|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
wadliwy towar-wazne
mam pytanie, mam tez nadzieje ze ktos bedzie mi mogł pomoc
![]() otoz kupiłam dzis sweter(nie na przecenie) ale w domu okazało sie ze ma skaze tzn zaciagniete jest na nim oczko, tak jakby przy produkcji komus zabrakło wełłny;p niestety w sklepie widniala tabliczka ze nie mozna zwracac towaru a jedynie wymieniac, czy sprzedawca moze tak postapic? z góry dziekuje za odp |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wadliwy towar-wazne
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że jeśli towar jest wadliwy, to możesz go reklamować.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
zwrócić nie mżesz ale reklamować tak
|
|
#5 |
|
Wtajemniczenie
|
no ale dlaczego, przeciez istnieje cos takiego jak niezgodnosc z umowa czyz nie?
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. A prawo pozwala sprzedawcy zastrzec sobie, że nie będzie przyjmował zwrotu.
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli zle cie zrozumialam to sroki
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
Pojdz do sklepu i powiedz, ze chcesz go wymienic (ten sam model tylko bez skazy).
A jak nie podziala to moze postrasz UOKiK ?
Zły postępek czasem okazuje się jedynym słusznym. Edytowane przez lilijkowa Czas edycji: 2009-10-27 o 19:28 Powód: literówka |
|
|
|
|
#11 |
|
Wtajemniczenie
|
ehhh kurcze normalnie jestem zła, mam nadzieje ze mi nie beda wciskac ze kartka jest ze nie mozna zwracac (p[isało ze ewentualnie wymienic) ale ja wiem teraz ze nie mam na co wymienic bo nie było innego rozmiaru (o kolorze nie wspomne)
|
|
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
no to masz wybór- albo chodzic w swetrze ze skazą, albo próbowac go wymienic na inny, może podobny, ale pełnowartościowy. ja się wsumie kiedyś wykłóciłam w New Yorkerze. Kupiłam sukienkę, której się "rozszedł"szew. Laska w sklepie powiedziała mi, że mi może wymienic na inną, bez wady, ale doszłam do wniosku, że to wina materiału i że nie chcę się męczyc i nosic co jakiś czas sukienki do wymiany. Skończyło się na tym, że mi rzuciła <wow> kasę na ladę .... wyszłam zadowolona
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Zgodnie z prawem konsumenta masz 2 lata gwarancji na zakupiony towar i w tym czasie sprzedawca ma obowiazek taka reklamacje przyjac,ale to nie znaczy ze musi ja rozpatrzyc z pozytywnym dla ciebie efektem.Reklamacja powinna zostac zlozona niedluzej niz w ciagu bodajze 2 miesiecy od wykrycia wady.
Co do zwrotow i wymiany towaru to kazdy sklep moze indywidualnie ustalic czy przyjmuje zwroty i wymiane towaru, co jest zgodne z prawem konsumenckim. Zreszta zawsze mozesz pogadac ze sprzedawca i zobaczyc co Ci zaproponuje,bo wiele sklepow idzie klientom na reke. |
|
|
|
|
#14 |
|
Wtajemniczenie
|
szczesciara, naleze do tych wytrwałych w swych postanowieniach wiec sprobuje go oddac, a nie wie ktos jak wyglada zwrpt kasy gdy płaciłam karta?
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
ale skoro napisał, że zwrotów nie przyjmuje(bo tak może) to nie sądze żeby to zrobił..
|
|
#16 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ale skoro mają tam napisane, że nie przyjmują zwrotów, to pewnie nie przyjmą. Spróbuj wymienić - może w innym sklepie tej sieci będą mieli interesujący Cię rozmiar? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Rozeznanie
|
A mi się wydaje, że "nie przyjmowanie zwrotów" jest w takim sensie, że nie przyjęliby Ci swetra, gdybyś po powrocie do domu stwierdziła, że jednak Ci się nie podoba i go nie chcesz. Reklamacja to jednak co innego. Próbuj, mi spódnicę ze skazą (zaciągnięty była materiał) wymienili na inną, bez skazy. Też rozmiaru na sklepie nie było, pani sprowadzała.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
w new yorkerze też nie przyjmują zwrotów, jednak kiedy kupowałam spodnie materiałowe pan bardzo nieumiejętnie mi je rozklipsował i została dziura - zauważyłam dopiero w domu. poszłam oddać za parę dni i kiedy nie wybrałam nic na wymianę (nie było już tych spodni w moim rozmiarze) pani oddała mi pieniążki. więc zawsze warto spróbować
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Wtajemniczenie
|
DZIEKUJE pocieszyłescie mnie
![]() ![]() mam nadzieje ze sie uda
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
1) ot tak oddać go nie możesz, przyjęcie towaru do zwrotu to dobra wola sprzedawcy i w żadnym wypadku nie ma nic wspólnego z reklamacją
masz dwie opcje : 1) zgłosić reklamację, reklamcję przyjac muszą czy im się to podoba czy nie. W żadnym wypadku w pierwszej decyzji nikt Ci na ogół kasy nie zwróci - będzie to albo naprawa towaru albo co bardziej prawodopodobne wymiana na inny, niewadliwy sweter. Reklamcję rozpatruje producent swtera a nie sprzedawca. 2) Możesz zwłożyc podanie o niezgodość towaru z umową i powoływać sie na rzecznika praw konsumenckich. W tym wypadku wyjścia jw. czyli albo naprawa albo wymiana na niewadliwy z tym, że tego typu reklmacje rozpatruje sprzedawac bo to on zawierał z tobą umowę ( a informacje o wadach swetra nie było więc sweter z umową jest nie zgodny). 3) To, że mogłaś zauwazyć wadę w sklepie nie ma nic do rzeczy - zauważyłaś ją przy użytkowaniu i już. To w gestii sprzdawcy leży żeby informowac w sklepie o wadach a nie w Twojej żeby sweter pod lupą przeglądać. * w razie niemożności naprawy bądź braku swterka na stanie możesz otrzymać zwrot kasy, w innej opcji możesz sie go domagać dopiero z tego co pamiętam koło 3ciej z kolei reklamacji. * pamietaj, że od zauważenia wady masz 2 miesiace na zgłoszenie zarówno reklamacji jak i złożenie tego tam podania * pamietaj, ze jak w razie reklamacji nei uzyskasz odpowiedzi pisemnej w terminie to zostaje ona uznana za podstawną ( 14 dni) Chyba, ze Ci z dobrej woli na miejscu wymianią na dbry ale jak nie to zbieraj na wszystko papiery i podpisy.
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz dzisiaj niestety nie mogłam isc do dklpeu poniewaz miałam zajecia a otwarty był od 11, ale jutro juz sie tam stawie i niech sie mnie boja
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Rozmawiałam z pewną znajomą która była kierowniczką w trollu bodajże i u nich właśnie tak to wyglądało... Że wszystko zależało od jej decyzji, na papierkach podpisywały się jej koleżanki.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | ||
|
Raczkowanie
|
Pozwolę sobie tylko sprostować.
Cytat:
Cytat:
Pamiętaj też, że w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. |
||
|
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
ja jestem tez pewna ze reklamacje musi przyjac sprzedawca czy chce czy nie
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o niezgodność towaru z umową, o którym pisała eyo w punkcie drugim to i owszem. Jeśli chodzi o gwarancję, o którym jak sądzę pisała w punkcie pierwszym, to niestety nie, bowiem może w ogóle nie zostać udzielona.
Edytowane przez kiniaczek Czas edycji: 2009-10-28 o 17:50 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.