wadliwy towar-wazne - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-10-27, 18:47   #1
antidotum89
Wtajemniczenie

wadliwy towar-wazne

mam pytanie, mam tez nadzieje ze ktos bedzie mi mogł pomoc
otoz kupiłam dzis sweter(nie na przecenie) ale w domu okazało sie ze ma skaze tzn zaciagniete jest na nim oczko, tak jakby przy produkcji komus zabrakło wełłny;p niestety w sklepie widniala tabliczka ze nie mozna zwracac towaru a jedynie wymieniac, czy sprzedawca moze tak postapic?
z góry dziekuje za odp
antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 18:56   #2
SdC
Zakorzenienie

Dot.: wadliwy towar-wazne

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
mam pytanie, mam tez nadzieje ze ktos bedzie mi mogł pomoc
otoz kupiłam dzis sweter(nie na przecenie) ale w domu okazało sie ze ma skaze tzn zaciagniete jest na nim oczko, tak jakby przy produkcji komus zabrakło wełłny;p niestety w sklepie widniala tabliczka ze nie mozna zwracac towaru a jedynie wymieniac, czy sprzedawca moze tak postapic?
z góry dziekuje za odp
Może.
SdC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 18:58   #3
zawszeboska
Zakorzenienie

Wydaje mi się, że jeśli towar jest wadliwy, to możesz go reklamować.
zawszeboska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 19:01   #4
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

zwrócić nie mżesz ale reklamować tak
Stary 2009-10-27, 19:06   #5
antidotum89
Wtajemniczenie

no ale dlaczego, przeciez istnieje cos takiego jak niezgodnosc z umowa czyz nie?
Stary 2009-10-27, 19:13   #6
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
no ale dlaczego, przeciez istnieje cos takiego jak niezgodnosc z umowa czyz nie?
Tak, ale akurat to jest wada, którą mogłaś zobaczyć w sklepie już, więc może nawet nie przyjąć do reklamacji . A prawo pozwala sprzedawcy zastrzec sobie, że nie będzie przyjmował zwrotu.
Stary 2009-10-27, 19:15   #7
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Nie wiem czy cie dobrze zrozumialam ale sprzedawca nie moze napisać, że nie uznaje reklamacji, anie zwrotu.
Jesli zle cie zrozumialam to sroki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-27, 19:17   #8
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cyska Pokaż wiadomość
Nie wiem czy cie dobrze zrozumialam ale sprzedawca nie moze napisać, że nie uznaje reklamacji, anie zwrotu.
Jesli zle cie zrozumialam to sroki
A jeśli nie uzna reklamacji?
Stary 2009-10-27, 19:27   #9
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SdC Pokaż wiadomość
A jeśli nie uzna reklamacji?

reklamacje uznaje producent, chodzi mi o wymiane albo zwrot kasy, tylko z wymiana bedzie ciezko bo to był ostatni rozmiarowo, wiec juz sama nie wiem moze napisac ze nie mozna zwracac czy nie?
Stary 2009-10-27, 19:28   #10
lilijkowa
Rozeznanie

Pojdz do sklepu i powiedz, ze chcesz go wymienic (ten sam model tylko bez skazy).
A jak nie podziala to moze postrasz UOKiK ?

Edytowane przez lilijkowa
Czas edycji: 2009-10-27 o 19:28 Powód: literówka
lilijkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 19:30   #11
antidotum89
Wtajemniczenie

ehhh kurcze normalnie jestem zła, mam nadzieje ze mi nie beda wciskac ze kartka jest ze nie mozna zwracac (p[isało ze ewentualnie wymienic) ale ja wiem teraz ze nie mam na co wymienic bo nie było innego rozmiaru (o kolorze nie wspomne)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-27, 19:34   #12
MALENSTWO84
Raczkowanie

no to masz wybór- albo chodzic w swetrze ze skazą, albo próbowac go wymienic na inny, może podobny, ale pełnowartościowy. ja się wsumie kiedyś wykłóciłam w New Yorkerze. Kupiłam sukienkę, której się "rozszedł"szew. Laska w sklepie powiedziała mi, że mi może wymienic na inną, bez wady, ale doszłam do wniosku, że to wina materiału i że nie chcę się męczyc i nosic co jakiś czas sukienki do wymiany. Skończyło się na tym, że mi rzuciła <wow> kasę na ladę .... wyszłam zadowolona
MALENSTWO84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 19:36   #13
rozowo
Raczkowanie

