwienie jest jedynie dobrym wyjściem w przypadku pobytu w szpitalu, ewentualnie ciężkiej choroby, w końcu to egz. dojrzałości.

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Edytowane przez Trinette
Czas edycji: 2010-05-18 o 21:57
Trinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 22:03   #16
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Pewnie szkołom chodzi o frekwencję podczas matury, bo nikt nikogo nie zmusi do KONIECZNEGO przyjścia na maturę. Jak ktoś nie przyjdzie na maturę, to ma potem na świadectwie 0%. Co do ustnego egzaminu, to chyba nie ma problemu z przesunięciem terminu na inny dzień z powodu choroby.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 22:17   #17
28361a6f3ad076da1194a510c23b31d135d74533_62be2b666b6c0
Konto usunięte

Ech, to może ja się wypowiem jako zeszłoroczna maturzystka, bo trochę dziewczyny mieszacie. Otóż - jeśli angielski jest Twoim pierwszym językiem obcym (czyli obowiązkowym) na maturze, to musisz być na obu częściach, bo inaczej matura będzie oblana. Tak samo, jeśli po prostu nie zaliczysz części ustnej, nie zdasz matury. Jeśli zaś angielski to Twój drugi język, a tym samym przedmiot dodatkowy, to możesz się nie pojawić na części ustnej i jedyną konsekwencją będzie 0% z tej części, bez wpływu na zdanie matury.
28361a6f3ad076da1194a510c23b31d135d74533_62be2b666b6c0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 22:24   #18
Olcia
Zakorzenienie

[1=28361a6f3ad076da1194a51 0c23b31d135d74533_62be2b6 66b6c0;19412303]Ech, to może ja się wypowiem jako zeszłoroczna maturzystka, bo trochę dziewczyny mieszacie. Otóż - jeśli angielski jest Twoim pierwszym językiem obcym (czyli obowiązkowym) na maturze, to musisz być na obu częściach, bo inaczej matura będzie oblana. Tak samo, jeśli po prostu nie zaliczysz części ustnej, nie zdasz matury. Jeśli zaś angielski to Twój drugi język, a tym samym przedmiot dodatkowy, to możesz się nie pojawić na części ustnej i jedyną konsekwencją będzie 0% z tej części, bez wpływu na zdanie matury.[/QUOTE]
Bez urazy,ale nie sugerowalam bym sie Twoja wypowiedzia
my, jakby nie bylo, zdajemy na nieco innych zasadach niz Ty.

I autorka napisala w pierwszym poscie, ze chodzi o angielski ROZSZERZONY. A wiec dla Twoje jwiadomosci - jezyk obcy, polski i matematyka - to przedmioty, ktore obowiazkowo trzeba zdac na PODSTAWIE, a zatem jesli rozchodzi sie o angielski rozszerzony to jest to przedmiot dodatkowy.

invisible_01 mozliwe, ze chodzi o frekwencje. Ale piszesz, ze nie mozna nikogo zmusic do koniecznego przyjscia no i masz racje. Ale nauczycielom nie chodzilo o zmuszanie nas tylko uswiadomienie, ze w momencie gdy sie nie pojawimy to mamy niezaliczona mature
chodzilo o sytuacje, gdzie powiedzmy, uczen wzial sobie ten dodatkowy przedmiot, ale stwierdza sobie w maju, ze jednak mu sie nie chce
to niech KONIECZNIE przyjdzie, byleby miec zaliczona mature (o ile zda wszystko na podstawie rzecz jasna )
Stary 2010-05-18, 22:31   #19
MyszkaMini
Raczkowanie

[1=28361a6f3ad076da1194a51 0c23b31d135d74533_62be2b6 66b6c0;19412303]Ech, to może ja się wypowiem jako zeszłoroczna maturzystka, bo trochę dziewczyny mieszacie. Otóż - jeśli angielski jest Twoim pierwszym językiem obcym (czyli obowiązkowym) na maturze, to musisz być na obu częściach, bo inaczej matura będzie oblana. Tak samo, jeśli po prostu nie zaliczysz części ustnej, nie zdasz matury. Jeśli zaś angielski to Twój drugi język, a tym samym przedmiot dodatkowy, to możesz się nie pojawić na części ustnej i jedyną konsekwencją będzie 0% z tej części, bez wpływu na zdanie matury.[/QUOTE]

Niestety zeszłoroczna maturzystko, ale w tym roku zasady się zmieniły i Twoje są już nieaktualne.
W tym roku musimy zaliczyć TYLKO na podstawie polski, matmę, i język.
Wszystko inne np. matma rozszerzone nie posiada 'progu zdawalności'
Co do tematu nie wiem, nam znowu mówili, że trzeba być na ustnej nawet jak się nic nie powie bo w przeciwnym wypadku będzie unieważniona część pisemna.

