|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Wynajem a opłaty z góry
Jutro mamy podpisać umowę o wynajmowaniu mieszkania. Mężczyzna, który je nam "oferuje" chce w piątek pieniądze z góry za listopad za czynsz , najem i UWAGA rachunki potencjalne. Czy to jest norma?
Po tym ma nam dać klucze. Zastanawiam się czy to ok,że zapłacimy za coś czego jeszcze nie zużyliśmy. Oczywiście ewentualne nadpłaty ma nam (niby?) wyrównać za miesiąc. Czy to normalne, że w kamienicach w Łodzi płaci się za coś z góry (tu prąd i gaz) Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy podpisaniu tej umowy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
biegam dla Zabawy
|
Dot.: Wynajem a opłaty z góry
Nie wiem jak jest w Łodzi, w innych miastach zwykle obowiązuje - czynsz i najem z góry plus kaucja - zwykle drugie tyle.
Normalne - facet zabezpiecza się, żeby nie zostać z niezapłaconymi rachnkami po was. O ile nie jest to jakas kosmiczna kwota za rachunki myślę, że nie masz czym się przejmować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Najczęściej jest po prostu czynsz (ewentualnie dwa, czy trzy czynsze z góry), wynajem + kaucja. O "potencjalnych rachunkach" nie słyszałam. Pamiętajcie o zrobieniu zdjęć mieszkania - wszystkiego, co w nim jest, stanu podłóg, ścian, parapetów etc. + dokładny protokół. Mnie nie zrobienie czegoś takiego kosztowało prawie 3 tys. złotych naszej kaucji (bo babeczka potem twierdziła, że przecież to były super nowe panele, parapety etc.). Zabezpieczcie się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Napisze jak ja robie ,biore kaucję w dniu podpisania umowy ,wysokosc jest w umowie.
Czynsz i rachunki pobieram do 10 kazdego miesiaca na konto. przeczytac umowe i nie bac sie pytać ,spisac protokół zdawczo-odbiorczy ze spisem stanu liczników :prad,gaz,woda. spisac co jest w mieszkaniu i w jakim stanie, dowiedziec sie czy czynsz i oplaty placicie same czy wlascicielowi na konto pytac o tv,internet |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
co do rachunkow - przypuszczam, ze boi sie, ze nie bedziecie placic regularnie, i dlatego woli wziac z gory. ja dotychczas jak wynajmowalam sama regulowalam rachunki - przychodzil poczta - zbiorka - ktos szedl zaplacic. ale z kolei znm tez przypadek gdzie dziewczyny placiy ryczaltem co miesiac za rachunki tyle samo - raz wlasciciel ychodzil na + [np latem jak nie ogrzewaly] a czasem troche na - [zima] wiec ogolnie to sie zdarza. ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama mam rachunki za prąd i gaz już do lutego, są to prognozy. Może więc on również posiada takowe rachunki, potem w razie niedopłat/nadpłat zwróci Wam różnicę (spiszcie sobie wszystkie liczniki).
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Albo płaci tak zwane zaliczki eksploatacyjne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Hej,
Myśle, że jak masz umowę i to jest tam to spoko, zgadzam się, co do prognoz, ja też tak mam, tylko, że ostatecznie mam nadpłatę zawsze, więc jak będziesz się wyprowadzać to niech pokaże jakieś rozliczenie od dostwców. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dziękuję dziewczyny
![]() mamy umowę, facet bardzo miły i bardzo uczciwy.Obchodziliśmy każdy kąt mieszkania i pokazywał co zostawia, wszystko dokładnie wytłumaczył i faktycznie to były te zaliczki eksploatacyjne. Jeszcze raz dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:19.