Zgodnie z prawem konsumenta masz 2 lata gwarancji na zakupiony towar i w tym czasie sprzedawca ma obowiazek taka reklamacje przyjac,ale to nie znaczy ze musi ja rozpatrzyc z pozytywnym dla ciebie efektem.Reklamacja powinna zostac zlozona niedluzej niz w ciagu bodajze 2 miesiecy od wykrycia wady.
Co do zwrotow i wymiany towaru to kazdy sklep moze indywidualnie ustalic czy przyjmuje zwroty i wymiane towaru, co jest zgodne z prawem konsumenckim.
Zreszta zawsze mozesz pogadac ze sprzedawca i zobaczyc co Ci zaproponuje,bo wiele sklepow idzie klientom na reke.
rozowo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 19:37   #14
antidotum89
Wtajemniczenie

szczesciara, naleze do tych wytrwałych w swych postanowieniach wiec sprobuje go oddac, a nie wie ktos jak wyglada zwrpt kasy gdy płaciłam karta?
Stary 2009-10-27, 20:11   #15
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

ale skoro napisał, że zwrotów nie przyjmuje(bo tak może) to nie sądze żeby to zrobił..
Stary 2009-10-27, 21:12   #16
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
szczesciara, naleze do tych wytrwałych w swych postanowieniach wiec sprobuje go oddac, a nie wie ktos jak wyglada zwrpt kasy gdy płaciłam karta?
Dostaje się gotówkę do ręki.

Ale skoro mają tam napisane, że nie przyjmują zwrotów, to pewnie nie przyjmą.

Spróbuj wymienić - może w innym sklepie tej sieci będą mieli interesujący Cię rozmiar?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 21:31   #17
SdC
Zakorzenienie

Cytat:
Ja miałam zwrot na konto.
Stary 2009-10-27, 21:44   #18
Selene2203
Rozeznanie

A mi się wydaje, że "nie przyjmowanie zwrotów" jest w takim sensie, że nie przyjęliby Ci swetra, gdybyś po powrocie do domu stwierdziła, że jednak Ci się nie podoba i go nie chcesz. Reklamacja to jednak co innego. Próbuj, mi spódnicę ze skazą (zaciągnięty była materiał) wymienili na inną, bez skazy. Też rozmiaru na sklepie nie było, pani sprowadzała.

Żyję w przekonaniu, że...

"Everybody lies"

Dr House

Selene2203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 21:45   #19
nagi_aniolek
Zakorzenienie

w new yorkerze też nie przyjmują zwrotów, jednak kiedy kupowałam spodnie materiałowe pan bardzo nieumiejętnie mi je rozklipsował i została dziura - zauważyłam dopiero w domu. poszłam oddać za parę dni i kiedy nie wybrałam nic na wymianę (nie było już tych spodni w moim rozmiarze) pani oddała mi pieniążki. więc zawsze warto spróbować

Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy.
Marilyn Monroe
nagi_aniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 21:58   #20
antidotum89
Wtajemniczenie

DZIEKUJE pocieszyłescie mnie mam nadzieje ze sie uda
Stary 2009-10-28, 12:25   #21
eyo
Zakorzenienie

1) ot tak oddać go nie możesz, przyjęcie towaru do zwrotu to dobra wola sprzedawcy i w żadnym wypadku nie ma nic wspólnego z reklamacją

masz dwie opcje :
1) zgłosić reklamację, reklamcję przyjac muszą czy im się to podoba czy nie. W żadnym wypadku w pierwszej decyzji nikt Ci na ogół kasy nie zwróci - będzie to albo naprawa towaru albo co bardziej prawodopodobne wymiana na inny, niewadliwy sweter. Reklamcję rozpatruje producent swtera a nie sprzedawca.

2) Możesz zwłożyc podanie o niezgodość towaru z umową i powoływać sie na rzecznika praw konsumenckich. W tym wypadku wyjścia jw. czyli albo naprawa albo wymiana na niewadliwy z tym, że tego typu reklmacje rozpatruje sprzedawac bo to on zawierał z tobą umowę ( a informacje o wadach swetra nie było więc sweter z umową jest nie zgodny).

3) To, że mogłaś zauwazyć wadę w sklepie nie ma nic do rzeczy - zauważyłaś ją przy użytkowaniu i już. To w gestii sprzdawcy leży żeby informowac w sklepie o wadach a nie w Twojej żeby sweter pod lupą przeglądać.

* w razie niemożności naprawy bądź braku swterka na stanie możesz otrzymać zwrot kasy, w innej opcji możesz sie go domagać dopiero z tego co pamiętam koło 3ciej z kolei reklamacji.