MyszkaMini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-18, 22:44   #20
aldenea
Rozeznanie

zadzwoń do szkoły, mojemu koledze w trakcie matur zmarła babcia i miał przeniesione terminy matur ustnych na czerwiec. ja też miałam przeniesione terminy, ale dlatego, że mi komisja dała złe arkusze egzaminacyjne.

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 22:48   #21
28361a6f3ad076da1194a510c23b31d135d74533_62be2b666b6c0
Konto usunięte

W takim razie proszę wybaczenia, mój błąd. Autorko, zadzwoń do szkoły albo bezpośrednio do CKE czy OKE, tam uzyskasz pewne informacje.
28361a6f3ad076da1194a510c23b31d135d74533_62be2b666b6c0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-18, 23:18   #22
d0lcevita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
ps nie rob siary z nieprzychodzeniem bo to zle swiadczy o tobie . w koncu podobno egzamin dojrzalosci.

....i lepiej nie chowac głowy w piasek
d0lcevita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 00:09   #23
ninfomane
Raczkowanie

hmm ... ustna matura z języka prowadzącego jest obowiązkowa. nie ma znaczenia, czy piszesz rozszerzenie czy podstawę, ustny jest tak jakby "podstawowy".
MUSI BYĆ ZDANY.
ninfomane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-19, 01:14   #24
Magdutka
Zadomowienie

Raczej się nie zgadzam z poprzedniczką... jeśli zdaje język na rozszerzeniu to zarówno w kwestii pisemnej matury jaki i ustnej... A do zdania matury liczy się jej ten język który zdawała na podstawie.. ( Chociaż oczywiście może to być ten sam język... Czyli np angielski podstawa na obowiązku i angielski rozszerzenie na dodatku)

A jeśli chodzi o to zwolnienie i egzamin...

U mnie w szkole powiedzieli, że najpóźniej w dniu egzaminu trzeba zadzwonić do szkoly i podać jakiś rozsądny powód.. Wtedy dyrektor od razu pisze pismo o przeniesienie terminu egzaminu do OKE i ma sie ten egzamin w czerwcu a wyniki przychodzą razem ze wszystkimi.. Czyli ostatnecznie nie traci sie poźniejszej rekrutacji na studia..
Magdutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 01:15   #25
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Jesli nie przyjdzie sie na egzamin, nawet dodatkowy, to ma sie niezaliczona mature. Mozna dostac 0%, ale byc trzeba.
Bzdura. Wpisują Ci właśnie 0% na świadectwie w daną rubrykę i tyle.

Notabene, duża liczba osób, które się tutaj wypowiedziały nie wzięła pod uwagę faktu, iż w tym roku system zdawania matur uległ zmianie.

Edytowane przez whoaboa
Czas edycji: 2010-05-19 o 01:18
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 11:16   #26
Olcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whoaboa Pokaż wiadomość
Bzdura. Wpisują Ci właśnie 0% na świadectwie w daną rubrykę i tyle.

Notabene, duża liczba osób, które się tutaj wypowiedziały nie wzięła pod uwagę faktu, iż w tym roku system zdawania matur uległ zmianie.
Tak, zwlaszcza ja nie wzielam pod uwage tego faktu

Mowie tylko co powiedzieli w mojej szkole. Jak widac w kazdej podawali inne informacje, tak wiec jak juz napisalam duzo wyzej, najlepiej zadzwonic do cke, oke.
Stary 2010-05-19, 12:01   #27
hegna
Przyczajenie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cóż, zobaczymy jak będzie. Moja sprawa jest trochę skomplikowana, nie mogę wcześniej przewidzieć, czy będę w stanie przystąpić do egzaminu. Ale nieważne, chodziło mi tylko o informacje, chociaż widzę, ze zdania są podzielone. Acha i nie chodzi o chowanie głowy w piasek, bo chciałąbym do niego przystąpić
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
Stary 2010-05-19, 15:32   #28
kreizi_baska
Raczkowanie

Musisz mieć zwolnienie lekarskie dostarczone w tym samym dniu do szkoły, aby egzamin nie został unieważniony, wtedy, komisja wyznacza Ci termin dodatkowy. tak jest u mnie wiec myślę, że wszędzie bo przepisy są te same
kreizi_baska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 15:45   #29
whoaboa
Zadomowienie

Cytat:
Tak, zwlaszcza ja nie wzielam pod uwage tego faktu

Mowie tylko co powiedzieli w mojej szkole. Jak widac w kazdej podawali inne informacje, tak wiec jak juz napisalam duzo wyzej, najlepiej zadzwonic do cke, oke.
W którym miejscu napisałam, iż chodzi o Ciebie? No właśnie.

Szkoła szkołą, mogą sobie gadać. Co do ostatniego zdania, jeśli ktoś chce się upewnić - zgadzam się.
whoaboa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości