|
|||||||
| Notka |
|
| Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Jak zrobić takie rozświetlenie wokół zdjęcia
Witam
Proszę o pomoc jak zrobić taki efekt otoczki wokół zdjęcia, wiem że są to jakby sklejone trzy zdjęcia ale jak zrobić te rozświetlenie wokół każdego z nich ? Czy da się to zrobić w photo shopie a może potrzebny inny program ?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak zrobić takie rozświetlenie wokół zdjęcia
Cytat:
Ja bym to po prostu wzięła pędzel z bardzo miękką końcówka kolorem białym i bym malowała
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym wzięła rozświetleniem zewnętrznym
zaznaczasz wybraną rzecz lassem magnetycznym, bierzesz wtapianie 10-15pkt, tworzysz z niego osobną warstwę (warstwa przez kopiowanie) wchodzisz w opcje warstwy, blask zewnętrzny i ustawiasz suwakami
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Miękkim pedzlem odpowiednia wielkościa, kolorem białym
Kiedyś mi coś takiego wychodziło rozmyciem Gaussowskim ale nie był to wtedy zamierzony efekt i nie wiem jak ja to zrobiłam;p
|
|
#5 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Poza jedna wypowiedzią reszta to fikcja. Jakie rozmycie Gaussowskie, jaki pędzel z bardzo miękką końcówka kolorem białym i bym malowała.
Jedynie zupa_grochowa pisze z sensem. Poniżej masz przykłady - czasu mam niewiele, więc mało dokładnie. Założyłem, że mam minutę na każdą operację. 1.Szukam obrazka ( 30 sek ) tu oryginał ![]() 2.otwieram program graficzny, używając różdżki odcinam obiekt i kopiuje ( minuta) 3.Otwieram nową warstwę, daję ją na czarno, wklejam warstwę z kiecką ( 40 sek) 4.Ustalam styl warstwy używając blasku zew, dodając troszkę frazy i minimalnie konturu (1 minuta ) 5. zapisuje - i jest efekt ![]() W sumie wyszło mniej niż 3 minuty - jesli poświęcisz pół godziny, obrazek będzie boski )Powodzenia Sorry, że tak niedokładnie, ale miałem w sumie 10 min, wraz z odpisaniem, wiec jest na byle jak ))
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeżeli chodzi o coś podobnego do tego poniżej to zrobiłam to miękkim pędzlem i rozmyciem Gaussowskim (moja wersja bardzo niedokładna gdybym miała więcej czasu to bym się przyłożyła
)
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też mnie to rozwaliło
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
sukienka jest poprostu wycieta i ma outer glow (dodaje sie go w layer style) nie wiem jak jest w polskim photoshopie bo nie uzywam. co do detali w tle mozna zastosowac inner glow. Calosc trwa jakies 2 minuty. Nikt by sie nie meczyl pedzlem i gaussian blurem. Chyba, ze ktos ma duzo czasu.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
ponieważ?
Miękka końcówka chodzi o to, że zmienia się twardość pędzla i nie robi on mocnych konturów, a miękką, lekką otoczkę. Co do samego zdjęcia ja bym po prostu (w photoshopie) lassem obrysowała tą sukienkę i w opcji warstw zaznaczyła cień i jego kolor zmieniła na biały. Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2010-02-16 o 17:08 |
|
|
|
|
#10 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ponieważ techniki pędzla z miękką końcówką w takiej sytuacji, to jak wchodzenie do wnętrza samochodu przez bagażnik
Edytowane przez stiket Czas edycji: 2010-02-16 o 19:21 |
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Te rozświetlenie wychodzi najlepiej za pomocą cienia
to teraz następna dla mnie zagadka jak zrobić taką delikatną otoczkę wokół zdjęcia która jest po prawej stronie tego w załączniku ? Cieniem mi nie wychodzi bo się chowa pod spód i nic nie widać i wygląda tak jak po lewej stronie zdjęcia czyli płaski brzeg ... ? A pędzlem to byłoby krzywo i niedokładnie tu też musi być coś prostszego tylko co ?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

?

)

wystarczy Marzena