* pamietaj, że od zauważenia wady masz 2 miesiace na zgłoszenie zarówno reklamacji jak i złożenie tego tam podania

* pamietaj, ze jak w razie reklamacji nei uzyskasz odpowiedzi pisemnej w terminie to zostaje ona uznana za podstawną ( 14 dni)

Chyba, ze Ci z dobrej woli na miejscu wymianią na dbry ale jak nie to zbieraj na wszystko papiery i podpisy.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 13:30   #22
antidotum89
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
1) ot tak oddać go nie możesz, przyjęcie towaru do zwrotu to dobra wola sprzedawcy i w żadnym wypadku nie ma nic wspólnego z reklamacją

masz dwie opcje :
1) zgłosić reklamację, reklamcję przyjac muszą czy im się to podoba czy nie. W żadnym wypadku w pierwszej decyzji nikt Ci na ogół kasy nie zwróci - będzie to albo naprawa towaru albo co bardziej prawodopodobne wymiana na inny, niewadliwy sweter. Reklamcję rozpatruje producent swtera a nie sprzedawca.

2) Możesz zwłożyc podanie o niezgodość towaru z umową i powoływać sie na rzecznika praw konsumenckich. W tym wypadku wyjścia jw. czyli albo naprawa albo wymiana na niewadliwy z tym, że tego typu reklmacje rozpatruje sprzedawac bo to on zawierał z tobą umowę ( a informacje o wadach swetra nie było więc sweter z umową jest nie zgodny).

3) To, że mogłaś zauwazyć wadę w sklepie nie ma nic do rzeczy - zauważyłaś ją przy użytkowaniu i już. To w gestii sprzdawcy leży żeby informowac w sklepie o wadach a nie w Twojej żeby sweter pod lupą przeglądać.

* w razie niemożności naprawy bądź braku swterka na stanie możesz otrzymać zwrot kasy, w innej opcji możesz sie go domagać dopiero z tego co pamiętam koło 3ciej z kolei reklamacji.

* pamietaj, że od zauważenia wady masz 2 miesiace na zgłoszenie zarówno reklamacji jak i złożenie tego tam podania

* pamietaj, ze jak w razie reklamacji nei uzyskasz odpowiedzi pisemnej w terminie to zostaje ona uznana za podstawną ( 14 dni)

Chyba, ze Ci z dobrej woli na miejscu wymianią na dbry ale jak nie to zbieraj na wszystko papiery i podpisy.

bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz dzisiaj niestety nie mogłam isc do dklpeu poniewaz miałam zajecia a otwarty był od 11, ale jutro juz sie tam stawie i niech sie mnie boja
Stary 2009-10-28, 13:43   #23
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
1) zgłosić reklamację, reklamcję przyjac muszą czy im się to podoba czy nie. W żadnym wypadku w pierwszej decyzji nikt Ci na ogół kasy nie zwróci - będzie to albo naprawa towaru albo co bardziej prawodopodobne wymiana na inny, niewadliwy sweter. Reklamcję rozpatruje producent swtera a nie sprzedawca
A w praktyce i tak często bywa, że reklamacje rozpatruje kierownik sklepu i tyle Rozmawiałam z pewną znajomą która była kierowniczką w trollu bodajże i u nich właśnie tak to wyglądało... Że wszystko zależało od jej decyzji, na papierkach podpisywały się jej koleżanki.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-28, 16:11   #24
kiniaczek
Raczkowanie

Pozwolę sobie tylko sprostować.
Cytat:
Rozumiem, że chodzi tu o gwarancję. Jest to kwestia tylko dobrej woli czy to sprzedawcy, czy producenta, nikt nie musi jej udzielać i podejrzewam, że w przypadku swetra niestety tak właśnie jest.
Cytat:
Wtedy może żądać obniżenia ceny, bądź odstąpienia od umowy. Z tym, że od umowy nie można odstąpić jeśli wada jest nieistotna. I nie kojarzę zapisu o 3 reklamacjach.

Pamiętaj też, że w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
kiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-28, 17:10   #25
antidotum89
Wtajemniczenie

ja jestem tez pewna ze reklamacje musi przyjac sprzedawca czy chce czy nie
Stary 2009-10-28, 17:45   #26
kiniaczek
Raczkowanie

Jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową, o którym pisała eyo w punkcie drugim to i owszem. Jeśli chodzi o gwarancję, o którym jak sądzę pisała w punkcie pierwszym, to niestety nie, bowiem może w ogóle nie zostać udzielona.

Edytowane przez kiniaczek
Czas edycji: 2009-10-28 o 17:50
kiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości